Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDAKİ SEYİR DEVAM MI EDECEK?

Borsa İstanbul haftanın son işlem gününü yüzde 0,21 artışla 1.434,76 seviyesinden kapatırken işlem hacmi 14,9 Milyar TL oldu. Bilanço döneminin etkisiyle beraber yukarı yönlü hareketini sürdüren endekste haftalık getiri yüzde 3,00 oldu. Bilanço döneminin sonuna yaklaşılırken pozitif seyrin yeni haftada devam etmesi bekleniyor. Tarım dışı istihdam verisi sonrası güçlenen Dolar Endeksi ile USDTRY tekrardan 8,64 seviyesini gördü.

Cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi beklenti 875 bin olmasına rağmen 943Bin artış gösterdi. Gelen güçlü veri öncesinde 1,25 seviyesinden işlem görmekte olan ABD 10 yıllık tahvilleri sert yükselişle birlikte 1,29’u test etti. Tahvil getirilerinde görülen geri çekilme sonrasında Ons Altın, sert satışların ardından 1770$ seviyesini gördü. Son haftalarda ABD tahvil getirilerindeki geri çekilmenin düşük büyüme beklentisinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz Çarşamba günü açıklanan özel istihdam verisinin beklentinin altında gelmesiyle birlikte endişelerin arttığı gözlemleniyordu. Ancak, Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentinin üzerinde gelme ve önceki verilerde mevsimselliğin hissedilmesi FED’in tahminlerine paralellik gösteriyor. FED Başkanı Powell’ın sürekli vurguladığı tam istihdam ifadesi piyasalarda karşılık bulmaya başladı. İşsizlik oranı Temmuz ayında beklentinin oldukça altında yüzde 5,4 açıklanması izlenilen politikalar açısından önemli olduğunu belirtmek gerekiyor. Varlık alım programının Haziran ayı toplantısı itibariyle tartışılmaya başlanacağının sinyallerini veren Başkan Powell’ın Jakson Hole konferansında yapacağı konuşma yakından takip edilecek. Başkan Powell, Varlık alım programında yapılması muhtemel yapılması muhtemel değişiklik öncesinde piyasalarla yeterli bilgiyi paylaşacaklarını belirtmişti. Açıklanan ekonomik veriler sonrasında varlık alımlarının azaltılması konusunda FED’in elinin kuvvetlendiğini söyleyebiliriz.

Geçtiğimiz hafta açıklanan Türkiye TÜFE Endeksi son zamanların en yüksek seviyesine çıkarken gözler bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek olan TCMB PPK toplantısına çevrildi. Enflasyon verisinin beklentinin üzerinde gelmesiyle birlikte reel getiri marjını daralmasına ilişkin toplantıda hangi ifadelerin kullanılacağı merakla piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Son PPK toplantısında ve Enflasyon III. Raporunda Başkan Kavcıoğlu yönetimi net bir şekilde politika faizinin enflasyonun üzerinde olacağını açıklamıştı. TCMB tarafından yayınlanan Piyasa katılımcıları anketine göre Ağustos ayında enflasyonun yüzde 0,99 ve Eylül ayında yüzde 1,17 artış göstermesini bekliyor. Enflasyonun tahminler dahilinde gerçekleşmesi halinde yüzde 19 olan politika faizi aşılacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı bir toplantıda enflasyonun Ağustos ayı itibariyle düşüş trendine gireceğini belirtirken faiz oranlarındaki artışın ekonomik büyüme üzerindeki olumsuz etkilerini yineledi.

Haftanın son işlem gününde yaşanan gelişmeler sonrasında özellikle döviz kurunda yukarı yönlü hareketin başladığını görüyoruz. Bilanço döneminin etkisiyle birlikte yukarı yönlü trendi söz konusu olacaktır. Piyasalar, bu hafta yapılacak olan TCMB PPK toplantısı ve ABD Temmuz ayı TÜFE Endeksini yakından takip edecek.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi ile güç kazanan dolar endeksi sonucunda Türk Lirası tekrardan yükseliş içerisinde. Açıklanan enflasyonun ardından kademeli olarak artışın gerçekleştiğini görülüyor. Bu hafta açıklanacak olan ABD enflasyon verisi ile TCMB PPK toplantısı yakından takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,68 ve 8,74TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,58 ve 8,52TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından Dolar’da değer kazanımı görüldü. Türkiye’de enflasyon verisinin beklentinin üzerinde açıklanması yukarı yönlü harekette etkili oldu. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,20 ve 10,25 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,10 ve 10,00 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

ABD Tarım Dışı İstihdam verisi beklenti 875 bin olmasına rağmen 943Bin artış gösterdi. Gelen güçlü veri öncesinde 1,25 seviyesinden işlem görmekte olan ABD 10 yıllık tahvilleri sert yükselişle birlikte 1,29’u test etti. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1785 ve 1,1800 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1745 ve 1,1720 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

ABD tarım dışı istihdam verisinin açılmasıyla birlikte Ons Altın, 1790 seviyelerine kadar geri çekildiği görüldü. ABD 10 yıllık tahvillerinin 1,25’ten 1,29’a sıçraması harekette etkili oldu. Bu hafta açıklanacak olan ABD TÜFE Endeksi yakından takip edilecek. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1750 ve 1760$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1735 ve 1725$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

İngiltere Merkez Bankası’nın toplantısında beklentiye paralel olarak faiz oranlarında değişikliğe gidilmedi. Faiz kararı oy çokluğuyla alındı. ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki geri çekilme devam ediyor. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3895 ve 1,3920 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3850 ve 1,3830 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Japonya’da hastanelerdeki doluluk oranı artmaya devam ediyor. Japonya Hizmet PMI verisi Temmuz ayında beklentinin hemen üzerinde 47,4 seviyesinde gerçekleşti. Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi Temmuz ayında aylık 0,2 yıllık -0,1 artış gösterdi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,90 ve 112,20 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,70 ve 109,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Ham Petrol Stoklar 3,626M varil artış gösterdi. Dünya genelinde vaka sayılarındaki artışın devam etmesi büyüme endişelerini artırıyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 69,80 ve 70,35 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 68,50 ve 68,00$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

ABD 10 yıllık tahvillerindeki yükselişin ardından sert geri çekilen Ons Altın ile Gram Altın’daki değer kaybı devam etti. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 490 ve 500 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 480 ve 475 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.