Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

DOLAR ENDEKSİNDE TOPARLANMA SÜRÜYOR

Dolar, Pekin'in ABD yaptırımlarına karşılık vererek benzer önlemler açıklamasının ardından önemli piyasa paraları karşısında yükseldi. Yatırımcıların dikkati ABD Başkanı Donald Trump'ın acil ekonomik önlem kararnamesinin yasal olup olmadığı konusu ve Temmuz ayı perakende satışlar gibi önemli verilere odaklanmış durumda. Euro/Dolar karşısında ikinci seansta da düşüş kaydetti. Fransa Merkez Bankası ekonomik toparlanmanın yavaşladığına ilişkin uyarıda bulundu.

ABD Merkez Bankası (Fed), bu yıl stres testinden geçen büyük bankalar için sermaye gereksinim oranlarını duyurdu. Fed'den yapılan açıklamada, toplam varlıkları 100 milyar dolardan fazla olan bankalar için belirlenen sermaye oranlarının 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe gireceği bildirildi. Asgari sermaye gereksiniminin yüzde 4,5 olduğunun belirtildiği açıklamada, stres sermaye tamponunun ise en az yüzde 2,5 olduğu kaydedildi. Fed'in stres testinin ardından belirlediği oranlara göre, Goldman Sachs yüzde 13,7 ile sermaye gereksinim oranı en yüksek banka oldu. Goldman Sachs'ı yüzde 13,4 ile Morgan Stanley izledi.

Çin 'Hong Kong' gerilimi üzerinden ABD'ye karşı yaptırımda bulunacak. ABD ile Çin arasındaki gerilim hızlanırken, ABD, aralarında Hong Kong lideri Carrie Lam'in de bulunduğu 11 kişiye yaptırım uygulama kararı verdiğini açıklamasının ardından benzer bir hamle de Çin'den geldi. Çin 11 Amerikalıya benzer yaptırımlar uygulayacağını açıkladı. Zhao Pekin'de yaptığı açıklamasında, yaptırım listesine alınan kişiler arasında, Senatörler Marco Rubio, Ted Cruz, Tom Cutton ve Pat Toomey, Kongre üyesi Chris Smith ile İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Kenneth Roth, National Endowment for Democracy Başkanı Carl Gershman ve Freedom House Başkanı Michael Abramowitz'in bulunduğu bildirildi.

Goldman Sachs kendi kripto para projesinde Facebook ve JPMorgan ile işbirliğine gidebilir. Küresel yatırım bankası Goldman Sachs kendi kripto para birimini oluşturmaya hazırlanıyor. Kısa süre önce dijital varlık biriminin başına yeni bir isim atayan şirket, JPMorgan ve Facebook gibi diğer şirketlerle olası bir işbirliğini işaret etti. JPMorgan, JPM isimli kripto parasını yarattı ve ayrıca Facebook'un da Libra projesi bulunuyor.

Rusya’nın petrol ihracat geliri, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,8 azalarak 39 milyar dolara geriledi. Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, ülkede petrol ihracat hacmi, yılın ilk 6 ayında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 2,6 azalarak 125 milyon tona düştü. Söz konusu dönemde, Rusya'nın petrol ihracat geliri de yüzde 34,8 azalışla 39 milyar dolar oldu. Ülkenin petrol ihracatından elde ettiği gelir, geçen yıl da bir önceki yıla kıyasla yüzde 6 düşerek 121 milyar dolara gerilemişti. Petrol ve doğal gaz ihracatı Rusya'da federal bütçenin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.

Lübnan Sağlık Bakanı Beyrut'taki patlama sonrasında gerçekleşen hükümet karşıtı protestoların ardından Lübnan hükümetinin istifasını sunduğunu açıkladı. Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut Limanı’ndaki şiddetli patlamanın ardından gelen yoğun baskılar üzerine istifa etti. Lübnan Sağlık Bakanı'nın Beyrut'taki patlama sonrasında gerçekleşen hükümet karşıtı protestoların ardından hükümetin istifasını sunduğunu aktardı.

USDTRY

Kur dolar endeksi ile tekrar 7.30 TL'nin üzerine çıktı. Geçtiğimiz hafta genelinde beklentileri karşılayan ABD ekonomi verileri ile toparlanmaya başlayan dolar endeksi, dolar/TL kurunu da tarihi zirvelerine taşıdı. Geçtiğimiz Cuma günü 7.36 TL'yi gören kurun TCMB'nin likidite kanallarını değiştirerek piyasaya verdiği TL'nin faizini ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yükseltme hamlesine ek olarak bir hafta vadeli repo ihalesi de açmadı. TCMB’nin hamleleri kurun 7.13 TL'ye kadar gerilemesine neden olsa da 7.13 TL'ye kadar geri çekildikten sonra beklentilerin üzerinde açıklanan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri sonrasında haftayı 7.30 TL'ye yakın kapattı. Kurun yükselişi haftanın ilk işlem gününde de devam ederken dolar/TL 7.38 TL ile tarihi zirvesini geliştirdi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,25, 7,21 ve 7,18 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,32, 7,35 ve 7,38 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Geçtiğimiz hafta genelinde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya ve Euro Bölgesi’nde hizmet ve bileşik endeksleri takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı sürerken, pariteden gücünü alan Euro’nun etkisine ek olarak Türk varlıklarını baskı altında kalması ile güne 8,36 seviyesinde başlayan çaprazın gün sonunda 8,50 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Haftanın son işlem gününde kurdaki yükselişe müdahale etmek için Merkez Bankası, piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemlerinde likidite imkan limitleri yarıya düşürdüğünü açıkladı. TCMB’nin hamleleri sonrasında kurda geri çekilmeler olsa da haftanın ilk işlem gününde kurda yukarı yönlü trendin devam ettiği görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,60 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,62 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,55, 8,52 ve 8,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 8,62, 8,65 ve 8,68 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde hizmet PMI endeksi Temmuz ayında 48,3 seviyesinden 55,1'e yükselirken, ABD tarafında ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Temmuz ayında 167 bin ile 1,2 milyonluk beklentinin altında kalmıştı. Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken haftanın son işlem gününde ise ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasa beklentileri üzerinde geldiğini takip ettik. Hafta genelinde piyasa beklentilerini karşılayan ABD verileri ile toparlanmaya başlayan dolar endeksi 93,50 seviyesine yükselirken parite de ise 1,18 seviyesi altında fiyatlamalar sürüyor. Haftanın ilk işlem gününde Euro bölgesinde sakin veri akışı hakimken ABD’de açıklanan iş imkanları ve personel oranı Haziran’da 4.9 milyonluk beklentinin üzerinde 5.8 milyon artış gösterdi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1750 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1720 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1780, 1,1800 ve 1,1820 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1720, 1,1700 ve 1,1670 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Ons iyi gelen ABD verileri ile geri çekildi. Geçtiğimiz hafta genelinde devam eden endişeler ve jeopolitik risklerin yanı sıra pandeminin olumsuz etkileri ile başa çıkmak için yeni teşviklerin gelebileceği yönündeki beklentilerin Ons'u desteklemesiyle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2075 Dolar seviyesine yükseldiği takip etmiştik. Tarihi zirve seviyesine ulaştıktan sonra açıklanan ekonomik veriler ve aşı gelişmelerinin yanı sıra hem kar satışları hem de haftanın son işlem gününde beklentilerin üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri ile 2015 dolara kadar gerileyen sarı metali baskılamayı sürdürdü. Destek seviyelerinde tutunmaya çalışan Ons’un bu seviyelerde tutunamaması durumunda aşağı yönlü sert hareketler görülebilir.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 2010 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 2020, 2035 ve 2050 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 2005, 2000 ve 1990 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD
Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü İngiltere’de hizmet ve bileşik PMI endeksi takip edilirken, ABD tarafında ise Dolar endeksindeki zayıf seyre ek olarak özel sektör istihdam verisi ve ISM hizmet PMI endeksi takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde dikkatler İngiltere Merkez Bankası üzerinde olmaya devam ederken banka para politikasında değişikliğe gitmedi ve enflasyon görünümünden emin olmadıkça para politikasında sıkılaştırma planlamadığını belirtti. Dolar tarafında ise zayıf görünüm devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Haftanın son işlem gününde ise ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin doları yukarı desteklediği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3050 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3020 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3080, 1,3120 ve 1,3160 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3020, 1,2980 ve 1,2950 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY
Geçtiğimiz Çarşamba günü dikkatler Japonya Merkez Bankası başkanı Kuroda’nın konuşması üzerinde olmaya devam ederken, açıklanan hizmet PMI endeksi Temmuz ayında 45,0 seviyesinden 45,2 seviyesine yükseldi. ABD tarafında ise ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Temmuz ayında 167 bin ile 1,2 milyonluk beklentinin altında kaldı. Açıklanan ABD ISM hizmet PMI endeksi ise Temmuz ayında 55,0’lık beklentileri aşarak 58,1 seviyesine yükseldi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Japonya’da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Haftanın son işlem gününde ise ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin doları yukarı desteklediği izlendi. Haftanın ilk işlem gününde ise Japonya’da piyasalar Dağ günü nedeniyle kapalıydı.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 106,50 ve 106,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,70, 105,40 ve 105,00 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz haftanın üçüncü işlem gününde ekonomilerdeki toparlanma sinyalleri, Dolar endeksindeki zayıf görünüm ve Beyrut’taki patlama sonrası bölgede istikrarsızlığın artabileceği endişeleri Petrol fiyatlarına yükseliş olarak yansıdığı takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Dolar’daki değer kaybı ve ABD ticari Ham Petrol stoklarının geçen hafta 3 milyon azalış beklentileri karşısında 7,4 milyon varil azalışla 518,6 milyon varile geriledi. Açıklanan stok verilerinin Petrol fiyatlamaları üzerindeki yukarı yönlü hareketleri takip edilirken, artan vaka sayılarının neden olduğu arz endişeleri yükselişi baskılayan unsur olarak karşımıza çıkıyor. OPEC+ anlaşması doğrultusunda Irak’ın günlük petrol üretiminde 400 bin varil daha kesintiye gidecek olması petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 45 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 45,50, 45,80 ve 46,30 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,80, 44,40 ve 44,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
Geçtiğimiz hafta 7,00 TL seviyesi üzerine çıktıktan sonra yükselişine devam eden ve 7,36 TL ile tarihi zirvesini gören dolar/TL kuruna ek olarak değerli metale olan talebin devam etmesi sonucu Ons Altın’ın tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2075 Dolar seviyesine yükseldiği gözlenmişti. Haftanın son işlem gününde TCMB’nin açık piyasa işlem likidite imkan limitleri yarıya düşürmesi ile 7,13 TL’ye kadar gerilediği görülen kur sonrasında tekrar 7,30 TL seviyelerine yükselirken Ons tarafında ise 2015 dolara kadar geri çekilmeler izlendi. Haftanın ilk işlem gününde ise ons tarafındaki geri çekilmenin sürmesi ile gram Altın’daki geri çekilmeler kurdaki yükselişin sürmesi geri çekilmeleri sınırladı.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 475 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 472 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 478, 480 ve 483 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 472, 470 ve 467 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.