Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GEÇEN HAFTA NE OLDU BU HAFTA NELER BEKLENİYOR?
Bizim için kısa geçen haftanın ardından tam kapanma döneminin tamamlandığı fakat 1 Haziran’a kadar süreceği açıklanan 29 Nisan öncesine benzer bir döneme geçeceğimiz kısmi kapanma haftasına başlangıç yapıyoruz. Geçen hafta ABD’de beklentileri aşan enflasyon sonuçları piyasalarda dalgalanmaları artırmıştı. Bizim yarım gün açık piyasalarımız bu veriyi kapanıştan sonra öğrendi. Kur tarafında ise düşük işlem hacimleri ile geçen günde 8.50 TL üzeri denense de hafta sonuna yaklaşılırken 8.41’in altına kadar düşüş meydana geldiği gözlendi. Dış piyasalarda ise enflasyon endişesine dayalı fiyatlama uzun sürmedi. Bunun nedeni ise faiz artırımı konusunda aceleci olmamaya devam eden FED yetkilileri açıklamalarını söyleyebiliriz. ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,70 üzerini test etse de Cuma günü %1,63 seviyesinden kapanış yaptı. Dolar endeksi ise yeniden 90.0’lı seviyelere doğru yaklaştı.
ABD Merkez Bankası FED’in kısa vadeli ani yükselişlerin geçici olacağına dair güvence vermesine rağmen, artan fiyatlara ilişkin endişeler nedeniyle ABD endeksleri Şubat sonundan bu yana en kötü haftalarını yaşıyor. Son gelen veriler içerisinde perakende satışların beklentileri karşılayamadığı gözlendi. Bu veri ardından daha yapılacak çok şey olduğuna dair yorumların enflasyona dair endişeleri bir miktar bastırdığını söylemek mümkün. Fakat rekor tasarruflar ve yeniden açılan bir ekonomi ile önümüzdeki aylarda perakende satışlarda hızlanma olmasının muhtemel olduğu düşünülüyor.
Avrupa’da ise FED’in para politikasını sıkılaştırmak için yakın bir zamanda hareket etmeyeceğini söylemesi ve Stoxx 600 endeksini hafta boyunca negatif bölgeye iten ABD enflasyonunun yükselmesi korkusunu hafifletmesinin ardından enerji ve perakende sektörlerindeki artışların öncülüğünde Avrupa hisse senetleri Cuma günü yükselişe yöneldi. Emtia fiyatlarındaki yükseliş ve hızlanan ABD enflasyon sinyalleri, FED’in faiz oranlarını beklenenden daha erken artıracağına dair korkuları artırdığı için gösterge endeks Stoxx 600 yine de haftalık % 0,5 düşüşle haftayı tamamladı.
ABD ilk çeyrek bilanço sezonu sona ermeye yaklaşırken bu hafta perakende sektörü şirketleri bilançolarını açıklayacak. Walmart, Target, Home Depot, Lowe's, L Brands ve Ralph Lauren bu hafta finansal sonuçlarını açıklayacak. Rakamlar, ekonomi koronavirüs etkisinden toparlanırken tüketici harcamalarının nasıl şekillendiğini gösterecek. Ve ABD tüketici fiyatları Nisan ayında yaklaşık 12 yılda en fazla yükselişe geçtikten sonra, yatırımcılar şirketler için fiyat baskılarının artıp artmadığını görme imkânına sahip olacak. Bu hafta FED’in FOMC tutanakları piyasaların ayrıca radarında olacak.
Son haftalarda çoğunlukla iyimser okumaların ardından ekonomik veriler yeniden odak noktasında. Haftanın sonunda gelişmiş dünyanın çoğunda Mayıs ayı için satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) sonuçları takip edilecek. Bundan önce, Salı günü, yatırımcılar Japonya ve Euro bölgesi ilk çeyrek GSYİH rakamlarını izleyecek. Aşıların yaygınlaştırılması ve toparlanma belirtileri, büyük ekonomilerdeki PMI'ların daralmadan genişlemeye geçiş için 50 sınır çizgisinin rahatça üzerinde kalması anlamına gelecek.
Asya hisse senedi piyasaları bugün, Çin’de endüstriyel üretimin sağlam kalmasına rağmen beklentileri karşılayamamasının ardından karışık seyirde hareket ediyor. ABD vadelileri ise %0,20’nin üzerinde ekside hareket ediyor. Bu görünümle birlikte endeksin güne zayıf bir başlangıç yapması muhtemel görünüyor.
USDTRY

Geçtiğimiz hafta Ramazan bayramı nedeniyle yurtiçi piyasalar kapalıyken döviz kurundaki yukarı yönlü hareketin hızlandığı görüldü. ABD’de açıklanan veriler döviz kurundaki harekette etkili olduğunu söyleyebiliriz. Hafta içerisinde açıklanacak olan ABD işsizlik başvuruları ve PMI verileri yakından takip edilecek. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,45 ve 8,55 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,40 ve 8,35 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Avrupa’da ekonominin yılın ikinci yarısında gelişme kat edeceği beklentisi ekonomik veriler ile destekleniyor. Açıklanan güven endeksi son zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleşirken bu hafta açıklanacak Avrupa Bölgesi büyüme ve enflasyon oranı yakından takip edilecek. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,25 ve 10,30 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,20 ve 10,15 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta ABD enflasyonunun beklentinin üzerinde gelmesi üzerine paritede yaşanan kayıpların son işlem gününde telafi edildiği görüldü. Avrupa tarafında bugün açıklanacak olan büyüme ve enflasyon verisi yakından takip edilecek. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1,2150 ve 1,2175 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,2100 ve 1,2080 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

ABD enflasyon verisinin açıklanmasının ardından dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvillerinde görülen sert yükseliş ile geri çekilen Ons Altın’da tepki alımlarının geldiği görüldü. Hafta içerisinde açıklanacak olan ABD işsizlik başvuruları ile PMI verileri yakından takip edilecek. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1865 ve 1880$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1845 ve 1836$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

Aşılamanın hızlanması ile normalleşme sürecinin hızlanmasının sonuçları ekonomik verilere yansıması bekleniyor. Bu hafta ABD ve İngiltere’de açıklanacak olan PMI verileri ile İngiltere Enflasyon verisi yakından takip edilecek. Aşağı yönlü hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,4100 ve 1,4125 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,4065 ve 1,4035 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Japonya’da uygulanan OHAL kapsamına Hokkaido, Okayama ve Hiroşima eyaletleride dahil edildi. Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD enflasyon oranı beklentilerin çok üzerinde yıllık yüzde 4,2 olarak gerçekleşmesinin ardından Fed’in erken faiz artırma ihtimalinin arttığı düşüncesi oluştu. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,00 ve 110,70 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 108,80 ve 108,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz hafta açıklanan veriye göre ABD’de 8 adet yeni petrol sondaj kulesi açılırken toplam sayı 352’ye yükseldi. ABD’de saldırıya uğrayan petrol hattının ardında Brent Petrol’de sert düşüş gözlendi. Enerji ajansından yapılan açıklamada İran ve ABD müzakerelerinin sonuçları İran petrolünün piyasalara geri dönmesiyle sonuçlanabileceği vurgulandı. Teknik açıdan bakılacak olursa, yatay hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 68,70 ve 69,60 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 68,00 ve 67,20 $ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

Döviz kurunda yukarı yönlü hareketin devam etmesi Gram Altın’daki yukarı yönlü hareketi destekliyor. Dolar endeksinde görülen sert yükseliş ve ABD tahvil getirilerinin tekrar yükselişe geçmesi Ons Altın’da satış baskısı oluşturuyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 510 ve 520 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 500 ve 495 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.