Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Dünya’nın koronavirüsle mücadelesi son hızla devam ederken vaka sayıları da artmaya devam ediyor. Dün itibariyle dünya genelinde toplam vaka sayısı 1.6 milyona ulaştı. ABD’de vaka sayısı 460 bini geçerken Avrupa’da İspanya İtalya’yı geride bıraktı. İtalya’da yeni vaka sayısı bir miktar artış gösterdi. Türkiye’de ise dün 4.056 yeni vaka daha tespit edildi. 28.578 test gerçekleştirildi. Dün vefat eden kişi sayısı 96 olurken iyileşen kişi sayısı ise 296 oldu. Toplam sayılarda artış olsa da oransal değişimlerde artışlar nispeten olumlu gidiyor. Test sayısı düne göre %15 artmasına rağmen, pozitif vaka oranı günlükte önemli bir oranda düştü, toplamda ise azaldı. Ölüm oranı biraz artsa da, artış hızı son 8 gündür azalıyor. İyileşme oranı ise artmaya, entübe ve yoğun bakım oranları düşmeye devam ediyor.

OPEC+ koalisyonu petrol fiyatlarındaki sert düşüşü durdurmak amacıyla üretimi kısma konusunda anlaşmaya vardı. Büyük petrol üreticisi ülkeler, koronavirüs dolayısıyla fiyatlarda meydana gelen çöküşü durdurma çabaları dahilinde, rakip ülkeler arasındaki görüş farklılıklarının giderilmesinin ardından, üretimde kısıntıya gitme konusunda anlaşmaya vardı. Delegelere göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve ortakları, Perşembe günü video konferans yoluyla yaptıkları görüşmede, şimdi üretimi günlük 10 milyon varil kısma konusundaki anlaşmanın taslağını elde etmiş durumdalar. Delegeler, daha da önemlisi, Rusya'nın da derin bir üretim kısıntısına gitme konusunda anlaştığını söylediler.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD merkez bankası Fed'in ülkenin yıkıcı koronavirüs pandemisinden toparlanmasına yardımcı olmak için tüm gücünü, yetkisinin sınırlarını zorlamakta olduğunu da işaret ederek, "etkili, önceden harekete geçerek ve agresif bir şekilde" kullanmayı taahhüt ettiğini söyledi. Powell, dün TSİ 17:00'de yaptığı sanal sunumun yazılı metninde, "Kredi akışını desteklemek için uygulamaya koyduğumuz programların çoğu, sadece çok olağanüstü durumlarda kullanılabilecek acil kredi güçlerine dayanıyor" dedi. Powell, "Sağlam bir şekilde toparlanma yolunda olduğumuza güven duyana dek, bu güçleri etkili, önceden harekete geçerek ve agresif bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz" dedi.

Fed kredilerde 2.3 trilyon dolar için yeni adımlar attı. Fed, Perşembe günü koronavirüs pandemisi boyunca 2.3 trilyon dolar tutarında ek yardım sağlayacak yeni adımlar serisini açıkladı. Söz konusu adımlar, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile eyalet ve yerel hükümetlere yardım programları içeriyor. Fed, koronavirüs krizi esnasında küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleyecek program çerçevesinde BB nota sahip yüksek faizli tahvil alımı yapacak. Tahvillerin alıma uygun olması için 22 Mart itibarıyla en az BBB-/Baa3 nota sahip olması gerekiyor. Sonrasından not indirimine konu olsa bile, hangi imkan ile alım yapılacaksa o tarihte BB-/Ba3 olmak kaydıyla alım yapılabilecek.

ABD’de endeksler dün FED’in 2,3 trilyon dolarlık kredi desteği için attığı ilave adımlar ve Powell’ın konuşmasının etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi 280 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 1,2 artışla 23.715,05 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 1,3 artarak 2.785,03 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,8 yükselişle 8.153,57 puana çıktı. Avrupa borsaları ise küresel risk iştahına bağlı olarak günü yükselişle tamamladı.

USDTRY
 
Haftanın üçüncü işlem gününde İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Mart ayında 35,7’ye gerilerken, ABD Merkez Bankası Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin bu yıl sonunda baz senaryoya göre yüzde 0,5, gelecek iki yılın sonunda ise yüzde 4 büyüme kaydedeceği tahmininde bulundu. ABD’de ise 4 Nisan'da sona eren haftada işsizlik maaşına başvuranların sayısı 5.5 milyonluk beklentiler karşısında 6.6 milyon oldu. Fed kredilerde 2.3 trilyon dolar için yeni adımlar atarken, Fed Başkanı Powell, Fed'in ABD ekonomisinin güçlenmesini sağlamak için etkili hareket edeceği açıklamalarında bulundu. Yurt içerisinde salgın ile mücadele devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün, Türkiye’deki toplam vakanın 42 bin 282'ye, can kaybının 908'e, iyileşen hasta sayısının 2142'ye ulaştığı açıkladı. Küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte kurun aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,67 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,65, 6,63 ve 6,59 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,70, 6,72 ve 6,74 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
 
Haftanın üçüncü işlem gününde İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Mart ayında 35,7’ye gerilerken, Avrupa Birliği salgınıyla mücadele kapsamında ortak ülkelere yardım sağlamak için 15,6 milyar Euro mali yardım paketi açıkladı. Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin bu yıl sonunda baz senaryoya göre yüzde 0,5, gelecek iki yılın sonunda ise yüzde 4 büyüme kaydedeceği tahmininde bulundu. Euro tarafında ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, virüsün ekonomik etkisinin sınırlanabilmesi için hükümetlere bir kez daha güçlü mali destek çağrısı yaptığı takip edildi. Gün sonunda, takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki toplam vakanın 42 bin 282'ye, can kaybının 908'e, iyileşen hasta sayısının 2142'ye ulaştığı açıkladı.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,28 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,32, 7,35 ve 7,38 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,28, 7,25 ve 7,22 destek seviyeleri takip edilebilir
EURUSD
 
Haftanın üçüncü işlem gününde Avrupa Birliği salgınıyla mücadele kapsamında ortak ülkelere yardım sağlamak için 15,6 milyar Euro mali yardım paketi açıklarken, ABD Merkez Bankası Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Euro tarafında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, virüsün ekonomik etkisinin sınırlanabilmesi için hükümetlere bir kez daha güçlü mali destek çağrısı yaptığı takip edildi. ABD’de ise 4 Nisan'da sona eren haftada işsizlik maaşına başvuranların sayısı 5.5 milyonluk beklentiler karşısında 6.6 milyon oldu. Fed kredilerde 2.3 trilyon dolar için yeni adımlar atarken, Fed Başkanı Powell, Fed'in ABD ekonomisinin güçlenmesini sağlamak için etkili hareket edeceği açıklamalarında bulundu. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0940 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,09 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0970, 1,1000 ve 1,1040 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0900, 1,0870 ve 1,0840 direnç seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
 

Haftanın üçüncü işlem gününde ise zayıf veri akışı ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki yataya seyir devam ederken, ABD Merkez Bankası, açıkladığı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında koronavirüs geçene kadar faiz oranlarının sıfır seviyesinde tutulacağını işaret etti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise koronavirüs salgınında artan vaka sayıları ile birlikte dikkatlerin ekonomik etkilere çevrilmesi sonucu güvenli varlık talebinin desteklendiği gözlendi. Gün sonunda açıklanan veriler ve Fed’in kredilerde 2.3 trilyon dolar için yeni adımlar atarken takip edilirken, Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1682 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1682, 1690 ve 1700 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1672, 1664 ve 1655 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Haftanın üçüncü işlem gününde İngiltere’de zayıf veri akışı devam ederken, yeni tip koronavirüs kaptıktan sonra durumu kötüleştiği için yoğun bakıma alınan Başbakan Boris Johnson'ın durumunun stabil olduğu ve tedaviye cevap verdiği bildirildi. ABD Merkez Bankası’nın ise yayımladığı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanakları takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde İngiltere ekonomisi virüs etkilerinin henüz görülmediği Şubat ayında yüzde 0.1 daralırken, İngiliz hükümeti, virüs salgınına karşı ekonomiye destek için Merkez Bankası'ndan doğrudan borçlanma seçeneğini değerlendirdiğini kaydetti. ABD’de ise 4 Nisan'da sona eren haftada işsizlik maaşına başvuranların sayısı 5.5 milyonluk beklentiler karşısında 6.6 milyon oldu. Fed kredilerde 2.3 trilyon dolar için yeni adımlar atarken, Fed Başkanı Powell, Fed'in ABD ekonomisinin güçlenmesini sağlamak için etkili hareket edeceği açıklamalarında bulundu. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte GBP/USD yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2460 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,24 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2520, 1,2580 ve 1,2640 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,24, 1,2340 ve 1,2280 destek seviyeleri takip edilmelidir

USDJPY
 
Haftanın üçüncü işlem gününde Japonya’da Cari Denge verileri takip edilirken, ABD Merkez Bankası, açıkladığı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında koronavirüs geçene kadar faiz oranlarının sıfır seviyesinde tutulacağını işaret etti. Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya’da nispeten zayıf veri akışı takip edilirken, ABD’de ise 4 Nisan'da sona eren haftada işsizlik maaşına başvuranların sayısı 5.5 milyonluk beklentiler karşısında 6.6 milyon oldu. Fed kredilerde 2.3 trilyon dolar için yeni adımlar atarken, Fed Başkanı Powell, Fed'in ABD ekonomisinin güçlenmesini sağlamak için etkili hareket edeceği açıklamalarında bulundu. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte USD/JPY paritesinin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,60 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,20, 108,00 ve 107,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 108,60, 108,80 ve 109,00 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
HAM PETROL
 
Haftanın üçüncü işlem gününde yatırımcıların dikkatlerini tartışılan üretim kısıntılarına çevirmesi ve koronavirüs kaynaklı talep çöküşünü telafi edip etmeyeceğine yönündeki gözlemler ile birlikte yükseldiği izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise OPEC + koalisyonu koronavirüs dolayısıyla fiyatlarda meydana gelen çöküşü durdurma çabaları ile akip ülkeler arasındaki görüş farklılıklarının giderilmesinin ardından günlük 10 milyon varil kısma konusunda anlaşmaya vardı. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Petrol’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 22,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 21,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 23,30, 24,20 ve 25,40 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 21,50, 20,50 ve 19,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAGUSD
 
Haftanın üçüncü işlem gününde ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki yataya seyir devam ederken, ABD Merkez Bankası açıkladığı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında koronavirüs geçene kadar faiz oranlarının sıfır seviyesinde tutulacağını işaret etmesi ile Gümüş’ün yatay hareketi takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Fed’in ekonomiyi destekleyici hamlesi ve koronavirüs salgınında artan vaka sayıları ile birlikte dikkatlerin ekonomik etkilere çevrilmesi sonucu güvenli varlık talebinin desteklendiği ile gün sonunda Gümüş’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 15,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 15,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 15,60, 15,85 ve 16,10 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş’teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 15,00, 14,70 ve 14,40 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş