Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Dün yurtiçi piyasalar açısından takip edilen önemli gelişme yılın ilk TCMB enflasyon raporuydu. TCMB Başkanı Ağbal, "Enflasyonun 2021 sonunda %9,4 olarak gerçekleşeceğini, 2022 sonunda %7'ye, 2023 sonunda ise orta vadeli hedef olan %5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz." dedi. Ağbal ayrıca 2021 yılı gıda fiyat tahmini %10,5'ten %11,5'e çıkarıldığını açıkladı. Açıklamalarının devamında Ağbal fiyat istikrarı vurgusuna devam etti. Ağbal, "Para politikasındaki sıkı ve ihtiyatlı duruşumuz enflasyonda yüzde 5 hedefine kadar uzun bir süre kararlılıkla sürdürülecektir" ifadelerini kullandı. Ayrıca son dönemde dile getirilen faiz indirim beklentilerine ilişkin olarak da "Faiz indirimlerine dönük bir gündemin konuşulmasının henüz çok erken olduğunu değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı. Bu açıklamaların ardından Türk Lirası’nın Dolar karşısında değer kazandığı gözlendi. Gün kapanışında kurun 200 günlük hareketli ortalamasının altına tekrar geçiş yaptığı gözlendi. Bunun dışında TCMB’nin Ocak ayı Para Politikası Kurulu toplantı özetinde yıllık enflasyonun birkaç ay daha yukarı yönlü seyredebileceği belirtildi.
TCMB tarafından Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri sonuçlarına göre ise yurt dışında yerleşik kişiler, 22 Ocak haftasında 33.4 milyon dolarlık net tahvil alımı yaparken, hisse senetlerinden 117.7 milyon dolarlık çıkış gerçekleştirdi. Aynı dönemde yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatı 763 milyon dolar artışla 236.1 milyar dolara yükseldi. Döviz mevduatı gerçek kişilerde 246 milyon dolar, tüzel kişilerde 517 milyon dolarlık artış kaydetti.
Dün yurtiçinde takip edilen bir başka veri ise TUİK’in açıkladığı Ocak ayına ilişkin ekonomik güven endeksi sonuçlarıydı. Ekonomik güven endeksi 2020 Aralık ayında 94,7 iken, 2021 Ocak ayında %1,6 artarak 96,2'ya yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
ABD tarafında ise 4.çeyrek GSYH verisi takip edildi. ABD ekonomisi 2020'nin üçüncü çeyreğinde rekor seviyede büyümesinin ardından son çeyrekte ılımlı büyüme kaydetti. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ekonomi yıllıklandırılmış olarak %4 büyüdü. Salgın etkisi nedeniyle darbe yiyen ABD ekonomisi ilk iki çeyrekteki kötü performanslarının ardından yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 33.4 ile tarihi büyüme kaydetmişti. Fakat son aylarda korona virüs vakalarında görülen artış, karantina önlemlerini de yeniden gündeme getirmişti ancak tatil sezonu alışverişleri ve ılımlı seyreden işe alımlar ekonomiyi destekledi. Ayrıca ABD'de haftalık işsizlik maaşına başvuruların sayısı geçen hafta azalarak 847 bine gerilese de yüksek seyrini sürdürdü. Bu rakam son üç haftanın da en düşük seviyesi olarak belirlendi.
Avrupa hisse senetleri Perşembe günü Wall Street hisselerindeki sıçrama, havayolları şirketlerinin kazançları ve iyimser bilanço sonuçlarının piyasalardaki kayıpların tersine dönmesine yol açması nedeniyle yükselişle kapadı. Piyasalarda salgına bağlı gelişmeler kapsamında aşı konusunda Avrupa, İngiltere ve ABD arasında tedarik konusundaki gelişmeler tedirginlik yaratmaya devam edebilir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde bu konuya ilişkin gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecektir.
USDTRY

Çarşamba günü yapılan FOMC Ocak ayı toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmedi ve faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi. Öte yandan iç tarafta yılın ilk enflasyon raporu yayımlandı ve merkez bankası yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 9.4’te sabit bıraktı. Enflasyon sunumu ve sonrasında açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Naci Ağbal, kısa vadede yüksek enflasyon riski ile karşı karşıya olduğumuzu söylerken sıkı para politikasının süreceğini söyledi. Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrasında değer kazanan TL ile kur 7,40 TL’nin altına gerilerken TL’deki güçlü duruşun haftanın son işlem gününde de devam ettiğini görebiliriz.

Teknik olarak incelediğimizde kurda 7,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,35, 7,32 ve 7,28 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,40 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,44, 7,48 ve 7,52 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Önceki gün yapılan FOMC Ocak ayı toplantısı sonrasında Fed başkanı Powell’in açıklamaları ile Dolar küresel bazda değer kazanırken bu durumun çapraz kurda Euro’da satış baskını oluşturduğu takip edildi. Öte yandan iç tarafta yılın ilk enflasyon raporu yayımlandı ve merkez bankası yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 9.4’te sabit bıraktı. Enflasyon sunumu ve sonrasında açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Naci Ağbal, kısa vadede yüksek enflasyon riski ile karşı karşıya olduğumuzu söylerken sıkı para politikasının süreceğini söyledi. Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrasında değer kazanan TL ile kur 8,90 TL’ye kadar gerilerken TL’deki güçlü duruşun haftanın son işlem gününde de devam ettiğini görebiliriz.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,95 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,92, 8,88 ve 8,84 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 9,00, 9,05 ve 9,12 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Yılın ilk FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi. Varlık alım programında herhangi bir değişiklik olmazken faiz kararı sonrasında doların küresel bazda değer kazandığı takip edildi. Dolar endeksindeki yükselişe paralel geri çekilmeler görülen parite 1,2100 seviyesinin altını test ederken yaşanan tepki alımları sonrasında bu seviyenin üzerinde tutunma çabası dikkat çekiyor. Veri takvimi açısından sakin olan haftanın son işlem gününde korona virüs aşılama süreçlerine yönelik haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,2100 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2150 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2200, 1,2260 ve 1,2320 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,2070, 1,2040 ve 1,2000 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Önceki gün yapılan FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazandığı ve Ons Altın’ın geri çekildiği görüldü. Ayrıca piyasalardaki risk algısının olumsuza dönmesi Ons Altın’ı aşağı yönlü baskılamaya devam edebilir. Ons Altın’da geri çekilmenin sürmesi halinde 1820 dolardaki 200 günlük hareketli ortalama seviyesi test edilebileceği gibi veri takvimi açısından sakin olan haftanın son işlem gününde tepki alımları da görülebilir.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1840 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın’da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1852, 1865 ve 1872 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1832, 1820 ve 1813 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

İngiltere’de Pandemi kaynaklı sıkıntıların devam etmesine rağmen Sterlin’deki güçlü duruş pariteyi desteklerken önceki gün yapılan yılın ilk FOMC toplantısı sonrasında doların küresel bazda değer kazanması parite de geri çekilmelere neden oldu. Önceki gün yapılan FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazanımının hızlandığı takip edildi. Veri takvimi açısından sakin olan haftanın son işlem gününde korona virüs aşılama süreçlerine yönelik haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,3700 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3600 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3750, 1,3780 ve 1,3820 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3650, 1,3590 ve 1,3520 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Yaklaşık bir yıldan beri düşüş trendi içerisinde hareket eden ve düşüş trendini kıramayan parite, önceki gün yapılan FOMC toplantısı sonrasında doların küresel bazda değer kazanması ile bu trendi kırmaya çalışıyor. Yılın ilk FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazanımının hızlandığı takip edildi. Veri takvimi açısından sakin olan haftanın son işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 50 GAO. olan 104,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,40 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,80, 105,20 ve 105,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,00, 103,50 ve 103,10 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişini devam ettirmekte zorlansa da 55 Dolar üzerinde tutunmayı başaran Brent Petrol, Joe Biden yönetiminde enerji talebinin artacağına dair beklentiler ve zayıflayan dolar ile birlikte yükselişini korumayı sürdürüyor. Petrol’de yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda geçtiğimiz 13 Ocak tarihinde test edilen 57,35 dolar seviyesi tekrar hedeflenebileceği gibi Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki iyimserliği azaltıyor. FOMC toplantısı sonrasında haftanın son işlem gününde piyasadaki haber akışını takip etmeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 55,50 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 56,20, 57,40 ve 58,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 55,00, 54,50 ve 53,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Dolar endeksinde yaşanılan yükselişe rağmen dün yayımlanan enflasyon sunumu sonrasında kurda yaşanılan geri çekilme ve Ons Altın’ın değer kaybetmesi Gram Altın’daki geri çekilmeleri hızlandırdı. Dün enflasyon sunumu ve sonrasında açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın sıkı para politikasının süreceğini söylemesi sonrasında değer kazanan TL ile kur 7,40 TL’nin altına geriledi. Öte yandan yılın ilk FOMC toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini vurguladı. Powell’in açıklamaları sonrasında dolar küresel bazda değer kazanırken Ons tarafında ise geri çekilme izledik. Veri takvimi açısından sakin olan haftanın son işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 435 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 434 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 440, 444 ve 448 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 434, 431 ve 428 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.