Sabah bülteni (Ahlatcı Yatırım)


Yeni haftada yurt dışı piyasalardaki ABD’den gelecek enflasyon sonuçlarıyla birlikte daha etkili şekillenecek olan riskli varlıklara olan eğilim takip edilecek. Yurt içinde ise geçen yılın Eylül sonu itibarıyla başlayan yükseliş kanalına doğru tekrar girişin olup olmadığını takip edeceğiz. Sabah yazının yazıldığı sıralarda ABD vadelilerine baktığımızda yükseliş yönlü hareketlerin oluştuğu gözleniyor. Asya piyasalarında da endeksler yeşil renkli. Bu görüntü eşliğinde endeksin de güne pozitif başlaması muhtemel görünüyor.

Geçen Cuma günü ABD tarım dışı istihdam raporunun Aralık ayında ücret artışının yavaşladığını göstermesinin ardından, yatırımcıların enflasyonun düştüğüne ve Fed’in bazılarının korktuğu kadar agresif olması gerekmediğine dair beklentilerini artırmasının ardından hisse senetlerinde küresel bir ralli hareketi meydana geldi. Tarım dışı istihdam raporu, ABD'nin Kasım ayındaki 263.000'lik artışının ardından Aralık ayında 223.000 kişi istihdam artışı yaşandığını, ancak sonucun 200.000 artış beklentisinin üzerinde olduğunu ve halen Fed'in sürdürülebilir gördüğü seviyenin yaklaşık iki katında olduğunu gösterdi. Ayrıca Cuma günkü veriler, ABD işgücü piyasasının sıkı kalması nedeniyle işsizlik oranının salgın öncesi düşük seviye olan %3,5'e geri geldiğini ve ortalama saatlik kazançların Aralık ayında bir önceki yıla göre %4,6 arttığını ortaya koydu.

Veriler işgücü piyasasının hala güçlü olduğunu gösterse de, yatırımcılar bunu ABD ekonomisinin artan oranlar arasında "yumuşak inişe" hazır olabileceğinin bir işareti olarak yorumluyor. Fed'in fiyat baskılarını ele alırken izlediği bir gösterge olan ücret enflasyonundaki soğuma, iyimserliği artırıyor. Piyasalar tarım dışı istihdam verilerine odaklanmış durumdayken Aralık ayında ABD hizmet sektörü faaliyetinin 2,5 yıldan fazla bir süredir ilk kez daraldığını gösteren sonuca ise fazla rağbet etmedi. Döviz piyasası, Fed'in Şubat ayında faiz oranlarını 50 baz puan artırabileceğine dair beklentileri düşürürken bu durum dolar endeksini %1,2 düşüşle 103,90'a itti. Veri ile birlikte zayıflayan dolar, %1.2 artışla 1.0644$'a yükselen pariteyi destekledi. Yen de zayıf Dolar karşısında %0.9 artışla 132.070'e yükseldi. Yeni haftada ABD’de 4.çeyrek finansal sonuçlar açıklanacak. Son ekonomik gelişmeler ABD’de riskli varlıklar açısından iki ana temaya odaklanılacağına işaret ediyor. Bunla; şirket kârlarının sağlığı ve enflasyon olarak belirtilebilir. Cuma günü, bankalardan Wells Fargo ve Citigroup, varlık yöneticisi BlackRock ve Delta Air Lines'ın finansal sonuçları açıklanacak.

Bu hafta ayrıca Aralık ABD tüketici fiyat endeksi Perşembe günü açıklanacak. Enflasyonun azalmaya devam ettiğine dair herhangi bir işaret, yalnızca "zirve faiz oranı" görüşünü güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda faiz indirimlerinin bu yılın sonlarında gelebileceği konuşmalarını da alevlendirebilir.

Yurt içinde ise TCMB liralaşma stratejisi kapsamında bankaların menkul kıymet tesis oranını %5’ten %10’a yükseltti. Ayrıca gerçek kişi ve tüzel kişi için Türk Lirası paylarında %60 hedefini aşan bankalara menkul kıymet tesis oranının indirimli olarak uygulanacağı belirtildi.


USDTRY

Kurda geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde 18,60-18,75TL aralığında işlemler devam etti. TCMB haftasonu yayınladığı basın duyurusunda liralaşma politikasının devamı olarak bankalardaki toplam mevduatın yüzde 60 Türk Lirası’nda olması noktasında düzenleme getirdi. Bugün yurt içinde veri akışı sınırlı, ABD’de ise beklenenden yüksek açıklanan Cuma günkü TDI verisi sonrasında veri akışı sınırlı kalmaya devam edecek. 18,70TL ilk destek seviyesi aşağı yönlü kırılması durumunda 18,65TL ve daha aşağıda 18,55TL destek bölgeleri takip edilebilir, yükselişlerde ilk direnç 18,80TL ve olası yükseliş devamında ise 18,85TL ve 18,90TL diğer direnç bölgeleri.

EURTRY

Çaprazda geçtiğimiz Cuma günü ABD’de açıklanan TDI veri seti sonrası paritede yaşanan yükseliş ile birlikte 20TL üzeri test edildi. Özellikle yurt içinde Türk Lirası’nda yaşanan yatay hareket sonrası çaprazda yükselişin yaşandığını gördük. Haftasonu TCMB yayınladığı basın duyurusunda liralaşma politikasının devamı olarak bankalardaki toplam mevduatın yüzde 60 Türk Lirası’nda olması noktasında düzenleme getirdi. Bugün bu gelişme ile Türk Lirası’nın yatay fiyatlamaya devam edeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak 20,00TL altında diğer destekler 19,90 ve 19,80TL olarak takip edilebilir. Yükselişlerde 20,00TL üzerinde kalıcılık durumunda 20,10TL ve 20,20TL seviyeleri direnç olarak takip edilebilir.

EURUSD

Paritede Cuma günü açıklanan ABD TDI verisi öncesinde 1,0500 seviyesi altına kadar geri çekilme yaşandı, veri açıklandıktan sonra ise 1,0650 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiğini gördük. Bugün ABD’de veri akışı zayıf. Avrupa’da ise İşsizlik oranı açıklanacak. Cuma günkü yükselişin gün içinde aşağı yönlü düzeltme hareketleri zayıf veri akışı içinde gerçekleşebilir. Teknik olarak 1,0600 üzerinde 1,0650 ana direnç bölgesi üstünde kalıcılık olması durumunda 1,1680 ve 1,1700 yakın vade direnç seviyesi. Geri çekilmelerde 1,0620 altında 1,0600 ana destek seviyesi. Geri çekilmenin devamı durumunda 1,1570 ilk destek, diğer destek bölgesi ise 1,0550 olarak kısa vadeli takip edebilir.

ONS ALTIN

Ons altında Cuma günü 1835 Dolar altına kadar geri çekildikten sonra ABD’de açıklanan TDI verisi sonrasında tekrar yükselişe başlayarak 1870 Dolar seviyesine kadar hız kesmedi. Bugün veri akışının küresel ölçekte sınırlı olması altın fiyatlarında yükselişin ardından aşağı yönlü düzeltmelerin gerçekleşmesine neden olabilir. Bu yükselişte ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 3,56 seviyesine kadar yaşanan geri çekilmenin de etkisi oldu. Destek seviyeleri olarak 1870 Dolar ana seviye olarak takip edilirken 1860 ile 1850 Dolar seviyeleri diğer destekler olarak gün içi takip edilebilir. 1870 Dolar üzerinde yükselişin devamı durumunda 1880 ve 1890 Dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak öne çıkıyor.

GBPUSD

Paritede geçen hafta yaşanan geri çekilme sonrasında Cuma günü açıklanan ABD TDI verisi sonrasında ABD dolarının değer kaybetmesi ile birlikte yükselişin üssel 200 GAO. 1,2100 seviyesine kadar devam ettiğini söyleyebiliriz. Bugün her iki bölgeden veri akışı zayıf bu nedenle geçen haftanın son işlem gününde yaşanan yükselişin düzeltme fiyatlamasının görülebileceğini düşünüyoruz. Teknik olarak psikolojik ve ana direnç seviyesi 1,2100 bu seviye üzerinde kalıcılık devam etmesi durumunda 1,2150 ve 1,2180 kısa vadeli direnç seviyeleri olacaktır. Geri çekilmelerde 1,2100 ilk destek seviyesi, bu seviye altında 1,2080 ve 1,2050 gün içi takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında geçtiğimiz Cuma yükseliş 1030TL seviyesine kadar devam etti. Özellikle kurda yukarı istek ile birlikte ons altında ABD TDI verisi sonrasında yaşanan 1870 Dolar yükselişi bunda etkili oldu. TCMB haftasonu yayınladığı basın duyurusunda liralaşma politikasının devamı olarak bankalardaki toplam mevduatın yüzde 60 Türk Lirası’nda olması noktasında düzenleme getirdi. Bu kurda yatay fiyatlamanın devamını getirebilir. Ayrıca ons altında yükseliş düzeltmesi görebiliriz. Yükselişin 1130TL üzerinde olması durumunda 1135TL ana direnç seviyesi üzerinde yükseliş 1140TL ve 1150TL diğer direnç seviyeleri. Geri çekilmelerde 1125TL ve 1120TL ile 1115TL seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş