Sabah Bülteni (Işık FX)

ABD’den Önemli Veriler İzleyeceğiz!
Haftanın ilk gününü veri akışı bakımından yoğun geçirdik. İlk olarak Asya tarafından veriler ile başlandı ve Çin’den gelen Sanayi Üretimi piyasada beklenen rakamların üzerinde bir sonuç aldı. Perakende Satışları ise son 5 ayın en iyi rakamına ulaştı. Avrupa tarafında ise İmalat PMI rakamları ön plandaydı ve Euro Bölgesi’nden gelen rakamların yanı sıra Fransa, Almanya ve İngiltere’den gelen öncü İmalat PMI rakamları hayal kırıklığı yaratarak küresel büyüme endişelerini canlı tuttu. ABD tarafında ise İmalat ve Hizmet PMI rakamları genel olarak beklentiler dahilinde gerçekleşti.
Küresel risklerde ise ABD ile Çin arasında prensip anlaşmasına varılan ticaret anlaşmasının yansımaları hafta başlangıcında da etkiliydi. Hatırlayacağımız gibi haftanın son gününde 1.faz anlaşması üzerinde anlaşmaya varıldığına yönelik haber akışları dikkat çekmişti. Ancak sınırlı yapılan ticaret anlaşması piyasaları tam olarak tatmin etmedi ve konuya yönelik belirsizlikler devam etti. Özellikle anlaşmanın diğer etabında tarafların atacağı adımlar piyasaların odak noktasında olacak. Ayrıca gün içerisinde 1.faz anlaşmasının içeriği hakkında gelebilecek açıklamalarda yine önemli olabilir.
Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz Brexit tarafında ise pozitif rüzgarlar esmeye devam ediyor. Özellikle 12 Aralık’ta yapılan İngiltere seçimlerinde Muhafazakar Parti’nin güçlü bir şekilde parlamentoya girmesi anlaşmalı bir ayrılık ihtimallerini hızlandırdı. Hatırlayacağımız gibi seçimler öncesi İngiliz hükümeti AB ile anlaşma sağladığı Brexit taslağını İngiltere Parlamentosu’ndan geçirememiş, bu durumda piyasa tarafında belirsizlik yaratmıştı. Hükümetin bu denli güçlü girmesi sonrasında ise Brexit konusunun hızlı bir şekilde çözüleceğine yönelik umutlar artış gösterdi. Keza partiden gelen açıklamalarda bu konunun hızlı bir şekilde çözüleceği yönünde.
Yurtiçi tarafta ise Eylül ayına ait İşsizlik Oranı yüzde 13.8 olarak gerçekleşti. Bütçe Dengesi ise Kasım ayında 7.80 Milyar fazlalık verdi. Perakende Satışları ise yıllık bazda 5.9 artış gösterse de aylık bazda yüzde 0.2 daraldı. Öte yandan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’ye yönelik yayınladığı raporda önemliydi. Kurum, Ortadoğu, Türkiye ve Güney Afrika’da finans dışı şirketlerin 2020 yılı görünümünün negatif olduğunu ve jeopolitik tarafta yaşanan gerilimler, politika öngörülmezliği ve kırılgan faaliyet ortamının şirketler üzerinde baskı oluşturacağını belirtti. Öte yandan hafta sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, ABD’den yaptırım gelmesi halinde bazı NATO üslerinin kapatılacağına yönelik gelen açıklamalarda kritikti.
Bugünün ekonomik takviminde ise İngiltere’den İşsizlik rakamları, Euro Bölgesi’nden Ticaret Dengesi, ABD’den ise İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları, İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı, Sanayi ve İmalat Üretimi rakamlarını izleyeceğiz.
EURUSD
Brexit iyimserliğini arkasına alan parite hafta başlangıcında Avrupa’dan gelen zayıf PMI rakamları sonrası geri çekildi. Ancak parite hala daha kritik olarak gördüğümüz 1.1100- 1.1075 bandı üzerinde seyrine devam ediyor. Bu bant üzerine kalabilirse alış yönlü işlemlerine devam edebilir. Bu durumda ise 1.1150, 1.1185, 1.1200 ve 1.1230 dirençleri takip edilebilir. 1.1100 - 1.1075 bandının altına inmesi durumunda ise kısa vadede tekrardan 1.0980 seviyelerine kadar bir çekilme görebiliriz. Ancak bu geri çekilme öncesinde 1.1060, 1.1045, 1.1020 ve 1.1000 ara destek seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen TCMB toplantısıyla birlikte yüksek volatil hareketler gördüğümüz kur haftaya jeopolitik ve siyasi risklerin etkisiyle negatif başladı. Özellikle 200 baz puanlık faiz indirimin ardından reel faiz tarafında rekabetci görünümünü kaybeden TL varlıkları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla birlikte 5.85 direncini test etti. Öte yandan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s tarafından yayınlanan olumsuz raporda TL varlıkları adına olumsuz bir gelişmeydi. Bu gelişmeler sonrasında 5.85 direncine yakın bir yer fiyatlanan kur bu seviye üzerinde kalırsa 5.92 direnci hedef haline getirebilir. Öncesinde ise 5.8765 ve 5.9000 ara dirençlerini takip edebiliriz. 5.8500 altında ise 5.82-5.80 seviyeleri kritik. Zira bu seviyenin altında bir kaç günlük kapanış gerçekleşebilirse 5.70 seviyelerine doğru bir geri çekilme görebiliriz.
GBPUSD
Muhafazakar Parti’nin seçimleri yüksek bir oy oranıyla bitirmesinin ardından anlaşmalı bir Brexit’e yönelik umutların artması Sterlin varlıklarını desteklerken dün gelen olumsuz veri akışları bir miktar baskıya neden oldu. Ancak hala daha 1.3250 üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Zira buranın üzerinde kalıcılıklar 1.3500 ana direncini hedef haline getirebilir. Ancak bu seviye öncesinde 1.3335, 1.3360, 1.3400, 1.3425 ve 1.3440 ara dirençleri izlenebilir. 1.3250 altında ise 1.3225, 1.3200, 1.3185 ve 1.3150 desteklerini takip edebiliriz.
BRENT PETROL
Ticaret savaşları tarafında anlaşmanın sağlanması siyah altın fiyatlarını desteklemeye devam ederken emtianın yaşanan bu yükselişle ile birlikte 65.00 direncinin üzerine çıktığını görmekteyiz.Ancak ticaret savaşlarında her ne kadar anlaşma sağlansa da anlaşmanın detaylarının piyasaları tam olarak tatmin etmemesi şimdilik yukarı yönlü atakları sınırlıyor. Alış yönlü işlemlerine devam etmesi durumunda 65.90 direncini takip edeceğiz. Zira buranın geçilmesi 67.30 direncini hedef haline getirebilir. 65.00 altında ise 64.00 ana desteğini kritik olarak görmekteyiz. Zira bu seviyenin kırılması satış yönlü işlemleri derinleştirebilir.
ONS ALTIN
ABD ile Çin arasında yapılan anlaşmanın sınırlı kalması ve piyasaları tam olarak tatmin etmemesi Değerli Metal’in aşağı yönlü ataklarını sınırladı. Ancak müzakereler devam ediyor ve yine görüşmeler esnasında yapılacak açıklamalar fiyatlamaların yönünü belirleyebilir. Öte yandan 2020 yılını bekle gör politikasıyla birlikte pas geçecek olan FED’in de yine Değerli Metal’deki aşağı yönlü atakları baskıladığını söyleyebiliriz. Şuanda 1475 seviyesi üzerinde seyreden bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece 1500 direnci hedef haline gelebilir 1500 üzerinde ise alış yönlü işlemler ivmelenebilir. 1475 altına inmesi durumunda ise 1472, 1468, 1463 ve 1460 ara destek seviyelerini izleyebiliriz. Değerli Metal’de aşağı yönlü bir kırılma görmemiz içinse 1453-1445 destek bandının altında kapanışlar görmemiz gerekebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.