Sabah Bülteni (Işık FX)

FED 25 Baz Puan Faiz İndirdi!
Dün tüm dikkatlerimiz Türkiye Saati ile 21:00'da yayınlanan FED/FOMC kararlarındaydı. FED bu toplantıda 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz indirdi ve politika faiz aralığını yüzde 2.00 ile yüzde 2.25 aralığına çekti. Karar metninde ise küresel gelişmeler ve enflasyondaki durgunluk nedeniyle faiz indirdiklerini, görünüm üzerindeki belirsizliklerin ise devam ettiği belirtildi. Metindeki bir diğer önemli detay ise Bilanço Daraltma Programı hakkında verilen karardı. Piyasa tarafında Eylül ayı gibi bitirilmesi beklenen bu programın 1 Ağustos itibariyle sona ereceği açıklandı. Kararlarda ayrıca manşet ve çekirdek enflasyonun yüzde 2 altında seyretmeye devam ettiği vurgulanırken gelecekteki faiz patikasına karar vermek içinse verilerin izleneceği söylendi. Aslında yayınlanan kararlar Bilanço Daraltma programı haricinde beklentilere paraleldi ve piyasa fiyatlamaları bu yüzden çok fazla sert değildi. Yayınlanan kararlar sonrası basının karşısına geçen FED Başkanı Jerome Powell'ın söylemleri ise piyasa tarafında sert fiyat hareketlerine neden oldu. Powell, ekonomideki görünümün olumlu olduğunu, İsithdamın iyi bir noktada ilerlediğini ve ücretlerdeki artışın devam ettiğini belritti. Euro Bölgesi ve Çin'deki zayıflıklara da vurgu yapan Powell İmalat Sanayi ve İş yatırımlarının zayıfladığını ancak böylesine zor bir dönemde ABD ekonomisinin önemli bir direnç gösterdiğini belirtti. Powell ayrıca faizlerin çok daha fazla indirilmesi konusunda ciddi anlamda bir risk görmediklerini ve bu yapılan faiz indiriminin uzun dönemli bir faiz indirimi döngüsünün başlangıcı olmadığını belirtti. Powell'ın faizler konusunda yaptığı bu açıklamalar piyasa tarafında FED'in 2019 yılı faiz indirim programı bitti mi ? sorularını beraberinde getirdi ve Dolar küresel çapta güç kazandı. Powell bu açıklamalarının devamında daha öncede olduğu gibi verilecek tüm kararları veriler ışığında yapacaklarını söyledi. Bundan sonraki süreçte küresel risklerin durumu ve gelecek veri akışları FED'in ilerleyen dönemde nasıl bir politika izleyeceği konusunda ışık tutabilir. Özellikle bu hafta kapanışında gelecek İstihdam rakamları kritik olabilir.
Avrupa tarafı ise veri akışı bakımından yoğun bir gün geçirdi. İlk olarak Almanya'dan Perakende Satışları takip edildi ve rakamlar aylık bazda olumlu gibi gözükse de yıllık bazda bekleneni veremedi. Almanya İşsizlik Oranı ise yüzde 5.0 seviyesinde sabit kaldı. Akabinde ise Bölge'den öncü enflasyon ve büyüme rakamları takip edildi. Açıklanan rakamlarda büyüme tarafında her ne kadar beklentiler karşılansa da zayıflama devam etti. Enflasyon rakamlarında da istenilen sonuçları yakalayamayan Avrupa tarafında İşsizlik Oranı ise yüzde 7.5'e geriledi.
Yurtiçinde ise tüm dikkatler TCMB Başkanı Murat Uysal'ın '' Enflasyon Raporu - III Bilgilendirme Toplantısı' nda yaptığı sunumdaydı. Uysal'ın yayınladığı enflasyon raporunda; iktisadi faaliyetin toparlanma eğilimi sergilediği belirtilirken cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin ise devam edeceği belirtildi. Yayınlanan projeksiyonlarda ise; 2019 ve 2020 yıl sonu petrol fiyatlarının yanı sıra 2019 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ile 2019 manşet enflasyon tahminleri aşağı yönlü revize edildi. Özellikle piyasa tarafında merakla beklenen manşet enflasyon tahmininin yüzde 14.6'lık ortalama tahmininin yüzde 13.9'a çekilmesi dikkat çekti. Yapılan bu adım sonrası enflasyon tahmini hem YEP'ki tahminin (yüzde 15.9) hemde TCMB Beklenti Anketleri'ndeki tahmininin (yüzde 15.1) altına inmiş oldu. Uysal yayınlanan rapor sonrası basın mensuplarının sorduğu sorularda ise kısmende olsa kaçamak cevaplar verdi. Özellikle makul reel getiri'yi nötr faiz olarak düşünülmesi gerektiğine yönelik cümleleri üzerine sorulan, reel faiz tahmininz nedir ? sorularını cevapsız bıraktı. İhtiyat akçesi konusunda ise buradan gelecek paraların yarıya yakınının hazine hesaplarına geçtiğini ve mevcut parasal duruşun ihtiyat akçesinden gelecek negatif etkiyi telafi edebileceğini söyledi.
Küresel risklerde ise ticaret savaşları ve Brexit konuları yine ön plandaydı. Brexit cephesinde Boris Johnson'ın Başkan seçilmesiyle birlikte oluşan tedirginlik piyasalarda etkisine devam etti. Ticaret savaşları tarafında ise ABD ile Çin arasında Salı günü başlayan yüz yüze görüşmeler sona erdi. Yapılan görüşmeler sonrası yapılan açıklamalarda, heyetlerin yapıcı, samimi ve iki tarafında çıkarlarına yönelik ana konuların ele alındığı belirtildi. Ayrıca ABD tarım ürünlerinin satın alımının artırılması konusu için ilerleyen bir tarihte tekrardan görüşüleceği belirtildi. Genel olarak baktığımızda ise yapılan görüşmeler neticesinde herhangi bir sonuç çıkmadı ancak müzakereler devam ederken ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'i tarım ürünlerini almamakla suçlaması daha fazla akıllarda kaldı.
Bugünkü ekonomik takvimde ise dikkatlerimiz İngiltere Merkez Bankası'nın faiz karında olacak. Bankanın bu toplantıda hali hazırdaki yüzde 0.75 olan politika faizinde herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak ilerleyen toplantılarına yönelik vereceği ipuçları piyasadaki volatiliteyi artırabilir. Öte yandan yarın gerek Avrupa'dan gerekse ABD'den gelecek PMI rakamları da sert fiyat hareketlerine neden olabilir.
EURUSD
Geçtiğimiz gün Avrupa tarafında önemli veri akışları takip edildi. Almanya Perakende Satışlar Haziran ayında beklentilerin üzerinde açıklanırken İşsizlik Oranı yüzde 5 ile sabit kaldı. Bunun devamında ise Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 1.1 ile beklentilere paralel açıklandı. Açıklanan datalar sonrasında Euro varlıklarında değer kayıpları meydana geldi. Gündemin en önemli konusu ise günün 2.seansında açıklanan FED/FOMC kararları ve FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarıydı. FED, 2008 krizinden bu yana ilk defa faiz oranında indirim kararı aldı ve 25 baz puanlık bir indirim gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında yayınlanan metinde, küresel gelişmeler ve düşük enflasyonun faiz indirimi kararında belirleyici etken olduğu belirtildi. Ayrıca bilanço daraltma kararını sonlandırılmasıda kritikti. Karar sonrasında açıklamalarda bulunan FED Başkanı Powell'ın açıklamaları ise paritedeki satış yönlü işlemleri hızlandırdı ve parite 2017 Mart ayından bu yana ilk defa 1.1100'in altına indi. Özellikle Powell'ın, ''bu uzun dönemli bir faiz indirimi döngüsünün başlangıcı değil'' şeklindeki söylemleri şahin karşılandı. Bugünkü veri akışında ise Euro Bölgesi ve ABD'de açıklanacak PMI datalarının dışında FED/FOMC kararlarının yansımalarını izleyeceğiz.. Teknik olarak ise 1.1100 altında bir fiyatlama hakim. Uzun süredir geçilemeyen bu seviye altında kalıcılıklar satış yönlü işlemleri tetikleyebilir ve gün içinde 1.1030, 1.1000, 1.0985 ve 1.0960 destekleri önemli olabilir. 1.1100 üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.1125, 1.1150, 1.1180 ve 1.1215 dirençleri izlenebilir.
USDTRY
Dün kur için tüm dikkatlerimiz TCMB Başkanı Murat Uysal'ın sunumuyla gerçekleştirilen Enflasyon raporu ile akşam saatlerinde yayınlanan FED/FOMC kararlarındaydı. Yurt içiyle başlayacak olursak yayınlanan raporda 2019 yılı gıda enflasyonu ve manşet enflasyonu tahminleri aşağı yönlü revize edildi. Ayrıca iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiği ve parasal duruşta enflasyonun ana eğilimine odaklandığı belirtildi. Enflasyon tarafında yapılan revizeler ile birlikte kur tarafında 5.51 seviyelerine kadar geri çekilmeler görüldü. Akabinde yapılan soru cevap kısmında Uysal'ın bazı sorularda tatmin edici cevap vermemesiyle birlikte kur tarafında kısmende olsa yukarı yönlü ataklar görüldü. Ancak jeopolitik tarafta yaşanan ılımlı gelişmelerin yanı sıra PPK toplantısı sonrası oluşan pozitif algı bozulmadı ve kurdaki yukarı yönlü ataklar sınırlı kaldı. Günün ikinci seansında ise dikkatler FED/FOMC kararlarındaydı ve FED beklendildiği gibi 25 baz puan faiz indirdi. Yayınlanan kararların ardından basın toplantısı düzenleyen FED Başkanı Jerome Powell'ın şahin tondaki açıklamaları ise olumlu havayı bozdu ve kur 5.6000 direncini test etti. Bugünde dikkatlerimiz FED/FOMC kararlarının yansımalarında olacak. Ayrıca ise küresel olarak takip edeceğimiz İmalat PMI rakamlarının yanı sıra yurtiçinde S-400, yurtdışında ise ticaret savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları takip edilecek. Teknik olarak şuanda 5.6000 direncinin altında bir fiyatlama görmekteyiz. Gün içinde bu nokta geçilirse bir miktar daha yukarı yönlü hareketler görülebilir ve 5.6140, 5.6325, 5.6500 ve 5.7145 dirençleri ilk etapta önemli olabilir. Aşağı tarafta ise 200 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 5.5650 noktasını tekrardan takip edeceğiz. Buranın kırılması halinde ise 5.5460, 5.5290, 5.5000 ve 5.4830 destekleri izlenebilir.
GBPUSD
Parite açısından dün de; fiyatlamaların ana unsurunu teşkil eden Brexit konusuna dair gelişmeler öncelikli olarak takip edilirken, ayrıca; ABD ve Çin heyetleri arsında Shanghai'de yapılan görüşmelerin sonuçları ve FED'in iki gün süren FOMC toplantılarının kararları izlendi. Brexit konusunda geçtiğimiz Cuma gününden bu yana artan tansiyon, dün yerini bir miktar sakinliğe bırakırken, ABD ve Çin arasında yapılan müzakerelerin sonunda henüz bir anlaşma sağlanamadı. Piyasaların merakla beklediği FED/FOMC kararları ise akşam saatlerinde volatil hareketlere neden olurken, beklentilere paralel gelen 25 Bp faiz indirimine karşın; ileriye dönük faiz adımlarına ilişkin olarak FED Başkanı Powell'ın yeniden faiz artırımına gidebileceklerine dair söylemleri "şahin" bir algıya neden olarak paritede tekrardan satıcılı seyre neden oldu. Bugün de dünkü FED/FOMC kararlarının parite fiyatlamaları üzerindeki etkilerinin devamını görebiliriz. Ayrıca, İngiltere Merkez Bankası(BEO)'nın açıklayacağı faiz ve politika kararları ile Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarına dair gelişmeler ile her iki bölgeden gelecek İmalat PMI'ları da oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak ise gün içinde 1.2080, 1.2040, 1.2000 ve 1.1980 destekleri ile 1.2165, 1.2195, 1.2220 ve 1.2250 direnç seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz gün açıklanan Ham Petrol Stokları verisindeki 8.496 milyon varillik azalış petrol fiyatlarında oynaklıklara neden oldu. Ancak dün akşam saatlerinde gerçekleşen FED/FOMC toplantısı ve sonrasında FED Başkanı Powell'ın açıklamalarıyla birlikte tekrar 65 doların altına doğru geri dönüş hareketi meydana geldi. FED, ticaret gerilimlerinin olumsuz etkilerine önlem olarak 25 baz puanlık indirim kararı aldı. Karar sonrasında Başkan Powell'da küresel risklere vurgu yaparken küresel büyümenin zayıfladığının altını çizdi. Bu durum ise emtia fiyatlarında aşağı yönlü ataklara destek oldu. Diğer taraftan Ortadoğu'da İran eksenli gelişmeler tedirginliği arttırmaya devam ediyor. Almanya Hükümet Sözcüsü, İran'ı rehin aldıkları İngiliz gemilerini serbest bırakma çağrısı yaparken, Körfez Bölgesi'nde tansiyonun düşürülmesi gerektiğine yönelik söylemleri ise kritikti. Bugün ise OPEC ve OPEC+ ülkelerden gelebilecek açıklamaların yanı sıra küresel risk unsurlarından Brexit, İran Nükleer Anlaşması, Ticaret Savaşlarına dair gelebilecek haber akışları emtia üzerinde volatil hareketlere neden olabilir. Teknik olarak 64 desteği üzerinde fiyatlanan Emtia bu seviye üzerinde kalıcılık gösterebilirse toparlanabilir. Ancak alış yönlü işlemlerini hızlandırabilmesi için 65.75 direncini kırması gerekli. Bu seviye öncesinde ise 64.60, 64.95 ve 65.35 ara dirençleri takip edilebilir. 64.00 altına inmesiyle birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 63.80, 63.55, 63.30 ve 63.00 destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
ABD ve Çin heyetleri arasında Shanghai'de yapılan ticaret müzakereleri dün sona ererken; devamının ABD 'de geleceğine dair haber akışlarına karşın, herhangi bir anlaşma sağlanamaması emtiadaki yukarı yönlü atakları sınırladı. Diğer küresel risk unsurlarına dair gelişmeler ve bölgelerden gelen önemli ekonomik verilerle de kısmi oynaklıklar oluşan Değerli Metal'de; akşam saatlerinde ABD'de açıklanan FED/FOMC kararları sonrası ise sert geri çekilmeler oluştu. Piyasa beklentilerine paralel olarak FED, politika faiz aralığında 25 Bp bir indirim kararı alırken; kararlar sonrası basının karşısına geçen Başkan Jerome Powell'ın faiz indirimlerinin devamının gelmeyebileceğini ima eden söylemleri ile ABD tahvil faizleri değer kazanırken, Ons Altın da hızla satış yedi. Yeni güne de, FED/FOMC kararlarının etkileri ile satıcılı başlayan emtiada, günün devamında ayrıca; bölgelerden gelecek olan ekonomik verileri ve Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi risklerin durumunu da takipte olacağız. Keza, tahvil faizlerinin yanı sıra; borsalarda oluşan fiyatlamalar da Ons Altın fiyatlarına dolaylı yoldan(borsalara gelen talepte güvenli liman varlıkları satış baskısı görebiliyorken, tam tersi durumda borsalarda oluşan portföy boşaltmalar ise Ons Altın gibi güvenli limanları yeniden gözde yatırım aracı halinde getirebiliyor) etki edebilir. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 1404, 1398, 1394 ve 1391 destekleri takip edilebilir. Toparlanma hareketlerinde ise 1412, 1415, 1421 ve 1426 direnç seviyeleri izlenebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.