Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

SALGINA İLİŞKİN ENDİŞELER DEVAM EDİYOR

Avrupa Borsaları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin artan endişelerin ve Almanya'dan gelen zayıf verilerin etkisiyle günü düşüşle tamamladı. Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,61 azalarak 368,96 puandan kapandı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,74 azalarak 5.043,73 puana geriledi. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,92 düşüşle 12,616,80 seviyesinden kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 1,53'luk düşüşle 6.189,90 seviyesinden tamamladı. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,10 değer kaybederek 20.012,68 puana geriledi.

ABD'de Başkan Donald Trump yönetimi, Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) resmi olarak çekildiğine dair Kongre'ye bildirim yolladı. New Jersey Senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Twitter'dan yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının hala devam ettiğini belirterek, "Bir pandeminin ortasında Kongre, Başkan Donald Trump'tan, ABD'nin DSÖ'den resmi olarak çekilmesine ilişkin bildirim aldı." ifadesini kullandı. Menendez, Trump yönetiminin bu adımının, Amerikan yönetimini "hasta ve yalnız" bırakacağını kaydetti. Öte yandan, Amerikan basınına konuşan ve adı açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisi de resmi çekilmenin pazartesi gününden itibaren yürürlükte olacağını ve resmi bildirimin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e iletildiğini aktardı.

Atlanta Fed Başkanı Bostic, ABD'de ekonomik toparlanmanın yatay hale geldiğine ilişkin işaretler olduğunu söyledi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de toparlanmanın, ülkenin güney ve batısındaki bazı büyük eyaletlerde koronavirüs vakalarında görülen artışlardan dolayı yavaşlama tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Bostic, Financial Times'a verdiği mülakatta, yüksek frekans verilerinin, hem işletme açılışları hem de mobilite anlamında, ekonomik faaliyetin "yatay hale gelmekte olduğunu" gösterdiğini kaydetti. Sorumlu olduğu bölge Florida dahil koronavirüsten en fazla darbe alan bazı yerleri kapsayan Bostic, "Tanık olduğumuz birkaç şey var ve bunlardan bazıları sorunlu ve bu durum toparlanmanın düşünüldüğünden biraz daha engebeli olacağını işaret ediyor," dedi.

Avrupa Birliği, Euro Bölgesi için 2020 yılına ilişkin resmi küçülme tahminini düşürdü. Avrupa Birliği'nin (AB) icracı organına göre Euro Bölgesi ekonomisi bu yıl daha önce beklenenden daha sert küçülecek. Koronavirüs kısıtlamalarının yavaş gevşetilmesinden dolayı toparlanma daha uzun sürecek. Varlıklı ve yoksul ülkeler arasındaki ayrışma iki ay önce tahmin edilenden bile daha yüksek olurken yetkililer pandeminin etkisine dair bugüne kadarki en kesin uyarıyı yaptı. Öte yandan Almanya'da sanayi üretimi Mayıs'ta yıllık yüzde 7.8 arttı, yıllık yüzde 19.3 azaldı. Her iki veri de beklenenden düşük geldi. Federal İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan verilere göre Almanya'da sanayi üretimi Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 7.8 artarak yüzde 11.1'lik artış beklentisinin altında kaldı.

Çin'in döviz rezervi Haziran ayı sonu itibarıyla 3.11 trilyon dolar oldu. Çin Merkez Bankası (PBOC) verilerine göre Çin'in Döviz rezervi Haziran ayının sonunda 3.1123 trilyon dolar oldu. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin altın rezervi 108.29 milyar dolardan 110.76 milyar dolara tırmandı. Altın rezervinin miktarı Mayıs sonundaki 62.64 milyon troy onsa göre değişiklik göstermedi.

USDTRY

Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de Haziran ayı ISM hizmet PMI endeksi 57,1’e yükselerek son 4 ayın zirvesi çıktı. Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, ABD’de ise açıklanan iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) 4.996 milyondan 5.397 milyona yükseldi. Gün içerisinde artan vaka sayıları ve nispeten zayıf veri akışının Dolar üzerindeki etkileri takip edilirken, güne 6,85 seviyesinde başlayan kurun yatay hareketine devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,85 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,83, 6,80 ve 6,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,87, 6,89 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Almanya’da fabrika siparişleri 10,4, açıklanan Euro Bölgesi perakende satışlar verisi ise 17,8 arttı. Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisi ve Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, Almanya sanayi üretimi verisi Mayıs ayında yüzde 11,1’lik artış beklentileri karşısında yüzde 7,8 artış gösterdi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,73 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,75 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,71, 7,69 ve 7,67 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,75, 7,77 ve 7,80 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Haftanın ilk gününde Almanya fabrika siparişleri verisi yüzde 15’lik beklentilerin altında kalarak yüzde 10,4 artış ile gerçekleşirken, Euro Bölgesi’nde açıklanan perakende satışlar yüzde 15,0’lik beklentiler karşısında yüzde 17,8 artış gösterdi. ABD’de ise Haziran ayı ISM hizmet PMI endeksi 50,1’lik beklentiler karşısında 45,4’den 57,1’e yükselerek son 4 ayın zirvesi çıktı. Haftanın ikinci işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya sanayi üretimi yüzde 11,1’lik artış beklentileri karşısında Mayıs ayında yüzde 7,8 artış ile gerçekleşti. Yıllık bazda ise yine beklentileri karşılayamayarak yüzde 19,3 azaldı. ABD’de açıklanan iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) 4.996 milyondan 5.397 milyona yükseldi. Gün içerisinde artan vaka sayıları ve piyasalardaki riskten kaçınma hissiyatının parite üzerindeki baskıları devam ederken, Dolar endeksindeki toparlanma ile birlikte paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1280 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1250 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1310, 1,1340 ve 1,1370 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1250, 1,1220 ve 1,1180 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ilk işlem gününde Dünya Sağlık Örgütü'nün hafta sonu küresel enfeksiyonlarda günlük en yüksek sayıyı açıklaması ile artarak devam eden endişeler sonucu güne 1773 Dolar sevinde başlayan Ons Altın’ın yukarı hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise nispeten zayıf ekonomik veri akışı ve artan vaka sayılarının getirdiği endişeler ile gelen güvenli liman alımları Altın’a destek olmaya devam ederken Ons Altın’ın gün sonunda, yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1795 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1800, 1808 ve 1815 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1788, 1780 ve 1773 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ilk gününde İngiltere’de açıklanan inşaat PMI endeksi 47,0’lık piyasa beklentileri karşısında 28,9 seviyesinden 55,3’e yükselirken, ABD’de Haziran ayı ISM hizmet PMI endeksi 50,1’lik beklentiler karşısında 45,4’den 57,1’e yükselerek son 4 ayın zirvesi çıktı. Haftanın ikinci işlem gününde ise İngiltere’de Halifax konut fiyat endeksi Haziran ayında aylık yüzde 0,1 gerilerken, yıllık bazda yüzde 2,5 artış gösterdi. Bugün dikkatler İngiltere müzakerecisi Forst ve AB müzakerecisi Barnier üzerinde olmaya devam ederken, İngiliz hükümeti, kültür ve sanat faaliyetlerinin desteklenmesi için 3,57 milyar sterlinlik ek yatırım yapılacağını duyurdu. Dolar tarafında ise artan virüs endişeleri parite üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, açıklanan iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) 4.996 milyondan 5.397 milyona yükseldi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2550 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2500 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2600, 1,2650 ve 1,2710 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2500, 1,2440 ve 1,2380 destek seviyeleri takip edilmelidir

USDJPY

Haftanın ilk işlem gününde Japonya’da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de Haziran ayı ISM hizmet PMI endeksi 50,1’lik beklentiler karşısında 45,4’den 57,1’e yükselerek son 4 ayın zirvesi çıktı. Haftanın ikinci işlem gününde Japonya’da hane halkı harcamaları Mayıs ayında, ayılık yüzde 16,2, yıllık bazda ise yüzde 0,1 geriledi. ABD’de açıklanan iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) 4.996 milyondan 5.397 milyona yükseldi. Gün sonunda artan vaka sayıları ve Dolar endeksindeki sınırlı yükseliş sonucu paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,70, 107,90 ve 108,15 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,30, 107,10 ve 106,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın ilk işlem gününde artan vaka sayılarının neden olduğu endişenin piyasalar üzerindeki etkileri sonucu Petrol’deki yükselişin baskılandığı takip edilirken, OPEC ile OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerin üretim kesintisi, küresel Petrol piyasasında arz fazlasını baskılamaya yardımcı olduğu gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise ABD'de benzin stoklarındaki artış beklentisi Petrol fiyatları üzerinde baskı oluştururken, artan ikinci dalga koronavirüs endişeleri sonucu gün sonunda Brent Petrol’ünde aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 42 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 40,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 43,30, 44,80 ve 45,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 40,50, 39,40 ve 38,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın ilk işlem gününde açıklanan veriler ve takip edilen gelişmeler sonrası kurda sınırlı yükseliş gözlenirken, Ons tarafında artan vaka sayılarının değerli metale olan talebi artırması ile Gram Altın’ın da yükselişini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde artan vaka sayıları sonucunda Dolar’a olan talebin artması ile kurda sınırlı hareketler devam ederken, Altın tarafında ise gözlenen yukarı yönlü seyir ile birlikte güne 393 seviyesinde başlayan Gram Altın’ın da yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 395 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 392 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 397, 400 ve 402 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 392, 390 ve 387 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FRANSA EKONOMİSİNİN 3.ÇEYREKTE %19 VE 4.ÇEYREKTE %3 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR - INSEE
FRANSA EKONOMİSİNİN 2.ÇEYREKTE %17 DARALMA BEKLENTİSİ DEĞİŞMEDİ - INSSE
FRANSA EKONOMİSİNİN 2020 YILINDA %9'UN ÜZERİNDE DARALMASI BEKLENİYOR - INSEE
AB/GENTİLONİ: İTALYA'NIN TOPARLANMA VE DAYANIKLILIK PLANINI EKİM'DE ALMAYI UMUYORUM
Facebookta Paylaş