Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BUGÜN GÖZLER AVRUPA MERKEZ BANKASI AÇIKLAMALARINDA..

ABD'de Wall Street'in ana endeksleri, Nasdaq'ın düzeltme bölgesini onaylamasından bir gün sonra, yatırımcıların teknolojiyle ilgili hisse senetlerinin geri çekilmesinden yararlanmak için geri adım atmasıyla, son üç seansta yaşana sert düşüşleri kırmak için Çarşamba günü yükselişle günü tamamladı. Tesla Inc hisseleri, bir önceki oturumda bir günlük en büyük düşüşünü yaşadıktan sonra %10.92 oranında toparlanırken, piyasa değerine göre ilk üç ABD halka açık şirketleri olan Apple Inc, Microsoft Corp ve Amazon.com Inc her biri en az %3 artış yaşadı. Nasdaq'ın bir teknik destek düzeyi olarak tanımlanabilecek 50 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kalmasını pazarın yönünü tersine çevirmede anahtar olduğu söylenebilir. Piyasadaki oynaklığın ABD başkanlık seçimleri öncesi daha da artması muhteöel görünüyor.

Avrupa hisseleri, Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü politika toplantısının arifesinde Çarşamba günü yükselişe yöneldi. AstraZeneca'nın önümüzdeki hafta COVID-19 aşı denemesine devam edebileceğine dair bir raporunun ardından yatırımcılar düşüşleri tersine çevirdi. AstraZeneca, bir gönüllüde açıklanamayan bir hastalıktan sonra deneysel aşısının küresel denemelerini duraklatmak zorunda kalmıştı.

Küresel piyasaların gözü bugün yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası toplantısına çevrildi. Toplantıda faiz ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılması beklenmezken, toplantının gündeminin son dönemde değer kazanan Euro olması öngörülüyor. Bu toplantıda ECB'nin Euro'daki güçlenme sonrasında daha piyasa dostu bir açıklama yapması muhtemel görünüyor. Toplantıda ayrıca bankanın çok güçlü Euro'nun enflasyon hedefini tehlikeye atacağına dair açıklamada bulunup bulunmayacağına, enflasyon hedefinde bir değişiklik olup olmayacağı ve yıl sonuna kadar varlık alım miktarında bir değişiklik yapılıp yapılmayacağına dair olası mesajlara odaklanılacak.

Dünün bir diğer gelişmesi de petrol fiyatları kaynaklıydı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 2021'e kadar petrol fiyatlarının varil başına yaklaşık 40 ila 45 dolar arasında olacağını öngördüğünü açıkladı. Rapora göre, mevcutta negatif pozisyonda olan küresel petrol ve gaz sektörü görünümü, Haziran 2021'e kadar beklenen iyileşmeye bağlı olarak durağan seyre geçecek. Rapora göre entegre petrol ve gaz şirketleri, bu yılın ikinci çeyreğindeki toparlanma sonrasında rafine ürünlere yönelik artan talepten yararlanacak ancak talep geçen yıla kıyasla 2021'e kadar daha zayıf kalacak.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "İngiltere'nin Brexit ayrılık anlaşmasının bazı maddelerine uymayabileceği" yönünde çıkan haberlerin ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. İngiltere'nin AB ile yaptığı Brexit anlaşmasına uyması gerektiğine dikkat çeken Von der Leyen, "İngiliz hükümetinin Brexit ayrılık anlaşmasını ihlal etme niyetiyle ilgili yaptığı açıklamalardan çok endişe duyuyorum." ifadesini kullandı

USDTRY

Salı günü yurt içi ve ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, dikkatler ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı açıklama, koronavirüs gelişmeleri ve artan jeopolitik riskler üzerindeydi. Dün ise, yurt içerisinde zayıf veri akışı sürerken, ABD tarafında açıklanan iş imkanları ve personel değişim oranı verisi Temmuz ayında 6,000M'luk beklentiler karşısında 6,618M'a yükseldi. Gün içerisinde Doğu Akdeniz'de yaşanan jeopolitik gerginliğin Türk varlıkları üzerindeki baskıları takip edilirken, güne 7,48 seviyesinde başlayan kurun yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,48 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,46, 7,44 ve 7,42 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,50, 7,52 ve 7,55 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz Salı, yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11,8 daraldığı takip edilmişti. Dün ise, yurt içi ve Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, dikkatler bugün gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve Doğu Akdeniz'de süren gerilim üzerinde olmaya devam etti. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve Türk varlıkları üzerinde gözlenen sınırlı baskılar ile birlikte çaprazın yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,84 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,82 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,86, 8,88 ve 8,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,82 8,80 ve 8,77 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Salı günü ABD'de devam eden nispeten zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11,8 daraldı. Çarşamba günü Euro tarafında zayıf veri akışı sürerken, Dolar tarafında açıklanacak açıklanan iş imkanları ve personel değişim oranı verisi Temmuz ayında 6,000M'luk beklentiler karşısında 6,618M'a yükseldi. Gün içerisinde dikkatler ABD ile Çin arasındaki gerginlik ve aşı gelişmeleri üzerinde olmayı sürdürürken, bugün gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve faiz kararı üzerinde olduğu gözlendi. Risk iştahındaki toparlamanın Dolar'da üzerinde baskı oluşturduğu gözlenirken paritenin tekrar 1,18 seviyesi üzerinde tutunarak, yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1820 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1790 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1850, 1,1880 ve 1,1920 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1790, 1,1760 ve 1,1720 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

ABD Başkanı Donald Trump'ın Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Çin ve Demokrat rakibi Joe Biden'e yönelik yaptığı açıklamalardan sonra Ons Altın'ın yatay seyrini sürdürdüğü gözlenmişti. Dün ise Dolar'da zaman zaman gözlenen güçlü görünüm ile birlikte Ons Altın'da satış baskıları sürerken, koronavirüs aşısı konusunda gecikmelerin yaşanacağı yönündeki görüşler ve artan vaka sayılarının neden olduğu endişelerin ağırlık kazanması ise gün sonunda 1940 Dolar seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1945 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1952, 1960 ve 1970 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1940, 1932 ve 1920 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz Salı günü İngiltere ve ABD'de devam eden zayıf veri akışına ek olarak, dikkatler ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı açıklama, koronavirüs gelişmeleri ve devam eden Brexit belirsizliği üzerindeydi. Çarşamba ise anlaşmasız Brexit belirsizliği hız kesmeden Sterlin üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, İngiltere'nin İç Pazar Yasası'nın ayrıntılarının ortaya çıkması ile satış baskılarının derinleştiği gözlendi. Takip edilen gelişmeler sonucu güne 1,2970 seviyesinde başlayan paritenin 1,29 seviyesi altını test ettiği gözlense de gün sonunda risk iştahındaki toplamanın Dolar üzerindeki etkisi ile paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2940 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3040, 1,3100 ve 1,3160 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2940, 1,2890 ve 1,2820 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz Salı günü, ABD'de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 28.1 ile rekor daralış göstermişti. Dün ise Japonya'da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD tarafında açıklanan iş imkanları ve personel değişim oranı verisi Temmuz ayında 6,000M'luk beklentiler karşısında 6,618M'a yükseldi. Gün içerisinde dikkatler koronavirüs gelişmeleri, devam eden jeopolitik gerilim üzerinde odaklanırken, takip edilen gelişmelerin Yen'in güvenli varlık talebi üzerinde baskı oluşturması ile birlikte gün sonunda paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,10 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,90 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,30, 106,50 ve 106,75 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,90, 105,70 ve 105,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz gün ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerini azaltmak istediğini belirtmesi ile iki ülke arasındaki gerginlik devam ederken, OPEC+ koalisyonundan gelen daha fazla üretim kararı sonucu Brent Petrol'de aşağı yönlü hareketin derinleştiği gözlenmişti. Çarşamba günü ise talep yönündeki endişeler devam ederken, Brent Petrol'ün kayıplarını tersine çevirerek tekrar 40 Dolar üzerinde işlem gördüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 40,80 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 40,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 41,60, 42,80 ve 43,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 40,00, 39,20 ve 38,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Salı günü Ons Altın'da takip edilen gelişmeler sonrası yatay hareketler takip edilirken, kur tarafında 7,45 seviyesi üzerindeki hareketler ile birlikte Gram Altın'da da yukarı yönlü sınırlı hareketleri izlenmişti. Dün ise, kurda 7.45 seviyesi üzerinde yukarı yönlü sınırlı hareketlere ek olarak, Ons Altın'da tarafındaki 1940 Dolar üzerindeki seyir ile birlikte Gram Altın'da da yukarı yönlü sınırlı yükselişler takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 467 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 465 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 469, 472 ve 474 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 465, 463 ve 460 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş