Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

DİKKATLER BUGÜN TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİNDE

Yükseliş eğilimindeki faizler ve döviz kurlarının etkisiyle gün boyunca satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi günü yüzde 5,26 düşüşle 1.034,40 puandan tamamladı. Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Almanya'da sanayi üretimi, Çin'de dış ticaret dengesi ve ABD'de istihdam raporunun takip edileceğini bildirdi. ABD'nin temmuz ayı istihdam raporundaki tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını ifade eden analistler, yeni teşvik paketi görüşmelerinin de gündemin odağındaki yerini koruduğunu söyledi. Öte yandan kurda yaşanan sert yükselişin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) açıklama geldi. Piyasada oluşan fiyat gelişmelerin yakın takip edildiği belirtilen TCMB açıklamasında araçlar oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanılacağı belirtildi. Açıklamada hedefli likidite imkanlarının kademeli olarak azaltılacağı ifade edildi.

ABD'de işsizlik maaşından faydalanmak için başvuranların sayısı geçen hafta, beklenenden daha fazla gerileyerek pandeminin başlamasından bu yana en düşük seviyesine indi. Başvurular önceki haftaya göre 249,000 düşerek, 1 Ağustos haftasında 1.19 milyona geriledi. İşsizlik maaşı imkanından halihazırda yararlanmakta olanların sayısını gösteren süregelen işsizlik maaşı başvuruları ise, 25 Temmuz haftasında 844,000 düşerek 16.1 milyona indi. Beklenti bu verinin 16.9 milyon seviyesinde çıkması yönündeydi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikasında değişikliğe gitmedi ve enflasyon görünümünden emin olmadıkça para politikasında sıkılaştırma planlamadığını belirtti. BoE tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre banka oy birliğiyle politika faizinde ya da varlık alım hedefinde değişikliğine gitmedi. Buna göre BoE'nin varlık alım hedefi 745 milyar sterlin (980 milyar dolar) seviyesinde kalırken, politika faizi rekor düşük seviye olan eksi yüzde 0.1'de kaldı. Öte yandan Almanya'da fabrika siparişleri Haziran'da bir önceki aya göre yüzde 27.9 yükseldi. Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, iş gününe göre düzeltilmiş fabrika siparişleri yıllık bazda yüzde 18.5 gerilemesi beklenirken, yüzde 11.3 geriledi.

ABD Dış İşleri Bakanı Michael Pompeo'nun Amerikan şirketlerini, Çin menşeili uygulamaları dijital dükkanlarından kaldırmaları için uyardı. Açıklamayla beraber ABD'nin Çin teknolojisini bilgisayarlardan ve akıllı telefonlardan uzak tutma çabasının TikTok'u satın alma ya da kapatmadan daha öteye uzanabileceğini anlaşılmış oldu. Çarşamba günü yaptığı açıklamada Pompeo, TikTok ve WeChat gibi "güvenilmez" uygulamaların ABD vatandaşlarının "kişisel verilerine karşı büyük bir tehdit olduğunu" ve Çin menşeili içerikler ve sansür için büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, toparlanma sürdürülebilir bir şekilde gerçekleşene dek, ekonomik kapatmanın yükünü çeken hanehalkı, küçük işletmeler, eyaletler ve yerel yönetimler için daha fazla mali desteğin açık bir şekilde gerekli olduğunu söyledi. Mester, "Ekonominin yeniden açılma safhasından çıkıp toparlanma safhasına geçmesi ile birlikte, Fed politikasının odaklanması, piyasa işleyişine ve kredi akışına destekten, ekonominin daha normal ekonomik faaliyet ve istihdam seviyelerine dönmesi ve enflasyonun tekrar yükselmesi için uygun para politikası genişlemesini yerinde tutmayı sağlamaya çevrilecek" dedi.

USDTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de özel sektör istihdam verisi ve ISM hizmet PMI endeksi takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Gün içerisinde yurt içerisinde zayıf veri akışı sürerken, Dolar endeksindeki zayıflığa rağmen Türk varlıklarının baskı altında kalması ile yukarı yönlü sert hareketler gözlendi. Takip edilen yükselişlerin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, araçlar oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanılacağı açıklamasında bulundu. Gün içerisinde 7,30 seviyesini test eden kurun, açıklamaların ardından aşağı yönlü hareketi takip edilse de gün sonunda, 7,20 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,27 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,24, 7,21 ve 7,18 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,30, 7,34 ve 7,38 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya ve Euro Bölgesi'nde hizmet ve bileşik endeksleri takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yurt içi ve Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı sürerken, pariteden gücünü alan Euro'nun etkisi ile güne 8,36 seviyesinde başlayan çaprazın gün sonunda 8,50 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,61 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,64 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,58, 8,55 ve 8,52 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 8,64, 8,68 ve 8,72 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde hizmet PMI endeksi Temmuz ayında 54,7 beklentilerini karşılayamayarak 48,3 seviyesinden 55,1'e yükselirken, perakende satışlar verisi Haziran ayında aylık yüzde 5,7, yıllık bazda yüzde 1,3 yükseldi. ABD tarafında ise ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Temmuz ayında 167 bin ile 1,2 milyonluk beklentinin altında kaldı. Açıklanan ABD ISM hizmet PMI endeksi Temmuz ayında 55,0'lık beklentileri aşarak 58,1 seviyesine yükseldi. Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Gün içerisinde dikkatler yeni teşvik paketi gelişmeleri üzerinde yoğunlaşırken, Dolar endeksinde 93,00 seviyesi altında zayıf görünüm paritedeki yukarı yönlü hareketlerin devam etmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1840 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1800 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1870, 1,1900 ve 1,1930 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1800, 1,1770 ve 1,1730 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde devam eden endişeler ve jeopolitik risklerin yanı sıra pandeminin olumsuz etkileri ile başa çıkmak için yeni teşviklerin gelebileceği yönündeki beklentilerin değerli metali desteklemesiyle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2055 Dolar seviyesine yükseldiği takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Altın'ın rekor seviyeye ulaşmasının ardından açıklanan ekonomik veriler ve aşı gelişmelerinin yanı sıra dikkatlerin yeni teşvik paketlerine odaklanması yükselişi sınırlandıran unsurlar olarak karşımıza çıkarken Dolar endeksindeki zayıf seyir ve artan talep ile birlikte Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 2058 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 2065, 2075 ve 2090 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 2050, 2040 ve 2025 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde İngiltere'de hizmet ve bileşik PMI endeksi takip edilirken, ABD tarafında ise Dolar endeksindeki zayıf seyre ek olarak özel sektör istihdam verisi ve ISM hizmet PMI endeksi takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde dikkatler İngiltere Merkez Bankası üzerinde olmaya devam ederken banka para politikasında değişikliğe gitmedi ve enflasyon görünümünden emin olmadıkça para politikasında sıkılaştırma planlamadığını belirtti. Dolar tarafında ise zayıf görünüm devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Gün içerisinde, paritenin artan vaka sayılarının ve jeopolitik gerilimin neden olduğu endişeler ile birlikte 1,31 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3130 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3080 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3180, 1,3240 ve 1,3300 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3080, 1,3020 ve 1,2960 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın üçüncü işlem gününde dikkatler Japonya Merkez Bankası başkanı Kuroda'nın konuşması üzerinde olmaya devam ederken, açıklanan hizmet PMI endeksi Temmuz ayında 45,0 seviyesinden 45,2 seviyesine yükseldi. ABD tarafında ise ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Temmuz ayında 167 bin ile 1,2 milyonluk beklentinin altında kaldı. Açıklanan ABD ISM hizmet PMI endeksi ise Temmuz ayında 55,0'lık beklentileri aşarak 58,1 seviyesine yükseldi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Japonya'da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve piyasalardaki iyimser hissiyat Japon Yeni'nin güvenli liman görünümüne baskı oluştururken, paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,60 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,90, 106,20 ve 106,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,30, 105,00 ve 104,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın üçüncü işlem gününde ekonomilerdeki toparlanma sinyalleri, Dolar endeksindeki zayıf görünüm ve Beyrut'taki patlama sonrası bölgede istikrarsızlığın artabileceği endişeleri Petrol fiyatlarına yükseliş olarak yansıdığı takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Dolar'daki değer kaybı ve ABD ticari Ham Petrol stoklarının geçen hafta 3 milyon azalış beklentileri karşısında 7,4 milyon varil azalışla 518,6 milyon varile geriledi. Açıklanan stok verilerinin Petrol fiyatlamaları üzerindeki yukarı yönlü hareketleri takip edilirken, artan vaka sayılarının neden olduğu arz endişeleri yükselişi baskılayan unsur olarak karşımıza çıkması ile Brent Petrol'ün yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 45 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı 45yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 46,30, 47,80 ve 48,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,80, 43,40 ve 42,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde kurda 7,00 TL seviyesi üzerinde hareketler devam ederken, değerli metale olan talebin devam etmesi sonucu Ons Altın'ın tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2050 Dolar seviyesine yükseldiği gözlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise kurda 7,20 seviyesi üzerinde sert hareketler takip edilirken, Ons Altın'daki paralel olarak Gram Altın'ında yükselişini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 481 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 477 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 485, 489 ve 494 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 477, 474 ve 470 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş