Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Dünya’da korona virüs vaka sayılarında gerileme eğilimi devam ediyor. İtalya’da son birkaç gündür aktif vaka sayısında azalmalar devam ederken Pazar günkü verilere göre hayatını kaybeden sayısı uzun süre sonra 260 ile 200’lü rakamlara geriledi. İspanya’da da Pazar günü yeni vaka sayısı 2870 olurken bu sayının da Cumartesi gününe göre düştüğü ve bir ayın en düşük vefat sayısına ulaşıldığı gözlendi. Almanya’da ise vaka sayısında kontrollü görünüm sürüyor. ABD’de toplam vaka sayısı 1 milyona yaklaşırken hayatını kaybeden kişi sayısında bir gerileme olduğu dikkat çekiyor. Yaşanan son gelişmelere göre ülkeler ekonomilerini kademeli şekilde açmaya ve kısıtlamaları da yavaş yavaş kaldırmaya hazırlanıyor. İtalya İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, dün yaptığı açıklamada imalat ve inşaat sektöründe bulunan işletmeleri 4 Mayıs'tan itibaren açmayı hedeflediklerini duyurdu. Fakat insanların toplu olarak bir arada bulunduğu restoran, bar gibi işletmeler bir süre daha kapalı kalacak. Conte, okulların ise Eylül ayına kadar kapalı kalacağını belirtti. Almanya ise 800 metrenin altındaki küçük perakendecilerin sosyal mesafe ve hijyen önlemlerine uydukları sürece yeniden açılmalarına izin verdi. Türkiye’de ise görünüm olumlu şekilde gitmeye devam ediyor. Dünkü verilere göre yeni vaka sayısı 2357 olurken hayatını kaybeden sayısı 100 altına indi ve 99 oldu. Yoğun bakımdaki hasta oranı %2,27 olurken iyileşme oranı %26,45 ile yükselmeye devam etti.

Geçen haftanın en önemli gelişmesi bilindiği üzere petrol fiyatlarında gerçekleşmiş ve Mayıs vadeli kontrat aşırı arz ve depolama sorunları gibi etkenlerle vade sonuna gelinen günde -40 Dolar’a kadar düşüş göstermişti. Haftanın geri kalanında bir miktar toparlanma gözlense de zayıf seyrin sürdüğü gözlendi. Hafta sonu bu konuda açıklamalarda bulunan OPEC Başkanı Muhammed Arkab, Arkab, OPEC üyesi ülkelerin üretimde kısıtlamaya gitme kararının uygulamaya konulmasıyla mayıs ve haziranda petrolün varil fiyatının 40 dolar seviyesine çıkacağı öngörüsünde bulundu. OPEC+ olarak bilinen grubun, günlük ham petrol üretim miktarını 1 Mayıs-30 Haziran arasında 10 milyon varile, 1 Temmuz-31 Aralık 8 milyon varile ve 1 Ocak 2021-30 Nisan 2022 arasında ise günlük 6 milyon varile düşürülmesi kararlaştırılmıştı. Bu arada Saudi Aramco OPEC+ 'in yeni hedeflerinin devreye gireceği 1 Mayıs olarak belirtilen son tarihten önce bu hafta başlarında üretimi azaltmaya başladı.

Geçen hafta önce senatodan ardından temsilciler meclisinden geçen 484 milyar Dolar’lık teşvik paketi Donald Trump tarafından da onaylandı. Salgın sebebiyle faaliyetlerini durduran küçük işletme sahipleri ve finansal açıdan zorluk çeken vatandaşlara 320 milyar dolar ayrılan tasarıda, hastaneler için 75 milyar dolar, küçük işletmelere acil afet kredisi için 60 milyar dolar ve diğer bazı kalemlerde de ilave bütçe ayrılması öngörülüyor.

Yeni haftada açıklanacak ekonomik veriler ve finansal sonuçlar virüsün yarattığı ekonomik tahribatın derecesini göstermeye devam edecek. ABD’de bu hafta 1.çeyrek GSYH ilk okuması ise AB’de enflasyon verileri yakından izlenecek. İlk çeyrekte ABD ekonomisinin %4 küçülmesi bekleniyor. Bu hafta ayrıca FED ve ECB faiz kararları da bekleniyor olacak. Faizlerde bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Bu hafta ABD’de SP500’deki 140 şirketin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Bu sabah Asya’da endeksler güne yükselişle devam ediyor. BoJ’un dün sınırsız devlet tahvili alma ve riskli varlık alımlarını hızlandırma sözü ile Nikkei endeksi %2 civarı yükselişteyken diğer endeksler de alıcılı seyrediyor. ABD vadeliler de hafif artıda hareket ediyor.

USDTRY
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde açıklanan reel kesim güven endeksi Nisan'da virüs etkisiyle 66.8 olarak Şubat 2009'dan beri en düşük seviyeye, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 13,7 puan azalarak yüzde 61,6'ya geriledi. Gün içerisinde, ABD'de dayanıklı mal siparişleri salgının başladığı Mart ayında yüzde 14.4 düşerken, tüketici güveni Nisan'da 71.8'e geriledi. ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Kongre'den geçen 484 milyar dolarlık ek bütçe tasarısını onayladı. Gün sonunda, Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürememesi sonucu kurun yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün, Türkiye’deki toplam vakanın 110 bin 130, can kaybının ise 2 bin 805’e yükseldiğini açıkladı.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,96 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,99, 7,02 ve 7,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,94, 6,91 ve 6,89 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Haftanın dördüncü işlem gününde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin 100. açılış yıl dönümü kutlanırken, Euro Bölgesi'nde açıklanan Nisan ayı İmalat PMI Endeksi 44,5 seviyesinden 33,6 seviyesine, Hizmet PMI Endeksi ise 26,4 seviyesinden 11,7 seviyesine gerilemişti. Haftanın son işlem gününde yurt içerisinde açıklanan reel kesim güven endeksi Nisan'da virüs etkisiyle 66.8 olarak Şubat 2009'dan beri en düşük seviyeye, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 13,7 puan azalarak yüzde 61,6'ya geriledi. Almanya’da açıklanan İFO iş dünyası endeksi Nisan ayında 74.3 ile rekor düşük seviyeye inerken, Avrupa Birliği liderler ekonomik darboğazdaki AB üyesi ülkelere yardımcı olunması konusunda fikir birliğine ulaştı. Küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda çaprazın yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,55 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,52 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,57, 7,60 ve 7,63 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,52, 7,50 ve 7,47 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURUSD
 
Geçriğimiz haftanın son işlem gününde Almanya’da açıklanan İFO iş dünyası endeksi Nisan ayında 74.3 ile rekor düşük seviyeye inerken, Avrupa Birliği liderler ekonomik darboğazdaki AB üyesi ülkelere yardımcı olunması konusunda fikir birliğine ulaştı. ABD’de ise dayanıklı mal siparişleri salgının başladığı Mart ayında yüzde 14.4 düşerken, tüketici güveni Nisan'da 71.8'e geriledi. ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Kongre'den geçen 484 milyar dolarlık ek bütçe tasarısını onayladı. Gün içerisinde küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0840 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,08 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0880, 1,0920 ve 1,0960 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0800, 1,0760 ve 1,0720 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD
 
Haftanın dördüncü gününde ise Ons Altın’ın 1700 Dolar seviyesi üzerinde kalıcılık sağladığı takip edilirken, dikkatlerin hükümetler ve merkez bankalarının virüsün etkilerini gidermek için yeni teşvik uygulamalarına ilişkin beklentilere odaklanması ile Altın’ın gün içerisinde yükselişini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise ABD Doları’nın güçlü şekilde talep bulması, Asya seansı sırasında Altın üzerinde baskı yaratırken gün sonunda değerli metalin sınırlı kayıplarını sürdürdüğü takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1721 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1728, 1736 ve 1743 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1714, 1706 ve 1699 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Haftanın dördüncü işlem gününde İngiltere ve ABD’de Nisan ayı PMI Endeksleri takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde Birleşik Krallık’ta Perakende Satışlar verisi Mart ayında %5,1 geriledi. ABD’de ise dayanıklı mal siparişleri salgının başladığı Mart ayında yüzde 14.4 düşerken, tüketici güveni Nisan'da 71.8'e geriledi. ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Kongre'den geçen 484 milyar dolarlık ek bütçe tasarısını onayladı. Gün içerisinde küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, takip edilen gelişmeler ile birlikte paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2430 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2350 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2480, 1,2540 ve 1,2600 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2350, 1,2300 ve 1,2240 destek seviyeleri takip edilmelidir

USDJPY
 
Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya ve ABD’de Nisan ayı PMI Endeksleri takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde Japonya’da açıklanan Ulusal TÜFE verisi yıllık bazla yüzde 0,4 artış gösterdi. ABD’de ise dayanıklı mal siparişleri salgının başladığı Mart ayında yüzde 14.4 düşerken, tüketici güveni Nisan'da 71.8'e geriledi. ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Kongre'den geçen 484 milyar dolarlık ek bütçe tasarısını onayladı. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte USDJPY paritesinin aşağı hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,40 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,00, 106,80 ve 106,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 107,40, 107,60 ve 107,80 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
BRENT PETROL
 
Haftanın dördüncü işlem gününde koronavirüsden kaynaklı devam eden küresel arz bolluğu dolayı baskı altında kalmaya devam ettiği takip edildi. Gün sonunda, Petrol’ün takip edilen gelişmeler ile birlikte sınırlı toplanmasına devam ettiği izlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise dikkatlerin koronavirüs tedbirlerinden dolayı düşen talebe tepki olarak üretim kısıntılarına çevrilmesi ile birlikte gün sonunda yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrolün 21,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 21,90 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 20,20, 19,40 ve 18,50 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 21,90, 22,80 ve 23,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
 
Haftanın dördüncü işlem gününde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin 100. açılış yıl dönümü kutlanırken, ABD’de açıklanan veriler ile birlikte kur tarafında sınırlı geri çekilme takip edilirken, Ons Altın tarafında teşvik beklentiler ile yükselişin sürdüğü takip edildi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve artan güvenli varlık talebi sonucu Gram Altın’ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi. Haftanın son işlem gününde ise Ons Altın ve kur tarafında gözlenen Dolar’daki güçlü duruş ile birlikte gün sonunda Gram Altın’ın yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 386 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 383 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 390, 393 ve 396 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 383, 380 ve 377 destek seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.