Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD VERİLERİNDE SIRA TARIMDIŞI İSTİHDAMDA..

Dün öncelikle yurtiçinde enflasyon verisini takip ettik. Beklentiler baz etkisiyle yıllık bazda tek haneye geçileceği yönündeydi ve öyle de oldu. Aylık bazda enflasyon %0.99 olurken böylece yıllık bazda enflasyon %9.26'ye geriledi. Çekirdek enflasyonda da iyileşmeler gözlenmeye devam edilirken üretici fiyatlarında da %2.45 ile yine yüksek baz etkisinin devrede olmasıyla ciddi bir düşüş meydana geldi. Bu düşüşte kur volatilitesinin düşük seyretmesi yanında iç talepte devam eden zayıflığın da etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu sonuçlar genel olarak beklendiği için TL varlıklar üzerindeki etkisi sınırlı oldu. Fakat günün devamında Milli Savunma Bakanı Akar'ın Suriye'de güvenli bölge konusunda ABD'li mevkidaşıyla bir görüşme yapacağını açıklaması sonrası bölgeye bir operasyon olasılığının artış göstermesi ile TL varlıklar üzerinde baskı meydana geldi. Bu bağlamda borsada satışlar ön plana çıktı. Haftanın son işlem gününde bu konuya ilişkin gelişmelerin fiyatlanmaya devam edebileceğini düşünüyoruz.

Dün açıklanan verilere göre yurtiçi yerleşikler döviz almaya devam ediyor. TCMB tarafından periyodik olarak yayınlanan verilere göre 27 Eylül ile biten haftada yurtiçinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 426 milyon dolar artarak 118.991 milyon dolara ve tüzel kişilerinki 609 milyon dolar artarak 74.702 milyon dolara yükseldi. Yurtiçi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 27 Eylül ile biten haftada 1.034 milyon dolar artarak 193.693 milyon dolar oldu. Kurun aşağı yönlü hareketi ve faiz indirimlerinin mevduat faizini aşağı çekmesi ve vatandaşın henüz enflasyon konusundaki beklentilerinin düzelmemesi gibi etkenler bu artışta nedenleri arasında olmaya devam ediyor.

Yurtdışında ise ABD kaynaklı verilerdeki zayıflık devam ediyor. ABD'de hizmet sektörü endeksi imalat sektöründe olduğu gibi gerileyerek ülke ekonomisine dair endişeleri artırdı. ISM verilerine göre hizmet endeksi 3.8 puan düşüşle Eylül'de 52.6 oldu. Bu, 2016 Ağustos ayından beri en düşük seviye olarak kayda geçti. Beklenti endeksin 55 değerini almasıydı. İstihdam endeksi 50.4'e gerileyerek Şubat 2014'ten beri en düşük seviyeye inerken yeni siparişler endeksi de 53.7 ile 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu hafta imalat PMI verisi ile birlikte hizmet PMI verisinde de gözlenen zayıflama ve işsizlik başvurularındaki artış ticaret müzakerelerine dayalı belirsizliklerle birlikte birleşince ABD endeksleri yine satıcılı açılış yaptı ve devamında faiz indirim beklentilerinin güç kazanmasıyla kazanca doğru yöneldi ve günü pozitif tamamladı. ABD 10 yıllık tahvil faizinde ise %1.50 seviyelerine kadar geri çekilmeler meydana gelirken güvenli varlık ons Altın'da ise 1520 Dolar'a kadar yükselişler etkili oldu. Bugün tarım dışı istihdam verilerinde de olumsuz bir sonuç ortaya çıkarsa riskli varlıklar üzerindeki baskı devam edebilir.

Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdamda Eylül ayı için artış beklentisi 140bin kişi. Ortalama saatlik kazançlarda ise aylıkta %0.3 artış bekleniyor. İşsizlik oranının ise %3.7 ile değişim göstermemesi bekleniyor. Veriler beklentileri karşılayamazsa ons Altın'da yükseliş, hisse senetlerinden çıkışlarda hızlanma meydana gelebilir. Ayrıca bu akşam 21:00'de FED başkanı Powell'ın konuşması da son günlerdeki olumsuz gelen ABD verileri sonrası gelecek toplantıdaki faiz indirimi beklentilerinin şekillenmesi ve para politikasına dair görüşleri açısından yakından takip edilecek.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde Türkiye'de açıklanan Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nin %15,01'den %9,26'ya gerilemesinin kur üzerinde sınırlı etkileri gözlendi. Gün içinde, ABD'de beklenen ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi verisinin beklentilerin altında 52,6 seviyesinde açıklanması küresel yavaşlama beklentilerini hızlandırdığı görüldü. Kurda yaşanan değer kayıpları ile 5,71-5,66 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün sonunda, Türk Lirası'nın Dolar karşısındaki değer kazanımlarını üçüncü güne taşıdığı görüldü. Bugün, ABD Eylül ayı Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı verileri takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,68 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,66, 5,62 ve 5,59 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,72, 5,75 ve 5,78 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde, Yurtiçinde Eylül ayında açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi'nin %15,01'den %9,26'ya gerilemesinin kur üzerinde sınırlı etkileri gözlenirken, Euro Bölgesi'nde açıklanan Bileşik PMI verisinin Eylül'de 50,4 seviyesinden 50,1 seviyesine gerilemesinin ardından küresel yavaşlama beklentilerinin de hızlandığı görüldü. Gün sonunda, Euro'nun fiyatlamalarda 6,2738-6,2104 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Türk Lirası'nın Euro karşısında değer kazandıktan sonra kurun değer kayıplarını ikinci güne hızlandırdığı görülüyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,25 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,32 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,22, 6,18 ve 6,14 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,29, 6,32 ve 6,35 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, EURUSD paritesinin fiyatlamalarda 1,0998-1,0940 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,0963 seviyesinde tamamladığı görüldü. Gün içerisinde sakin veri akışı devam ederken ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği ürünlerine 7.5 milyar dolar değerinde ek gümrük vergisi uygulayacağını belirtmesinin ardından gözler ABD-AB ticaret ilişkilerine çevrildi. Gün sonunda, Euro Bölgesi'nde bileşik PMI Eylül'de 50.4'ten 50.1 ile altı yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilemesinin sınırlı etkileri göründükten sonra Euro'da yaşanan değer kazanımları ile paritenin fiyatlanmasındaki kazançlarını bir sonraki güne hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0980 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0950 destek seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1010, 1,1040 ve 1,1070 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0950, 1,0920 ve 1,0880 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1519-1495 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. ABD'de açıklanan ISM Hizmet Endeksi'nin Eylül'de 52,6 seviyesi ile 3 yılın en düşük seviyesine gelmesinin ardından ekonomide daralma sinyalleri nedeni ile gözlere bu ayki Fed toplantısına çevrildi. Gün içerisinde, ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan değer kayıpları ve Altın talebinde yaşanan dalgalanmalardan sonra güvenli varlıklara artan talep ile tekrar yükselişe geçtiğini izliyoruz.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1505 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1521, 1535 ve 1546 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1495, 1482 ve 1470 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem günüde, İngiltere'de açıklanan Hizmet Sektörü Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Eylül ayında 50,3'lük beklentilerin altında kalarak 49,5 seviyesinde açıklanmasının ardından küresel küçülme beklentilerinin hızlandığı gözlendi. Gün içerisinde, ABD'de beklenen ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi verisinin beklentilerin altında 52,6 seviyesinde açıklanmasının sınırlı etkileri ile paritenin kazançlarını dördüncü güne taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2360 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2305 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2440, 1,2480 ve 1,2550 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2305, 1,2240 ve 1,2170 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın dördüncü işlem gününde, küresel piyasalarda Dolar'da yaşanan karmaşık seyir ile birlikte paritenin fiyatlamalarda 107,77-107,45 seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. ABD'de açıklanan, ISM verilerinin düşük gelmesinin ardından küresel yavaşlama beklentileri hızla artması ile Dolar'ın Japon Yen'i karşısında değer kayıpları yaşadığı gözlendi. Gün sonunda, Paritenin fiyatlamalardaki kayıplarını bir sonraki güne hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,10 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,50, 106,25 ve 105,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 107,10, 107,50 ve 107,85 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın dördüncü işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 54,37-52,13 seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya göre 3,1 milyon varil artış göstermesinin kısıtlı etkileri görüldü. Gün içerisinde, küresel daralma beklentilerinin hızlı bir şekilde artmasının petrol fiyatlarına olan etkisi ile düşüşünü bir sonraki güne hızlandırdığı takip edildi.

Haftanın dördüncü işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 54,37-52,13 seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya göre 3,1 milyon varil artış göstermesinin kısıtlı etkileri görüldü. Gün içerisinde, küresel daralma beklentilerinin hızlı bir şekilde artmasının petrol fiyatlarına olan etkisi ile düşüşünü bir sonraki güne hızlandırdığı takip edildi.

XAGUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, gümüşün fiyatlamalarda 17,77-17,45 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD'de Açıklanan ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi verisinin beklentilerin altında 52,6 seviyesinde açıklanması küresel yavaşlama beklentilerini hızlandırdığı gözlendi. Dolar'ın sınırlı değer kayıplarının yaşandığı görülürken gün sonunda, Gümüş'ün kayıplarını bir sonraki güne taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,75 direnç seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,30, 17,10 ve 16,85 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,75, 18,00, ve 18,25 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI: 2019-2020 İÇİN REEL GSYİH BEKLENTİSİ %+6.9'DAN %+6.1'E REVİZE EDİLDİ
HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI: 2020-2021 İÇİN REEL GSYİH BEKLENTİSİ %+7.4'DAN %+7.2'E REVİZE EDİLDİ
HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI: NEGATİF ÜRETİM AÇIĞI DAHA DA GENİŞLEDİ
HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI: BÜYÜMEYİ, CANLI TUTMAK VE ENFLASYONU HEDEFİN İÇİNDE TUTMAK İÇİN GEREKTİĞİ MÜDDETÇE UYGUN DURUŞUMUZA DEVAM EDECEĞİZ
HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ (REPO) İNDİRDİ (BEKLENTİ: 5.15%, ÖNCEKİ: 5.40%)
Facebookta Paylaş