Sabah Bülteni (Işık FX)

ABD’de Açıklanacak Veriler Önemli Olacak!
Dün küresel piyasalarda Çin ve ABD arasındaki “ticaret savaşları” yine takip edildi. Çarşamba akşamı taraflardan yapılan ılımlı açıklamalar sonrası konunun geçici de olsa sümenaltı edilmesi Dolar Endeksi(DXY) ve ABD borsalarına pozitif yansırken sabah saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e yönelik, yaklaşık 100 Milyar Dolar yeni ek gümrük tarifesi uygulamayı düşündüğüne dair basına sızan haberler, doğrulandığı takdirde tekrardan gündemi alevlendirebilir. Dün Ayrıca ABD’de yapılan yeni NAFTA görüşmeleriyle alakalı olarak Kanada Başbakanı Trudeau’nun olumlu yönde açıklamaları takip edildi. Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de açıklanan birçok ekonomik veri beklenti altında kalırken, yurt içi tarafta ise Çarşamba günü olduğu gibi siyasi ve ekonomik spekülasyonlar gündeme damga vurdu. Dün ayrıca Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, ABD’nin kredi notunu “AAA” olarak teyit ederken, görünümü ise “Durağan” olarak belirtti. Kurumdan yapılan açıklamada: ABD ekonomisinin 2018 yılında yüzde 2.7, 2019 yılında ise yüzde 2.5 oranında büyümesinin beklendiği de bildirildi. Bugün Euro Bölgesi’nde; Şubat ayı Almanya Sanayi Üretimi verisinin yanı sıra ECB Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coure’un açıklamaları takip edilecek. Günün en önemli ekonomik verileri ise ABD’de İş İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanacak olan “Tarım Dışı İstihdam”, “Ortalama Saatlik Kazançlar” ve “İşsizlik Oranı” olacak. İşsizlik Oranı verisi; çok extrem bir gerçekleşme olmadıkça fiyatlamalar üzerinde çok etkili olmayabilir. Ancak Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerinin volatil hareketlere neden olmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz ay Tarım Dışı Sektörlerde 313 Bin gibi oldukça kuvvetli bir istihdam artışı görmüştük. Bu ayki beklenti ise 193 Bin seviyesinde bulunmakta. Bir süredir enflasyon oluşumu açısından daha ön planda olan Ortalama Saatlik Kazançlar verisinde ise geçtiğimiz ayki yüzde +0.1’lik gerçekleşmeye karşın bu ay yüzde 0.3 orranında artış beklenmekte. Hatırlanacağı gibi Ocak ayı Ortalama Saatlik Kazançlar datasının senelik bazda 2009 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşması piyasada FED’in 4 faiz artırımı yapabileceği spekülasyonlarının önünü açmış ve akabinde tahvil piyasası hareketleri üzerinden sert fiyatlamalar görülmüştü. Bugün ayrıca İngiltere ve Amerika tarafının merkez bankası başkanlarından gelecek açıklamalar takip edilecek.
EURUSD
Dün Euro Bölgesi ve Almanya’dan gelen PMI verileri piyasa beklentilerin altında gerçekleşti. Ayrıca yine Almanya Fabrika Siparişleri ve Euro Bölgesi Perakende Satışları verileri de öngörüleri karşılayamadı. Son zamanlarda Avrupa tarafında gelen bu kötü veriler ile birlikte Euro varlıklarında baskılar artarken parite tarafında da dün geri çekilmeler görüldü. Öte yandan dün, ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarında, gerilimin biraz olsun yumuşuma eğilimi göstermesi de parite tarafındaki geri çekilmeleri destekler nitelikteydi. Bugünde ticaret savaşlarınna ilişkin gelebilecek açıklamalar tekrardan ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Ayrıca günlerdir ABD’den beklenen Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı gibi verileri de, paritede volatil hareketlere neden olabileceğinden takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Euro tarafında ise önemli bir veri akışı bulunmazken İtalya koalisyon görüşmelerine ilişkin gelebilecek haberler önemli olabilir. Teknik olarak pariteye baktığımızda; şuan için 1.2260 seviyesi altında hareketler görülmekte. Bu seviye altında kalıcılıkta devam edebilecek Dolar lehine işlemlerde 1.2225, 1.2190 ve 1.2170 destek bölgeleri izlenebilir. 1.2260 üzerine tepki oluşması halinde ise takip edilebilecek direnç noktaları 1.2285, 1.2305 ve 1.2335 seviyelerinde bulunmakta.
USDTRY
TL varlıkları ekonomik ve jeopolitik risklerden etkilenmeye devam ederken dün gece saatlerinde tekrardan tarihi zirveler görüldü. Hatırlayacağımız gibi Moody’s ’in not indirimi ile başlayan kırılganlık gerek enflasyon ve ccari açıkta gelinen seviyeler gerekse Suriye Merkezli yaşanan jeopolitik riskler kaynaklı artış göstermişti. Dün gelen haberlerde ise Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in istifa kararı aldığına dair haberler basında yer bulurken Başbakan Binali Yıldırım, çıkan bu haberlerin asılsız olduğunu iddia etti. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulu(EKK) toplantılarından faizleri düşürecek bir paketin açıklanacağı yönünde çıkan haberlerde TCMB’nin politikaları açısından endişe yaratmaya devam ederken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın şuan için olağandışı bir gelişmenin olmadığını belirtti. Önümüzdeki günlerde faizlere ilişkin gerek hükümet gerekse T.C Merkez Bankası yetkililerinden konuya dair gelebilecek açıklamalar önemli olacaktır. ABD tarafında ise ticaret savaşlarında son günlerde yetkililerden gelen açıklamaların ılımlı olduğu görülürken ilerleyen günlerde konuya dair açıklamalar kritik olacaktır. Bugünkü ekonomik takvimde ise ABD’den gelecek İsttihdam verileri ve FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları kur açısından kritik olacağından takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Yurtiçi tarafta ise haber akışlarının yanı sıra Mart ayı Hazine Nakit Dengesi takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda psikolojik seviye olan 4 direnci aşılırken 4.03 desteği üzeri kalıcılıklar TL varlıklarını baskılamaya devam edebileceği gibi kur tarafında tekrardan rekor seviyeler görülebilir. Toparlanma hareketlerinde ise 4.0150 seviyesi ilk etapta takip edilmeli. Buranın altı kalıcılıkta 3.9950, 3.9880 ve 3.9780 destekleri izlemeye alınabilir.
GBPUSD
Dün ABD’de açıklanan İşsizlik Başvuruları 242 Bin ile son 3 ayın zirvesine ulaşırken Ticaret Dengesi 57 Milyar 600 Bin açık verdi. Diğer bir yandan ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarına ilişkin son gelen yapıcı açıklamalar Dolar endeksinde toparlanmalara neden olurken paritede de satış yönlü hareketlere neden oldu. Bugünde yine bu konuya dair gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Ayrıca, Atllanta FED Başkanı ve aynı zamanda FOMC üyelerinden olan Raphael Bostic’in enflasyona dair konuşmaları takip edilirken Bostic, 2. Veya 3.çeyrekte enflasyonun hedef seviye olan yüzde 2’nin üzerine rahatça çıkabileceğini kaydetti. İngiltere tarafında ise Brexit görüşmeleri ve Rusya gerginliği stabil görünümünü korumakta. Bugünkü ekonomik takvime bakacak olursak ABD’den gelecek Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri parite volatilitesini artırabilir. İngiltere’de ise önemli bir veri akışı bulunmamakta. Ayrıca iki ülkenin merkez bankası başkanlarından gelecek açıklamalarda dikkatle takip edilecek. Teknik olarak şuan için takip ettiğimiz 1.4020 altında kalıcılıkta sırasıyla 1.3985, 1.3960 ve 1.3925 destekleri takibe alınabilir. 1.4020 üzerinde kalıcılıkta; kanal içine doğru görülebilecek alım ağırlıklı işlemlerde ise, 1.4035, 1.4050 ve 1.4075 dirençleri ilk etapta izlenebilir.
