Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALAR YOĞUN GÜNDEM ALTINDA YÖN ARAYAŞINDA

Pfizer'ın geliştirdiği Kovid-19 aşısının, İngiltere'de uygulanma tarihinin 8 Aralık olarak belirlenmesi dünya genelinde büyük bir seferberlik başlattı. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise Kovid-19 virüsü sebebiyle hastaneye yatan kişi sayısı günde 2 bin kişi artarken, ABD Başkanı Donald Trump, Avukatı Rudy Giuliani'nin Kovid-19'a yakalandığını açıkladı. ABD'nin Kovid-19 virüsü için geliştirilen aşı adaylarından birine Perşembe günü erken onay verebileceği tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile ilişkiler konusuna AB Liderler Zirvesinde karar verileceğini, dışişleri bakanların zirve öncesinde bugünkü değerlendirmelerle ilgili liderlerine bilgi vereceğini söyledi. Borrell, Brüksel'deki AB Dışişleri Bakanları Toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, 10-11 Aralık'taki AB Liderler Zirvesi öncesinde Doğu Akdeniz'deki durum ve Türkiye-AB ilişkilerinin de ele alındığını söyledi. Türkiye ile ilişkiler değerlendirmesinde AB dışişleri bakanlarının "Türkiye'nin tutumunda temel bir değişim olmadığı, durumun daha da kötüleştiği" görüşünde olduğunu aktaran Borrell, bölgede Türkiye'nin arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

ABD teşvik paketinde ilerleme sinyali. Cumhuriyetçi Senatör Bill Cassidy'ye göre, ABD Başkanı Donald Trump 908 milyar dolar boyutundaki teşvik paketini imzalayabilir. Cassidy, 908 milyar dolarlık teşvik paketi için Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell'ın da Trump ile aynı görüşte olduğunu belirtti. Görüşmelere katılan Demokrat Senatör Dick Durbin birkaç konunun halen müzakare edildiğini, paketin Noel öncesi çıkmasını beklediğini belirtti. Müzakere edilen paket işsizlik desteklerini ve kiracıların moratoryum süresini uzatırken önceki paketten farklı olarak bu kez kişi başına 1.200 dolarlık doğrudan nakit yardım içermiyor.

Japonya, korona virüsün ekonomik etkilerini azaltmak için 73,6 trilyon yen (705 milyar dolar) değerinde bir ek mali teşvik paketi açıkladı. Paketin içerisinde 40 trilyon yen (383,7 milyar dolar) tutarında bir mali önlemler grubu da bulunurken paket 19,2 trilyon yen olarak açıklanan üçüncü bir ek bütçe ile kısmi olarak fonlanacak. 40 trilyon yen olan paketin 5,9 trilyonluk kısmı virüsle mücadele önlemleri için, 18,4 trilyonluk kısmı pandemi sonrası yapısal ekonomik değişiklikleri gerçekleştirmek için, 5,6 trilyonluk kısmı afet yönetimi ve azaltımı önlemleri için, 5 trilyonluk kısmı 2020'nin rezerv fonları için, 5 trilyonluk bir diğer kısmıysa 2021'in rezerv fonları için kullanılacak.

İngiltere, Avrupa birliği ile ticaret müzakerelerine 2021 yılında devam etmeyeceğini açıkladı. İngiltere, müzakerecilerin bir anlaşmaya varamaması halinde Avrupa Birliği ile ticaret müzakerelerine gelecek yıl devam etmeyeceğini ve Brexit geçiş sürecinin de 31 Aralık'tan sonraya ötelenmeyeceğini belirtti. Başbakan Boris Johnson'ın sözcüsü Jamie Davies gazetecilere yaptığı açıklamada, "Zamanımız olduğu müddetçe -eğer anlaşmak hala mümkünse- müzakere etmeye hazırız fakat az zaman kaldığının da farkındayız" dedi.

S. Arabistan Asya'da petrol fiyatlarında ayarlama yaptı. Suudi Arabistan, OPEC+'ın üretimleri artırma kararı sonrasında Asya'daki müşterileri için petrol fiyatlarını artırarak enerji talebine olan güvenini gösterdi. Son beş aydaki en büyük artırımla birlikte, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı da küresel enerji talebinin OPEC+'ın artırımlarını absorbe edebilecek seviyede olduğuna inancını belirtmiş oldu.

USDTRY

Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisi ve ABD'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler ABD teşvik paketi ve pandemi gelişmeleri üzerindeydi. Gün içerisinde piyasalarda gözlenen riskten kaçınma hissiyatı zaman zaman Dolar'a olan talebi artırması kurda yukarı yönlü tepkilerin gerçekleşmesine neden olurken, takip edilen reform açıklamaları sonrası Türk varlıklarında gözlenen değer kazanımları yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,83, 7,85 ve 7,88 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,78, 7,75 ve 7,73 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz gün yurt içi ve Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro tarafında dikkatler kritik Brexit gelişmeleri üzerindeydi. Gün içerisinde Euro çevresindeki güçlü görünüm zaman zaman alıcılı bir görünüme neden olurken, takip edilen reform açıklamaları sonrası Türk varlıklarında gözlenen değer kazanımları çaprazda yukarı yönlü hareketleri sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,47 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,44 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,50, 9,53 ve 9,57 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,44, 9,41 ve 9,38 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi ve ABD'de devam eden zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, Euro tarafında kritik Brexit gelişmeleri takip edilirken, ABD'de teşvik paketi görüşmeleri gündemde olmayı sürdürdü. Gün içerisinde piyasalarda gözlenen riskten kaçınma hissiyatı zaman zaman Dolar'a olan talebi artırması paritede zaman zaman satış baskılarına neden olurken, gün sonunda paritenin kayıplarının bir kısmını geri kazandığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2110 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2080 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2140, 1,2170 ve 1,2200 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2080, 1,2050 ve 1,2020 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem günüde devam eden aşı iyimserliğine rağmen artan karantina önlemleri Ons Altın üzerindeki baskıların azalmasına neden olurken, Altın'a dayalı borsa yatırım fonlarından olan talebin azalmaya devam ettiği gözlenmişti. Dün ise aşı gelişmelerinin yanı sıra ABD teşvik paketinde gözlenen ilerlemeler ve ABD ile Çin arasında süren gerginlik sonrası Ons Altın'ın haftaya yükseliş ivmesi ile başladığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1870 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1863, 1855 ve 1848 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1878, 1884 ve 1890 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz Cuma günü devam eden Brexit müzakerelerine ek olarak, Birleşik Krallık'ta Kasım ayı inşaat PMI endeksi takip edilirken, ABD tarafında tarım dışı istihdam veri seti takip edilmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise anlaşmasız Brexit'e dair belirsizliklerin artması parite üzerinde baskılara neden olurken, piyasalarda gözlenen riskten kaçınma hissiyatının Dolar'a olan talebi artırması aşağı yönlü hareketleri derinleştirdiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3350 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3310 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3400, 1,3440 ve 1,3480 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3310, 1,3260 ve 1,3020 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ilk işlem gününde Japonya'da öncü endeks Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 05 artış gösterirken, koronavirüsün ekonomik etkilerini azaltmak için 73,6 trilyon yen (705 milyar dolar) değerinde bir ek mali teşvik paketi açıkladı. ABD tarafında ise nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler ABD'de teşvik paketi görüşmeleri üzerindeydi. Gün içerisinde piyasalarda gözlenen riskten kaçınma hissiyatı JPY'nin güvenli liman görünümünü desteklerken, ABD'den ek mali teşviklere dair umutlar paritenin kazançları üzerinde baskı oluşturdu.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,20, 104,40 ve 104,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,80, 103,60 ve 103,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde piyasalarda devam eden iyimser hissiyatın Petrol fiyatlarını desteklemesi ile Brent Petrol'ün Mart başından bu yana en yüksek seviyesini olan 49.92 Dolar seviyesini test ettiği izlenmişti. Pazartesi günü ise artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler ve ABD - Çin arasındaki gerginliğin ağırlık kazanmasının Petrol fiyatlarını baskılaması üzerine Brent Petrol'ün aşağı yönlü hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 48,40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 47,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 49,40, 50,70 ve 51,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 47,60, 46,50 ve 45,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Cuma günü takip edilen gelişmeler sonucu Ons Altın'da yatay görünüm devam ederken, kur tarafındaki sınırlı yükseliş Gram Altın'ın haftayı yüzde 0,23 kazanç ile sonlandırmasına neden olmuştu. Haftanın ilk işlem gününde ise kur çevresinde gözlenen yatay hareketlere ek olarak, ABD teşvik paketinde gözlenen ilerlemeler ve ABD ile Çin arasında süren gerginlik sonrası Ons Altın'daki yükselişten destek olan Gram Altın'ın gün sonunda yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 468 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 465 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 470, 472 ve 475 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 465, 463 ve 460 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.