Sabah bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Haftanın ikinci işlem gününde enflasyon endişelerinin artan emtia fiyatları ile birlikte yükselmesi riskli varlıklara satış olarak yansıdı. Bu görünümden etkilenen yurt içi piyasalarda da Borsa İstanbul’da satışların hâkim olduğunu gördük. Bayram haftası nedeniyle de olsa gerek riski taşımak istemeyen yatırımcıların da satışlarının bu görünümde etkili olduğunu söyleyebiliriz. ABD Merkez Bankası'ndan gelen güvenceler olmasına rağmen, kısa vadeli fiyat artışlarının uzun vadeli enflasyona dönüşebileceği korkusunu beslediğinden, ABD hisse senetleri Salı günü düşüşle kapandı. Küresel hissiyatın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yükselen enflasyon endişelerine karşı riskten kaçınma eğilimine yönelmesiyle en çok kaybedenler arasında seyahat, perakende ve teknoloji sektörleri ile Salı günü Avrupa hisse senetleri de gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyelerinden düştü.
ABD’de Çalışma Bakanlığı’ndan Salı günü yayınlanan ekonomik veriler, ABD şirketlerinde iş ilanlarının Mart ayında rekor seviyeye sıçradığını gösterdi, bu da Cuma günkü hayal kırıklığı yaratan istihdam raporunun ima ettiği işgücü sıkıntısının başka bir kanıtı niteliğinde oldu diyebiliriz. Rapor, işverenler nitelikli işçi bulmak için çabalarken, işgücü arzının artan talebe ayak uyduramadığını öne sürüyor. Piyasalar bugün potansiyel enflasyonist baskılara ilişkin başka işaretler için Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıklayacağı TÜFE raporunu bekleyecek. Dün bu görünümle birlikte Dow Jones Industrial Average 473.66 puan % 1.36 düşüşle 34.269,16'ya, S&P 500 36.33 puan % 0.87 kaybederek 4.152.1'e ve Nasdaq Composite 12.43 puan % 0.09 düşüşle 13.389,43'e geriledi.
Avrupa borsaları ise turizm sektöründeki şirket hisselerinin öncülüğünde günü düşüşle tamamladı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,47 azalarak 6.947,99 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,82 düşerek 15.119,75 puana düştü. Avrupa piyasaları, artan enflasyon endişeleriyle birlikte New York Borsası ve Asya borsalarında güçlenen satışlardan olumsuz etkilendi.
Dün yurt içinde gelen veriler de takip edildi. Sanayi üretimi Mart’ta yıllık % 16,6 artarak 14.1’lik tahminleri aştı. Aylık bazda ise % 0,5 daralma beklentisine karşılık % 0,7 arttı. Cari açık ise Mart'ta 3,33 milyar dolar olarak kaydedildi. Beklenti 3.8 milyar dolardı. Mart ayındaki gerçekleşme 12 aylık cari açığın 36,2 milyar dolara yükseliş olarak kaydedildi. doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler Mart'ta 363 milyon dolar olarak gerçekleşti. Portföy yatırımları 5,7 milyar dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 1,03 milyar dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında da 915 milyon dolar net satış yaptığı görüldü. Resmi rezervlerde bu ayda 6,17 milyar dolar net azalış gözlendi. perakende satış hacmi ise martta geçen yılın aynı ayına göre % 19,2 yükseldi. Bu dönemde gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) % 36,9, otomotiv yakıtı satışları % 12,1 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları % 0,8 düştü. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, martta bir önceki aya göre % 5,1 artış gösterdi.
Bugün yurtiçinde işlemler ramazan bayramı öncesi arife günü nedeniyle yarım gün olarak gerçekleşecek. Yatırımcıların artan emtia fiyatları ve ABD'deki artan enflasyonist baskının küresel olarak daha erken faiz artışlarına ve daha yüksek tahvil getirilerine yol açabileceği spekülasyonları nedeniyle Asya hisseleri bugün arka arkaya ikinci seansta da düşüşe yönelerek bir ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD vadelilerinin de satıcılı hareket ettiğini izliyoruz. Endeksin de bu görünümde güne satıcılı başlamasını bekliyoruz.
USDTRY
Cari işlemler dengesi Mart ayında 3,33 Milyar Dolar açık verirken Ocak-Mart dönemi cari denge -7,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. ABD Tarım dışı istihdam verisi beklentinin oldukça altında kalmasıyla değer kaybeden Dolar kayıplarını telafi etmeye devam ediyor. Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE endeksi yakından takip edilecek. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde aşağı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,35 ve 8,40 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,28 ve 8,25 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY
EURO Bölgesi ZEW Ekonomik Beklentiler Endeksi sert bir yükselişle 84,0 olarak gerçekleşti. Dün açıklanan Cari işlemler dengesi Mart ayında 3,33 milyar dolar açık verdi. Cuma günü açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası para politikası duyurusu Euro için önemini koruyor. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,10 ve 10,15 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,05 ve 10,00 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD
Euro Bölgesi ZEW Endeksi bir önceki ay 66,3 iken dün açıklanan Mayıs ayı verisi 84,0 olarak açıklandı. Dolar Endeksi kapanı dün gün içerisinde 90 seviyesinin altını test etti. Euro Bölgesi için bu hafta Avrupa Merkez Bankası para politikası duyurusu yakından takip edilecek. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1,2145 ve 1,2165 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,2100 ve 1,2085 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

Ons Altın, önemli direnç seviyesi olan 1835$ düzeyinde yatay hareketine devam etmesi bekleniyor. Dolar endeksinde görülen geri çekilmenin devam etmesi Ons Altın’a olumlu yansıyor. Bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verisi Ons Altın’ın seyri açısından önemini koruyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1835 ve 1845$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1825 ve 1815$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

GBPUSD’de 1,40 seviyesinin kırılmasıyla birlikte yukarı yönlü hareket kuvvetleniyor. Dolar endeksinde görülen geri çekilme devam ederken bu durum Sterlin’e olumlu yansıyor. İngilitere Başbakanı Boris Johnson, yeniden açılma sürecindeki ikinci aşamayı açıklaması bekleniyor. Bugün açıklanacak olan İngiltere büyüme verisi ile Sanayi üretimi yakından takip edilecek. Pozitif görünümünü sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,4100 ve 1,4075 destek seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,4145 ve 1,4180 direnç seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY
Kovid-19’a karşı 31 Mayıs’a kadar uzatılan OHAL için Başbakan Suga özür diledi. Japonya’da hanehalkı harcamaları yüzde 7,2 artış gösterdi. Japonya Merkez Bankası Mart ayı toplantı tutanaklarında yetkililerin faiz oranlarını istikrarlı bir şekilde düşük tutmaya odaklanma ihtiyacı konusunda anlaştıkları göze çarpıyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 109,50 ve 110,20 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 108,30 ve 107,60 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL
OPEC, 2021 küresel petrol artış tahminini değiştirmezken Petrol üretimi Nisan ayından 30 bin varil/gün artışla 25 milyon varil/gün olarak gerçekleşti. Dün açıklanan ABD Haftalık Ham Petrol Stokları 2,5 milyon varil azalış gösterdi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yatay hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 68,90 ve 69,30 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 68,00 ve 67,20 $ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN
Döviz kurunda yukarı yönlü hareketin devam etmesi Gram Altın’daki yukarı yönlü hareketi destekliyor. Dolar endeksinde görülen toparlanma ve ABD tahvil faizlerinin tekrar yükselişe geçmesi hareketi sınırlayan etkenler oluyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 495 ve 500 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 485 ve 480 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.