Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

TİCARET GÖRÜŞMELERİ ARDINDAN ASYA PİYASALARI YÜKSELİŞTE..

Barış Pınarı harekatı bugün itibariyle altıncı gününe girerken TSK'nın daha önce belirlendiği şekliyle sınırdan 30-35 km içeriye girerek Tel Abyad ilçe merkezinin tamamında kontrolü eline geçirdi. Oldukça hızlı bir şekilde ve başarıyla ilerleme kaydedilen harekat sırasında dün Trump'tan gelen mesajlar yine yakından takip edildi. Trump, Türkiye sınırında devam eden yoğun çatışmalara dahil olmamakla 'büyük bir akıllılık' yaptıklarını ileri sürdü. Ayrıca ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Barış Pınarı Harekatı nedeniyle bölgedeki durumun ABD ordusu açısından 'savunulamaz' hale geldiğini, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'nin kuzeyindeki ABD askerlerinin 'ihtiyaten' geri çekilmesi talimatını verdiğini açıkladı. Yurtiçi piyasalar Cuma günü Suriye ile ilgili gelişmeleri borsa tarafında alımlarla karşılarken kurda yine 5.90 seviyelerine yaklaşan hareketlerin yaşandığı gözlendi.
Geçen hafta piyasaların yakın takibinde olan ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmeleri sonunda tarafların gelecek ay imzalanabilecek bir anlaşmanın ana hatlarında anlaştıklarına dair Trump'tan bir açıklama geldi. Buna göre ABD, 15 Ekim'de Çin'den ithal teknoloji ürünlerine getirmeyi planladığı %25'den %30'a çıkacak olan tarife artışını erteleme kararı aldı. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre Çin ABD'den 40-50 milyar dolarlık tarım ürünü ithal edecek ve bununla birlikte fikri ve sınai mülkiyet hakları ile finansal servisler hususunda adımlar atacak. ABD Başkanı Donald Trump bunun 'büyük vatansever çiftçiler' için yapılan ABD tarihinin en büyük anlaşması olduğunu belirtti. Aslında baktığımızda bu görüşmelerin sonunda henüz ortaya büyük bir sonuç çıkmadığını söyleyebiliriz ki zaten beklenti de bu yöndeydi ve gelecek ay ana hatlarda uzlaşma konusunda yeniden pürüzlerin çıkmayacağına dair bir garanti de yok. Sonuçta bir gümrük tarifesi şu an halen var ve %25 oran devam ediyor olacak. Trump'ın 2020 seçimleri için çiftçilerin gönlünü almak üzere bir anlaşma yaptığını söylemek şimdilik mümkün görünüyor. Bu açıklamalar sonrası Asya borsalarında bugün %1'in üzerinde yükselişlerin yaşandığı gözleniyor. Çin'de bugün açıklanan ve beklentilere göre daha fazla düşüş gösteren dış ticaret verilerine karşılık ticaret görüşmelerinden çıkan sonucun daha ağır bastığını görüyoruz.
Cuma günü gelen bir diğer önemli haber ise FED'in 15 Ekim'den itibaren aylık 60 milyar dolarlık hazine tahvil alımı yapacağını duyurması oldu. Fed'den yapılan açıklamada, alımların rezervleri Eylül ayı başındaki seviyede veya üstünde tutmak için en erken 2020'nin ikinci çeyreğinde biteceği belirtildi.
ABD borsaları yaşanan gelişmeler eşliğinde Cuma gününü %1'in üzerinde pozitif bölgede tamamladı. Avrupa Borsaları'da İngiltere ve Avrupa Birliği arasında bir anlaşmaya varılabileceğine ilişkin beklentilerin etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,73 artarak 5.665,48 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 1,88 değer kazanarak, 22.165,34 puana yükseldi. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 2,86 yükselişle 12.511,65 seviyesinden, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,84'lük artışla 7.247,08 seviyesinden kapandı.
Haftanın ilk işlem gününde yurtiçinde sanayi üretimi verisi açıklanacak. Bunun dışında açıklanacak önemli bir veri akışı bulunmuyor.

USDTRY
Haftanın son işlem gününde yurtiçinde zayıf veri akışı devam ederken, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın 3 gününde de Türk varlıkları üzerindeki baskının devam ettiği görülürken, ABD'de açıklanan Ekim ayı Michingan Tüketici Güveni verisinin beklentilerin üzerinde 96 olarak açıklanmasının Dolar üzerinde sınırlı etkileri gözlendi. Gün içerisinde, ABD ve Çin arasında 18 aydır süren ticaret müzakerelerinde daha geniş bir anlaşmaya zemin hazırlayacak kısmi bir anlaşmaya varıldığı haberleri ve Jeo-politik belirsizlikten dolayı Türk Lirasında değer kayıpları gözlendi. Gün sonunda, 5,90-5,82 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısındaki kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Bugün, Türkiye Sanayi Üretimi verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,88 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,91, 5,93 ve 5,96 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,84, 5,82 ve 5,79 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın son işlem gününde, Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı devam ederken Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın Brexit anlaşmasına yönelik ihtimalleri artıran "ümit verici" sinyaller aldıklarını açıklamasının ardında, Avrupa Birliği Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, tarafların, İngiltere'nin birlikten ayrılmasını öngören 31 Ekim'e doğru müzakereleri yoğunlaştırma kararı aldığını bildirdi. Gün içerisinde yurtiçi gündeminde ise Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyinde başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nın üçüncü günü ve harekatın Türk varlıkları üzerindeki devam eden baskıları gör. Türk Lirası'nda görülen dalgalanmalar ile Euro'nun 6,5112-6,4154 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Kurun kazançlarını haftanın ilk işlem güne hızlandırdığı görülüyor.

Bugün Euro Bölgesi Sanayi Üretimi verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,48 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,45 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,51, 6,54 ve 6,57 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,45, 6,42 ve 6,38 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde, EURUSD paritesinin 1,1062-1,1000 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1036 seviyesinde tamamladığı görüldü. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın Brexit anlaşmasına yönelik ihtimalleri artıran "ümit verici" sinyaller aldıklarını açıklaması ile Avrupa Birliği Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, tarafların, İngiltere'nin birlikten ayrılmasını öngören 31 Ekim'e doğru müzakereleri yoğunlaştırma kararı aldığını bildirdi. Gün içinde, ABD'de açıklanan Tüketici Güveni verisinin Ekim ayında son 3 ayın zirvesine çıktığının görülmesinin ardından ABD ve Çin arasında 18 aydır süren ticaret müzakerelerinde daha geniş bir anlaşmaya zemin hazırlayacak kısmi bir anlaşmaya varıldığı haberlerinin sınırlı etkileri gözlendi. Gün sonunda, paritenin kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1036 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1017 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1056, 1,1075 ve 1,1096 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1017, 1,0995 ve 1,0975 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1503-1473 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. ABD ve Çin arasında 18 aydır süren ticaret müzakerelerinde daha geniş bir anlaşmaya zemin hazırlayacak kısmi bir anlaşmaya varıldığı haberleri ile artan iyimserliğin, güvenli liman alımlarını azalmasına neden olurken Altın fiyatlarında düşüşler gözlendi. Gün içerisinde, Altın talebinde yaşanan azalma ve ABD on yıllıklarında gözlenen artış ile birlikte Ons Altın'ın kayıplarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1488 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1479, 1470 ve 1459 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1498, 1506 ve 1515 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem günüde, ABD'de açıklanan Ekim ayı Michingan Tüketici Güveni verisinin beklentilerin üzerinde 96 olarak açıklanmasının Dolar üzerinde sınırlı etkileri izlenirken, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın Brexit anlaşmasına yönelik ihtimalleri artıran "ümit verici" sinyaller aldıklarını açıklaması ile Sterlin 'in değer kazanmaya başladığı gözlendi. Gün sonunda, Sterlin 'in Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2650 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2600 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2705, 1,2760 ve 1,2815 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2600, 1,2540 ve 1,2495 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın son işlem gününde, ABD'de açıklanan Ekim ayı Michingan Tüketici Güveni verisinin beklentilerin üzerinde 96 olarak açıklanmasının Dolar üzerinde sınırlı etkileri izlendi. Gün içerisinde Japon Yeni'nin, ABD - Çin ticaret görüşmelerinin sonucuna ilişkin giderek artan iyimserlikten kaynaklı azalan güvenli varlık talebinin etkisiyle dolar karşısında bir ayın en sert haftalık kaybına yöneldiği gözlendi. Gün sonunda, Paritenin kazançlarını haftanın ilk işlem güne hızlandırdığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,70, 109,15 ve 109,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 108,00, 107,70 ve 107,35 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL
Haftanın son işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 54,88-53,60 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) küresel petrol talebi artışına ilişkin tahminini 2019 ve 2020 yılları için günlük 100 bin varil azaltmasının Petrol fiyatları üzerinde etkisi gözlenirken, İran'a ait bir petrol tankeri patlama haberlerinden sonra arz endişelerini artırmasından sonra petrol fiyatlarının arttığı gözlendi. Gün sonunda ise Petrol'ün kazançlarını haftanın ilk işlem güne hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 54,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 54,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petroldeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 55,30, 55,90 ve 56,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satış ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 54,20, 53,50 ve 52,90 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, gümüşün fiyatlamalarda 17,73-17,32 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tüketici Güveni verisinin Ekim ayında son 3 ayın zirvesine çıktığının görülmesinin ardından ABD ve Çin arasında 18 aydır süren ticaret müzakerelerinde daha geniş bir anlaşmaya zemin hazırlayacak kısmi bir anlaşmaya varıldığı haberlerinin Dolar üzerinde sınırlı etkileri gözlendi. Gün sonunda, Gümüş'ün kazançlarını haftanın ilk işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,25 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,75, 18,00 ve 18,25 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,25, 17,05 ve 16,80 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.