Sabah Bülteni (Işık FX)

ADP Tarım Dışı İstihdam Raporu Takip Edilecek!
Dün veri akışı bakımından yoğun bir gün geçirdik. Öncelikli olarak Avrupa'dan gelen verilere bakacak olursak Fransa İmalat PMI'ı 50.3 beklentilerine karşın 50.1 olarak açıklandı. Almanya İmalat PMI'ı 41.4 tahminlerine karşın 41.7 ile beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmesine rağmen 50 bareminin altında kaldı. Euro Bölgesi İmalat PMI'ı ise 45.7 olarak gerçekleşse de bölgedeki zayıflık devam etti. Enflasyon rakamlarına baktığımızda ise Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi Eylül ayında yüzde 0.1 geriledi ve yüzde 0.9 artış ile 2016 Kasım ayından bu yana gelen en kötü rakam olarak kayıtlara geçti. Enerji ve gıda maddelerinin ihmal edildiği Çekirdek TÜFE ise yüzde 1.0 ile beklentilere yakın bir görüntü çizdi. Avrupa'dan gelen verilerdeki genel tabloya baktığımızda ise bölgeye yönelik endişelerin devam ettiğini söyleyebiliriz Özellikle enflasyon tarafında istenilen rakamlara bir türlü ulaşılamamasının yanı sıra Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'daki zayıflığın devam etmesi resesyon endişelerinin devam etmesini sağladı.
ABD ekonomik takviminde ise ISM Endeksleri ön plandaydı. 50.4 olarak beklenen ISM İmalat PMI'ı ise 47.8 ile son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. İmalat İstihdamı ise 47.4'ten 46.3'e düşerken Yeni İmalat Sipariş Endeksi ise 47.3'te sabit kaldı. Gelen olumsuz ABD dataları ise piyasalardaki küresel büyümeye yönelik endişeleri tekrardan gündeme getirdi.
Küresel risklerde ise ticaret savaşları cephesinde ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin yumuşaması sonrası artan küresel risk iştahı piyasadaki etkisine devam etti. Brexit tarafında ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB tarafına çok ciddi bir teklifte bulunacağını iletti. Teklifin çok iyi bir çözüm olacağını vurgulayan Johnson, ülkedeki birlik ve beraberliği sağlamak için bir Brexit anlaşmasına varılması gerektiğini söyledi. Şuana kadar verilen teklif konusunda detaylı bir açıklama yapılmadı. İlerleyen günlerde bu konuda Johnson'ın bir sunum yapması bekleniyor. Teklifin detayından daha çok AB tarafının bu teklif karşısında vereceği tepki daha önemli olacaktır. Zira AB tarafından da olumlu bir yanıt gelmesi durumunda belirsizlik ortamı kalkabilir ve Sterlin varlıkları bu durumdan olumlu bir şekilde etkilenebilir.
Bugünün ekonomik takvimine gelecek olursak ABD'den gelecek ADP Tarım Dışı İstihdam Raporu ve İngiltere İnşaat Satın Alma Müdürleri Endeksi, fiyatlamalarda ön planda olabilir. Ayrıca başta ticaret savaşları ve Brexit olmak üzere küresel risk olarak takip ettiğimiz konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışlarının yanı sıra yerel FED başkanlarının açıklamaları da önemli olabilir.
EURUSD
Parite tarafına baktığımızda açıklanan PMI dataları hareketliliğin artmasına neden oldu. Almanya ve Euro Bölgesi Eylül ayı rakamlarında beklentilerin üzerinde açıklanmasına rağmen genel görünüm itibariyle PMI rakamlarındaki 50 bareminin altında olması negatif eğrinin devam ettiğini göstermekte. Bununla birlikte açıklanan Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) datası beklentilerin altında kalırken Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi rakamları beklentilerin üzerinde açıklanmasıyla birlikte paritede görülen satış yönlü işlemlerin sınırlanmasına neden olurken günün devamında ABD'de açıklanan ISM İmalat Sektörü PMI rakamlarının 2009 Haziran ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesi paritede yukarı yönlü tepki alımlarını beraberinde getirdi. Bugünkü veri akışında ise; Euro Bölgesi açısından sakin bir gün olmasına rağmen ABD'de açıklanacak ADP Tarım Dışı İstihdam rakamları önemli olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.0950, 1.0965, 1.0985, 1.1010, 1.1045
Destekler: 1.0900, 1.0870, 1.0845, 1.0830, 1.0800
USDTRY
Yurt içi tarafta özellikle Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı ''Yeni Ekonomi Programı 2021-2022'' ile ilgili açıklamaları kur tarafında hareketliliğin artmasına neden olmuştu. Özellikle Bakan Albayrak'ın, enflasyon beklentilerini aşağı revize etmeleriyle birlikte büyüme tarafında toparlanmaların sürdürüleceğini bu konuda kritik olan imalat tarafına gerekirse bütçe sağlanacağı yönündeki açıklamaları kur tarafında aşağı yönlü ataklara neden olmuştu. Ancak ticaret savaşları tarafında yaşanan pozitif eğri ve küresel tarafta risk unsurlarının törpülenmesiyle birlikte güçlenen Dolar varlıklarının yansıması kur tarafında pozitif oldu. Yeni günde ise yine jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının yanı sıra küresel tarafta Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları gelişmekte olan ülke para birimlerine etkisi olacağından dolayı TL varlıklarında etki gösterebilir. Keza gün içinde ABD'de açıklanacak ADP Tarım Dışı İstihdam verisi de fiyatlamalar açısından kritik olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7325, 5.7500, 5.7765, 5.8250, 5.8640
Destekler: 5.7000, 5.6840, 5.6430, 5.6260, 5.6000
GBPUSD
Dün İngiltere tarafında takip ettiğimiz kısmen olumlu İmalat PMI rakamına rağmen Brexit tarafında yaşanan belirsizlik ortamı Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluşturarak paritedeki satış yönlü işlemleri derinleştirdi. Öte yandan ticaret savaşlarında ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin yumuşaması ile birlikte artan küresel risk iştahının yanı sıra son zamanlarda ülkeden takip ettiğimiz olumlu veri akışları sonrası toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri, dün ABD'den gelen olumsuz İmalat PMI rakamları sonrası geri çekildi ve paritedeki satış yönlü işlemleri sınırladı. Bugünde yine paritedeki fiyatlamalar açısında kritik olarak gördüğümüz ve Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam Değişikliği verisinin öncüsü olarak görülen ADP Tarım Dışı İstihdam Raporu önemli olabilir. Ayrıca ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel risk iştahını etkileyebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları da kritik olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2265, 1.2300, 1.2330, 1.2370, 1.2400
Destekler; 1.2200, 1.2175, 1.2140, 1.2100, 1.2085
BRENT PETROL
Dün, OPEC günlük petrol üretiminin 28 Milyon 900 Bin seviyelerine kadar gerileyerek son 8 yılın en düşük seviyelerine indiğine dair bazı anket sonuçları sabah saatlerinde emtiaya alış getirdi. Ayrıca, Aramco saldırıları sonrasında yapılan onarımın tamamlanması ile 9 Milyon 990 Bin varil/gün düzeyine ulaşan Suudi Arabistan petrol üretiminde Ekim ayında 100 Bin varil kesinti yapılacağına dair haber akışları da alıcılı işlemleri destekledi. Ancak, Asya ve Avrupa'da açıklanan PMI datalarının büyük oranda vasat görünüm sergilemesi ile küresel büyümeye ve buna paralel olarak petrol talebi büyümesine dair soru işaretleri korunurken, emtiadaki yukarı yönlü ataklar da sınırlı kaldı. Gün sonuna yakın açıklanan API stokları ile kısmen oynaklık görülen emtia için bugün de EIA tarafından açıklanacak olan stok ve üretim dataları önem arz edecek. Ayrıca, petrol arz talebine yönelik beklentiler açısından; önemli üreticilerden gelebilecek açıklamalar, bölgelerde açıklanacak olan makro veriler ve küresel risklerin durumu kritik olacak.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 59.65, 60.00, 60.30, 60.75, 61.20
Destekler: 59.00, 58.85, 58.40, 58.00, 57.50
ONS ALTIN
Emtiada hafta başında bir yandan Çin PMI datalarındaki vasat görünümün ülkeye dair resesyon endişelerini koruması ile yeniden başlayan satıcılı işlemler; dünkü Asya seansında da G.Kore ve Japonya'da açıklanan İmalat PMI'larının zayıflığı ile devam etti. Almanya ve Euro Bölgesi İmalat PMI'larının, öncü datalarda bir miktar iyi gelmesi ve Euro Bölgesi'nin Çekirdek TÜFE rakamlarında görülen kıpırdama ile de kısmen alıcılı işlemler görülürken, akşamüzeri ise Beyaz Saray Ekonomi Danışmanlarından Peter Navarro'nun: Çin Başbakan Yardımcısı Liu He önderliğindeki Çin heyetinin 10 Ekim'de Washington'da olacağına dair açıklamaları ve ABD'de açıklanan İmalat PMI'larıyla da dalgalandı. Özellikle ISM İmalat PMI'ının 2009 Haziran ayından bu yana en kötü gerçekleşmesini göstermesi ile emtia hızla toparlanma gösterdi. Çin tarafının tatile girmesine rağmen, bugün de; gerek ABD, gerekse Çin cephesinden Ticaret Savaşları konusuna dair gelebilecek açıklamalar önemli olacak. Ayrıca yine; Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi risklerin durumu, ABD'de açıklanacak olan ADP Özel sektör istihdam raporu başta olmak üzere önemli makro veriler ve majör merkez bankalarının sonraki toplantılarına dair yeni öngörüler de oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1480, 1485, 1492, 1497, 1503
Destekler: 1474, 1470, 1465, 1458, 1455


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş