Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALAR ABD-ÇİN TİCARET ANLAŞMASINA YÖNELİK BEKLENTİLERLE HAREKET EDİYOR..

Haftanın ikinci işlem gününde piyasalar yurtiçinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen açıklamaları takip etti. Suriye’nin kuzeyine yaptığımız harekat sonrası ABD ile sağlanan mutabakat sonrası süreçte ABD’nin halen mutabakata göre davranmadığını söyleyen Erdoğan, mutabakata, karşı tarafın sözlerini yerine getirmesi şartıyla bağlı olduklarını kaydetti. YPG güçlerinin belirlenen güvenli bölgelerden çekilmediğini söyleyen Erdoğan, bu duruma seyirci kalmayacaklarını belirtti. "ABD'nin Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemlerini F-35 meselesi ve yaptırımlar başta olmak üzere diğer konularla ilişkilendirmesinin akıl ve mantık işi olmadığını" söyleyen Erdoğan, bu konudaki ısrarları "Türkiye'ye yönelik husumet dalgasının yeni bir bahanesi, yeni bir aracı olarak gördüklerini" kaydetti. Bununla birlikte 13 Kasım’da gerçekleşmesi beklenen Erdoğan-Trump görüşmesi için de açıklamalarda bulunan Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ı işaret ederek "Gitmeden önce kendileriyle telefon görüşmesi yapacağız. O telefon görüşmesine göre nihai kararımızı vereceğiz" sözleriyle yanıtladı. Bu açıklamaların akabinde Türk Lirası’nda değer kayıplarıyla birlikte kurda 5.76 seviyesinin üzerine denemelerin gerçekleştiği gözlendi. Gelen bu açıklamalar sonrası ABD ile ilişkilerde gerginliğin devam edip etmeyeceği ve 13 Kasım görüşmesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği yurtiçi piyasaların yakın izleminde olmayı sürdürecektir.

Yurtiçinde bu gelişmeler yaşanırken ABD-Çin cephesinden de ticaret anlaşmasına ilişkin haberler gelmeye devam ediyor. Bir anlaşmanın olabileceğine dair iyimserliğin yükseldiği bugünlerde gelen olumlu haberler risk iştahını artırarak ABD, Avrupa ve Asya endekslerinin yükselişler yaşamasına olanak veriyor. Konuyla ilgili gelen haberlere göre ABD'li yetkililer aralarında giyim kuşam, elektrikli ev aletleri ve düz ekran monitörlerin de bulunduğu 112 milyar dolar tutarında Çin ürününe uyguladığı gümrük tarifelerini kaldırıp kaldırmamayı tartışıyor. Bu tarifeler 1 Eylül'de yüzde 15 olarak uygulanmaya başlanmıştı. ABD bu adımı atacak olursa dünyanın en büyük iki ekonomisinin müzakerecilerinin ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından önümüzdeki haftalarda imzalanması beklenen ateşkesin maddeleri üzerinde çalışması ile birlikte, Pekin'in önemli taleplerinden birini karşılamış olacak. Tabii ki bunun karşılığında ABD tarafı da Çin’den bazı taleplerde bulunmak isteyebilir. Daha önce de gündeme geldiği şekilde ABD, Çin’den Amerikan şirketlerinin fikri mülkiyet haklarının korunması, Çin'in ABD'den tarım ürünleri alımı konusunu netleştirmesi ve anlaşmanın imza töreninin ABD topraklarında gerçekleştirilmesi gibi isteklerde bulunabilir. Sonuç olarak Trump’dan ters bir tweet mesajı gelmedikçe ticaret savaşlarının kısmen de olsa tansiyonunun düşmesine dair beklentilerin güçlenmesi riskli varlıklara yönelimi ve güvenli varlıklardan çıkışların sürmesini sağlayacak gibi görünüyor.

Dün bu gelişmeler eşliğinde Avrupa piyasalarında DAX30 endeksi %0.07, İngiltere FTSE100 endeksi ise %0.31 yükselişle günü tamamladı. Bugün veri açısından zayıf bir gün olacak. Piyasalar ticaret görüşmelerine ilişkin gelişmeleri izlemeye ise devam edecek.

USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde zayıf veri akışı devam ederken, 1 Kasım’da Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ın Türkiye’nin not görünümünü negatiften durağana çevrilmesinin ardından bugün Fitch Direktörü Winslow’un yaptığı açıklamada Türk ekonomisindeki gelişmenin ve dengelenmenin yansıması olduğunu belirtmesinin Türk varlıkları üzerindeki etkileri izlenmeye devam edildi. Gün içerisinde ABD’de ISM Hizmet PMI Endeksi’nin 52,6 seviyesinden 54,7 seviyesine yükselmesinin Dolar üzerindeki olumlu etkileri izlenirken, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından önümüzdeki haftalarda imzalanması beklenen ateşkesin maddeleri üzerinde çalışması ile birlikte ticaret iyimserliğinin artmaya devam ettiği izlendi. Gün sonunda ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 13 Kasım’da yapılması beklenen görüşmelerindeki belirsizlik ile 5,76-5,71 seviyeleri arasında hareket eden Dolar’ın Türk Lirası karşısında kazançlarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,75 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,77, 5,79 ve 5,82 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,72, 5,69 ve 5,66 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde sakin veri akışı devam ederken, Avrupa Bölgesi’nde açıklanan Üretici Fiyat Endeksinin beklentilere paralel olarak yüzde 0,1 seviyesinde açıklandığı gözledi. Yurtiçinde ise 01 Kasım’da Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ın Türkiye’nin not görünümünü negatiften durağana çevrilmesinin ardından Fitch Direktörü Douglas Winslow’un yaptığı açıklamada Türk ekonomisindeki gelişmenin ve dengelenmenin yansıması olduğunu belirtmesinin Türk varlıkları üzerindeki etkileri izlenmeye devam edildi. Gün sonunda, Euro’nun Türk Lirası karşısındaki kayıplarını haftanın üçüncü işlem güne hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,36 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,39 direnç seviyesinin kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,33, 6,30 ve 6,26 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,39, 6,43 ve 6,46 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, EUR/USD paritesinin 1,1140-1,1063 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1070 seviyesinde tamamladığı görüldü. Avrupa Bölgesi’nde sakin veri akışı devam ederken, açıklanan Üretici Fiyat Endeksinin beklentilere paralel olarak yüzde 0,1 seviyesinde açıklandığı izlenirken gün içerisinde, ABD’de ISM Hizmet PMI Endeksi’nin 52,6 seviyesinden 54,7 seviyesine yükselmesinin Dolar üzerindeki olumlu etkileri izlendi. ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından önümüzdeki haftalarda imzalanması beklenen ateşkesin maddeleri üzerinde çalışması ile birlikte ticaret iyimserliğinin artmaya devam ettiği gözlenirken gün sonunda, Euro’nun Dolar karşısındaki kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1070 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1085 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1050, 1,1035 ve 1,1015 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1085, 1,1100 ve 1,1118 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Ons Altın’ın haftanın ikinci işlem gününde 1510-1497 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. ABD’de hafta başında hisse senetlerinin rekor seviyelere yükseldiği görülmüştü. Bugün ise ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik Çin Başkan Xi Jinping’in masaya oturmadan önce ABD’nin 360 milyar dolar değerindeki ek gümrük vergilerini geri çekmesini istemesinin ardından ABD'li yetkililerin giyim kuşam dahil 112 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan gümrük tarifesini kaldırmayı değerlendirdiği yönündeki haberler ile güvenli varlık taleplerinde azalmalar izlendi. Gün sonunda, ABD on yıllıklarındaki yükseliş ile birlikte Ons Altın’ın kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1484 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1475, 1466 ve 1456 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1493, 1502 ve 1512 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ikinci işlem günüde Brexit yönündeki artan belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam ederken, Birleşik Krallık’ta açıklanan Hizmet PMI Endeksi’nin Ekim ayında 49,5 seviyesinden 50 eşik seviyesine yükselmesinin Sterlin üzerindeki etkileri izlendi. Gün içerisinde, ABD’de ISM Hizmet PMI Endeksi’nin 52,6 seviyesinden 54,7 seviyesine yükselmesinin Dolar üzerindeki olumlu etkileri izlendi. ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından önümüzdeki haftalarda imzalanması beklenen ateşkesin maddeleri üzerinde çalışması ile birlikte ticaret iyimserliğinin artmaya devam ettiği gözlenirken gün sonunda, Sterlin‘ın Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2885 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2830 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2935, 1,2990 ve 1,3050 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2830, 1,2780 ve 1,2720 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik Çin Başkan Xi Jinping’in masaya oturmadan önce ABD’nin 360 milyar dolar değerindeki ek gümrük vergilerini geri çekmesini istemesinin ardından ABD'li yetkililerin giyim kuşamında içinde bulunduğu 112 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan gümrük tarifesini kaldırmayı değerlendirdiği yönündeki haberlerin Dolar üzerindeki olumlu etkileri izlendi. Gün sonunda Japonya’da zayıf veri akışı devam ederken, Dolar’ın Japon Yeni karşısındaki kazançlarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,17 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,92 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,45, 109,75 ve 110,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 108,92, 108,65 ve 108,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın ikinci işlem gününde, Ham Petrol’ün fiyatlamalarda 57,45-56,25 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından önümüzdeki haftalarda imzalanması beklenen ateşkesin maddeleri üzerinde çalışması ile birlikte ticaret iyimserliğinin artmaya devam etmesinin Ham Petrol fiyatları üzerindeki etkileri izlendi. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo’nun petrol piyasası için 2020 görünümünün ekonomik büyümenin korunmasıyla birlikte daha parlak olduğunu belirtmesinin ardından, gün sonunda, Ham Petrol’ün kazançlarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 57,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 55,45 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petroldeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 57,70, 58,45 ve 59,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 56,45, 55,80 ve 55,15 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, Gümüş’ün fiyatlamalarda 18,08-17,52 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik Çin Başkan Xi Jinping’in masaya oturmadan önce ABD’nin 360 milyar dolar değerindeki ek gümrük vergilerini geri çekmesini istemesinin ardından ABD'li yetkililerin giyim kuşam dahil 112 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan gümrük tarifesini kaldırmayı değerlendirdiği yönündeki haberler ile Gümüş fiyatlarının geri çekilerek 17,52 Dolar seviyesini test ettiği gözlendi. Gün sonunda, Gümüş’ün kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,70 direnç seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,45, 17,25 ve 17,00 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,70, 17,90 ve 18,15 direnç seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.