Sabah Bülteni (Işık FX)

ABD İş İstatistikleri Rakamları Kritik Olabilir!
Hafta genelinde korona virüsü'ne yönelik gelişmeler yine piyasaların odak noktasında olmaya devam ediyor. Özellikle ortaya çıkan salgının önlenebileceğine yönelik gelen pozitif haber akışlarıyla küresel borsalarda toparlanma hareketleri görülürken bu durum petrol fiyatları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Haftanın ikinci işlem gününde toplanan OPEC Teknik Komite toplantısı piyasalarda durumu değerlendirmek için olağanüstü toplandı. Bununla beraber OPEC + Ortak Teknik Komistesi 600 Bin varillik üretim kısıntısı önerdi. Bu gelişmelerin ardından Korona virüsü'nün etkisi nedeniyle Çin'in petrol tüketimini 1. Çeyrekte günlük 1 Milyon varil azaltabileceğine yönelik haber akışları dikkatleri çekti. Buna paralel olarak Çin Hükümeti, gereksiz panikten kaçınılması suretiyle, Hubei hariç diğer bölgelerden kaynakların uygun bir şekilde serbest bırakılmasını talep etti. Bunun yanı sıra diğer bölgelere düzenli bir şekilde normal üretimin kaldığı yerden devam etmesi gerektiği önerisinde bulundu. Piyasa fiyatlamalarında ön planda olan bu konuya yönelik gelişmeler yakın takibimizde olup, gelebilecek haber akışları başta güvenli liman varlıkları olmak üzere tüm ürünlerde hareketliliğin artmasına neden olabilir.
Diğer taraftan geçtiğimiz gün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christina Lagarde'ın açıklamaları takip edildi. Lagarde, düşük faiz oranları ve düşük enflasyon ortamı, ECB ve dünya çapındaki diğer merkez bankaları için parasal gevşeme alanını önemli ölçüde küçülttü ve alınan tedbirlerin potansiyel yan etkikerini izlemeye devam edeceklerine yönelik açıklamalarda bulundu. Ayrıca Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisinin hala para politikası teşviğine ihtiyaç duymaya devam ettiğini vurguladı.
Bunun dışında Avrupa tarafında açıklanan Almanya Fabrika Siparişleri aylık bazda yüzde 0.6 beklentilere karşın yüzde -2.1 seviyesinde açıklandı. ABD'de ise İşsizlik Maaşı başvuruları 4 haftalık ortalaması son 10 ayın en düşük seviyesi olan 211.75 bin seviyesine geriledi. Yeni günde ise ABD cephesinde açıklanacak; Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar, İşsizlik Oranı dataları piyasaların odak noktasında olup veriyle beraber piyasalarda volatil hareketler görülebilir. Bunun dışında Almanya Ticaret Dengesi, Sanayi Üretimi rakamları takip edilecek.
EURUSD
Hafta genelinde ABD cephesinde açıklanan verilerdeki pozitif tabloyla beraber parite kritik olarak gördüğümüz 1.0985 ana destek seviyesinin altına sarktı. Bu seviye altında kalıcılıklarda 1.0975, 1.0940 ve 1.0900 destek seviyeleri takip edilebilir. Aksi durumunda ise ilk etapta 1.1015 devamında ise 1.1050 desteği önemli olacaktır. Özellikle 1.1050 üzerinde yaşanacak kapanışlar 1.1160 ana direnç seviyesini hedef haline getirebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta risk unsurlarının ön planda olmasının yanı sıra küresel tarafta dolar varlıklarının pozitif eğilimi kur fiyatlamalarında etkili olmakta. Teknik olarak yukarı yönlü hareketliliklerin devamlılığı açısından 6.00 psikolojik seviyesi önemini korumakla beraber bu noktanın geçilmesi halinde 6.0330, 6.0600, 6.1000 ve 6.1400 seviyeleri takip edilebilir. Ancak kur tarafında görülebilecek geri çekilmelerde 5.9000 ana destek seviyesi izlenebilir. Bu noktanın altında en az iki günlük kalıcılık sağlanması halinde satış yönlü işlemler derinlik kazanabileceği gibi 5.8500 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.
GBPUSD
Küresel tarafta Dolar varlıklarında görülen pozitif hava paritede 1.30 ana destek seviyesinin altına inilmesine neden oldu. Teknik olarak bu nokta altında kalıcılık sağlanması halinde ilk etapta 1.2900, devamında 1.2800 seviyeleri hedef haline gelebilir. 1.30 seviyesinin üzerinde yeniden tutunma sağlanmasıyla beraber paritede toparlanma hareketi hız kazanabileceği gibi 1.3065, 1.3090 ve 1.3130 seviyeleri gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Haftaya satış baskısıyla başlayan petrol fiyatlarında özellikle korona virüs salgınına yönelik iyimser haber akışlarıyla beraber toparlanma eğilimine girdiğini söylemek mümkün. Ancak teknik anlamda 56 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması hareketliliğin devamlılığı açısından önem teşkil ederken bu durumda 58 dolar seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi durumda ise 55.00, 54.60 ve 54.20 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Küresel tarafta korona virüsüne yönelik gelişmeler güvenli liman varlıkları üzerinde etkisini göstermeye devam ediyor. Her ne kadar hafta genelinde ABD cephesinde açıklanan verilerdeki pozitif hava satış yönlü işlemlere ivme kazandırsa da haftanın son işlem gününde 1560 seviyesi üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Bu nokta üzerinde kalıcılıklarda 1568, 1572, 1575 ve 1583 seviyeleri takip edilebilir. 1560 seviyesinin altında kalıcılık sağlanması halinde ise 1545 seviyeleri hedef haline gelebilir.
S&P 500
Haftanın son gününe kısmi düzeltme hareketleri ile başlanılan endeks tarafında 3300 noktası kritik görünümünü koruyor. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimini koruyabilir ve yeni rekor seviyeler görülebilir. Bu nokta altına inmesiyle başlayacak satış hareketinde ise 3250 destek seviyesi kritik olacaktır. 3250 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi halinde satış yönlü işlemler derinlik kazanabileceği gibi 3150 seviyeleri hedef haline gelebilir.
DAX30
Endeks tarafında hafta başlangıcından bu yana pozitif fiyatlama devam etmekte. Geçtiğimiz hafta düşüş hareketinin başlangıcı olan 13600 seviyesine yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması halinde DAX 30 endeksinde yeni rekor seviyeler gündeme gelebileceği gibi endeks tarafındaki geri çekilmelerde 13500, 13460 ve 13400 destek seviyeleri takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.