Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

AB ANLAŞTI, RİSKLİ VARLIKLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Borsa İstanbul'da endeksten iki sıfır atılmasına ilişkin tüm hazırlıklar ve üye provaları bugün itibarıyla tamamlandığı açıklandı. VİOP endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri esaslarında değişiklik yapılmasını da içeren BISTECH işlem sistemi güncellemesi planlandığı şekilde 27 Temmuz'da devreye alınacak. Geçiş çalışmaları kapsamında Kıymetli Madenler Piyasasında 24 Temmuz Cuma günü seansa 21.30'da ara verilecek ve seansa normal zamanı olan 27 Temmuz Pazartesi günü saat 08.00'de devam edilecek. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında 24 Temmuz Cuma günü akşam seansı düzenlenmeyecek. Aynı gün Endekslere Dayalı Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmelerinde bekleyen İptale Kadar Geçerli (İKG) ve Tarihli (TAR) emirler ile aktive olmamış Şarta Bağlı (SAR) emirler VIOP_GUNSONU işlem günü bölümünde iptal edilecek.

Beyaz Saray'da koronavirüs pandemisine yönelik teşvik paketine dair görüşmeler başlayacak. ABD Başkanı Trump'ın özel kalemi, Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Başkan Trump'ın konuya dair görüşme gerçekleştireceklerini bildirdi. Donald Trump'ın Beyaz Saray Genelkurmay Başkanı Mark Meadows, Fox News Channel'daki "Sunday Morning Futures" röportajında Temsilciler Meclisi Lideri Kevin McCarthy'in de orada bulunacağını belirtti. Kaynaklara göre, Trump'ın ekibi aynı zamanda, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'na salgın konusunda ekstra fon sağlanması planının ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri için milyarlarca dolar tahsis edilmesinin de karşısında duruyor.

Euro/dolar paritesi, Avrupa Birliği liderlerinin koronavirüs teşvik paketi görüşmelerinde ilerleme kaydettiğine ilişkin sinyallerin etkisiyle dört ayın en yüksek seviyesini gördü. Artışa geçen koronavirüs enfeksiyonlarının kontrol altına alınması için bazı yerlerde önlemlerin sıkılaştırılmasının ardından dolar, yatırımcıların güvenli varlık arayışıyla G - 10 paralarının çoğu karşısında yükseldi. Euro, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin salgının etkilerini azaltmayı hedefleyen kurtarma planı konusunda görüş ayrılığı yaşamasının ardından dolar karşısında düşmüştü. Son haberlere göre ise Avrupa Birliği liderleri, 750 milyar euroluk ortak tahvil arzını öngören teşvik paketi konusunda anlaşmaya vardı. Bu acil fonun 390 milyar euroluk kısmını hibeler ve 360 milyar euroluk kısmını ise düşük faizli krediler oluşturuyor.

Gümüş vadelileri 20 doları aşarak 3 yılın zirvesini gördü. Altın ve gümüş bu yıl, koronavirüs pandemisinin küresel ekonomide sarsıntı yaratması ve bunun sonucu, pandemiye bağlı kısıtlama tedbirlerinin gevşetilmesine karşın, güvenli liman talebinin sürmesi ile birlikte sert yükseldi. Salgın aralarında ABD'nin de olduğu dünyanın birçok ülkesinde henüz kontrol altına alınamadı ve bu durum güvenli liman niteliğindeki bu varlıkların elde tutulmasına neden oluyor. Aynı zamanda üretimine ilişkin endişeler de var. S&P Global Market Intelligence'a göre, küresel bazda zarar gören 275 maden arasında en fazla etkilenenleri altın ve gümüş madenleri oluşturuyor. Dünyanın en fazla gümüş üretilen bölgesi olan Latin Amerika'da, pandemi, Meksika'nın son dönemde Kovid-19 kaynaklı ölüm sayısında İtalya'yı geçmesi ile birlikte, daha da kötüye gitti.

USDTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde sakin veri akışı devam ederken, ABD'de konut başlangıçları verisi ve Michigan tüketici güven endeksi takip edilmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise küresel zayıf ekonomik veri akışı ile birlikte dikkatler artan vaka sayıları ve aşı gelişmelerinde olmaya devam ederken haftaya 6,85 seviyesinde başlayan kurun gün sonunda yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 6,85 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,83, 6,80 ve 6,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,87, 6,89 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde sakin veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde enflasyon verisi takip edilirken odaklar Avrupa Birliği Liderleri Zirvesi üzerindeydi. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise nispeten zayıf ekonomik veri akışı sürerken, dikkatler Avrupa Zirvesi Liderleri toplantısının ardından liderlerin açıklamaları ve koronavirüs gelişmeleri takip edildi. Güne 7,84 seviyesinde başlayan çaprazın takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,83 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,85 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,81, 7,78 ve 7,75 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,85, 7,87 ve 7,90 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi'nde enflasyon verisi takip edilirken, ABD tarafında konut başlangıçları verisi ve Michigan tüketici güven endeksi takip edilmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise piyasalar, Avrupa Zirvesi Liderleri toplantısının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ve diğer liderlerin açıklamalarıyla beraber "Zor müzakerelere rağmen anlaşmaya varabileceğimizi umuyorum" sözlerini fiyatlamaya devam ederken, nispeten zayıf ekonomik veri akışı ile birlikte dikkatler koronavirüs gelişmeleri üzerindeydi. Gün içerisinde, takip edilen gelişmeler sonrası Dolar endeksinde gözlenen 96,00 seviyesi altına sarkma sonucu 1,1460 seviyesini üstünü test eden paritenin gün sonunda yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1440 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1410 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1470, 1,1500 ve 1,1540 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1410, 1,1380 ve 1,1340 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde dikkatler artan vaka sayıları ve ABD - Çin ilişkileri üzerinde olmaya devam ederken, Dolar endeksinde gözlenen gerilemenin Ons Altın'ı desteklemesi ile Altın'ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Yeni haftanın ilk işlem gününde uygulanan gevşek para politikaları, ETF girişleri, risk iştahındaki dalgalı görünüm ve Dolar endeksindeki yatay seyir Altın fiyatları üzerinde destek oluşturmaya devam ederken, aşı gelişmeleri yükselişi sınırlandıran unsurlar arasında yer aldı. Gün 1808 seviyesinde başlayan Ons Altın'ın gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1818 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1826, 1834 ve 1842 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1810, 1802 ve 1794 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ise Birleşik Krallık'ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de konut başlangıçları verisi ve Michigan tüketici güven endeksi takip edildi. Haftanın ilk işlem gününde ise küresel bazda zayıf ekonomik veri akışı sürerken, dikkatler İngiltere Merkez Bankası Baş Ekonomisti Andy Haldane'in değerlendirmeleri üzerindeydi. Gün içerişinde koronavirüs gelişmeleri ve Brexit belirsizliği parite üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken Dolar endeksindeki gözlenen aşağı yönlü hareket ile birlikte gün sonunda paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2660 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,26 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2720, 1,2780 ve 1,2840 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2600, 1,2650 ve 1,2720 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde artan vaka sayıları ve ABD - Çin arasındaki gerilimler Japon Yeni'nin güvenli varlık görünümüne destek olduğu takip edilirken, paritede aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Haftanın ilk işlem gününde ise küresel bazda zayıf ekonomik veri akışı ile birlikte koronavirüs gelişmeleri Dolar ve parite üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, artan endişeler Japon Yeni'nin güvenli varlık talebine destek olduğu gözlendi. Güne 107,30 seviyesi başlayan paritenin haftalık en yüksek seviyesinde tutunamayıp aşağı yönlü hareketini sürdürürken gün sonunda paritenin takip edilen gelişmeler ile birlikte yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,50, 107,70 ve 108,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,10, 106,90 ve 106,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Petrol fiyatları OPEC+ kararının ardından beklentilerin altında açıklanan veriler sonrası toparlanmaya ilişkin endişeler ile bir önceki günkü aşağı yönlü hareketini sürdürdü. ABD'nin, petrol endüstrisinin görünümü ve kısa dönem ham petrol üretimine ilişkin gösterge kabul edilen petrol sondaj kulesi sayısı 18 haftadır azaldığı takip edildi. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler küresel ekonomik büyüme ve Petrol talebini olumsuz etkilemesi Petrol fiyatları üzerinde baskı oluştururken, gün sonunda Brent Petrol'ün 43 Dolar seviyelerinde yatay seyrini sürdürdüğü takip ediliyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 43 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 41,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı 45yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,30, 45,80 ve 46,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 41,80, 40,40 ve 39,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın son işlem gününde kurun 6,85 - 6,87 seviyeleri arasında yatay hareketler devam ederken, artan vaka sayıları, jeopolitik belirsizlik ve Dolar endeksinde gözlenen gerilemenin Ons Altın'ı desteklemesi ile Gram Altın'ında yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Haftanın ilk işlem gününde ise zayıf veri akışı ile birlikte kurda yatay hareket sürerken, güvenli varlık talebi olarak Ons Altın'ın talep bulması sonucu Gram Altın'ında yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip ediliyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 400 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 398 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 402, 404 ve 407 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 398, 396 ve 393 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş