Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Dünya’nın koronavirüs mücadelesi, artan hızla devam ediyor. Dünya’nın dört bir yanından Türkiye’de dahil olmak üzere aşı ve ilaç çalışmaları kapsamında haberler gelmeye devam ediyor. Avustralya’da bir ilacın hastalığın semptomlarını 48 saatte ortadan kaldırdığını belirten bir ilacın denendiğini açıkladı. Yurtiçinde de Ankara üniversitesinde virüsün izole edildiği ve aşı çalışması konusunda büyük bir aşama kaydedildiği belirtildi. Dünkü verilere göre Türkiye’de toplam vaka sayısı 27.934’e yükseldi. 76 kişi de hayatını kaybetti. Fakat ilerleyiş açısından grafiğin aşağı doğru yöneldiği gözleniyor. Test sayısı 20.000 üzerine çıktı. Test sayısı/vaka oranı, entübe hasta/ölüm oranı, vaka sayısı/ölüm oranında düşüşün devam ettiği gözleniyor. ABD'de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bin 500'ü geçti. Son 24 saatte 1340 kişi yeni tip koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirirken, vaka sayısı 334 bine ulaştı. Dünyada Kovid-19 salgınının etkili olduğu ülkeler listesinde İtalya’yı geçerek ikinci sıraya yerleşen İspanya’da vaka sayısı132 bine yaklaştı. Fakat Test sayılarının artmasına paralel, İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa'da ölüm sayısında gerileme olduğu gözleniyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs salgınının tüm dünyada "2008 küresel mali krizinden çok daha kötü ve benzeri görülmemiş" ekonomik krize yol açtığını söyledi. Georgieva, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla düzenlenen basın toplantısına katıldı. IMF'nin 1 trilyon dolarlık finansal kapasitesini koronavirüsten etkilenen ülkeler için kullanmaya hazır oldukları mesajını veren Georgieva, şimdiye kadar 90'dan fazla ülkenin kendilerinden yardım talebinde bulunduğunu aktardı.

Dünya’nın korona virüsle birlikte yakından izlediği diğer gelişme olan petrol konusunda ise OPEC + ülkelerinin bugün yapılması beklenen toplantısı Moskova - Riyad arasındaki gerilim nedeniyle ertelendi. Petrol fiyatları konusundaki anlaşmazlığı sonlandırmayı hedefleyen toplantının 9 Nisan'a ertelendiğini belirtildi. Geçen hafta OPEC ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerin arasındaki toplantının 6 Nisan'da video konferans yoluyla yapılacağı açıklanmıştı. Suudi Arabistan ile Rusya Mart ayı başından beri üretim kısıntısı ve petrol fiyatları konusunda anlaşmazlık yaşarken, bu anlaşmazlık petrol fiyatlarının 18 yılın en düşük seviyelerine inmesine neden olmuştu. Yaşanan bu son gelişmeyle birlikte bu hafta petrol fiyatlarında oynaklık yine yüksek seyredebilir.

Geçen haftanın son işlem gününde ABD borsaları günü yeni tip koronavirüs salgını ve ekonomik etkilerine ilişkin endişelerin devam etmesiyle düşüşle tamamlandı. Avrupa’da da endeksler yine korona virüsün etkilerine bağlı olarak devam eden endişelerin etkisiyle günü negatif tarafta tamamladı. Bu hafta veri akışı bakımından daha sakin bir hafta olacak. Gözler ise petrol fiyatlarındaki oynaklık ve bu konuyla ilgili gelecek haber akışlarında olacak.

Bu sabah virüse bağlı ölüm ve yeni vaka sayılarının yavaşlamasıyla ABD vadelilerinin haftaya pozitif başlangıç yaptığı gözleniyor. Her üç endeksinde yazının yazıldığı sıralarda %3 civarında yükselişte hareket ediyor. DAX30 vadeli endeksi de %3’e yakın yükselirken Asya borsalarında Nikkei 225 ve Hang Seng’in de pozitif tarafta olduğu gözleniyor. İngiltere başbakanı Boris Johnson’ın hastaneye kaldırıldığı haberlerini ardından Sterlin’de Dolar’a karşı düşüş yaşanıyor. Petrol fiyatları toplantının ertelenmesiyle %1 kadar düşüş yaşıyor.

USDTRY
 
Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 6.6 milyona yükseldi. Açıklanan fabrika siparişleri ise Şubat ayında değişim göstermedi. Haftanın son işlem gününde TUİK tarafından açıklanan Enflasyon Mart'ta aylık yüzde 0.57, yıllık yüzde 11.86 oldu. ABD'de ise tarım dışı istihdam koronavirüs salgını nedeniyle birçok iş yerinin kepenk indirmesiyle Mart ayında 701 bin düşerken, ISM hizmet Endeksi Mart'ta 52.5'e geriledi. Gün içerisinde, küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken gün sonunda takip edilen gelişmeler ve açıklanan veriler ile birlikte kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki vaka sayısının 27 bin 69'a yükseldiğini ve 574. ölümün meydana geldiğini açıklarken ABD’de hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bin 500'ü geçti.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,72 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,75, 6,78 ve 6,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,69, 6,67 ve 6,65 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde ÜFE verisi Şubat ayında Ocak ayına kıyasla yüzde 0,6, 2019'un Şubat ayına göre de yüzde 1,3 geriledi. Haftanın son işlem gününde TUİK tarafından açıklanan Enflasyon Mart'ta aylık yüzde 0.57, yıllık yüzde 11.86 oldu. Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya'da Şubat ayı 52,5 olan hizmet PMI, Mart’ta 31,7 puana, Euro Bölgesi bileşik satın alma PMI endeksi Mart ayında 29.7'ye geriledi. Gün içerisinde, küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, açıklanan veriler ve takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki vaka sayısının 27 bin 69'a yükseldiğini ve 574. ölümün meydana geldiğini açıkladı.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,26 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,23 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,28, 7,31 ve 7,34 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,23, 7,20 ve 7,18 destek seviyeleri takip edilebilir
 
EURUSD
 
Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 6.6 milyona yükselirken açıklanan fabrika siparişleri Şubat ayında değişim göstermedi. Euro Bölgesi'nde ÜFE verisi Şubat ayında Ocak ayına kıyasla yüzde 0,6, 2019'un Şubat ayına göre de yüzde 1,3 geriledi. Haftanın son işlem gününde ABD'de ise tarım dışı istihdam koronavirüs salgını nedeniyle birçok iş yerinin kepenk indirmesiyle Mart ayında 701 bin düşerken, ISM hizmet Endeksi Mart'ta 52.5'e geriledi. Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya'da Şubat ayı 52,5 olan hizmet PMI, Mart’ta 31,7 puana, Euro Bölgesi bileşik satın alma PMI endeksi Mart ayında 29.7'ye geriledi. Gün içerisinde, küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün etkileri devam ederken, gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte paritenin art arda beşinci gününde de aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0810 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0850 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0780, 1,0750 ve 1,0720 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0850, 1,0880 ve 1,0910 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD
 
Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 28 Mart'ta sona eren haftada, geçen haftaki rekorunu da ikiye katlayarak 6.6 milyona yükselirken açıklanan fabrika siparişleri Şubat ayında değişim göstermedi. Yatırımcıların koronavirüs pandemisinin yayılmakta olduğu bir ortamda, yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneldiği takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise yatırımcıların dikkatlerini ABD'de işsizlik maaşı başvurularındaki rekor artış dahil koronavirüsün yayılmasının ağır etkilerine çevirmeleri ile birlikte kazancını korurken gün sonunda ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki gerileme ile birlikte Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1615 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1621, 1628 ve 1634 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1608, 1600 ve 1593 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Haftanın dördüncü işlem gününde İngiltere’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 28 Mart'ta sona eren haftada, geçen haftaki rekorunu da ikiye katlayarak 6.6 milyona yükselmişti. Haftanın son işlem gününde Birleşik Krallık’da hizmet PMI endeksi Mart ayında 53,2 seviyesinden 34-4 geriledi. ABD'de ise tarım dışı istihdam koronavirüs salgını nedeniyle birçok iş yerinin kepenk indirmesiyle Mart ayında 701 bin düşerken, ISM hizmet Endeksi Mart'ta 52.5'e geriledi. Gün içerisinde, küresel piyasalarda yayılmakta olan virüse ait endişeler artarak devam ederken, takip edilen gelişmeler ve açıklamalar ile birlikte gün sonunda GBP/USD aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2270 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2310 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2170, 1,2120 ve 1,2030 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2320, 1,2070 ve 1,2430 direnç seviyeleri takip edilmelidir.
 
USDJPY
 
Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya’da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 28 Mart'ta sona eren haftada, geçen haftaki rekorunu da ikiye katlayarak 6.6 milyona yükseldi. Haftanın son gününde Japonya’da Mart ayı hizmet PMI endeksi 46,8 seviyesinden 33,8 seviyesine geriledi. ABD'de ise tarım dışı istihdam koronavirüs salgını nedeniyle birçok iş yerinin kepenk indirmesiyle Mart ayında 701 bin düşerken, ISM hizmet Endeksi Mart'ta 52.5'e geriledi. Gün içerisinde, küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, gün sonunda takip edilen gelişmeler ve artan güvenli varlık talebi ile birlikte USD/JPY paritesinin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,35 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,60, 108,90 ve 109,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 108,00, 107,70 ve 107,50 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
HAM PETROL
 
Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 13,8 milyon varil artarken, gün içerisinde, ABD Başkanı Trump'ın Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimi düşüreceğine ilişkin yaptığı açıklama sonrası çok sert yükseldiği gözlendi. Suudi Arabistan ise OPEC ve Rusya önderliğindeki bazı OPEC dışı petrol üreticisi ülkeler arasında adil bir anlaşma sağlanması için acil toplantı çağrısı yaptığı takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise Rusya petrol endüstrisi, fiyatlardaki sert düşüşü durdurmak için Suudi Arabistan ve diğer büyük üretici ülkeler ile üretim kısıntısı konusunda anlaşmaya hazır olduğunu kaydetti. Gün içerisinde OPEC + koalisyonunun acil toplanacağı haberi sonrası artan üretim kısıntısı beklentisi ile yükselişini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 27,70 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 26,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 29,00, 30,10 ve 31,40 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 26,70, 25,50 ve 24,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAGUSD
 
Haftanın dördüncü işlem gününde açıklanan ABD verileri sonrası Dolar’ın baskı altında kalması ile Gümüş’ünde Altın’a benzer olarak yukarı yönlğ hareketi takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise yatırımcıların dikkatlerini ABD'de işsizlik maaşı başvurularındaki rekor artış dahil koronavirüsün yayılmasının ağır etkilerine çevirmelerine ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki gerilemeye rağmen Gümüş’ün aşağı yönlü hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 14,40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 14,65 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 14,15, 13,90 ve 13,60 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 14,65, 14,90 ve 15,20 direnç seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş