Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KORONAVİRÜS ENDİŞELERİ DEVAM EDİYOR..

Geçtiğimiz hafta 120.000 seviyesini test ettikten sonra sert satışlarla karşılaşan ve Mart ayı sonunda başladığı yükseliş trendini bozan BIST 100 endeksi geri çekilme sonrasında tepki alımları söz konusu olmaz ise artan ikinci dalga korona virüs endişelerine bağlı olarak yeni bir düşüş eğilimi söz konusu olabilir.

ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ABD ve Çin ilişkilerinin "ciddi hasar gördüğünü" belirterek, bu ülkeyle ikinci faz ticaret anlaşmasını düşünmediklerini açıkladı. Trump, yapacağı bir dizi ziyaret için Florida'ya giderken uçaktaki gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Çin ile ikinci faz ticaret anlaşmasının masada olma olasılığı var mı?" sorusuna Trump, "Bunu şu an düşünmüyoruz. Çin ile ilişkilerimiz ciddi hasar gördü. Vebayı (Kovid-19) durdurabilirlerdi ama yapmadılar." değerlendirmesinde bulundu. Trump, gündeminde Çin ile bir ticaret anlaşmasından daha çok şey olduğunu vurguladı. ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu He, 15 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlenen törenle ABD-Çin birinci faz ticaret anlaşmasına imza atmıştı.

Öte yandan ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, Fransa'nın bazı Amerikalı teknoloji firmalarına getirdiği dijital hizmet vergisine karşılık olarak yaklaşık 1,3 milyar dolar değerindeki Fransız ürünlerine yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Ofisin konuya ilişkin yayımladığı tebliğde, Fransa'nın hayata geçirdiği dijital hizmet vergisinin "ayrımcı" bir uygulama olduğu ve ABD ticaretini kısıtladığı ifade edildi.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesinin 1 trilyon 74 milyar euro ve ekonomik kurtarma fonunun 750 milyar euro olmasını teklif ediyorum. Bu teklif, üye ülkeler arasında dengeli bir uzlaşı sağlamayı amaçlıyor." dedi. Michel, Brüksel'de AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesini belirleyecek "Çok Yıllı Mali Çerçeve" ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ekonomik kurtarma paketi tekliflerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. AB Komisyonu'nun bütçe ve kurtarma paketi hakkında daha önce farklı teklif sunduğunu anımsatan Michel, AB üyesi bazı ülkelerin söz konusu paketin içeriğe karşı çıktığını vurguladı.

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, ABD yaptırımları nedeniyle petrol üretiminin düşük olduğunu belirterek, "İran petrol sanayisi hiçbir şart altında teslim olmayacak." dedi. Devlet televizyonunun haberine göre Irak sınırındaki Huzistan eyaletine bağlı Yaran Petrol Bölgesi'nin geliştirilmesi için İran Petrol Bakanlığı ve İranlı Persia şirketi anlaşma imzaladı. İmza töreninde konuşan Bakan Zengene, "Bugün İran petrol sanayisi için güzel bir gün. Sınırda yer alan ortak bir petrol bölgesinin geliştirilmesi için anlaşma imzaladık." dedi.

ABD'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) Haziran'da aylık bazda artış beklenirken yüzde 0.2 düştü. ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre Mayıs ayında yüzde 0.4 artan ÜFE Haziran'da aylık bazda yüzde 0.2 düştü. Mayıs'ta yıllık yüzde 0.8 düşen ÜFE Haziran'da da bu oranda düştü. Beklenti aylık yüzde 0.4 artış, yıllık yüzde 0.2 düşüş olmasıydı.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 4 Temmuz'da sona eren haftada 1.31 milyona gerileyerek beklenenden fazla düşmüştü. Haftanın son işlem gününde yurt içerisinde açıklanan işsizlik oranı Nisan ayında yüzde 12.8'e geriledi. ABD'de ise üretici fiyat endeksi Haziran ayında aylık bazda artış beklenirken yüzde 0.2 düştü. Gün içerisinde artan vaka sayıları sonucu Dolar'a olan talebin devam ettiği gözlenirken kurda 8,85 - 8,87 seviyelerinde hareketlerin devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 6,86 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,84, 6,81 ve 6,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,88, 6,90 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde zayıf veri akışı ile birlikte dikkatler Eurogroup toplantısı ve artan virüs endişeleri üzerinde olmaya devam ederken, çaprazın 7,80 seviyesinin test edildiği gözlense de kalıcılık sağlayamayıp aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, yurt içerisinde ise açıklanan işsizlik oranı Nisan ayında yüzde 12.8'e geriledi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler sonucu paritenin yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,77 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,79 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,75, 7,73 ve 7,70 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,79, 7,81 ve 7,84 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 4 Temmuz'da sona eren haftada 1.31 milyona gerileyerek beklenenden fazla düşmüştü. Haftanın son işlem gününde ise Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, ABD'de üretici fiyat endeksi Haziran ayında aylık bazda artış beklenirken yüzde 0.2 düştü. Gün içerisinde artan vaka sayıları endişelerin artmasına neden olurken, devam eden zayıf veri akışı ile birlikte gün sonunda paritenin yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1320 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,13 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1350, 1,1380 ve 1,1410 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1300, 1,1270 ve 1,1240 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde artan vaka sayısına ilişkin endişeler güvenli liman talebini desteklemeye devam ederken, Dolar endeksinde gözlenen toparlama ve Altın'a gelen kar satışları ile birlikte güne 1810 seviyesinde başlayan Ons Altın'ın aşağı yönlü sınırlı hareketleri takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise dün gözlenen satış baskısı sonucu 1800 seviyesi üzerinde tutunmakta zorlanan Ons Altın'ın gün sonunda koronavirüse ilişkin olumlu haberler ile birlikte aşağı yönlü sınırlı hareketleri takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1805 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1814, 1822 ve 1830 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1798, 1790 ve 1782 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde Birleşik Krallık'ta zayıf ekonomik veri akışı ve korona virüs endişeleri devam ederken, ABD işsizlik maaşı başvuruları ve İngiltere Maliye Bakanı Sunak'ın açıkladığı teşvik planın sınırlı etkileri takip edildi. Haftanın son işlem gününde ise zayıf veri akışı ve Brexit endişeleri parite üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, artan vaka sayıları sonucunda Dolar'a olan talebin artmasının ile parite üzerindeki baskıları takip edildi. ABD'de ise üretici fiyat endeksi Haziran ayında aylık bazda artış beklenirken yüzde 0.2 düştü. Dikkatler İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yapacağı açıklamalar üzerinde olmaya devam ederken gün sonunda paritenin sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2660 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,26 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2720, 1,2780 ve 1,2840 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2600, 1,2540 ve 1,2490 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya'da açıklanan çekirdek makine siparişleri takip edilirken, ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 4 Temmuz'da sona eren haftada 1.31 milyona gerileyerek beklenenden fazla düşmüştü. Haftanın son işlem gününde ise Japonya'da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de üretici fiyat endeksi Haziran ayında aylık bazda artış beklenirken yüzde 0.2 düştü. Gün içerisinde ikinci dalga virüs endişeleri liman talebi olarak Japon Yeni'ne desteklemeye devam etmesi ile paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 106,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,00, 107,20 ve 107,40 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 106,60, 106,40 ve 106,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki beklenmedik artışın ve devam eden koronavirüs etkileri sonucu yılın üçüncü çeyreğinde de tüketimin zayıf kalacağı endişeleri ile birlikte Brent Petrol'ün aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde koronavirüs vakalarındaki artış ve arz bolluğu Petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, gün içerisinde takip edilen gelişmeler ile birlikte Brent Petrol'ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 43 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 41,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı 45yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,30, 45,80 ve 46,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 41,80, 40,40 ve 39,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde Dolar'a olan talebin artmasına rağmen kurda yatay seyir devam ederken, Ons Altın'da gözlenen kar realizasyonu sonucu güne 399 - 400 bandında başlayan Gram Altın'ın da aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise kurda yatay hareket sürerken, tedavi iyimserliği sonucu Ons Altın tarafında gözlenen sınırlı geri çekilme sonrası Gram Altın'da da aşağı yönlü sınırlı hareketin sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 398 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 396 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 400, 402 ve 405 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 398, 396 ve 393 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.