Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YENİ HAFTANIN GÜNDEMİ YOĞUN..
Piyasalar yeni haftada oldukça yoğun bir gündem ile karşı karşıya olacak. Yurt içi piyasalarda bugün gerçekleşmesi beklenen Erdoğan-Biden görüşmesine ilişkin detaylar mercek altında olacak. Geçen hafta DolarTL Türk Lirası’ndaki değerlenmeyle %3’ün biraz üzerinde düşüş kaydetti. Bu düşüşte bugünkü görüşmeden çıkacak sonuçlara ilişkin fiyatlamaların olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca geçen hafta gelen haber akışlarında Almanya’nın önce bizi “çok yüksek riskli ülke” kategorisinden “yüksek riskli ülke” kategorisine çekmesi daha sonra da 1 Temmuz itibariyle seyahat uyarısını kaldıracağına dair gelen bilgiler de Türk Lirası varlıklara destek oldu. Bunlarla birlikte bu hafta Türk Lirası üzerinde etkili olacak TCMB faiz kararı da bekleniyor. Son günlerde kurun seyri ve enflasyon beklentilerindeki yükseliş karşısında TCMB’nin faizde bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Fakat toplantı metninde enflasyonla mücadele konusunda para politikası duruşuna ilişkin görüşler fiyatlamalar üzerinde etkili olacak. Son gelişmelere baktığımızda TCMB başkanı Kavcıoğlu erken bir faiz indiriminin temelden yoksun bir değerlendirme olacağına dair görüş bildirmişti. Bu nedenle metindeki ifadeler sonraki aylar için bir ipucu verecek mi bu kısım yakından izlenecektir. Ayrıca hafta sonu gelen haberlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan yakın zamanda Çin ile yapılan 3,4 milyar dolarlık yeni swap anlaşmasıyla toplam rakamın 6 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Brüt döviz rezervlerini geçici şekilde artıracak bir hamle olarak değerlendirilebilir. İç piyasalara etkisinin ise kısmi pozitif olabileceğini düşünüyoruz.
Bu hafta ayrıca piyasalar, trilyonlarca dolarlık mali teşvikin tüketici fiyatlarındaki artışı körükleyeceği endişeleri arasında Çarşamba günkü iki günlük toplantısının sonunda Fed'in enflasyon hakkında ne söyleyeceğini yakından takip edecek. Bilindiği üzere yıllar boyu devam eden çok düşük enflasyonun ardından, Fed'in tercih ettiği temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi de dahil olmak üzere bir dizi ölçüm önemli yükseliş eğiliminde. PCE, 12 aylık dönemde Mayıs ayına kadar %3,8 artarak otuz yılın en büyük sıçramasını yaptı. Fed, tüketici fiyat kazanımlarının geçici olacağı ve enflasyonist bir artışla mücadele edecek araçlara sahip olduğu konusunda ısrarını sürdürüyor. Politika yapıcıların toplantıdan tüketici fiyatlarındaki son yükselişten endişe duymaya başladıklarına dair olası işaretler, genişleyici para politikalarının beklenenden daha erken tersine dönebileceği korkularını ateşleyebilir ve bu durum hisse senetlerine zarar verebilir.
Bu arada Çin, Mayıs ayı sanayi üretimi ve perakende satış verilerini Çarşamba günü açıklayacak. Her ikisinin de Nisan rakamlarının altında gelmesi bekleniyor, ancak sonuçların dünyanın iki numaralı ekonomisinin ekonomik görünümüne yeni bir bakış açısı sağlayıp sağlamayacağı izlenecek.
İlk paragrafta da kısa özet geçtiğimiz gibi bugün, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında ilk yüz yüze görüşme Brüksel'de NATO zirvesinde gerçekleşecek. Gündemde Suriye, Afganistan gibi konular olacak. Üst düzey bir ABD'li yetkiliye göre önemli farklılıkların olduğu ortamda Ankara ve Washington bir dizi konuda anlaşmazlığa düşüyor. Biden Çarşamba günü ise seçim müdahalesi, siber saldırılar, insan hakları ve Ukrayna konusunda sert tartışmalar altında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cenevre'de karşı karşıya gelecek.
Asya’da endekslere baktığımızda Japonya pozitif, Çin ve Hong Kong’ta ise piyasalar bugün kapalı. ABD vadelileri ise yatay hafif yükseliş yönünde. Endeksin ise güne yatay-hafif yükselişle başlamasını bekliyoruz.

USDTRY

Döviz kurunda yaşanan geri çekilmenin NATO görüşmesinden olumlu haber beklentileri etkili oldu. Bu hafta içerisinde FOMC toplantısı ile TCMB PPK toplantısı fiyatlamalarda etkili olacak. FOMC toplantısında varlık programı ile yapılacak olan açıklamalar döviz kurun genel seyrini belirleyecek. Bu haftanın takip edilecek verisi ise ABD Sanayi üretimi olacak. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,45 ve 8,50 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,35 ve 8,28 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

NATO görüşmesi ile ilgili oluşan pozitif seyir sonrası Türk Lirasındaki değer kazanımı devam ediyor. Bu hafta yapılacak TCMB PPK toplantısında faiz oranında herhangi bir değişiklik beklenmezken yayımlanacak olan toplantı metnindeki satır başları önemini koruyor. Hafta içerisinde açıklanacak olan Avrupa Bölgesi TÜFE verisi yakından takip edilecek. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,25 ve 10,30 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,10 ve 10,05 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

ABD’de tüketici fiyatlarındaki artış yıllık bazda yüzde 5’i buldu. Artan enflasyona rağmen paritede değişiklik görülmezken ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki seyrin korunması etkili oldu. 16 Haziran’da gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısı paritenin seyrinde etkili olacak. Haftanın takip edilecek verisi ise Avrupa Bölgesi TÜFE endeksi olarak öne çıkıyor. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,2130 ve 1,2155 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,2080 ve 1,2055 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

1900$ üzerinde kalıcılığın sağlanamaması ve Dolar Endeksinde görülen yükselişin ardından Ons Altın değer kaybetti. Hafta içerisinde gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısı ile fiyatlamalarda oynaklık görülebilir. FOMC toplantısında güncellenecek olan ekonomik projeksiyon yatırımcılar için önem arz ediyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1875 ve 1890$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1855 ve 1840$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

İngiltere Merkez Bankası yetkilisi Haldane, enflasyonun kontrol edilebilmesi adına Merkez Bankasının parasal musluğunu kapatmayı düşünmeli açıklamasını yaptı. İngiltere’de kademeli normalleşme adımları çerçevesinde 21 Haziran’da tam anlamıyla açılması beklenirken artan mutasyon endişeleri ile açıklanan planın 4 hafta ertelenmesine sıcak bakılıyor. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,4130 ve 1,4155 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,4100 ve 1,4080 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Japonya Merkez Bankası salgın sonrası ekonominin toparlanması adına ekonomiyi desteklemek adına pandemi yardım programını uzatabileceği bildirildi. Geçtiğimiz haftada Başbakan Suga, yaz aylarında büyük bir destek paketi açıklayacağı söylentileri hakimdi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,00 ve 110,85 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,30 ve 109,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

OPEC 2021 yılı küresel petrol talebi beklentisini değiştirmeyerek 5.95 Milyon varil olarak korudu. Yılın kalanında ise petrol talebinin pandemi öncesi seviyelerine dönmesi bekleniyor. İran yaptırımlarının kalkmasıyla birlikte İran bir ay içinde üretimini eski seviyeye getirebileceği ve üç ay içinde ise tam kapasitede çalışabileceği söylendi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 73,10 ve 73,95 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 72,30 ve 71,95$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

Ons Altın’da 1900$’ın üzerinde kalıcılığın görülmemesi ve doların küresel piyasada değer kazanması ile geri çekilmenin hızlandı. NATO görüşmesinden olumlu sonuçların alınacağı beklentisiyle Türk lirasındaki değer kazanımı devam ediyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 510 ve 515 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 495 ve 485 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.