Sabah Bülteni (Işık FX)

ABD - Çin Gerilimi Piyasaları Yönlendirmeye Devam Ediyor!
Ticaret savaşlarına yönelik gelişmelerin ön planda yer aldığı bir günü daha geri bıraktık. Daha detaylı bakabilmek adına öncelikli olarak geçtiğimiz hafta kapanışını hatırlayacak olursak ABD Başkanı Donald Trump müzakereler devam ederken 300 Milyar Dolar değerindeki Çin malına yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulayacağını açıklamıştı. Trump'ın bu açıklamalarının ardından Çin tarafı ilk etapta ABD'nin bu kararını sağlıklı bulmadığını ve geri adım atmaması halinde kendilerininde karşılık vereceklerini duyurdu. Nitekim ABD tarafının bu kararda ısrarcı olması ve tehditkar dilinden vazgeçmemesi sonrası Çin tarafından da karşılık geldi ve Çinli kamu firmaları ABD tarım ürünleri ithalatını durduklarını açıkladı. Karşılık olarak gelen bu hamleler ticaret savaşları fitilini ateşledi ve küresel risk iştahının azalmasıyla birlikte Ons Altın, ABD tahvilleri ve Japon Yeni gibi güvenli liman varlıklarında talep oluştu. Dün seansın ilk saatlerinde ise ABD tarafından bir hamle daha geldi. ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Çin '' Kur Manipülatörü'' ilan edildi. Bu durum Trump tarafından da çokça söz ediliyordu ancak yapılan bu hamleyle birlikte resmi adım atılmıştı oldu. 25 sene sonra ilk defa Çin'i manipüle yapmakla suçlayan ABD'nin aldığı bu kararla birlikte ticaret savaşlarının daha fazla gerileceğine yönelik beklentiler artış gösterdi ve Ons Altın 1474 seviyelerini test etti. Güvenli liman algısıyla çalışan bir diğer varlık olan ABD tahvil faizleri ise oluşan talep ile birlikte 1.67 seviyelerine kadar geri çekildi. Kısa bir süre sonra ise Çin Merkez Bankası tarafından Yuan'a bir müdahale geldi. Banka son zamanlarda yuan tarafındaki düşüşü sonlandırmak adına günlük olarak belirlediği referans kurunu piyasada beklenen rakamlardan daha güçlü bir seviyede belirledi. BOC'un attığı bu adım piyasaları bir miktarda olsa rahatlattı ancak iki ülke arasındaki gerilim hala daha devam ediyor. Bugünde iki ülkeden gelebilecek açıklamalar yada atılacak hamleler fiyatlamalar üzerinde direkt etki yaratabilir.
Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz Brexit cephesinde de yine önemli açıklamalar takip ettik. İngiltere Muhafakazar Parti üyesi Micheal Gove, AB'nin yeniden müzakerelerin kapalı olmasından dolayı üzüntü duyduklarını ve yeni bir Brexit anlaşması üzerine görüşmelere açık olduklarını söyledi. AB Komisyonu ise İngiltere ile görülebileceklerini ancak daha önce anlaşma sağlanan siyasi deklarasyon üzerinde çok fazla değişiklik yapamayaklarını açıkladı. Konuya çok katı bir şekilde bakan AB'nin, bazı yöneticilerinin bu açıklamalarıyla birlikte görüşmelere kapı açması olumlu ancak İngiltere tarafı yapılan taslağın komple değiştirilmesini istiyor. Buda iki ülke arasında anlaşma umutlarını azaltıyor. İlerleyen günlerde İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un bir Avrupa ziyareti gerçekleştirmesi bekleniyor. Burada yapılacak görüşmelerden çıkacak sonuç Sterlin varlıkları adına kritik olabilir.
Yurtiçi cephesinde ise TCMB'nin hamleleri dikkat çekiyor. Pazartesi günü yabancı para cinsinden zorunlu karşılıkları tüm vadelerde 100 baz puan artırılırken banka nezdinde ABD doları cinsinden bulunan zorunlu karşılıklarda ise 100 baz puan indirim gerçekleştirildi. Bu hamleyle birlikte yaklaşık olarak 2.1 milyar Dolarlık bir likiditenin piyasadan çekilmesi bekleniyor. Ayrıca bu durum merkez bankasının brüt rezervlerinı artırması adına da önemli bir gelişme. Dün ise Türk lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin artırılması amacıyla, söz konusu piyasada halen kotasyon yöntemiyle 1 hafta vadeli olarak gerçekleştirilmekte olan döviz karşılığı Türk Lirası swap işlemlerinin, çoklu fiyat yöntemiyle 1,3 ve 6 ay vadeli olarak gerçekleştirilmesine karar verildiği belirtildi. Atılan bu 2 adım küresel tarafta yaşanan endişelerin kur üzerindeki etkisini şimdilik bir miktarda olsa bertaraf etmiş oldu.
Bugünkü ekonomik takvimde ise Almanya'dan Sanayi Üretimi, İngiltere'den ise Halifax Konut Fiyat Endeksi takip edilecek. Önemli bir veri akışı beklemediğimiz yurtiçinde ise jeopolitik risklere yönelik haber akışları gündemimizde olacak. Yurtdışında ise az öncede belirttiğimiz ticaret savaşları ve Brexit konularının yanı sıra yerel FED yetkililerinin açıklamalarını izleyeceğiz.
EURUSD
Ticaret Savaşlarına yönelik gelişmeler parite fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin'e ek vergi tarifesi uygulamalarının tekrardan başlayacağını açıklamasına karşın Çin kamu şirketlerinin ABD tarım ithalatını durdurmasına yönelik gelişmeler tansiyonu yükseltti. Özellikle dün ABD Hazine Bakanlığı'nın, Çin'i kur manipülatörü ilan etmesiyle birlikte küresel tarafta yaşanan tedirginlik ABD 10 Yıllık Tahvil Faizlerinde 1.67 seviyelerine gerilemesine neden oldu. Bu durum ise parite tarafında yukarı yönlü atakları beraberinde getirdi. Sonrasında ise Çin Merkez Bankası'nın yuan fiksing hamlesi sonrası piyasalarda bir miktar toparlanma görüldü. Veri akışında ABD'de açıklanan İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) 7.348 milyon ile beklentilerin altında açıklandı. Diğer taraftan Avrupa'da dün Almanya Fabrika Siparişleri yüzde 0.5 beklentilere karşın yüzde 2.5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bununla birlikte Avrupa Bölgesi'nde gündem Brexit'e dair gelişmelerdeydi. Anlaşmasız ayrılık ihtimallerinin artması Euro Bölgesi'nde endişe yaratmaya devam ediyor. Bugün ise ekonomik takvimde sakin bir gün bizleri beklerken Almanya'dan Sanayi Üretim datası açıklanacak. Bunun dışında yine küresel risk unsurlarından Brexit, Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelişmeler parite tarafında volatil hareketlere neden olabilir. Teknik olarak 1.1220 direncine yakın seviyelerde işlem gören paritede aşağı yönlü işlemler için 1.1140, 1.1115, 1.1065 ve 1.1000 destek seviyeleri takip edilebilir. Ancak yukarı yönlü işlemlerin ağırlık kazanması durumunda 1.1265, 1.1280, 1.1330 ve 1.1390 direnç seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.
USDTRY
Ticaret savaşlarına yönelik gelişmelerin ön planda olduğu bu günlerde TCMB tarafından, bir süredir tartışmalara neden olan brüt rezervlerine yönelik zorunlu karşılıklar ve swaplar üzerinden yapmış olduğu hamleler TL varlıkları üzerinde pozitif bir etki yaratırken kur üzerinde de satış baskısı yaratmakta. Ayrıca bu hafta içerisinde takip ettiğimiz olumlu enflasyon rakamları ile jeopolitik tarafta yaşanan yumuşamanında TL'deki pozitifliği desteklediğini söyleyebiliriz. Ticaret savaşları cephesinde ise Çin Merkez Bankası'nın Yuan'ı güçlendirme hamlesiyle birlikte dün piyasalardaki risk iştahı bir miktar artış gösterse de ABD ile Çin arasında yaşanılan gerilimin masada kalmaya devam ettiğini belirtelim. Bugünde konuya yönelik açıklamaların kur üzerinde direkt etki yaratabileceğini düşünmekteyiz. Yaşanılan geri çekilmelere rağmen 5.50 desteği üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Özellikle ticaret savaşlarında yaşanan gerilim şuanda TL lehine hareketleri sınırlıyor. Şayet bu nokta geçilirse kur tarafında satış yönlü işlemler artış gösterebilir ve 5.4835, 5.4650, 5.4310 ve 5.4000 destekleri takip edilebilir. 5.50 üzerinde yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 5.5500, 5.5790 ve 5.5910 direnç seviyeleri izlenebilir. Kurda yeniden bir yukarı yönlü hareket görebilmemiz içinse 5.62-5.65 bandının geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
GBPUSD
Küresel tarafta son günlerde ABD ve Çin arasında artan Ticaret Savaşları tansiyonunun FED'e dair faiz indirim beklentilerinde artışa neden olması dün sabah saatlerinde de paritede yukarı yönlü hareketlere neden oldu. Yine, parite fiyatlamaları açısından oldukça kritik olan Brexit konusunda son birkaç günde Britanya hükumetinin: Bir Çıkış Anlaşması yapmayı istediğine dair söylemlerinin dün de devam etmesi ile de 1.22 seviyesinin üzerine çıkıldı. Ancak yine, Avrupa Birliği tarafından ilerleyen saatlerde gelen: Masadaki Anlaşma'nın değiştirilmesinin söz konusu olmadığına dair olumsuz söylemler ve Britanya'da yapılan 5 yıllık tahvil ihalesinde görülen sert faiz düşüşleri de Pound üzerinde baskıya neden olarak paritede geri çekilmeler oluşturdu. Akşamüzeri ise St.Louis FED Başkanı James Bullard'ın: İlave faiz indirimlerini gözardı etmediklerine yönelik açıklamaları ile ABD Doları tekrardan değer kaybetti ve paritede yukarı yönlü ataklar oluştu. Bugün de parite açısından yine; gerek Brexit, gerekse Ticaret Savaşları eksenindeki gelişmeler kritik öneme sahip olacak. Keza, FED ve BOE'nin sonraki faiz ve politika hamlelerine dair gelebilecek açıklamalar da parite üzerinde oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak ise gün içerisinde 1.2195, 1.2220, 1.2250 ve 1.2285 direnç seviyeleri ile 1.2150, 1.2125, 1.2100 ve 1.2075 destek seviyelerini takip edeceğiz.
BRENT PETROL
Küresel tarafta ticaret görüşmelerinde yaşanan gerilimin yankıları petrol fiyatları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Özellikle ABD ile Çin arasında yaşanan gerilim ticaret savaşlarının daha fazla büyüyebileceğine yönelik endişelere ve aynı zamanda petrole olan talepte de bir azalma meydana gelebileceğine yönelik beklentilere neden oluyor. Enerji Bilgi İdaresi'nin 2019 yılı global petrol talebi büyüme tahminini 70 Bin varil/gün azaltarak 1 Milyon varil/gün'e indirmesi de bu durumu destekliyor. Bugünde yine dikkatlerimiz küresel taraftaki risklerde olacak. Ayrıca ABD'den Ham Petrol Stokları datası takip edilecek. Yaşanan satış yönlü işlemler sonrası 60 Doların altına inmiş bir petrol fiyatı görmekteyiz. Bu seviye altında kaldığı sürece satış baskısında kalabilir. Bu durumda da ilk etapta 58.60, 58.35, 58.00 ve 57.60 destekleri önemli olabilir. Toparlanma hareketleri görebilmemiz içinse 60 noktasının üzerinde kalıcılık göstermesi gerekebilir. Ancak bu seviye öncesine 59.00, 59.20, 59.45 ve 59.70 ara dirençleri izlenebilir.
ONS ALTIN
1 Ağustos'ta ABD Başkanı Donald Trump'ın: Çin 'den ithal edilen 300 Milyar Dolarlık ürüne daha ek gümrük vergisi getirebileceklerine dair söylemleri ile yeniden tırmanan ticaret savaşları(bu kapsamda küresel büyümeye dair) endişeleri ile küresel borsalarda görülen portföy boşaltmalar(sell-off) Ons Altın'ın da aralarında bulunduğu güvenli liman varlıklarına bir kez daha talep getirmişti. Pazartesi gününde; Çin tarafının, ABD tarımsal ürünlerinin alımından vazgeçeceğine dair söylemler ile benzer fiyatlamaların devamını gördüğümüz Değerli Metal'de, dün Asya seansında da; ABD Hazine Bakanlığı'nın, Çin Yuanı'nda görülen değer kayıpları nedeni ile Çin'i kur manipülatörü olarak nitelendirmesinin etkileriyle de 1474 Dolar seviyesinin üzerine çıkıldı. Akabinde ise, PBOC'un(Çin Merkez Bankası) aşağı yönlü Yuan fixlemesi hamlemesi ile küresel risk alma iştahında görülen kısmi yükseliş; ABD vadelileri ve Avrupa borsalarına alış getirirken, emtiada da 1456 seviyesine kadar geri çekilmeleri beraberinde getirdi. Devamında Çin Ticaret Bakanlığı'nın; ABD tarımsal ürünlerinin alımlarının durdurulduğunu teyit etmesi ve FED'e dair faiz öngörüleri ile birlikte tekrardan yukarı yönlü ataklar oluştu. Emtia açısından bugün de; Ticaret Savaşları başta olmak üzere küresel risklerin durumu kritik olacak. Ayrıca, FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının sonraki politika adımlarına dair öngörüler de oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak yukarı yönlü atakların devamında 1486, 1490, 1495 ve 1500 dirençleri izlenebilir. Olası bir düzeltme hareketinde ise 1480, 1476, 1472 ve 1468 destekleri izlenebilir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.