Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YURT İÇİ PİYASALARIN YÜKSELİŞ HAREKETİ SÜRÜYOR..
Geçen hafta Perşembe ve Cuma günü yaşanan düşüşlerden sonra endeks ABD piyasalarının kapalı olduğu günde başarı sayılabilecek işlem hacmiyle günü %2'nin üzerinde yükselişle tamamlamayı başardı. Sanayi endeksinden gelen katkı ön planda olurken banka hisselerinde de %1'in üzerindeki yukarı yönlü hareket katkı sağladı. Bankacılık endeksi %1,11 ve holding endeksi %1,62 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran %5 ile metal ana sanayi, tek kaybettiren ise %0,12 ile orman, kağıt, basım oldu. Yukarı yönlü trendini sürdüren endekste işler yolunda görünüyor. Perşembe günkü TCMB faiz kararı ve Joe Biden'ın yemin töreni, Janet Yellen'ın konuşması ve virüs gelişmeleri eşliğinde yurtdışı fiyatlamaların yönü içerideki fiyatlamalara etki edebileceğinden yakından takip edilmeli.
Yurt içi piyasalardaki olumlu atmosfer yabancı yatırımcıların katkısıyla devam ederken dış ilişkilerdeki risklerin düşük kalmaya devam etmesi bu konu açısından önemli. Dün bu konu ile ilgili olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile gerçekleşen görüşmenin detaylarına baktığımızda yapılan açıklamalarda Bakan Çavuşoğlu'nun, Avrupa'dan da olumlu adımların gelmesi sayesinde AB'yle ilişkilerde daha pozitif atmosfer içinde olduklarını söylemesi önemli. Bununla birlikte Almanya Dışişleri Bakanı Maas ise, "Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin derinleşmesini arzu ediyorum" ifadelerini kullandı.
Yurtdışı piyasalara baktığımızda ise Avrupa Borsaları, yatırımcıların Kovid-19 salgınına karşı aşının uygulanmasına odaklanmasıyla haftanın ilk işlem gününü İngiltere FTSE 100 endeksi hariç yükselişle tamamladı. İtalya'da Conte hükümeti destek ararken Avrupa'da aşılama programının yavaş ilerlediğine dair gelen haberler ve virüste vaka sayılarının artmaya devam etmresi risk iştahını düşük tutuyor. İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,22 azalarak 6.720,65 puana gerilerken, Almanya'da DAX 30 endeksi %0,44 değer kazanarak 13.848,35 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,1'lik artışla 5.617,27 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi %0,53'lük yükselişle 22.498,89 puana ulaştı.
Piyasalarda bugün Janet Yellen'ın konuşması takip edilecek. Wall Street Journal'ın haberine göre ABD'nin ilk kadın Hazine Bakanı olması beklenen eski Fed Başkanı Janet Yellen, bugün toplanacak olan Senato Finans Komitesi'nde ABD'nin piyasa tarafından belirlenen döviz kurlarına bağlılığını teyit edebilir. Yellen'in Komite toplantısına hazırlık çalışmalarına yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Yellen, Komite oturumunda yapacağı konuşmada ABD'nin zayıf dolar peşinde olmadığını açıkça ortaya koyabilir. Kimi piyasa katılımcıları bu açıklamaların Dolar'da zayıflığa neden olabileceğini düşünüyor.
Salgına bağlı kilitlenmeler Avrupa'da toparlanmaya giden yolu uzatma tehdidi oluştursa bile, yatırımcıların Çin'in ekonomik gücünün bölgedeki büyümeyi desteklemeye yardımcı olacağına dair inancıyla Asya hisseleri bu sabah Çin dışında yükselişle hareket ediyor. ABD vadelilerinde de yükseliş yönlü hareketler gözleniyor. Endeksin bu sabah güne pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.
USDTRY

Geçtiğimiz hafta genelinde kurda geri çekilme devam ederken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın her hafta açıkladığı haftalık Menkul kıymet İstatistikleri verilerinde 2021 yılının ilk haftasında da Türkiye'ye yurtdışı kaynaklı para girişinin devam ettiğini gördük. Öte yandan Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarında görülen faizlerin enflasyonda yükseliş gerçekleşse de kısa süre içinde arttırılmayacağı sinyali ve Biden açıklamalarında destek paketi etkisine rağmen ABD Dolarında değer kazanımının sınırlı kaldığı izlendi. Haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları Martin Luther King günü nedeniyle kapalıyken kurda kısmi yükselişler izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde kurda 7,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,43, 7,40 ve 7,37 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,50 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,55, 7,58 ve 7,60 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çaprazda güçlü Türk Lirası ile aşağı yönlü hareketin devam ettiğini görüyoruz. Aşağı yönlü trend destek seviyesi olan 8,95 TL seviyelerine geri çekilmenin bir kısmı Avrupa tarafında yaşanan siyasi gerilimin Euro üzerinden negatif etkisinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Dün ABD piyasaları Martin Luther King günü nedeniyle kapalıyken Avrupa tarafında ise sakin bir veri takvimiyle günü noktaladık. Hollanda, İtalya ve Almanya'da yaşanan siyasi hareketliliğin şimdilik Euro üzerinde etkisinin sınırlı kalmasına rağmen 8,95 TL seviyesi aşağı yönlü kırılırsa 8,88 TL seviyelerine geri çekilme çok şaşırtıcı olmayacaktır.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,00 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,93, 8,88 ve 8,82 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 9,00, 9,05 ve 9,12 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta genelinde aşağı yönlü hareketler ile geri çekildiğini izlediğimiz parite bu hareketini haftanın ilk işlem gününde de sürdürdü. Fed Başkanı Powell'ın uzun süreli düşük faiz söylemleri ve destek paketi açıklamaları ile haftaya geri çekilerek başlayan parite de geri çekilmenin devam ettiği görülebilir. Dün ABD piyasaları Martin Luther King günü nedeniyle tatilken Avrupa tarafından ise sakin bir veri akışı söz konusuydu. Avrupa'da İtalya, Hollanda ve Almanya'da yaşanan siyasi belirsizlikler Euro üzerinde satış baskısını sürmesine neden olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,2050 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2050 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2120, 1,2190 ve 1,2220 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,2000, 1,1975 ve 1,1940 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

ABD'de başkanlık değişimin yapılacağı haftaya yatay başlayan sarı metalde zayıf ve aşağı yönlü görünüm devam ediyor. Dün ABD piyasaları Martin Luther King günü nedeniyle tatil iken Ons Altın'da 1810 dolar seviyesine kadar gerilemeler izlendi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin haftaya gerileyerek başlaması sonrasında ise tepki alımları gördüğümüz Ons Altın direnç seviyelerinde tutunmaya çalışıyor. Destek paketi açıklamalarının olası etkileri bol likidite ile Ons altını destekleyeceği düşünülse de talep tarafında ve orta vadeli beklentilerde faizlerde olası yükselişin ons altını aşağı yönlü baskılamaya devam edeceğini algısı ön plana çıkıyor.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1840 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın'da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1850, 1860 ve 1872 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1820, 1815 ve 1807 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Dolarda yaşanan değer kazanımı ve İngiltere'de Pandemi kaynaklı sıkıntıların devam etmesine rağmen Sterlin'de güçlü duruşun devam ettiğini söyleyebiliriz. Brexit sürecini geride bırakan İngiltere algısı ile 1,37 paritede yukarı yönlü geçilirse yeni yükselişlerde orta vadede 1,40 seviyelerine yükselişler beklenebilir. Ekonomik olarak Brexit sonrası ikili anlaşmaların çok kısa sürede gerçekleşmesi özellikle bu beklentiyi güçlendirecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,36 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3520 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3600, 1,3650 ve 1,3720 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3520, 1,3480 ve 1,3440 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Parite, geçtiğimiz hafta Japonya tarafında açıklanan makine siparişleri ve sermaye malları fiyat endeksinde yaşanan pozitif görünüme rağmen ABD Dolarında değer kazanımı gerçekleşmesine rağmen bu hareketin etkisinde kalmaya devam ediyor. Aşağı yönlü düşüş trendi şimdilik yukarı yönlü kıramayan paritede diğer para birimlerinde olduğu gibi ekonomik verilerden bağımsız ABD Dolarına karşı değerli duruş bir süre daha devam edebilir. Dün ABD piyasaları Martin Luther King günü nedeniyle tatil olmasıyla sakin bir seyir izleyen parite, yatay diyebileceğimiz hareketine bugünde devam edebilir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 50 GAO. olan 104,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,40, 104,85 ve 105,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,50, 103,20 ve 102,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Brent Petrol OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişini devam ettirmekte zorlanıyor. ABD tarafından planlanan destek paketi ve piyasalarda olumlu hava ile birlikte aşı çalışmalarının devam etmesi geri çekilmelerinde sınırlı kalmasına neden oluyor. Özellikle 57,40 Dolar seviyelerinde geçen yılki sert geri çekilme sonrası yeni yılda zirve oluşumu gerçekleştirmesi durumunda ve olası ekonomik görünümün dünyada daha yavaş gelişeceği beklentisi oluşması durumunda kısa süreli geri çekilmeler orta vadede görülebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 55,00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 55,70, 56,40 ve 57,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 54,25, 53,50 ve 52,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
Geçtiğimiz hafta genelinde gram altında, kurda ve Ons altında yaşanan geri çekilmeler ile aşağı yönlü baskının bir süredir devam ettiğini izledik. Yeni haftaya ise hem Ons hem de kur tarafındaki yukarı yönlü hareketle başlayan Gram Altın kritik 440 TL seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamayı başardı. TCMB'nin yılın ilk faiz kararı öncesinde kurda yaşanabilecek yukarı yönlü hareketler gram altını da direnç seviyelerine doğru yükseltebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 440 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 440 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 445, 448 ve 450 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 437, 435 ve 432 200 GAO. destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.