Sabah bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Küresel gelişmelere baktığımızda, resesyon endişeleri ve yüksek enflasyon ana gündem maddeleri olmaya devam ediyor. Moody’s Başekonomisti Mark Zandi’nin de aralarında olduğu bir dizi ekonomist ABD’nin olası bir resesyondan kaçınabileceğini savunuyor. Zandi, Kovid-19 ile Ukrayna savaşının en kötü ekonomik etkilerinin geride kaldığı varsayımı altında, Fed’in ekonomiyi durgunluğa sokmadan sıkılaştırmasını gerçekleştirebileceği görüşünde. ABD’nin eski Hazine Bakanı Lawrence Summers da Fed’in attığı adımların etkisinin şimdiden ekonomide etkisini göstermeye başladığını, işgücü kıtlığının azaldığını, stokların ise yükselişte olduğunu kaydetti. Eski Fed yetkilisi ve Deutsche Bank AG Ekonomisti Peter Hooper ise bir resesyon öngörüsünü ortaya atan ilk isimlerden biri olmuştu. ABD’nin gelecek yıl resesyona girmesi olasılığını %70 üzerinde gören Hooper, yine de bu durumun önlenebileceği senaryolar olduğuna inanıyor.

Bloomberg Emtia Spot Endeksi yüzde 2'ye varan yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Petrol piyasasında dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'deki talep görünümü ve Goldman Sachs'ın yeni petrol analizi fiyatlamalarda belirleyici oldu. Brent petrolün varil fiyatı 120 dolar seviyesinde.

Yurt İçi gelişmelere baktığımızda dolardaki yükselişin önüne geçmek ve düşük faiz politikası nedeniyle tercih edilmeyen TL mevduatı daha cazip hale getirip döviz talebini azaltmak için devreye alınan kur korumalı TL mevduat hesabı bankacılık sektöründe mevduatta dolarizasyonu arttırmış durumda. KKM devreye girdiği ilk hafta TL mevduatın KKM hariç toplam mevduat içindeki payı 37,35 seviyesinde iken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 27 Mayıs haftası verisinde KKM hariç TL mevduatın payı yüzde 28,15'e gerilemiş durumda. İçeride yıllık enflasyon yüksek seyrine devam etse de aylık bazda yavaşlama görülmüş durumda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünkü Kabine toplantısının ardından, “Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı. Ayrıca 3600 ek gösterge düzenlemesini, 5 milyonu aşkın memur ve emeklinin tamamını ilgilendiren bir formülle hazırladıklarını bildirerek 3600 ek gösterge ile ilgili hazırlığı detaylarıyla açıklayacağını kaydetti.

Haftanın ilk günü yurt içinde Hazine ihalesi, reel kur endeksi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporu izlenecek. Yurt dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor.

USDTRY
Kurda yükseliş devam ediyor.16,60TL seviyesi üzerinde bugün gune başlayan kurda dün kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerekirse faizleri dahada indirebiliriz söylemleri sonrasında süper bononun gündemde olmadığını ve uygulanan politikalara devam edileceğini anlıyoruz. Bu nedenle kurda yükselişin devamını bekliyoruz. Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, ABD’de ise dış ticaret dengesi verilerini takip edeceğiz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 16,68 ve 16,75 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 16,50 ve 16,40 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda Avrupa Merkez bankası toplantısı öncesinde Euro tarafında güçlü duruş devam ederken ABD dolarına olan talebin devam etmesinden paritede aşağı yönlü hareket görüyoruz. Bu gelişme çaprazda yükselişi sınırlarken, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamalardaki uygulanan politikanın devamı yönündeki açıklamalar Türk Lirası üzerinde baskı yaratmaya devam edecektir. Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, Avrupa’da ise Almanya fabrika siparişlerini takip edeceğiz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 17,85 ve 17,95 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 17,65 ve 17,55 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Parite son 3 gündür yükselişine ara verdi. Veri akışında ABD TDI verisi sonrasında önemli bir beklenti olmaması dolara olan talebin devam etmesine neden oldu. Bugün de Almanya fabrika siparişleri ve ABD dış ticaret dengesi verileri var ama beklentiler üzerinde çok fazla etkisi olacağını düşünmüyoruz. Perşembe günü gerçekleşecek ECB toplantısında merkez bankasının artan enflasyon riskine karşı daha şahin bir duruş sergileyeceği bekleniyor. 1,0670 ve altına geri çekilmeler alım fırsatı, 1,0650 ana destek bölgesi, yükselişlerde 1,0720 kar al için uygun. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0725 ve 1,0750 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0650 ve 1,0600 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altında son 2-3 haftadır gördüğümüz fonlardaki ve alış yönlü pozisyonlardaki artış geçen hafta kendini daha yatay ve bekleme durumuna almış durumda. Bunun neticesi olarak yatay fiyatlamanın devam ettiğini görüyoruz. Her iki tarafa doğru fiyatlamalarda net kırılımlar yaşanmıyor. Bugün veri akışı düne benzer sınırlı kalmaya devam ederken yatay fiyatlamanın devamını bekliyoruz. 1835$ ve altında 1820$ alış seviyeleri için takip edilebilir. Yükselişlerde 1850$ ve 1860$ gün içi kar al için düşünülebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.855 ve 1.865 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.832 ve 1.821 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Paritede İngiltere’nin uzun tatil dönüşü Başbakan Boris Johnson meclisten güvenoyu alması sonrasında geçen 4 günden daha değişik bir fiyatlama içine girmedi. Bugün ABD’de dış ticaret dengesi takip edilirken, İngiltere’de hizmet PMI verisini takip edeceğiz. Özellikle 1,2470 destek bölgesi altına gelmedikçe ve 1,25 seviyesi üzerinde gün içinde kalıcılık devam etmesi durumunda geri çekilmeler alış fırsatı olmaya devam edecektir. Olası yükselişlerde gün içi 1,2550 ve üzeri fiyatlamalarda kar al denenebilir. Yaşanacak gelişmelerde paritede 1,2565 ve 1.2600 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,2432 ve 1,2400 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
Japon yeni dün dolara karşı 20 yılın en düşük seviyesine geriledi. Değer kaybında iki ülkenin para politikalarındaki ayrışmanın Japon tahvil getirileri ile ABD tahvil getirileri arasındaki farkın iyice açılmasına neden olması etkili oldu. Yendeki düşüşün ardından Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, ekonominin pandeminin etkisinden toparlanmanın ortalarında olduğunu, yükselen emtia fiyatları nedeniyle aşağı yönlü bir baskı ile karşı karşıya olduğunu söyledi ve “Bu durumda parasal sıkılaştırma uygun bir önlem değil” açıklamasını yaptı. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 133 ve 134,50 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 131 ve 130 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Goldman Sachs Group Inc., Kovid-19 önlemlerini gevşetmeye başlayan Çin’den talebin artacağına, Rusya’da ise üretimin azalacağına atıfta bulunarak, küresel petrol stoklarının artması ihtiyacı doğacağını, bunun içinde fiyatların daha da yükselmesi gerektiğini öngördü. Bankanın petrol tahmini 135 dolar seviyesinde bulunuyor. 115 dolar seviyesinin üzerinde yükseliş eğilimi devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 120 ve 121 dolar direnç; 119 ve 118 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram altında ons altının fiyat üzerinde etkisi giderek azalıyor. Özellikle alınan pozisyonlarda değişim olmaması ve piyasalarda bazı beklentilerin değişmemesi ons altının yatay fiyatlanmasına neden oluyor. Diğer taraftan ana fiyatlama kur tarafında gram altına korele gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşam mevcut politikaların devam edeceği yönündeki açıklamaların sonrasında Türk Lirası üzerindeki baskının devam edebileceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 995 ve 1000 dolar direnç; 980 ve 970 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.