Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD ve AVRUPA ENDEKSLERİNDE DÜŞÜŞ BASKISI SÜRÜYOR..

ABD hisse senetleri Salı günü itibariyle üst üste üçüncü seansta düşüşle kapattı. Buna sebep ise teknoloji hisselerinin satışlarına devam etmesi oldu. Tesla hisse senedinin S&P 500'e dahil edilmesinden sonra endeksler en büyük günlük düşüşünü yaşadı. Nasdaq %4,11 ile en sert düşüşle günü kapatan endeks oldu. S&P 500 endeksi %2,78, Dow Jones ise %2,25 düşüş yaşadı. Teknoloji şirketleri bir kez daha endeksleri %2'den fazla düşüşle aşağıya çekti ve Mart ortasından bu yana sektör için en kötü üç günlük performansı yaşattı. Bu son düşüşe rağmen, sektör yılın en iyi performansını göstermeye devam ediyor. Dün ayrıca Petrol fiyatlarının 40 doların altına düşmesiyle enerji hisselerinde düşüş meydana geldi.

Avrupa borsaları ise teknoloji şirketlerinin değer kayıpları ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'ni ticaret anlaşması olmadan terk etme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu korkusuyla Salı günü düştü. En büyük düşüşler arasında enerji firmaları ve teknoloji hisse senetleri yer aldı. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 1,01 düşüşle 12.968,33 seviyesinden kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 0,12'lik düşüşle 5.930,30 seviyesinden tamamladı. Wall Street'teki teknoloji firmaları geçen haftadan itibaren satışları derinleştirirken, Avrupa teknoloji hisseleri % 2,1 düşüşle önceki seans kazancının bir kısmını geri verdi.

Salı günü güvenli liman olarak talep gören ABD Doları, Wall Street'teki satışlarla risk iştahının azalmasıyla birlikte Brexit ile ilgili yenilenen endişeler nedeniyle sterline karşı kazanımlar karşısında dört haftanın zirvesine tırmandı.

Avrupa Birliği'yle İngiltere arasındaki Brexit görüşmelerinin yeni turu dün başlarken, Londra birlikten anlaşma olmadan çıkma hazırlıklarına yoğunlaştırdığı uyarısında bulundu. Görüşmeler, her iki tarafın 1 trilyon dolarlık ticari ilişkileri düzenleyecek kurallar üzerinde çekişmelerin yaşandığı bir ortamda yürütülüyor. İngiliz para birimi Sterlin'in değer kaybetmesi ve borsaların düşmesi, kriz havasını arttırdı. Öte yandan Financial Times gazetesi, İngiltere hükümetinin hukuk dairesi başkanının Başbakan Boris Johnson ile anlaşmazlığa düşmesi üzerine istifa ettiğini bildirdi. AB'nin 16 trilyon dolar, İngiltere'nin ise 3 trilyon dolarlık ekonomileri arasındaki ayrılma sürecinin çalkantılı geçme olasılığı, İngiliz para biriminin değerinin, anlaşmazlığın daha da artacağı beklentileri üzerine, son iki haftanın en düşük seviyesine gerilemesine neden oluyor.

Dün ayrıca sert hareketlerin gözlendiği diğer emtia petrol oldu. Petrol vadeli işlemleri de Salı günü sert bir şekilde düştü, Brent Haziran ayından bu yana ilk kez 40 $/varilin altına düştü ve Suudi Arabistan'ın Ekim satış fiyatlarını düşürmesi ve COVID-19 vakalarının birkaç ülkede toparlanmasının ardından ABD ham petrolü yaklaşık %8 düştü. Koronavirüs enfeksiyonları, enfeksiyon oranının aylardır kontrol altına alınmadığı Hindistan, İngiltere, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin çeşitli bölgelerinde artıyor. Hastalıklardaki zayıf toparlanma küresel ekonomik toparlanmayı zayıflatabilir ve bu durum yakıt talebini azaltması ihtimali petrol fiyatlarında düşüşe neden oluyor.

USDTRY

Geçtiğimiz Pazartesi günü yurt içerisindeki zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, ABD tarafında devam eden İşçi Bayramı tatilinin nedeni ile işlem hacimlerinin sınırlı kaldığı gözlenmişti. Dün ise yurt içi ve ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, dikkatler ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı açıklama, koronavirüs gelişmeleri ve artan jeopolitik riskler üzerindeydi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler sonucunda Dolar'ın güvenli varlık talebi olarak destek bulması ile kurun, 7,45 seviyesi üzerinde sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,48 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,46, 7,44 ve 7,42 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,50, 7,52 ve 7,55 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisindeki zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güveni ve Almanya sanayi üretimi verileri takip edilmişti. Salı günü Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11,8 daralırken, istihdam verisi yılın ilk çeyreğine göre yüzde 2,9 azaldı. Yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Doğu Akdeniz'de devam eden jeopolitik gerilimin Türk varlıkları üzerindeki baskıların sürmesi ve takip edilen diğer gelişmeler ile birlikte gün sonunda çaprazın 8,80 seviyelerinde yatay hareketin devam ettiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,77 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,82, 8,85 ve 8,88 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,77 8,75 ve 8,72 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi'ndeki zayıf veri akışına ek olarak, Almanya'nın sanayi üretim verisi takip edilirken, ABD tarafında devam eden İşçi Bayramı Tatili nedeni ile işlem hacimleri düşük kaldığı gözlenmişti. Geçtiğimiz gün ise ABD'de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11,8 daraldı. Gün içerisinde, takip edilen gelişmeler ve açıklanan veriler sonucu Dolar'ın güvenli varlık talebi görmesi ile paritede 1,18 seviyesi altında aşağı yönlü hareketler devam ederken, dikkatlerin Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı üzerinde olduğu gözleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1780 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1750 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1800, 1,1830 ve 1,1870 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1750, 1,1720 ve 1,1690 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ilk işlem gününde ABD'de piyasaların İşçi Bayramı nedeni ile tatil olması işlem hacimlerini sınırlı kaldığı gözlenirken, Dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketler değerli metal üzerinde satış baskılarının yoğunlaşmasına neden olmuştu. Salı günü ise ABD Başkanı Donald Trump'ın Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Çin ve Demokrat rakibi Joe Biden'e yönelik yaptığı açıklamalardan sonra güne 1930 Dolar seviyesinde başlayan Ons Altın'ın yatay seyrini sürdürdüğü gözlenirken, artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler ve gündemde olmayı sürdüren jeopolitik risklerin değerli metale destek olmayı sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1930 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1937, 1945 ve 1953 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1925, 1918 ve 1910 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Pazartesi günü İngiltere Halifax konut fiyat endeksi Ağustos ayında yüzde 1,5'lik beklentiler karşısında yüzde 1,6 artış kaydederken, ABD'de İşçi Bayramı tatili nedeni ile piyasaların gün boyunca kapalı olması işlem hacimlerinin sınırlı kalmasına neden olmuştu. Salı günü ise İngiltere ve ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, dikkatler ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı açıklama, koronavirüs gelişmeleri ve devam eden Brexit belirsizliği üzerindeydi. Gün içerisinde takip edilen Brexit gelişmeleri parite üzerinde baskı oluştururken, Dolar'ın güvenli varlık talebi olarak destek bulması ile paritenin aşağı yönlü hareketlerini derinleştirdiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2970 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2920 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3050, 1,3110 ve 1,3170 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2920, 1,2860 ve 1,2800 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Salı günü, ABD'de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Japonya ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 28.1 ile rekor daralış gösterdi. Gün içerisinde dikkatler koronavirüs gelişmeleri, devam eden jeopolitik gerilim üzerinde odaklanırken, Dolar endeksinde zaman zaman yukarı yönlü hareketlerin ağırlık kazanması ve artan aşı iyimserliği ile birlikte gün sonunda paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,90 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,10, 106,30 ve 106,55 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,70, 105,50 ve 105,30 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Pazartesi günü ABD'de İşçi Bayramı tatili nedeni ile işlem hacimlerinin sınırlı kaldığı gözlenirken, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'nun fiyat indirimi ve artan vaka sayılarının neden olduğu arz endişeleri etkisi ile Brent Petrol'de aşağı yönlü hareketler takip edilmişti. Dün ise Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Brent Petrol için 2022 yılı varil fiyatını tahminini 53 Dolar'dan 50 Dolar'a indirirken, uzun vadeli varil fiyatı tahminini 55 Dolar'dan 53 Dolar'a düşürdü. ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerini azaltmak istediğini belirtmesi ile iki ülke arasındaki gerginlik devam ederken, OPEC+ koalisyonundan gelen daha fazla üretim kararı sonucu Brent Petrol'de aşağı yönlü hareketin derinleştiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 39,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 39,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 40,20, 41,00 ve 41,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39,00, 38,40 ve 37,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Salı günü Ons Altın'da takip edilen gelişmeler sonrası yatay hareketler takip edilirken, kur tarafında 7,45 seviyesi üzerindeki hareketler ile birlikte Gram Altın'da da yukarı yönlü sınırlı hareketleri izlenmişti.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 464 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 462 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 466, 468 ve 470 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 462, 460 ve 457 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.