Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKS 8,5 AYIN EN YÜKSEK KAPANIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,42 değer kazancıyla 1.210,41 puandan tamamlayarak 8,5 ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 5,04 puan artarken, toplam işlem hacmi 22,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,58, holding endeksi yüzde 1,23 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,54 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren ise yüzde 4,62 ile spor oldu.

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi ve Hazine Bakanı Mnuchin mali teşvik konusunda görüşmelere devam ediyor. ABD Başkanlık seçimlerine sayılı günler kala, ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi'nin yardımcılarından birisi, seçimlere kadar devreye girmesi üzerine görüşmeleri devam eden teşvik paketine ilişkin, Pelosi ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin arasındaki farklılıkların azaldığını söyledi. Pelosi'nin sözcüsü, Drew Hamill Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, " Salı gününün sonuna dek Pelosi seçimlerden önce teşvik paketinin geçip geçmeyeceğine yönelik durumun netlik kazanmasını umuyor açıklamasında bulundu. Hamill ayrıca, yarın temel iki konu tekrar değerlendirilecek ve yetkililer konu üzerine çalışacak açıklamasında bulundu.

İngiltere Başbakanı Johnson, "AB pozisyonunu değiştirmediği sürece ticaret anlaşması müzakerelerine devam edilemeyecek" dedi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği'nin (AB) pozisyonunu değiştirmediği sürece ticaret anlaşması müzakerelerine devam edilemeyeceğini bildirdi. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, Johnson Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Brexit sonrası AB ile İngiltere arasında yürütülen ticaret anlaşması görüşmelerinde gelinen son durum konusunda Miçotakis'i bilgilendiren Johnson, AB'nin müzakerelerdeki tutumunu değiştirmek istemediğini ve bu tutumun müzakereleri bir şekilde sona erdirdiğini ifade etti.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında "ikinci dalga" birçok Avrupa ülkesinde salgının ilk ayları ile kıyaslandığında çok daha sert geçiyor. Wall Street Journal'ın haberine göre, Moderna CEO'su Stéphane Bancel, şirketin aşı geliştirmeye yönelik yürüttüğü geniş çaplı klinik testlerden Kasım ayında pozitif geçici sonuç alınması halinde ABD hükümetinin Kasım ayında şirketin aşısını 'acil durum kullanımlarında yetkilendirilebileceği' belirtildi. Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede vaka sayıları hızla artarken, ülkelerin salgının ilk dalgasındaki katı tedbirlere henüz başvurmamaları ise dikkat çekiyor. İtalya'da 18 Ekim'de 11 bin 705 yeni vakayla salgının başından bu yana en yüksek günlük artış kaydedilirken, geçen hafta ortalama günlük artış ise 8 bin 470 oldu. Hükümet olağanüstü hal (OHAL) durumunu 31 Ocak 2021'e kadar uzatırken, bir dizi ek tedbir de aldı.

Türkiye Varlık Fonu Eurobond işlemini erteledi. Daha önce dolar cinsi tahvil ihracının yatırımcı görüşmeleri için yabancı kurumlara yetki veren Türkiye Varlık Fonu (TVF) bu işlemleri erteledi. TVF'nin dolar cinsi tahvil ihracının 5 yıl vadeli olması planlanıyordu. TVF'nin ihraç için yetkilendirdiği kurumlar ise şöyleydi; BofA Securities, Citi, HSBC, ICBC, IMI - Intesa Sanpaolo, J.P. Morgan, SMBC Nikko ve Societe Generale.

USDTRY

Geçtiğimiz gün yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de açıklanan inşaat izinleri verisi 1.52 milyonluk piyasa beklentisinin üzerine çıkarak 1.55 milyon olarak açıklandı. Dikkatler ABD teşvik paketine ilişkin görüşmeler üzerinde olması ile Dolar tarafında yatay hareketler gözlenirken, Perşembe günü açıklanacak TCMB faiz kararı öncesinde piyasada oluşan olası faiz artırımı beklentileri kurdaki yukarı yönlü hareketleri sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,85 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,87, 7,89 ve 7,92 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,83, 7,81 ve 7,78 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Salı günü yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde cari işlemler dengesi beklentilerin üzerinde 20 milyar Euro'luk artış kaydetti. Dikkatler artan koronavirüs vakaları ve Avrupa'da birçok ülkede yeniden karantina önlemlerinin uygulanmaya başlanması üzerinde olmaya devam ederken, Perşembe günü açıklanacak TCMB faiz kararı öncesinde piyasada oluşan olası faiz artırımı beklentileri çaprazda yukarı yönlü hareketleri sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,27 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,33, 9,36 ve 9,39 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,27, 9,25 ve 9,22 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi ve ABD'de devam eden zayıf veri akışına ek olarak, dikkatler Fed Başkanı Powell ve AMB Başkanı Lagarde'ın gerçekleştirdiği açıklamalar üzerinde olmayı sürdürürken, Dolar'ın ABD teşvik paketine dair umutların artması ve Çin tarafında açıklanan ekonomik verilerin etkisi ile baskı altında kaldığı takip edilmişti. Bugün Euro Bölgesi'nde cari işlemler dengesi beklentilerin üzerinde 20 milyar Euro'luk artış kaydetti. ABD'de ise açıklanan inşaat izinleri verisi 1.52 milyonluk piyasa beklentisinin üzerine çıkarak 1.55 milyon olarak açıklandı. Dikkatler ABD teşvik paketine ilişkin görüşmeler ve Avrupa'da birçok ülkede yeniden karantina önlemlerinin uygulanmaya başlanması üzerinde olmaya devam ederken, Dolar'da gözlenen baskılar sonucu paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1840 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1810 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1870, 1,1900 ve 1,1940 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1810, 1,1780 ve 1,1750 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ilk işlem gününde Dolar'ın ABD teşvik paketine dair umutların artması ile baskı altında kalması değerli metale destek olurken, Çin tarafında açıklanan ekonomik veriler ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen hareketler Ons Altın'daki yükselişi sınırlandıran unsurlar olarak karşımıza çıkmıştı. Geçtiğimiz gün ise dikkatler yaklaşan ABD başkanlık seçimleri öncesi ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi ve ABD teşvik paketine ilişkin görüşmeler üzerinde olmaya devam ederken, gün sonunda Dolar'daki zayıflıktan destek olan Ons Altın'ın yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1918 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1910, 1902 ve 1892 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1925, 1932 ve 1940 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz gün Birleşik Krallık ve ABD'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Dolar'ın ABD teşvik paketine dair umutların artması ve Çin tarafında açıklanan ekonomik verilerin etkisi ile baskı altında kaldığı takip edilmişti. Dün, İngiltere tarafında devam eden zayıf veri akışına ek olarak, ABD'de açıklanan inşaat izinleri verisi 1.52 milyonluk piyasa beklentisinin üzerine çıkarak 1.55 milyon olarak açıklandı. Devam eden Brexit belirsizliği paritede aşağı yönlü baskılara neden olurken, ABD teşvik paketine ilişkin görüşmelerin Dolar üzerindeki etkileri ise paritedeki aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2970 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2920 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3020, 1,3070 ve 1,3120 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2920, 1,2870 ve 1,2820 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ilk işlem gününde Japonya'da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de açıklanan inşaat izinleri verisi 1.52 milyonluk piyasa beklentisinin üzerine çıkarak 1.55 milyon olarak açıklandı. Gün içerisinde ABD teşvik paketine ilişkin görüşmeler Dolar tarafında zayıf bir görünüme neden olmasına rağmen ABD Tahvil faizlerindeki yükseliş paritede aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı ve gün sonunda yukarı yönlü sınırlı hareketler takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,50, 105,70 ve 105,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,10, 104,90 ve 104,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın ilk işlem gününde dikkatler gerçekleşecek olan OPEC+ toplantısı üzerinde olmayı sürdürürken, açıklanacak kararlar öncesi devam eden arz endişeleri doğrultusunda Petrol üzerinde satış baskıları gözlenirken, Çin tarafında açıklanan ekonomik verile ve piyasalardaki iyimser hissiyat aşağı yönlü hareketleri sınırlandıran unsurlar olarak karşımıza çıktı. Geçtiğimiz gün ise OPEC+'ın istikrarsız bir piyasa görünümü için uyarması Petrol fiyatları üzerinde baskılara neden olurken, gün içerisinde Dolar'ın piyasalardaki iyimser hissiyat üzerine baskı altında kalması, gün sonunda Brent Petrol'ün yukarı yönlü hareketini sürdürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 42,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 42,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 43,80, 44,70 ve 45,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 42,00, 41,20 ve 40,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın ilk işlem gününde değerli metaldeki yatay hareketlere ek olarak, Türk varlıklarında gözlenen iyimserlik ve Dolar'daki zayıf görünüm sonucu kurda gözlenen hareketlere paralel olarak Gram Altın'da aşağı yönlü sınırlı seyri izlenmişti. Geçtiğimiz Salı günü ise kurda aşağı yönlü sınırlı hareketler takip edilirken, Dolar'daki zayıflıktan destek alan Ons Altın'a benzer olarak Gram Altın'ın da yukarı yönlü sınırlı hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 484 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 482 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 486, 488 ve 490 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 482, 480 ve 478 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş