Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BUGÜN GÖLZER MÜJDELİ HABER AÇIKLAMASINDA…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün saat 15.00'da Çarşamba günü bahsetmiş olduğu "müjde" ile ilgili açıklama yapacak. Cuma günü bir müjde vereceklerini belirten Erdoğan, "Şu anda bu müjdenin biz de hayalleri ve rüyası içerisindeyiz. Cuma günü inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum. Tabii açıklarsam bu işin heyecanı, her şeyi kaybolur. Onun için açıklamamakta fayda var diye düşünüyorum" demişti.
Merkez faiz değişikliğine gitmedi. Merkez Bankası Ağustos ayı politika toplantısında faiz değiştirmedi. Buna göre bir hafta vadeli repo ihalelerinin faizi yüzde 8.25 seviyesinde kaldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayı para politikası toplantısını gerçekleştirdi. Banka politika faizinde değişikliğe gitmedi. Bir hafta vadeli repo faizi yüzde 8.25'te kaldı. Politika faizinde değişikliğe gitmemekle birlikte likidite tedbirlerinin süreceğini vurgulayan Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan karar metninde, "Sıkılaştırma adımları makro finansal istikrarı destekler." ifadesi yer aldı. Temkinli parasal duruşun süreceği belirtildi.
Avrupa Borsaları, ABD Merkez Bankası Fed'in tutanaklarında Amerikan ekonomisindeki belirsizliklere dikkat çekilmesinin ardından günü düşüşle tamamladı. Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 1,02 azalarak 365,81 puandan kapandı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,33 azalarak 4.911,24 puana geriledi. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 1,14 düşüşle 12,830,00 seviyesinden kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 1,61'lik düşüşle 6.013,34 seviyesinden tamamladı.
Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) yapılan açıklamada, İngiltere Merkez Bankası, AMB, Japonya Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası'nın, Fed'e danışarak fonlama koşullarının iyileşmesi ve düşük talep nedeniyle Fed ile 7 günlük dolar repo operasyonlarının sıklığını 1 Eylül'den itibaren haftada 3'ten bire indirilmesine karar verdikleri belirtildi. AMB, 84 günlük dolar likiditesi sağlamak için Fed ile haftalık işlemlerin devam edeceğini duyurdu. Fed, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dolar likiditesini sağlamak amacıyla mart ayında söz konusu bankalarla günlük repo işlemleri başlatmıştı. Bu işlemler, daha sonra haftada 3'e düşürülmüştü.
Pekin'de Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çin ve ABD'nin iki ülke arasında imzalanan ticaret anlaşmasında ilerlemeyi görüşmek üzere yakında bir görüşme yapma konusunda anlaştıklarını duyurdu. Bakanlık Sözcüsü Gao Feng, faz 1 ticaret anlaşmasında ilerlemenin gözden geçirilmesine ilişkin toplantının yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, iki ülkenin yakın zamanda temasta olacaklarını söyledi. Gao toplantını tam tarihini vermedi ve konu hakkında detaya girmedi.
ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 15 Ağustos'ta biten haftada, beklentilerin tersine, artış göstererek tekrar 1 milyon seviyesinin üzerine tırmandı. Bu durum, işgücü piyasasında toparlanmaya giden yolda bir molayı işaret ediyor. İlk işsizlik maaşı başvuruları söz konusu dönemde 135,000 artarak 1,106,000 seviyesine çıktı. Bu programdan yararlanmaya devam eden Amerikalıların sayısını gösteren süregelen işsizlik maaşı başvuruları ise 8 Ağustos haftası 636,000 düşerek 14,844,000 seviyesine geriledi.

USDTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde yabancı kaynaklardan Karadeniz'de bir enerji kaynağının bulunduğuna dair haberler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ''Cuma günü ülkemize büyük bir müjde vereceğiz.'' açıklamalarının ardından yaşanan iyimserlik ile birlikte kurda aşağı yönlü hareketler takip edilirken, Dolar tarafında Fed FOMC tutanakları takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde TCMB Para Politikası Kurulu Ağustos toplantısında, politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. ABD'de ise haftalık işsizlik başvuruları beklenmedik bir şekilde tekrar 1 milyonun üzerine çıkarak 971 binden, 1 milyon 106 bine yükseldi. ABD ile Çin arasında karşılıklı açıklamalar takip edilirken piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizinin sabit tutulması yönünde alınan karar ile kurda ve dünkü Fed tutanaklarının etkisi ile yukarı yönlü sınırlı hareketin sürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,32 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,29, 7,26 ve 7,22 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,34, 7,37 ve 7,40 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde açıklanan Temmuz ayı enflasyon verisinin beklentilerinde altında yüzde 0,4 düşüş kaydetti. Karadeniz'de bir enerji kaynağının bulunduğuna dair haberler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ''Cuma günü ülkemize büyük bir müjde vereceğiz.'' açıklamalarının ardından yaşanan iyimserlik ile birlikte kurda aşağı yönlü hareket izlendi. Haftanın dördüncü işlem gününde TCMB Para Politikası Kurulu Ağustos toplantısında, politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Euro tarafında ise zayıf veri akışına ek olarak AMB toplantı tutanakları takip edildi. Gün içerisinde alınan karar sonrası Türk Lirasında sınırlı değer kayıpları gözlenirken, Euro'nun güçlü duruşunu sürdürmesi ile çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,70 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,63, 8,59 ve 8,55 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 8,70 8,74 ve 8,78 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde açıklanan Temmuz ayı enflasyon verisinin beklentilerinde altında yüzde 0,4 düşüş kaydederken, Dolar tarafında Fed, FOMC toplantı tutanakları ve ardından güçlenen Dolar ile birlikte paritede aşağı yönlü hareketler izlendi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışına ek olarak AMB toplantı tutanakları takip edilirken, ABD'de haftalık işsizlik başvuruları beklenmedik bir şekilde tekrar 1 milyonun üzerine çıkarak 971 binden, 1 milyon 106 bine yükseldi. ABD ile Çin arasında karşılıklı açıklamalar takip edilirken, beklentilerin altında açıklanan veriler sonucu paritenin sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1820 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1790 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1840, 1,1870 ve 1,1910 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1790, 1,1760 ve 1,1730 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde Altın'ın Fed tutanakları öncesi 2000 Dolar'ın altına gerilediği takip edilirken, yayımlanan tutanaklar sonrasında yeni pandemi destek paketlerinin gündeme gelmesi ve faizlerde gözlenen yukarı yönlü hareket ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketini derinleştirdiği gözlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise güçlü düşüşün ardından Fed tutanaklarının açıklanması ve beklentilerin altında açıklanan ABD ekonomik verileri ile birlikte değerli metale talebin tekrar artması ile Ons Altın'ın gün sonunda yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1930 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1935, 1943 ve 1950 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1920, 1912 ve 1900 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde İngiltere tüketici fiyat endeksi verisi Temmuz ayında beklentilerin üzerinde aylık yüzde 0,4 yıllık bazda ise yüzde 1,0 artış gösterirken Dolar tarafında Fed, FOMC toplantı tutanakları ve ardından güçlenen Dolar ile birlikte paritede aşağı yönlü hareketler takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde İngiltere'de zayıf veri akışı devam ederken dikkatler Brexit ve ticaret gelişmeleri üzerinde olmaya devam etti. Dolar tarafında ise haftalık işsizlik başvuruları beklenmedik bir şekilde tekrar 1 milyonun üzerine çıkarak 971 binden, 1 milyon 106 bine yükseldi. ABD ile Çin arasında karşılıklı açıklamalar takip edilirken, beklentilerin altında açıklanan veriler sonucu paritenin sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3050 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3020 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3080, 1,3120 ve 1,3160 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3020, 1,2980 ve 1,2950 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın üçüncü işlem gününde Japonya'nın ihracatı Temmuz ayında aylık bazda yüzde 19.2 geriledi. Dolar tarafında ise Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 28-29 Temmuz tarihli toplantısına ait tutanakları yayımladı. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Japonya'da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Dolar tarafında haftalık işsizlik başvuruları beklenmedik bir şekilde tekrar 1 milyonun üzerine çıkarak 971 binden, 1 milyon 106 bine yükseldi. ABD ile Çin arasında karşılıklı açıklamalara ek olarak, beklentilerin altında açıklanan veriler sonucu Dolar'da aşağı yönlü hareketler takip edilirken Yeni'nin güvenli varlık talebi olarak destek bulduğu gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 106,50 ve 106,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,70, 105,40 ve 105,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Haftanın üçüncü işlem gününde yayımlanan Fed tutanakları öncesi dikkatler OPEC + toplantısı üzerinde olmaya devam ederken, Suudi Petrol Bakanı petrol kesintilerinin 2022 Nisan sonrasına kadar uzatılabileceğini belirtti. Ardından yayımlanan Fed tutanaklarında virüs belirsizliklerinin vurgulanması ile Brent Petrol'de aşağı yönlü hareketler takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise OPEC+ Grubu petrol piyasasının koronavirüs salgını sebebiyle yavaş iyileştiğini açıklamasına ek olarak, Fed'in, ekonomik toparlanmanın virüsün kontrol altına alınmasına bağlı olduğu düşüncesini vurgulayarak, pandeminin ekonomik faaliyetler üzerindeki ağır bir baskı oluşturacağını söylemesiyle ile Brent Petrol'de aşağı yönlü hareketler devam etti.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 44 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 45,20, 45,80 ve 46,30 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,40, 44,00 ve 43,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde yabancı kaynaklardan Karadeniz'de bir enerji kaynağının bulunduğuna dair haberler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ''Cuma günü ülkemize büyük bir müjde vereceğiz.'' açıklamalarının ardından yaşanan iyimserlik ile birlikte kurda aşağı yönlü hareketler takip edilirken, Ons Altın'da takip edilen FOMC tutanakları sonrası sert geri çekilme ile Gram Altın'da da paralel olarak aşağı yönlü hareketler takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise TCMB, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizinin sabit tutulması yönünde alınan karar ile kurda ve dünkü Fed tutanaklarının etkisi ile yukarı yönlü sınırlı hareketler devam ederken, devam eden belirsizliklerin Ons Altın'a destek olması sonucu Gram Altın'ında yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 454 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 451 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 457, 460 ve 463 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 454, 451 ve 448 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.