Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BUGÜN TCMB FAİZ KARARI TAKİP EDİLECEK

Borsa Istanbul dün günü %2,29 yükseliş ile 2.980,00 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 68,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.983,22 seviyesini görürken en düşük 2.919,77 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,50, S&P 500 %0,72 ve Nasdaq %1,25 düşüşle kapattı. Avrupa Piyasalarında FTSE 100 %0,27, DAX %2,04 ve CAC 40 %0,97 düşüşle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde satıcılı işlem gözleniyor.

Küresel gelişmelere baktığımızda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Temmuz ayında Çin’de perakende satışları, sanayi üretimi ve yatırımların hep birlikte yavaşlaması ve tahminlerin altında gerçekleşmesinin ardından Goldman Sachs, Çin 2022 büyüme tahminini %3,3’ten %3’e indirdi. Çin hükümeti ekonominin bu yıl yaklaşık %5,5 büyümesini bekliyordu. Goldman ekonomistleri temmuz verilerinin sınırlı kredi büyümesi ile birlikte yavaşlayan iç talebi yansıttığını belirterek tahminlerindeki aşağı yönlü revizyona gerekçe olarak artan Kovid vakaları, enerji arzında yaşanan sıkıntılar ve büyük ölçekli bir teşvik paketinin düşük ihtimal olmasını gösterdi.

Dün piyasaların radarında 26-27 Temmuzda gerçekleşen Fed toplantı tutanakları vardı. Fed’in üyeleri ekonomide istenmeyen bir zayıflık yaratmamak için bir noktada faiz artış hızını düşürmek gerekliliğine dikkat çekti. Yine de mevcut sıkılaştırmanın ABD enflasyonunu düşürmede işe yaradığına dair görüşün tutanaklarda ağırlık kazandığı görüldü. Fed’in faiz artışlarında dozun düşürülebileceği mesajı sonrası Amerikan tahvillerinde yükseliş gözlemlenirken Çin büyüme endişeleri küresel piyasalarda satış baskısı yaratmış durumda.

Brent, petrol spot piyasada son 6 ayın en düşük seviyeleri olan 92 dolar seviyelerini test ettikten sonra, bu sabah 93,40 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

Yurt içi gelişmelere baktığımızda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ağustos faiz kararını 14:00’te açıklayacak. Beklentiler, politika faizinin %14 seviyesinde sabit tutulması yönünde. Her ne kadar bazı analistler bu yılın geri kalanında bir noktada faiz artışı beklese de özellikle son iki haftada 10 milyar doları bulan brüt rezerv artışı TCMB’ye faizde adım atmamak için alan tanıyabilir.

Bugün yurt içinde TCMB faiz kararı, yurt dışında Euro Bölgesi enflasyon, ABD Philadelphia Fed imalat endeksi, mevcut ev satışları verileri takip edilecek.

USDTRY
Kurda yaklaşık 16 iş günüdür 17,90-18,00TL aralığında fiyatlama devam ediyor. Bugün her ne kadar TCMB PPK toplantısı olsa da ve faizi yüzde 14 seviyesinde bırakılacağı düşünülse de bu gelişmelerin fiyatlama üzerine herhangi bir etkisinin olmayacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, 2. el konut satışları, CB öncü göstergeler endeksi ve Philadelphia Fed imalat endeksi verileri açıklanacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,98 ve 18,05 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 17,85 ve 17,75 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda Türk Lirası tarafında son 16 gündür dar bant hareketi içinde gerçekleşen fiyatlamalar sonrasında Euro veya parite tarafındaki değişimlerin fiyat üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. TCMB PPK toplantısında piyasayı dalgalandıracak bir karar çıkmayacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan gün içinde Avrupa’da açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verisi beklentileri karşılamazsa çaprazda parite bazlı yükselişler görülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,35 ve 18,45 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,15 ve 18,00 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Paritede bugün Avrupa’da açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verisi ön planda olacaktır. ABD gibi bir geri çekilme ilk etapta Euro tarafında güçlenme görülebilir. Bu durumda paritede 1,0150 seviyesi önemli destek bölgesi olarak takip edilebilir. ABD’de ise bugün Philadelphia Fed imalat endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, 2. el konut satışları ve CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak. Güçlü dolar algısı devam derken olası yükselişlerde paritede 1,02 seviyesi üzerine geçiş takip edilebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0200 ve 1,0250 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0130 ve 1,0100 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altında ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş ile yüzde 2,87 seviyesi görülmesi ve dolar endeksinde 107 seviyelerine yakın fiyatlama devamı aşağı yönlü baskıyı artırdı. Bununla beraber 1760$ destek bölgesine kadar geri çekilen ons altında bu seviyeden tepkilerinde sınırlı kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Bugün açıklanacak Avrupa enflasyon verisi beklentilerin altında kalırsa dolarda yaşanacak değer kaybı ons altında yukarı fiyatlamaları tetikleyebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.775 ve 1.790 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.755 ve 1.745 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Parite İngiltere’de dün enflasyonun beklentilerin üzerinde açıklanması ile geri çekildi. Son birkaç gündür yaşanan yükseliş denemeleri sonrası tekrar 1,20 seviyelerine doğru geri çekildi. Bugün ABD’de Philadelphia Fed imalat endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, 2. el konut satışları ve CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak. Bugün içinde aşağı yönlü baskı devam edebilir. Henüz bir yükseliş trendi görülmese de kısa vadeli 1,20 seviyeleri yeni alışlar için takip edilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,2080 ve 1,2150 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,2000 ve 1.1950 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
Usd/Jpy paritesinde Fiyat 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 134 seviyesinin üzerine atmış durumda. 135,62 seviyeleri yükselişin devamı için önemli bir ara direnç noktası olacaktır. Japonya’da önemli bir veri akışı bulunmuyor. Bugün ABD’de Philadelphia Fed imalat endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, 2. el konut satışları ve CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak. Dolar endeksi güçlü seyrini koruyarak 106,90 seviyesinde. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 135,60 ve 136,50 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 135 ve 134 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Teknik açıdan 50, 100 ve 200 günlük üssel hareketli ortalamasının altına gerileyen petrolde 92,50 dolar seviyesi önemli bir destek noktası. Dün bu seviyeler test edilse de buralardan destek aldığını ve An itibariyle 93,60 dolar seviyelerine tepki gösterdiğini söyleyebiliriz. 200 GAO 97 dolar seviyesi yükselişler için önemli bir direnç noktası konumunda. Çin’in büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyonlar gerçekleşmesi resesyon endişelerini destekler konumda. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 94 ve 95,50 dolar direnç; 93 ve 91 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram altında 1040TL seviyelerinden başlayan, ons altında yaşanan geri çekilme ile birlikte aşağı yönlü hareket devam ediyor. Kur tarafında son 16 iş günüdür yaşanan yatay fiyatlama gram altın için herhangi bir oynaklık yaratmadığını görüyoruz. Bugün gerçekleşecek TCMB PPK toplantısı kurda oynaklığa neden olmayacaktır. Diğer taraftan Avrupa Temmuz ayı enflasyon verisi beklentilerin altında kalırsa ons altında sınırlı yükseliş görebiliriz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 1030 ve 1045 dolar direnç; 1000 ve 985 dolar ise destek olarak takip edilebilir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş