Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ZAYIF VERİ HAFTASININ SON GÜNÜNDE PMI VERİLERİ TAKİP EDİLECEK..

Hong Kong'da protestocuların desteklenmesini öngören tasarı Senato'da oybirliği ile geçtikten sonra dün Temsilciler Meclisi'nde de 1'e karşı 417 oyla kabul edildi. Dahası, konuya yakın bir kaynağa göre ABD Başkanı Donald Trump'ın da tasarıyı imzalaması bekleniyor. Çin tasarının yasalaşması halinde karşı yasa ile misilleme yapacağını duyurmuştu. Gelişmelerin ticaret görüşmelerine etkisi henüz bilinmese de ABD ile Çin arasında tansiyonun yükselmesine kesin gözüyle bakılıyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang ise bu gelişmelerin ardından ABD'yi Çin'in iç işlerine müdahale etmekle suçladı. Geng, "ABD'yi çok geç olmadan bu tasarının kanun haline gelmesini önleyerek, yanlışlarını durdurmaya ve Çin'in iç işlerine karışmamaya çağırıyoruz." ifadesini kullandı. Geng, tasarının yasalaşması durumunda Pekin yönetiminin gerekli tedbirleri alacağına işaret ederek, "ABD yanlış hamleler yapmaya devam ederse Çin kesinlikle güçlü önlemler alacaktır." ifadesini kullandı. Bu durum önümüzdeki süreçte ticaret anlaşması imzalanmasına yönelik beklentileri azaltacak. Zira son yaşananlar sonrası Çin'in de gümrük vergileri için talepleri ardından anlaşmanın 2020 yılına kaldığı haberleri riskli varlıklardan çıkışları yeniden gündeme getirdi. Öte yandan Çin'in görüşmelerdeki baş müzakerecisi Liu He görüşmeler hakkında "temkinli iyimser" olduğunu belirtti. Liu He ABD talepleri hakkında kafasının karıştığını yine de ilk faz anlaşmaya bir şekilde ulaşılabileceğini belirtti. Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng ise ticaret müzakereleriyle ilgili spekülasyonları reddederek, Pekin yönetiminin ABD ile ticaret krizini çözmeye çalıştığını söyledi.

Bu gelişmelerin etkisi endekslerde de etkisini gösterdi. Avrupa endeksleri günü satıcılı seyirde tamamlarken ABD'de de endekslerin satışlara doğru yöneldiği gözlendi. Sabah saatlerinde Çin'den gelen görüşme daveti haberleri sonrası ABD vadeliler pozitif tarafta.

Dün OECD'nin Ekonomik Görünüm Raporu açıklandı. Bir süredir Türkiye ekonomisi hakkında yılın dördüncü çeyreği ve 2020 için önceki değerlendirmelere göre daha olumlu tahminlere yönelen kuruluşlara OECD'de katıldı. OECD Türkiye'nin bu yıl için büyüme tahminini eksi % 0.3'ten artı % 0.3'e, 2020 beklentisini ise % 1.6'dan % 3'e yukarı yönde revize etti. Konu hakkında hazırlanan raporda hükümet teşviklerinin iç talebi tahmin edilenden daha fazla canlandırdığı, TL'nin değer kaybının da ihracatı desteklediği belirtildi. Raporda "Ancak zayıf dış ticaret talebi, jeopolitik belirsizlikler, özel sektör bilanço sorunları büyümeyi %3 civarında tutar, bu da potansiyelin altında" değerlendirmesine yer verildi. Yatırımcı güveninin kırılgan kalmaya devam ettiği, yatırımlarda da sert düşüş olduğu ifade edildi. Uluslararası güven ortamının yeniden sağlanması için makroekonomik çerçevenin sadeleştirilmesi ve daha şeffaf hale getirilmesi gerektiği vurgulandı. OECD 2019 yılında küresel büyümenin ise % 2.9 ile finansal krizden beri en düşük seviyede olacağını belirtirken 2020 beklentisini % 3'ten % 2.9'a düşürdü. Zayıf ticaret ve yatırımların uzun vadeli büyümeyi tehdit ettiği ifade edildi. Aşağı yönlü risklerin gerçekleşmesi halinde küresel büyümede daha fazla yavaşlama görülebileceğinin altı çizildi.

Dün yurtiçinde açıklanan mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Kasım'da bir önceki aya göre %5,2 oranında arttı; Ekim ayında 57 olan endeks, Kasım ayında 59,9 oldu. Son zamanlarda beklentilerde gözlenen iyileşmeye bir katkının da tüketici güvenindeki artıştan geldiği gözleniyor. 15 Kasım ile biten haftada yabancı mevduatlar yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 37 milyon dolar azalarak 194,18 milyar dolara geriledi.

Bugün ABD-Çin cephesinden gelecek haber akışları yanında Avrupa ve ABD'de büyümenin öncü göstergelerinden biri olan imalat PMI verileri açıklanacak.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde, TUİK ve TCMB işbirliği ile açıklanan Tüketici Güveni Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 5,2 oranında artarken, Ekim ayında 57 olan endeksin, Kasım ayında 59,9 olduğu gözlendi. OECD tarafından yayımlanan Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'nin bu yıl için büyüme tahminini eksi yüzde 0,3'ten artı yüzde 0,3'e, 2020 beklentisini ise yüzde 1,6'dan yüzde 3'e yukarı yönde revize etmesinin Türk varlıkları üzerindeki pozitif etkileri takip edilirken, ABD'nin Aralık tarifelerinin ertelenebileceği ve Çin ve ABD müzakerecilerinin ticaret görüşmelerine devam etme fikrini değerlendirdiklerine dair haberler ile birlikte hafta başında artan ticaret gerginliğinin azaldığı gözlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Philly Fed İmalat Endeksi Kasım ayında 10.4 seviyesinde tahminlerin üzerinde gelirken, İşsizlik Başvuruları haftalık bazda 227 bin ile tahminlerin üzerinde yükseldiği görüldü. Gün sonunda, kurun kazançlarını dördüncü işlem içerisinde devam ettirdiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,69 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,71, 5,74 ve 5,76 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,67, 5,65 ve 5,63 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Almanya'nın bankacılık sistemi görünümünü, düşük faiz ortamının bankaların karlılığını ve genel kredibilitesini zayıflatacağı beklentisiyle "durağandan" "negatife" çevrildiği belirtmesinin sınırlı etkileri gözlendi. Yurtiçinde ise TUİK ve TCMB ile açıklanan Tüketici Güveni Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 5,2 oranında artarken, Ekim ayında 57 olan endeksin, Kasım ayında 59,9 olduğu gözlendi. Gün içerisinde OECD tarafından yayımlanan Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'nin bu yıl için büyüme tahminini eksi yüzde 0,3'ten artı yüzde 0,3'e, 2020 beklentisini ise yüzde 1,6'dan yüzde 3'e yukarı yönde revize etmesinin Türk varlıkları üzerindeki pozitif etkileri takip edilirken dördüncü işlem günün sonunda, Euro'nun Türk Lirası karşısındaki kayıplarına devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,32 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,28, 6,25 ve 6,23 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,32, 6,35 ve 6,37 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, ABD'nin Aralık tarifelerinin ertelenebileceği ve Çin ve ABD müzakerecilerinin ticaret görüşmelerine devam etme fikrini değerlendirdiklerine dair haberler ile birlikte hafta başında artan ticaret gerginliğinin azaldığı gözlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi Kasım ayında 10.4 seviyesinde tahminlerin üzerinde gelirken, İşsizlik Başvurularının ise haftalık bazda 227 bin ile tahminlerin üzerinde yükseldiği izlendi. Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Almanya'nın bankacılık sistemi görünümünü, düşük faiz ortamının bankaların karlılığını ve genel kredibilitesini zayıflatacağı beklentisiyle "durağandan" "negatife" çevrildiği belirtmesinin sınırlı etkileri ile gün sonunda, paritenin kayıplarına dördüncü işlem gününde de devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1056 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1035 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1070, 1,1085 ve 1,1100 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1040, 1,1025 ve 1,1005 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Salı günü, ABD Senatosu'nun Hong Kong'daki protestocuları destekleyen yasa tasarısını oy birliği ile kabul etmesi ve Çin'i göstericilere karşı şiddet kullanmaması konusunda uyarması sonrasında Pekin'deki yetkililerin konu ile ilgili tepkisini çekmesi ile risklerin arttığı gözlenmişti. Dün ise Çin'in baş ticaret müzakerecisi Liu He'nin ABD ile ticaret anlaşmasının ilk safhasını imzalama konusunda "temkinli bir şekilde iyimser" olduğunu söylemesinin ardından Altın'ın kazançlarını geri vererek 1462 Dolar seviyesini test ettiği gözlendi. Dördüncü günün sonunda ABD on yıllıklarında görülen sınırlı yükseliş ile Ons Altın'ın kayıplarını devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1464 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1459, 1454 ve 1449 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir aşağı yukarı harekete geçiş durumunda ise 1469, 1474 ve 1479 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Brexit ve erken seçim yönündeki belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam edildi. ABD'nin Aralık tarifelerinin ertelenebileceği ve Çin ve ABD müzakerecilerinin ticaret görüşmelerine devam etme fikrini değerlendirdiklerine dair haberler ile birlikte hafta başında artan ticaret gerginliğinin azaldığı gözlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Philadelphia Fed imalat endeksi Kasım ayında 10.4 seviyesinde tahminlerin üzerinde gelirken, İşsizlik Başvuruları haftalık bazda 227 bin ile tahminlerin üzerinde yükseldiği izlendi. Gün sonunda, Dolar'ın Sterlin karşısında kazançlarını devam ettirdiği görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2906 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2940 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2875, 1,2840 ve 1,2805 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2940, 1,2975 ve 1,3005 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Hafta başında, ABD Senatosu'nun Hong Kong'daki protestocuları destekleyen yasa tasarısının onaylandıktan sonra Çin sert tepki vererek tasarının yasalaşması durumunda misilleme yapacağını bildirmesi ile artan gerilimin, dün Çin'in baş ticaret müzakerecisi Liu He'nin ABD ile ticaret anlaşmasının ilk safhasını imzalama konusunda "temkinli bir şekilde iyimser" olduğunu söylemesi ile azaldığı gözlendi. Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya'da zayıf ekonomik veri akışı ile Gün sonunda, azalan ticaret gerginliği ile birlikte paritenin yükselişini sürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,61 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,75, 108,85 ve 109,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda 108,50, 108,35 ve 108,15 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın dördüncü işlem gününde, ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 1,4 milyon varil arttığı gözlenirken, yayımlanan haberlere göre OPEC ve müttefiklerinin 2020 ortasına kadar üretim indirimlerini uzatacaklarını yönündeki açıklamalar ile Hem Petrol fiyatlarının yükselişe geçtiği görüldü. Gün içerisinde Çin'in baş ticaret müzakerecisi Liu He'nin iyimser yaklaşımlarından sonra iki ülke arasındaki ticaret geriliminin azalmaya başlaması ile gün sonunda, Petrol'ün kazançlarına dördüncü işlem gününde devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 58,45 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 57,90 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 59,00, 59,50 ve 59,95 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 57,90, 57,40 ve 56,85 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Hafta başında, ABD Senatosu'nun Hong Kong'daki protestocuları destekleyen yasa tasarısını oy birliği ile kabul etmesi ve Çin'i göstericilere karşı şiddet kullanmaması konusunda uyarması sonrasında Pekin'deki yetkililerin konu ile ilgili tepkisini çekmesi ile risklerin arttığı gözlenmişti. Dün ise Çin'in baş ticaret müzakerecisi Liu He'nin ABD ile ticaret anlaşmasının ilk safhasını imzalama konusunda "temkinli bir şekilde iyimser" olduğunu söylemesinin ardından gün içerisinde Gümüş'ün Çarşamba günüdeki kazançlarını geri verdiği gözlenirken, gün sonunda, artan ticaret iyimserliği ile birlikte Gümüşün kayıplarına devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,10 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,25 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 16,95, 16,85 ve 16,70 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,25, 17,40 ve 17,55 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN DEVLET BAŞKANI: ABD İLE KARŞILIKLI EŞİTLİK VE SAYGI TEMELİNDE İLK AŞAMA TİCARET ANLAŞMASINA ULAŞMAK İÇİN ÇALIŞMAYI İSTİYORUZ
ÇİN DEVLET BAŞKANI: GEREKİRSE MÜCADELE EDERİZ, ANCAK BİR TİCARET SAVAŞI OLMAMASI İÇİN AKTİF OLARAK ÇALIŞIYORUZ
ÇİN DEVLET BAŞKANI: ABD İLE TİCARET ANLAŞMAZLIĞINI ÇİN BAŞLATMADI
ÇİN DEVLET BAŞKANI: BİR TİCARET SAVAŞINDAN KORKMUYORUZ
Facebookta Paylaş