BRENT PETROL
Bu hafta içinde Amerikan Petrol Enstitüsü (API) ve Enerji Bilgi İdarresi (EIA) tarafından açıklanan Ham Petrol Stoklarında yaşanan azalışlar petrol fiyatlarında toparlanmaya neden olurken ABD’de petrol üretimde yaşanan artışlar ise baskılamaya devam etmekte. Son olarak 24-30 Mart tarihlerinde ABD üretim rakamı ise 27 Bin varil artışla 10 Milyon 460 Bin’e ulaştı. Haber akışında ise Katar Enerji Bakanı Muhammed Al Sada’nın açıklamaları önemli olurken OPEC’in üretim kısıntılarından çıkması için zamanlamanın erken olduğunu savundu. Sada ayrıca, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin iş birliğini devam ettirmesi gerektiğini vurguladı. Bugünkü ekonomik takvimde ise Baker Hugnes Sondaj Kuyu Sayısı takip edilecek. Hatırlayacağımız gibi geçtiğimiz hafta 6 kuyu azalışla 798 olarak gerçekleşmişti. Ayrıca önemli petrol üreticisi ülkelerden ve ya uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar ve teknik fiyatlamalar da önemli olabilir. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda 67.35 üzeri kalıcılıklarda alış yönlü işlemler artabilir. Bu durumda ise 68.40, 68.75 ve 69.30 dirençlleri önemli olabilir. 67.35 altı fiyatlamalarda ise 67.20, 66.85 ve 66.05 destekleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Dün gerek ABD Başkanı Donald Trump’ın Baş Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow’un gerekse Çin’in ABD Büyükelçisi Cui Tiankai’nin ticaret savaşlarına ilişkin ılımlı açıklamaları Dolar Endeksinde toparlanmaya neden olurken Emtia tarafında da satış yönlü işlemler ağırlık kazandı. İki taraftan son gelen açıklamalar şuan itibariyle pozitif gözükse de herhangi somut bir adımın atılmaması sebebiyle piyasa tarafında hala daha endişelerin devam ettiğini söylemekte fayda görüyoruz. Ayrıca son olarak Başkan Donald Trump’ın, Çin’e yönelik 100 Milyar Dolarlık yeni gümrük tarifesi düşündüğüne dair basına sızan haberlerde ilerleyen günlerde sıkıntı yaratabileceğinden konuya dair gelecek açıklamaların takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Dün ABD’den gelen verilere bakacak olursak Ticaret Dengesi 57 Milyar 600 milyon açık ile beklentilerden kötü gerçekleşirken İşsizlik Başvuruları da son 3 ayın zzirvesini gördü. Bugünkü ekonomik takvimde ise ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançları ve İşsizlik Oranı verileri Emtia tarafında volatil hareketlere neden olabileceğinden dikkatle takip edilmeli. Haber akışında ise ticaret savaşlarının yanı sıra FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşmaları kritik olacaktır. Teknik olarak baktığımızda yaklaşık olarak son 4 aydır 1310 - 1358 bandı arasında fiyatlamalar devam ediyor. Daha öncede belirttiğimiz gibi tam olarak yön tayini yapılabilmesi için bu bandın altında ya da üstünde kalıcılıkların önemli olduğunu belirtelim. Şuan itibariyle bakacak olursak; yukarı yönlü ataklarda 1335, 1341, 1346 ve 1353 ara dirençleri izlenebilir. 1310 desteği öncesi izleyeceğimiz ara desteklerimiz ise 1325, 1321 ve 1315 seviyelerinde bulunmakta.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum vve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş