Sabah bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD VERİLERİ ÖN PLANA ÇIKIYOR..

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya Çin ekonomisinin küresel tehdit olduğuna dair ifadeleri nedeniyle tepki gösterdi. Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yayın organlarından Global Times gazetesinin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, Pompeo'nun Çin'e ve Çin Komünist Partisine yönelik ısrarlı eleştirilerinin "Soğuk Savaş zihniyeti ve bencillik"ten kaynaklandığını söyledi. Cao, "Pompeo nereye gitse siyasi virüs ve dezenformasyona neden oluyor." ifadesini kullandı. Pompeo'nun açıklamalarının Washington'un uluslararası toplumu Çin ve komünizm karşıtı iki tekerlekli bir at arabasına bağlama çabalarının bir parçası olduğu değerlendirmesinde bulunan Cao, küresel toplumun bu konuda gayet açık olduğuna ve Pompeo tarafından kandırılamayacağına dikkati çekti.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları pandemiden beri ilk kez 1 milyonun altında. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 1,191,000'den 963,000'e geriledi. ABD'de ilk kez işsizlik maaşından faydalanmak için baş vuranların sayısı, Mart ayında başlayan koronavirüs pandemisinden bu yana ilk kez 1 milyon seviyesinin altına geriledi. Bu durum, ekonomik toparlanmanın, koronavirüs enfeksiyonlarının yavaşladığı bir ortamda hız kazanmakta olduğunu işaret ediyor. ABD Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ilk işsizlik maaşı başvuruları, 8 Ağustos haftasında 228,000 düşerek 963,000'e geriledi. İşsizlik maaşından faydalanmaya devam edenlerin sayısını gösteren süregelen başvurular, 1 Ağustos haftasında 15.5 milyona inerek Nisan başından bu yana en düşük seviyesini gördü.

Öte yandan ABD merkez bankası Fed'in iki kıdemli yetkilisi, ABD'nin koronavirüs pandemisini kontrol altına alamamasından dert yandı ve ABD'nin çabalarının diğer gelişmiş ülkelere nazaran daha zayıf kandığına dikkat çekerek, bunun ülke ekonomisinde toparlanmayı olumsuz etkilediğini kaydetti. Avrupa'nın deneyimini dikkate alarak ABD'yi ciddi bir şekilde eleştiren Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD'nin ticari faaliyeti Kovid-19'un yayılmasını yeterli bir şekilde kontrol altına almadan yeniden açma konusundaki istekliliğinin ters teptiğini söyledi.

Kamu bankalarının döviz açık pozisyonları açıklandı. Kamu mevduat bankalarının döviz açık pozisyonu yasal özkaynaklarının yüzde 39'unu aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı son verilere göre kamu mevduat bankalarının Döviz cinsi varlıkları ve yükümlülükleri arasındaki fark 7 Ağustos itibarıyla 12.19 milyar dolar oldu. Kamu bankalarının yasal özkaynakları aynı dönem itibariyle 31.145 milyar dolar oldu. Buna göre net döviz açığı yüzde 39.1 ile yüzde 20'lik yasal sınırın epey üzerinde. Yılda sadece altı kez aşılmasına müsaade ediliyor.

USDTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de tüketici fiyatları Temmuz ayında aylık olarak yüzde 0.6 ile beklenenden fazla artış gösterdi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yurt içerisinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın likidite azaltıcı önlemlerinin sınırlı etkileri sürerken, ABD’de açıklanan İşsizlik maaşı başvuruları, 8 Ağustos haftasında 228.000 düşerek 1.191.000’dan 963.000'e geriledi. Dolar endeksindeki zayıflığa rağmen gün içerisinde, açıklanan olumlu verilerin etkisi ile 7,30 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketlerin devam ettiği gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,32 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,29, 7,26 ve 7,22 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,34, 7,37 ve 7,40 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi Haziran ayında aylık bazda yüzde 10’luk beklentilerin altında yüzde 9,1 artarken, yıllık bazda yüzde 12,3 geriledi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yurt içerisinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın likidite azaltıcı önlemlerinin sınırlı etkileri sürerken, Almanya’nın tüketici fiyat endeksi Temmuz ayında beklentilere paralel olarak yüzde 0.5, yıllık bazda yüzde 0.1 geriledi. Paritedeki 1.18 seviyesi üzerindeki seyirden gücünü alan Euro ile birlikte güne 8,64 seviyesinde başlayan çaprazın gün sonunda yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,66 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,70 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,63, 8,59 ve 8,55 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 8,70 8,74 ve 8,78 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi verisi takip edilirken, ABD'de açıklanan tüketici fiyatları Temmuz ayında aylık olarak yüzde 0.6 ile beklenenden fazla artış gösterdi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Almanya’nın tüketici fiyat endeksi Temmuz ayında beklentilere paralel olarak yüzde 0.5 azalırken, yıllık bazda yüzde 0.1 geriledi. ABD tarafında ise açıklanan İşsizlik maaşı başvuruları, 8 Ağustos’ta sona eren haftada 228.000 düşerek 1.191.000’dan 963.000'e düştü. Dikkatler yeni teşvik paketleri ve koronavirüs gelişmeleri üzerinde olmaya devam ederken, gün içerisinde Dolar’da takip edilen zayıflık ile birlikte paritenin 1,18 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketlerin sürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1820 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1790 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1840, 1,1870 ve 1,1910 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1790, 1,1760 ve 1,1730 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD
Altın’ın rekor seviyeye ulaşmasının ardından açıklanan ekonomik veriler ve aşı gelişmelerinin yanı sıra dikkatlerin yeni teşvik paketlerine odaklanması yükselişi sınırlandıran unsurlar olarak karşımıza çıkarken, Dolar endeksindeki zayıf seyir ve artan talep ile birlikte Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketi gözlendi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Altın vadeli işlemlerindeki uzun pozisyonların azalması ve psikolojik destek seviyesi olan 2000 Dolar’ın altına doğru geri çekilmenin hızlanması yatırımcılar üzerinde endişelere neden olurken, ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki gerileme ve Dolar’daki zayıflığın devam etmesi ile Ons Altın’da 1900 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1955 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1970, 1980 ve 1995 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1940, 1930 ve 1915 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde İngiltere ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre yüzde 20,4 daralırken, ABD tarafında tüketici fiyatları Temmuz ayında aylık olarak yüzde 0.6 ile beklenenden fazla artış gösterdi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Birleşik Krallık’ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de işsizlik başvuruları, 8 Ağustos haftasında 228.000 düşerek 1.191.000’dan 963.000'e geriledi. Gün içerisinde, paritenin artan vaka sayılarının ve jeopolitik gerilimin neden olduğu endişeler ve Dolar’da devam eden zayıf seyir ile birlikte paritenin 1,30 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3050 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3020 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3080, 1,3120 ve 1,3160 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3020, 1,2980 ve 1,2950 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY
Haftanın üçüncü işlem gününde Japonya’da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de tüketici fiyatları Temmuz ayında aylık olarak yüzde 0.6 ile beklenenden fazla artış gösterdi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Japonya’da nispeten zayıf veri akışı sürerken, ABD’de açıklanan İşsizlik maaşı başvuruları, 8 Ağustos haftasında 228.000 düşerek 1.191.000’dan 963.000'e geriledi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve piyasalardaki iyimserlik hissiyat Japon Yeni’nin güvenli liman görünümüne baskı oluştururken, paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 106,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,00, 107,20 ve 107,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 106,50, 106,30 ve 106,10 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Haftanın üçüncü işlem gününde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün günlük ham petrol üretimi, temmuzda bir önceki aya göre 980 bin varil artarak 23 milyon 170 bin varile yükselirken, ABD ham petrol stokları verisinin beklentilerin altında 4,5 milyon azaldı. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD'de ham petrol stoklarındaki azalma Petrol fiyatlarının düşüşünü sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkarken, vaka sayılarındaki artışın neden olduğu endişeler, petrol talebi beklentilerini olumsuz etkilemesi Petrol’ün baskı altında kalmasına neden oldu. Gün sonunda takip edilen gelişmeler Brent Petrol’de aşağı yönlü harekilerin sürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 45 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 45,40, 45,80 ve 46,30 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,40, 44,00 ve 43,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde kurda 7,30 TL seviyesi üzerinde hareketler devam ederken, tepki alımları sonucu değerli metale olan talebin devam etmesi Gram Altın’ında yukarı yönlü hareketlerin desteklenmesine neden olmuştu. Haftanın dördüncü işlem gününde ise TCMB'nın likidite azaltıcı önlemlerinin sınırlı etkileri ile kurda 7,30 seviyelerinde hareketler sürerken, Ons Altın tarafında gözlenen yukarı yönlü harekete paralel olarak Gram Altın’da yukarı yönlü hareketlerin sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 461 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 458 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 463, 469 ve 472 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 458, 455 ve 452 destek seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.