Sabah bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Geçen hafta NATO zirvesi, PMI verileri, ABD-Çin ticaret anlaşması konusunda Trump ve Çin’den gelen açıklamalar küresel piyasalarda varlık fiyatları üzerinde önemli hareketler yarattı. Geçen haftanın son işlem günüde ise ABD tarım dışı istihdam verileri yine yakın takip altındaydı. Zira ABD ile Çin arasında 17 aydır süren ticaret savaşlarına dair gelişmeler bir çok ülkedeki ekonomik verilerde bozulmalara neden olduğundan ve bunun örneklerinin geçen hafta PMI verilerinden de gözlemlenebildiği görüldüğünden ABD’nin bu durumdan ne derecede etkilendiği de yakından takibe alınmakta. Bu açıdan önem verilen tarım dışı istihdam verisinin geçen Cuma günü 186bin olan beklentiye karşılık 266bin geldiği görüldü. İşsizlik oranı ise Ekim ayındaki %3,6’dan Kasım ayında %3,5’e geriledi. Ortalama saatlik kazançlar Kasım ayında yıllık bazda %3,1, aylık bazda ise %0,2 artış gösterdi. Yıllık bazda beklentilerin üzerinde bir artış meydana geldi. Sonuç itibariyle ABD ekonomisinde istihdam piyasasının ABD ile Çin arasında yaşanan gelişmelerden halen olumsuz anlamda etkilenmediği gözleniyor. Geçen hafta ABD’den gelen bazı karışık verilere karşılık son istihdam raporunun ABD ekonomisinde işlerin yolunda gittiğini gösteriyor. Bu sonucun ardından ABD’de endekslerin yükselişler yaşadığı ons Altın’da ise %1 düşüşlerin yaşandığı gözlendi.

Bu veriden sonra bu hafta takip edeceğimiz en önemli gelişme FED’in 11 Aralık’taki faiz kararı olacak. Daha önceki yetkililerin söylemleri FED’in bu toplantıyı faizleri değiştirmeden pas geçeceğine işaret etmekteydi. Geçen hafta gelen tarım dışı istihdam verileri ardından FED’in faizleri değiştirmeden beklemede kalacağı artık nerdeyse kesin gibi. Faiz kararı sonrası Powell’ın açıklamaları da yakından izlenecek. Zira 2020 yılına ilişkin hareket tarzı açısından bu konuşma önemli olabilir. Bu toplantıdan beklenen bir diğer önemli sonuç ise 2020 yılına ilişkin güncellenecek FED yetkililerini makroekonomik tahminleri ve faiz projeksiyonları olacak. ABD ile Çin ticaret anlaşmasının yaratacağı olası ekonomik bozulmalar nedeniyle sigorta faiz indirimleri yapan FED’in beklenen ticaret anlaşmasının gidişatına göre davranış biçimini verilerdeki değişimlerle izlemeyi sürdüreceği ortada görünüyor. Bu konu çözülmeden FED yetkililerinin de temkinli yaklaşımlarının süreceği düşünülebilir.

Bu haftanın diğer önemli gelişmesi ise TCMB faiz kararı olacak. Son ekonomik verilerdeki toparlanma eğilimleri, enflasyonda Kasım ayında gözlenen beklenti altındaki artış, güven endekslerindeki yükselişler, kurdaki düşük oynaklık ve CDS’lerdeki düşüş TCMB’nin faiz indirimi konusunda elini güçlendirdi. Bu bağlamda gelecek faiz indiriminin şiddeti ne olacak bu merak konusu. Kanımızca bu hafta TCMB 225 baz puan faiz indirimi gerçekleştirecek. Piyasalarda ise 100-200 baz puan aralığında beklentiler mevcut. Bu aralıkta gelecek bir indirimin kur üzerinde aşırı bir oynaklık yaratmayacağını düşünüyoruz. Geçen haftanın son işlem gününün kapanışı sonrası gelmesi beklenen Moody’s gözden geçirmesinden ise bir sonuç çıkmadı.

Bu hafta ayrıca ECB’nin de faiz kararını takip ediyor olacağız. Genel beklentiler faiz oranında değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Yatırımcıların önemli bir kısmı ise para politikasının gelecek iki yıl boyunca otomatik pilotta kalacağı yönünde beklenti içinde. Bu haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise İngiltere’de yaşanacak. Brexit belirsizliği ile mücadele eden İngiltere’de seçimler gerçekleşecek. Muhafazakar parti anketlerde önde gidiyor. Seçilmesi durumunda anlaşmalı ayrılık beklentileri de artacak.

Hafta sonu gelen veride ise Çin’in Kasım ayındaki ihracatı, %1.1 düşüşle üst üste dördüncü ay boyunca daraldı ve bu sonuç Çin-ABD ticaret savaşında üreticilere yönelik baskıların altını çizdi, ancak ithalattaki büyüme, Pekin’in teşvik adımlarının talebi canlandırmaya yardımcı olduğunun bir işareti olabilir. Zira ithalat, beklenmedik bir şekilde, bir önceki yıla göre% 0.3 artarak, Nisan ayından bu yana ilk yıllık büyümeyi gösterdi. Beklentiler % 1.8 düşüş olacağı şeklindeydi.

USDTRY

Haftanın son işlem gününde yurtiçinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Türk varlıkları ve piyasaların bu hafta yapılacak olan TCMB PPK Toplantısına odaklandığı gözlenirken, ABD’de açıklanan Michigan Tüketici Güven’inin Aralık ayında 96,8 seviyesinden 99,2 seviyesine yükselmesinin sınırlı etkileri takip edilirken, açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin ise Ocak ayından beri en büyük artışını gerçekleştirerek Kasım ayında 266 bin artmasının ardından birçok G10 ve gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandığı izlendi. Gün sonunda ABD ile Çin arasındaki haber akışı takip edilirken, olumlu gelen veriler sonrasında kurun kazançlarına devam ettiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,78 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,80, 5,82 ve 5,85 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,76, 5,74 ve 5,72 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın son işlem gününde, Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya’da Federal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre Sanayi Üretimi Ekim ayında yüzde 3,6 gerileme beklentilerinin de altında yüzde 5,3 gerilemesinin Euro sınırlı etkileri izlendi. Gün içerisinde, yurtiçinde ise zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Türk varlıkları ve piyasaların bu hafta yapılacak olan TCMB PPK Toplantısına odaklandığı takip edilirken, gün sonunda hafta başından beri takip edilen gelişmelerle birlikte çaprazın sınırlı kazançlarına haftanın son gününde de devam ettiği görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,38 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,41, 6,43 ve 6,46 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,38, 6,36 ve 6,33 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde, Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya’da Federal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre Sanayi Üretimi Ekim ayında yüzde 3,6 gerileme beklentilerinin de altında yüzde 5,3 gerilediği görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Michigan Tüketici Güven’inin Aralık ayında 96,8 seviyesinden 99,2 seviyesine yükselmesinin sınırlı etkileri takip edilirken, açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin ise Ocak ayından beri en büyük artışını gerçekleştirerek Kasım ayında 266 bin artmasının ardından birçok G10 ve gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandığı izlendi. Gün sonunda ABD ile Çin arasındaki haber akışı takip edilirken, olumlu gelen veriler ile birlikte paritenin kayıplarına devam ettiği görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1060 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1070 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1045, 1,1035 ve 1,1020 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1070, 1,1085 ve 1,1100 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, Çin’in ABD ile daha geniş bir ticaret anlaşmasının yaklaşmakta olduğunu da gösterebilecek bir adımı olarak, ABD'den domuz eti ve soya fasulyesi ithalatına uygulanan misilleme tarifesinden vazgeçmeyi planladığı yönünde gelen haberler ile birlikte iki ülke arasındaki artan iyimserlik takip edilirken, gün içerisinde ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi ile birlikte Altın’ın gerilemeye başladığı izlendi. Gün sonunda artan ticaret iyimserliği ve ABD tarafından gelen olumlu veri seti ile birlikte kayıplarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1460 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1455, 1450 ve 1445 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1466, 1470 ve 1475 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem gününde, İngiltere’de Brexit ve erken seçim yönündeki belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam edilirken, açıklanan Halifax Konut Fiyat Endeksi’nin aylık yüzde 1,0, yıllık ise 2,1 arttığı gözlendi. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Michigan Tüketici Güven’inin Aralık ayında 96,8 seviyesinden 99,2 seviyesine yükselmesinin sınırlı etkileri takip edilirken, açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin ise Ocak ayından beri en büyük artışını gerçekleştirerek Kasım ayında 266 bin artmasının ardından Dolar’ın birçok G10 ülke para birimleri karşısında değer kazandığı izlendi. Gün sonunda Birleşik Krallık’ta devam eden belirsizlik ve ABD’de olumlu açıklanan veri seti ile birlikte GBPUSD paritesinin kayıplarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3140 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3180 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3100, 1,3060 ve 1,3025 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,3180, 1,3210 ve 1,3250 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın son işlem gününde, ABD ile Çin arasındaki ticaret gelişmeleri takip edilirken, Japonya’da Hane Halkı Harcamaları’nın Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 11,5, bir önceki yıla göre ise 5,1 gerilediği gözlendi. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Michigan Tüketici Güven’inin Aralık ayında 96,8 seviyesinden 99,2 seviyesine yükselmesinin sınırlı etkileri takip edilirken, açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin ise Ocak ayından beri en büyük artışını gerçekleştirerek Kasım ayında 266 bin artmasının ardından birçok G-10 ülke para birimleri karşısında değer kazandığı izlendi. Gün sonunda, Çin’in ABD’den domuz eti ve soya fasulyesi ithalatına uygulanan misilleme tarifesinden vazgeçmeyi planladığı yönünde gelen haberler ve olumlu gelen veriler ile birlikte paritenin kayıplarına devam ettiği görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,5 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,75 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,35, 108,15 ve 107,95 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 108,75, 109,00 ve 109,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın son işlem gününde, ABD'nin petrol endüstrisinin görünümü ve kısa dönem Ham Petrol üretimi hakkında gösterge kabul edilen petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 5 adet azalarak 663’e düşerken, gün içerisinde piyasaların yakından takip ettiği OPEC+ toplantısı sonrası üreticilerin üretim hedefini günlük 500 bin varil azaltma konusunda anlaştığını belirtmeleri ile bu hafta Ham Petrol fiyatları haziran ayından beri en yüksek artışını gerçekleştirdiği izlendi. Gün sonunda ise yaşanan bütün gelişmeler sonucu Petrol’ün kazancını sürdürdüğü gözlendi.

Haftanın son işlem gününde, ABD'nin petrol endüstrisinin görünümü ve kısa dönem Ham Petrol üretimi hakkında gösterge kabul edilen petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 5 adet azalarak 663’e düşerken, gün içerisinde piyasaların yakından takip ettiği OPEC+ toplantısı sonrası üreticilerin üretim hedefini günlük 500 bin varil azaltma konusunda anlaştığını belirtmeleri ile bu hafta Ham Petrol fiyatları haziran ayından beri en yüksek artışını gerçekleştirdiği izlendi. Gün sonunda ise yaşanan bütün gelişmeler sonucu Petrol’ün kazancını sürdürdüğü gözlendi.

XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, Çin’in ABD'den domuz eti ve soya fasulyesi ithalatına uygulanan misilleme tarifesinden vazgeçmeyi planladığı yönünde gelen haberler ile birlikte iki ülke arasındaki iyimserliğin artmaya başladığı gözlenirken, gün içerisinde ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi ile birlikte Gümüş’ün son üç haftadaki en büyük kaybını gerçekleştirdiği görüldü. Gün sonunda artan ticaret iyimserliği ve ABD tarafından açıklanan olumlu veri seti ile birlikte Gümüş’ün kayıplarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 16,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 16,75 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 16,40, 16,25 ve 16,05 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 16,75, 16,90 ve 17,10 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.