Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

İÇERİDE TCMB FAİZ KARARI TAKİP EDİLECEK
Borsa Istanbul, dün %0,16 yükselişle 2.041,43 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 25 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks dün gün içi en yüksek 2.057,88 seviyesini görürken en düşük 2.036,25 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 0,16 düşüş, S&P 500 yüzde 0,09 yükseliş ; Nasdaq yüzde 0,11 düşüşle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 0,07, CAC 40 yüzde 0,21, DAX yüzde 0,28 düşüş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda dün Fed'in ocak ayına ilişkin toplantı tutanakları yayınlandı. Fed üyeleri enflasyonu düşürmek adına daha hızlı faiz artırımı için potansiyeli tartıştı. Tutanaklarda, kayda değer miktarda bilanço daralmasının “muhtemelen uygun” olacağı belirtilirken Fed'in faiz artırımı konusunda kararını veriler analiz edilerek vermesinin kararlaştırıldığı anlaşılan toplantı sonrasında, ABD fed faiz vadelilerinde Mart ayında 50 baz puanlık bir faiz artırımı olasılığını yüzde 50'nin altı olarak fiyatlandı.
Dün yurt dışında veri akışı yoğundu. ABD'de perakende satışlar Ocak'ta 10 ayın en büyük artışını kaydederek yüzde 3.8 arttı. İngiltere’de ise enflasyon ocak ayında yüzde 5,5’e yükselerek 30 yılın zirvesini gördü. Ocak ayındaki yüksek enflasyon verilerinin ardından İngiltere Merkez Bankası ‘nın gelecek aylarda yeni faiz artış kararları alması yönündeki beklentilerin artmış durumda. Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, Kovid-19 salgının hız kazandığı geçen yılın aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,2 yükseldi.
Dün gerçekleştirilen Kabine toplantısı sonrası yapılan açıklamalarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ”Bakanlıklarımız, KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını yakından takip edecek, aksi yönde davranış sergileyen firmalara da gereken yaptırımları uygulayacaklardır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi talimatı verdi ve STK, dernek ve Cemevleri'nde kullanılan elektrik tariflerinin konut statüsüne çevrileceğini duyurdu.
Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı piyasaların yakından izleyeceği ilk gündem maddesi olacak. Karar öncesi yapılan beklenti anketlerine göre, TCMB'nin faizleri %14 seviyesinde sabit bırakacağı beklenmekte.
Bugün yurt içinde TCMB faiz kararı verisi, yurt dışında ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları Fed Philedelphia imalat endeksi verisi takip edilecek.
USDTRY
Kurda yatay fiyatlama devam ediyor dün açıklanan Fed FOMC tutanaklarında daha önceki dönemlere göre daha fazla ve hızlı bilanço küçültme hızı ve oranı olabileceği tartışıldığı veya benimsendiği anlaşılsa da kur tarafına bu gibi haberlerin etkisinin sınırlı kaldığını görüyoruz. Bugün yurt içinde TCMB PPK toplantısı gerçekleşecek. Herhangi bir faiz değişikliği olmayacağını ve yine kur üzerinde sınırlı etkisi olacağını düşünüyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 13,65 ve 13,70 direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 13,45 ve 13,35 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda dün Avrupa’da sanayi üretimi verisinin beklenenden yüksek açıklanması ve buna paralel paritede yaşanan yükselişe rağmen yatay bant fiyatlaması devam etti. Bugün yurt içinde PPK toplantısı önemli fakat bu toplantıda da herhangi bir faiz artışı beklenmiyor. Avrupa’da ECB aylık rapor açıklanırken veri akışının zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenledünkü fiyat aralıklarında 15,55TL ve üzeri yükselişler kar al ve satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 15,50 ve 15,60 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 15,40 ve 15,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Parite bir önceki gün 1,1350 seviyelerine doğru gerçekleştirdiği yükseliş atağına dünde devam ederek açıklanan sanayi üretimi verisinin de Avrupa’da beklentileri aşması ile 1,1395 seviyesine kadar devam etti. ABD tarafında açıklanan FOMC tutanaklarında toplantıya benzer beklentilerin olduğunu anlaşılması paritede çok büyük etkiye neden olmadı. Bugün Avrupa’da veri akışı zayıf, ABD’de ise 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2 seviyesi üzerinde seyrediyor. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,1365 ve 1,1375 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,1333 ve 1,1320 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altında dün sabah saatlerinde 1850$ seviyesine geri çekilmenin jeopolitik risk algısında iyileşme ile gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Sonrasında gün içi yükselişe devam eden ons altın ABD tahvil faizlerinde yüzde 2 üzerinde kalıcılık devam ederken özellikle ABD dolarında yaşanan değer kaybı ve FOMC tutanaklarında çok fazla beklenmeyen açıklamalar olmaması ile 1872$ seviyesine kadar yükseldi. Bugün veri akışı nispeten sınırlı. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.875 ve 1890 dolar direnc¸, olası satıs¸ baskısının go¨ru¨lmesi durumunda ise 1.860 ve 1,1850 dolar destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Paritede dün bahsettiğimiz jeopolitik rahatlama ile üssel 200 GAO. 1,3575 seviyesi yukarı yönlü geçildi. Dün beklentilerden yüksek açıklanan İngiltere enflasyon verisi sonrasında akşam saatlerinde Fed FOMC tutanaklarından yeni bir söylem çıkarılmaması bu yükselişi desteklediğini söyleyebiliriz. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise Philadelphia Fed imalat endeksi ile konut verileri ön plana çıkacaktır. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,3590 ve 1.3630 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,3550 ve 1,3530 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
USD/JPY paritesinde 50,100 ve 200 günlük üssel hareketli ortalamarın üzerinde seyir devam ediyor. Teknik açıdan 114,70 üzerinde trendin devam ettiğini söyleyebiliriz. 116 direncinin geçilemediği paritede küresel jeopolitik risklerin artmasıyla güvenli liman olan Yen’e talep artarak aşağı yönlü düzeltmelerin yaşandığını gördük. ABD’de bugün Philadelphia Fed imalat endeksi ile konut verileri ön plana çıkacaktır. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 115,30 ve 115,40 seviyesi direnç,olası satış baskısının görülmesi durumunda 115,10 ve 115,00 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Yaşanan siyasi ve jeopolitik gerginliğin Putin’den gelen açıklamalar ile birlikte azalmış olması petrol fiyatlarının 91,50 seviyelerine kadar gerilemesine neden oldu. An itibariyle 91,50 seviyelerinden işlem gören ve kısa vadede 5 ve 10 günlük basit ortalamalarının altına sarkan brent petrolde aşağı yönlü baskının devam ettiği söylenebilir. Rusya- Ukrayna gerginliği ile birlikte yükselişe geçen brent petrolde haber akışlarına bağlı olarak seyrin yönü takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde petrolde 92 ve 93 dolar direnç konumundayken , olası satış baskısı durumunda ise 91 dolar ve 90 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram Altında dün 3. Günde de kur tarafında yatay fiyatlama devam ederken ons altında yaşanan dalgalanma ile 820TL test edildi. 810-820TL aralığına sıkışan gram altında bugün de kur yatay hareketleri ile ons altında sınırlı fiyatlamalar ile yön bulmaya çalışan bir görüntü oluşabilir. Bu nedenle yükselişlerde 820TL üzerine geçişlerde kar al ve yeni satış işlemleri gerçekleştirilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 825 ve 830 TL seviyesi direnç, 810 TL ve 800 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş