Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALARDA ENDİŞE DEVAM EDİYOR
Borsa Istanbul dün %0,33 yükselişle 1.997,33 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 34 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks dün gün içi en yüksek 2.011,63 seviyesini görürken en düşük 1.963,76 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 2,37, S&P 500 yüzde 2,95 ; Nasdaq yüzde 3,62 düşüşle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 0,40 ,CAC 40 yüzde 1,31, DAX yüzde 1,98 düşüş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde satıcılı bir seyir gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda jeopolitik gerginlikler devam etmekte. Genel anlamda Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar gündemde. ABD Temsilciler Meclisi'nin, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya petrol ve enerji yaptırımlarını da kapsayan bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığı bildirildi. Rusya olası bir ambargo yaşanması halinde Brent petrolün varil fiyatının 300 dolar seviyesine çıkacağını açıkladı.
Dün Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turu, Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirildi. Ukrayna heyeti, Rusya ile müzakerelerde ateşkes de dahil sorunun çözümüne dair yoğun istişarelerde bulunulduğunu, insani yardım koridorları konusunda olumlu gelişmeler olduğunu açıkladı. Rusya Ukrayna’ya karşı savaşı durdurmak için bazı şartlar öne sürüyor. Ukrayna'nın herhangi bir ittifaka katılma hedefini reddetmesi yönünde anayasayı değiştirmesini, yasa dışı ilhak ettiği Kırım’ın Rus toprağı olduğunu, ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanımasını isteyen Rusya, bu şartların kabul edilmesi halinde çatışmaları hemen durduracağını vurguluyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Avrupa ülkelerinin Rus petrol ve doğalgazına bağımlılıktan kurtulmasının önemli olduğu ancak bunun "adım adım" yapılması gerektiği konusunda uyardı.
Yurt İçi gelişmelere baktığımızda Hazine nakit dengesi Şubat'ta 55,51 milyar TL fazla verdi. Buna göre, geçen ay Hazinenin nakit gelirleri 277 milyar 542 milyon lira, nakit giderleri 222 milyar 778 milyon lira oldu. Faiz dışı giderler 181 milyar 653 milyon lira, faiz ödemeleri ise 41 milyar 125 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 95 milyar 888 milyon lira fazla verdi.,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le 1 saati aşan telefon görüşmesinde Azak Denizi'nde bekletilen gemilerin gündeme geldiği, Putin'in gemilerin geçişine izin verilmesi talimatı vereceğini söylediği öğrenildi.
Bugün içeride önemli bir veri akışı bulunmuyor. Yurt dışında Almanya sanayi üretimi, Euro Bölgesi büyüme verileri takip edilecek.
USDTRY
Kurda dün ve bu sabah yükseliş 14,40TL seviyelerine kadar beklentimiz doğrultusunda devam etti.Rusya ve Ukrayna arasında 3.Görüşmeden de bir sonuç alınamaması finansal piyasalarda risk algısında bozulmaya ve komşu para birimlerini negatif etkilemeye devam ediyor. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, ABD’de ise dış ticaret dengesi ve toptan stoklar takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 14,45 ve 14,55 direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 14,25 ve 14,14 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda dün parite 1,08 seviyesinde destek bulduktan sonra sınırlı yükseliş gerçekleştirdi. Savaş riski her iki ülke para birimini de negatif etkilemeye devam ediyor. Bu nedenle dünkü kapanış gün içi beklediğimiz seviyelerde gerçekleşirken sınırlı da olsa Türk Lirası üzerindeki baskının bugün de anlaşma sağlanamaması ile birlikte devam edeceğini düşünüyoruz. Avrupa’da Almanya sanayi üretimi ve Avrupa büyüme verileri takip edilecek. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 15,65 ve 15,75 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 15,40 ve 15,30 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Paritede 5. Haftada da devam eden geri çekilme dün 1,08 seviyesinin test edilmesi ile kısmen yavaşladı diyebiliriz. Rusya- Ukrayna arasındaki gelişmelerde olumsuz haber akışları doların güçlenmesine ve yakın çoğrafya para birimi Euro’nun değer kaybetmesine neden oluyor. Bugün ABD’de dış ticaret dengesi ve toptan stoklar, Avrupa’da ise büyüme ve Almanya sanayi üretimi verileri takip edilecek. Geri çekilme sınırlı kalmaya devam edebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0900 ve 1,0950 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0850 ve 1,0800 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altında küresel risk algısında bozulma ve sürecin uzama ihtimali ile stagflasyon beklentileri birleşince dün ve bu sabah 2000$ seviyeleri yükselişlerde test edildi. Bugün görüşmelerden sonuç alınamaması sonrasında piyasalarda bilinmezliğin devam ettiğini fakat 2000$ seviyesinin geçilebilmesi için yeterli talebin oluşmadığını görüyoruz. 1960$ aşağı yönlü kırılmadıkça geri çekilmeler alış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.990 ve 2000 dolar direnc¸, olası satıs¸ baskısının go¨ru¨lmesi durumunda ise 1.975 ve 1,1960 dolar destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Parite dün ve bu sabah küresel risk algısında bozulmanın devam etmesi ve dolar ile ABD tahvillerine yönelişin sürmesi ile birlikte 1,31 seviyesinde dip fiyatlamasını gerçekleştirdi. Bu gelişmeye rağmen bu destek seviyesinden yukarı yönlü sert yükselişlerde göremiyoruz. Bugün ingiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise dış ticaret dengesi ve takip edilecek. Rusya-Ukrayna arasında görüşmelerden sonuç çıkmaması küresel riskin devamı anlamına geliyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,3250 ve 1.3280 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,3100 ve 1,3050 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
USD/JPY paritesinde 115 seviyesinin üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiğini görüyoruz. 50,100 ve 200 günlük üssel ortalamalarının üzerinde seyretmeye devam eden paritede orta vadede yükselen trendin devam ettiğni söyleyebiliriz. Bugün Japonya tarafında veri akışı zayıftı. ABD’de ise dış ticaret dengesi ve toptan stoklar verisi takip edilecek. Dolar endeksi 99 seviyesinin üzerinden işlem görmekte. Genel anlamda 114,70 seviyesinin üzerinde trendin devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 115,50 ve 115,80 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 115,00 ve 114,50 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Brent petrolün fiyatı Rus petrolüne ambargo endişeleriyle 139 dolar seviyesini görmüştü. Yükseliş, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıklamasından sonra gelmişti. Küresel risk iştahının düşüşü ile beraber petrolde yükseliş trendi devam ediyor. Bu sabah 125 dolar seviyesinden işlem görüyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde petrolde 127 ve 130 dolar direnç konumundayken , olası satış baskısı durumunda ise 124 ve 121 dolar seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram altında dün ve bu sabah kurda ve ons altında eş zamanlı yaşanan yükselişler ile birlikte 925TL seviyeleri test edildi. Özellikle jeopolitik risk olarak savaş görüşmelerinde anlaşma gerçekleşmemesi ve bu riskin uzun vadeli ekonomik etkilerinin tüm dünyayı etkilemesi gibi riskler ile birlikte küreselde ons altın yurt içinde ise Türk Lirası yukarı yönlü talep kaynaklı yükselmeye devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 930 ve 940 TL seviyesi direnç, 910 TL ve 900 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş