Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALARDA KARIŞIK SEYİR HAKİM
Borsa Istanbul dün günü %0,27 yükselişle 2.525,93 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 44 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.536,49 seviyesini görürken en düşük 2.502,43 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,71 yükselirken , S&P 500 %0,06 ve Nasdaq %1,22 düşüşle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 0,37, CAC 40 yüzde 1,38 ve DAX yüzde 1,47 yükseliş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda para piyasalarında hem Mayıs hem de Haziran için 50 baz puanlık Fed faiz artışları fiyatlanırken Fed üyelerinden gelen açıklamalar Mayıs'ta 50 baz puanlık artışın neredeyse kesin olduğunu göstermekte. Chicago Fed Başkanı Charles Evans önümüzdeki iki toplantıda Fed’in önden yüklemeli sıkılaştırma yapabileceğini belirterek 50 baz puanlık faiz artırımına açık olduğunu dile getirdi. Mayıs ayında 50 baz puanlık artış için güçlü gerekçeler olduğunu vurgulayan San Fransisco Fed Başkanı Mary Daly de yıl sonuna kadar faizlerin yüzde 2,5 civarında görülen nötr faize süratle çıkmaları gerektiğini ifade etti.

Bej Kitap Raporu’na göre, ABD Merkez Bankası, enflasyonist baskıların güçlü kalmaya devam ettiğini, büyümeye ilişkin görünümün jeopolitik gelişmeler ve artan fiyatların yarattığı belirsizlikle gölgelendiğini açıkladı. Raporda, çoğu bölgedeki firmaların gelecek aylarda enflasyonist baskıların devam etmesini bekledikleri vurgulandı.

Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası, Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks bankanın enflasyon riskleri nedeniyle en erken Temmuz ayında faiz artışı yapabileceği mesajı verdi. Euro Bölgesi'nde yüzde 7.5 ile rekor yüksek seviyedeki enflasyon nedeniyle politika yapıcıların faiz artış mesajları da artıyor. Para piyasalarında Temmuz ayına kadar 25 baz puanlık faiz artışı yüzde 50'nin üzerinde fiyatlanıyor. Eylül ve Aralık aylarında da 25'er baz puanlık faiz artışı bekleniyor.

Petrol fiyatları Ukrayna’daki savaş, Çin’in sert Kovid-19 tedbirleri ve ABD’de düşen stoklarla beraber tekrardan yükselişe geçerek 108 dolara yakın seviyeden fiyatlanıyor. ABD’de petrol envanteri 8,02 milyon varil ile Ocak 2021’den bu yana en hızlı haftalık düşüşü yaşadı. Avrupa Birliği’nin Rus petrolü ithalatı yasaklamasına daha da yaklaşması da fiyatları etkileyen bir başka faktör olarak göze çarpıyor.

Bugün yurt içinde tüketici güven endeksi, yurt dışında Fed başkanı Jerome Powell ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'in konuşmalarının yanı sıra, Euro Bölgesi enflasyonu da takip edilecek.

USDTRY
Kurda son iki gündür 14,65TL üzerinde kapanışlar gerçekleşse de yukarı yönlü hareketler sınırlı klamaya devam ediyor. Bu sabah yine 14,65TL üzerinde güne başlangıç yaptık, yurt içinde tüketici güveni ve TCMB PPK toplantı özeti açıklanacak. ABD’de ise haftalık işsizlik başvuruları, CB öncü göstergeler, Philadelphia Fed imalat endeksi ve Powell IMF panelinde yapacağı konuşma takip edilecek. Genel olarak yatay fiyatlama ile 14,65TL altına geri çekilmelerde alış denemeleri yapılmaya devam edilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 14,75 ve 14,85 direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 14,55 ve 14,45 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda paritede yaşanan yukarı yönlü hareket ile birlikte 15,85TL üssel 50 GAO. üzerinde fiyatlamalar devam ediyor. Türk Lirası’nda tüm gelişmeler oynaklığın artması için yeterli olmadığından Euro bazlı değişimler çaprazda etkili olmaya devam edecektir. Bugün yurt içinde TCMB PPK toplantı özeti ve tüketici güveni verileri takip edilirken, Avrupa’da enflasyon, tüketici güveni ve Lagarde’ın IMF panelinde yapacağı konuşma beklenecek. 14,85TL ve aşağısına doğru geri çekilmeler alış fırsatı olmaya devam ediyor. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 16,00 ve 16,10 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 15,75 ve 15,65 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Parite dün 1,0866 seviyesine kadar yükseldi. Avrupa’da Almanya ÜFE verisi beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşerek yıllık yüzde 30,9 seviyesine yükseldi. Bugün ABD’de CB öncü göstergeler, haftalık işsizlik başvuruları ve Philadelphia Fed İmalat endeksi takip edilirken Avrupa’da enflasyonve tüketici güveni açıklanacak. Her iki ülke merkez bakası başkanları İMF panelinde açıklamalarda bulunacak. 1,0800 aşağı yönlü kırılmadıkça geri çekilmeler alış fırsatı olmaya devam edecektir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0860 ve 1,0870 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0800 ve 1,0793 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altında dün 1939$ bir önceki gün tahvil getirilerinde yaşanan yükseliş ile başlayan geri çekilme sonrasında test edildi. Diğer taraftan günlük kapanış 1950$ üzerinde gerçekleşerek bu geri çekilmenin kalıcı olmayacağı algısı oluştuğunu söyleyebiliriz. Bugün Powell ve Lagarde IMF panelinde değerlendirmelerde bulunacak, büyük ihtimalle ekonomilerinde durumun iyi olduğunu ama enflasyon ve savaş riski bilinmezliğinden bahsedecekler.Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.955 ve 1.965 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.940 ve 1.935 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Parite 1,30 seviyesi üzerinde tutunmaya devam ediyor fakat yukarı yönlü trend başlangıcından bahsetmek için henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Bugün her iki ülke merkez bankası başkanları IMF panelinde açıklamalarda bulunacaklar. Bu nedenle verilerden çok açıklamaların ön plana çıkacağını düşünüyoruz. İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise haftalık işsizlik başvuruları, CB öncü göstergeleri ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi takip edilecek. 1,30 altına gelinmedikçe geri çekilmelerde alış fırsatı. Yaşanacak gelişmelerde paritede 1,3085 ve 1.3100 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,3000 ve 1,2950 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
Japonya Merkez Bankası’nın genişlemeci para politikasına karşılık Fed’den sıkılaşma beklentilerin artması paritede yukarı yönlü harekete neden oluyor. Kısa ve orta vadeli ortalamalarının üzerinde seyreden paritede 126 seviyesinin üzerinde yükseliş hareketinin devamı gelebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 128,75 ve 129 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 127 ve 126 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları, Çin'deki önlemler dolayısıyla talep tarafındaki endişelere rağmen arz risklerinin etkisiyle yukarı yönlü hareket etti. Fiyatlanmaya devam ediyor. ABD'den gelen stok verilerinin Çin'deki talebe ilişkin görünümü gölgelemesiyle petrol fiyatlarında 108 dolar seviyeleri tekrardan görüldü. Kısa vadeli ortalamalarının üzerinde olan Brent’te 106 dolar seviyesinin üzerindeki kalıcılık yükselişin devamını getirebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 108 ve 109 dolar direnç; 106 ve 105 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram altında tamamen ons altın odaklı fiyatlama devam ediyor. Dün bu nedenle kurda yatay hareket devam ederken ons altında yaşanan geri çekilme ile birlikte 913TL seviyesine kadar geri çekilme yaşandığını görüyoruz. Bugün yine gelişmeler ons altın üzerinde etkili olacaktır Merkez Bankası başkanlarının yapacağı değerlendirmelerde ons altında geri çekilmelerin sınrılı kalacağını düşünüyoruz. Bu nedenle 915TL ve altına doğru geri çekilmeler gün içinde alış fırsatı olmaya devam edecektir.Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 925 ve 935 TL seviyesi direnç, 910TL ve 900 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş