Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALAR HAFTAYA DÜŞÜK RİSK İŞTAHI İLE BAŞLIYOR..

BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,12 yükselişle 1.111 puandan kapatırken sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,96 ile spor endeksi oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1,30 puan artarken, toplam işlem hacmi 12,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,23 ve holding endeksi yüzde 0,36 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,96 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 2,26 ile orman kağıt basım oldu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'un ABD'deki kolunun Oracle-Walmart ortaklığında satın alınmasına ilişkin yapılması muhtemel anlaşmayı imzalayacağını duyurmasının ardından, Ticaret Bakanlığından TikTok yasağına ilişkin açıklamada geldi. Yaşanan olumlu gelişmeler ışığında ve Trump'ın yönlendirmesiyle, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un 20 Eylül 'de yürürlüğe girmesi planlanan TikTok uygulamasına ilişkin yasağı, 27 Eylül'e erteleyeceği bildirildi. ABD Ticaret Bakanlığı, 18 Eylül'de "ulusal güvenliği koruma" gerekçesiyle Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat'in 20 Eylül'den itibaren indirilmesinin yasaklanacağını duyurmuştu.

Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın Perşembe günkü politika toplantısı öncesi beklentilerini içeren bir rapor yayımladı. Banka, hazırladığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK), 24 Eylül'deki toplantısında, resmi politika faizini (bir hafta vadeli repo faizi, şimdilerde kullanılmıyor) değiştirmeyerek yüzde 8.25'te (genel beklenti % 8.25) bırakmasını beklerken, faiz koridorunun üst sınırını (geç likidite borç verme oranı) yüzde 11.25'ten yüzde 12.00'ye yükseltmesini beklediğini duyurdu. Banka, artışın boyutunun tahminine güvenlerinin yüksek olmadığını, ancak gecelik faizlerin şimdilerde koridorun üst bandına eriştiği ve mevsimsel olarak TL üzerindeki baskının yoğunlaşma ihtimali dikkate alındığında, TCMB'nin politikasını sıkılaştırmak için daha fazla esneklik kazanmak isteyeceğini düşündüklerini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası'nın aşırı ucuz likidite enjeksiyonlarının Euro Bölgesi'nde üç trilyon euroyu aşan fazla likiditeyi görebileceği tahmin ediliyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) aşırı ucuz likidite enjeksiyonları gelecek hafta Euro Bölgesi'ndeki fazla likiditeyi ilk kez 3 trilyon euronun üzerinde bir seviyeye getirebilir. AMB Perşembe günü son kredi turunu eksi yüzde 1'e varan faiz oranlarıyla ödeyecek. Alım, Haziran ayındaki 1.3 trilyon euro'luk tahsisat ile karşılaştırıldığında sönük olsa da daha fazla likidite beklentisiyle finansman maliyetleri düştü. Üç aylık Euribor ise Cuma günü yüzde % 0,504 ile rekor düşük bir seviyeye geriledi.

ABD'de tüketici güveni 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, eylülde geçen aya kıyasla 4,8 puan artarak 78,9'a çıktı ve 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkili olduğu nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan tüketici güveninin, eylülde 75 değerini alması öngörülüyordu. Endeks, ağustos ayında 74.1 seviyesinde gerçekleşmişti. Haftanın ilk işlem gününe ABD vadelileri ve Asya endeksleri satış eğilimli hareketlerle başladı. Bu eğilimin yazının yazıldığı sıralarda da devam ettiği gözleniyor.

USDTRY

Geçtiğimiz Perşembe günü yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 12 Eylül haftasında 860,000 ile beklentilerin üzerine çıktı. ABD konut başlangıçları verisi ise Ağustos ayında yüzde 5.1 düşüş kaydetti. Haftanın son işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf veri akışı sürerken, ABD'nin cari işlemler açığı ikinci çeyrekte önceki seviyesi 111.5 milyar Dolar'dan 170.5 milyar Dolar'a yükseldi. Açıklanan ABD Michigan tüketici güven endeksi, Eylül ayında geçen aya kıyasla 4,8 puan artarak 78,9'a çıktı ve 6 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Gün içerisinde Türk Lirası üzerinde devam eden baskıların etkisi ve Dolar'ın birçok önemli para birimi karşısında beş günlük düşüşünün ardından yatay seyretmesi ile güne 7,55 seviyesinde başlayan kurun gün sonunda yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,56 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,58, 7,59 ve 7,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,54, 7,51 ve 7,48 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Perşembe günü yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı akışına ek olarak, Euro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi, koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmeye devam ettiği Ağustos ayında yüzde eksi 0,2'ye indi. Haftanın son işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde Cari Denge fazlası, Temmuz ayında 12,5 milyar Euro'ya yükseldi. Gün içerisinde dikkatler artan koronavirüs vakaları ve Doğu Akdeniz'deki gerilim üzerinde olmaya devam ederken, gün sonunda çaprazın yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,98 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,96 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,00, 9,02 ve 9,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,96 8,94 ve 8,91 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Perşembe günü Euro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi, Ağustos ayında yıllık bazda sıfırın altında yüzde eksi 0,2'ye geriledi. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 12 Eylül haftasında 860,000 ile beklentilerin üzerine çıktı. ABD konut başlangıçları verisi ise Ağustos ayında yüzde 5.1 düşüş kaydetti. Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi'nde nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Cari Denge fazlası, Temmuz ayında 12,5 milyar Euro'ya yükseldi. ABD tarafında ise cari işlemler açığı ikinci çeyrekte önceki seviyesi 111.5 milyar Dolar'dan 170.5 milyar Dolar'a yükselirken, açıklanan ABD Michigan tüketici güven endeksi, Eylül ayında geçen aya kıyasla 4,8 puan artarak 78,9'a çıktı. Gün içerisinde Dolar'ın birçok önemli para birimi karşısında beş günlük düşüşünün ardından yatay seyretmesi ile güne 1,1840 seviyesinde başlayan paritenin gün sonunda yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1860 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1830 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1880, 1,1910 ve 1,1940 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1830, 1,1795 ve 1,1760 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Kritik FOMC sonrası Perşembe gününe güçlü başlayan Dolar'ın etkisi ile birlikte satış baskısı yaşayan değerli metalde aşağı yönlü hareketlerin devam ederken, ABD'de beklentilerin altında açıklanan ekonomik verilere rağmen aşağı yönlü hareketi takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise koronavirüs vaka sayılarındaki artışın neden olduğu endişeler ve Dolar endeksindeki yatay seyre ek olarak, risk iştahındaki gerileme güvenli varlık olarak değer gören Ons Altın'a destek olmayı sürdürürken gün sonunda yukarı yönlü hareketlerin devam ettiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1952 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1958, 1965 ve 1972 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1945, 1940 ve 1932 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası politika toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 0.1'de sabit tutarken, varlık alım programını değiştirmedi. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 12 Eylül haftasında 860,000 ile beklentilerin üzerine çıkarken açıklanan konut başlangıçları verisi Ağustos ayında yüzde 5.1 düşüş kaydetti. Haftanın son işlem gününde ise İngiltere'de perakende satışlar verisi yüzde 0,7'lik beklentilerin üzerinde yüzde 0,8 artarken, ABD'nin cari işlemler açığı ikinci çeyrekte önceki seviyesi 111.5 milyar Dolar'dan 170.5 milyar Dolar'a yükseldi. Açıklanan ABD Michigan tüketici güven endeksi, Eylül ayında geçen aya kıyasla 4,8 puan artarak 78,9'a çıktı ve 6 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Gün içerisinde Brexit belirsizliği parite üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Dolar'ın birçok önemli para birimi karşısında beş günlük düşüşünün ardından yatay seyretmesi ile güne 1,2950 seviyesinde başlayan paritenin gün sonunda aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2950 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2890 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,30, 1,3040 ve 1,3090 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2890, 1,2840 ve 1,2790 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Perşembe günü Japonya Merkez Bankası faizi eksi yüzde 0.1 düzeyinde korurken, ekonomik görünümü yükseltti ve varlık alımını sabit bıraktı. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 12 Eylül haftasında 860,000 ile beklentilerin üzerine çıktı. ABD konut başlangıçları verisi ise Ağustos ayında yüzde 5.1 düşüş kaydetti. Haftanın son işlem gününde Japonya'nın ulusal çekirdek tüketici fiyat endeksi beklentilere paralel olarak yüzde 0,4 gerilerken, ABD'nin cari işlemler açığı ikinci çeyrekte önceki seviyesi 111.5 milyar Dolar'dan 170.5 milyar Dolar'a yükseldi. Açıklanan ABD Michigan tüketici güven endeksi, Eylül ayında geçen aya kıyasla 4,8 puan artarak 78,9'a çıktı. Takip edilen gelişmeler ve devam eden endişelerin Yen üzerindeki güvenli varlık talebini desteklemesi ile güne 104,80 seviyesinde başlayan paritenin gün sonunda aşağı yönlü hareketin sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,50, 104,75 ve 105,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,10, 103,90 ve 103,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Perşembe günü ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkede ticari ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde 4,4 milyon varil düşüş ile 496 milyon varile gerilediğini açıkladı. Haftanın son işlem gününde ise Libya'nın ülkenin petrol ihracatına yönelik bir ablukanın bir ay süreyle kaldırılacağını söylemesi ve OPEC + toplantısından gelen destek sinyallerin Petrol fiyatları üzerindeki olumlu gelişmeleri gözlenirken, gün sonunda takip edilen gelişmeler rağmen Brent Petrol'ün aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 43,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 42,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,00, 45,00 ve 46,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 42,20, 41,40 ve 40,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Perşembe günü kurda 7,55 seviyesi üzerindeki yukarı yönlü hareketler devam ederken, Ons Altın'da gözlenen geri çekilmeye ek olarak, Gram Altın'da yatay hareketin sürdüğü takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise takip edilen gelişmelerin değerli metali desteklemesi ve kur tarafında izlenen yukarı yönlü hareketler ile birlikte Gram Altın'ın 475 TL seviyesi üzerinde haftayı sonlandırdığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 475 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 473 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 477, 479 ve 482 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 473, 471 ve 469 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.