Sabah Bülteni (Işık FX)

Haftanın Son İşlem Gününde; Avrupa ve ABD PMI Rakamları Takip Edilecektir!
Yurtiçi tarafta TCMB/PPK toplantısının yanı sıra jeopolitik risk unsurlarında yaşanan artış kur fiyatlamalarında yukarı yönlü eğilime destek vermekte. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen TCMB/PPK toplantısında 50 baz puanlık indirim kararı alarak faiz oranlarını yüzde 10.75 seviyesine indirilmişti. Kurul’un, faiz oranlarında indirim kararı sonrasında özellikle enflasyon rakamlarıyla makasın iyice açılması negatif faize neden olmakta. Bu durum ister istemez iç dinamiklerde uzun vadede pozitif etki yaratma ihtimali varken, mevduat ve reel faiz getirilerinde yaşanan ciddi düşüşler TL varlıklarına olan talebin sınırlı kalmasına neden oluyor. Bununla birlikte İdlib eksenli gelişmelerde TL varlıkları üzerinde diğer bir baskı unsuru olarak karşımıza çıkmakta. Türkiye ile Rejim güçleri arasında artan tansiyon risk unsurlarında artışa neden olmakta. Keza bu konuya yönelik Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Soçi ve Astana sürecinden olumlu neticeler aldıklarını ancak sahada saldırganlık sürerken bu sürecin işlemesi zor olur ifadelerinin devamında rejimin saldırganlığını durdurmak için adımlar attıklarının altını çizdi. Ayrıca Çavuşoğlu; Almanya, Fransa, Türkiye ve İngiltere arasındaki dörtlü zirveyi gerçekleştirmek için çalışmalarının bulunduğu ve bununla birlikte önümüzdeki ay Rusya ve İran’la birlikte Tahran’da bir araya gelerek bölgedeki sorunların çözümü için görüşmelerde bulunacaklarını açıkladı. Konuya yönelik gelişmeler kur fiyatlamaları üzerinde etkili olabileceği için yakın takibimizde olmaya devam edecektir.
Diğer taraftan küresel tarafta ise coronavirüs salgınına yönelik haber akışları gündemdeydi. Bu konuya yönelik Çin Ticaret Bakanlığı, virüs salgının yakın vadede Çin’de tüketimi etkilemesi muhtemel ve Mart ayında dipten çıkmasını devamında ise özellikle 2. Çeyrekte toparlanmasını beklediklerini belirtti. Küresel piyasalarda virüs salgınının ekonomi bileşenlerinde bırakabileceği hasar hala ölçülememişken, olabilecek senaryolar global tarafta endişe yaratmaya devam ediyor. Bunun dışında Avrupa cephesinde ise özellikle küresel risk unsurlarında görülen artış başta Almanya olmak üzere tüm AB ülkelerini etkisi altına almış durumda. Keza son dönemlerde, sanayi üretimi, büyüme rakamlarına görülen daralmanın yanı sıra yatırımcıların güvenini azaltan unsur olarak karşımıza çıkıyor. Buna paralel hala iç tarafta yaşanan Brexit karmaşası belirsizliği korumaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün yayınlanan ECB Toplantı Tutanaklarında da; ECB üyeleri ekonomi verilerinde bir toparlanma eğilimin söz konusu olduğunu ancak bu durumun önümüzdeki süre zarfında istikrar kazanmasının önemine vurgu yapmaları dikkatleri çekti. Keza geçtiğimiz gün bölgede açıklanan verilerdeki olumlu tablonun devamlılığı fiyatlamalar açısından kritik önem taşımakta. Verilerin detayına bakılacak olursa; Almanya Üretici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda ise yüzde 0.8 seviyesinde beklentilerin üzerinde açıklanırken, İngiltere cephesinde ise; Perakende Satışlar yıllık bazda yüzde 0.8, Çerkirdek Perakende Satışlar yıllık bazda yüzde 1.2 ile pozitif görünümü korudu.
Yeni günde ise; Euro Bölgesi, Almanya ve İngiltere PMI rakamlarının yanı sıra Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları takip edilecektir. Bununla beraber ABD cephesinde açıklanacak Üretim ve Hizmet PMI rakamlarıyla beraber Mevcut Ev Satışları rakamları piyasa fiyatlamaları açısından ön planda olabilir.
EURUSD
Hafta genelinde satış baskısı altında kalan paritede 1.0800 seviyesi altında seyri devam etmektedir. Küresel tarafta coronavirüs’ü gibi konulara yönelik gelişmeler parite fiyatlamalarını sınırlandırmasına rağmen 1.0800 altında kalındığı sürece aşağı yönlü ataklar gündeme gelebilir. Teknik anlamda hareketliliğin devamlılığında 1.0740 seviyesi ilk etapta hedef haline gelebileceği gibi paritede görülebilecek toparlanma hareketinde 1.0800 seviyesi üzerinde en az iki günlük kapanışlar görmemiz gerekebilir. Bu durumda ise 1.0840, 1.0885 ve 1.0900 direnç seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
TCMB/PPK toplantısında alından faiz indirim kararı ve bunun yanı sıra İdlib merkezli risk unsurlarının canlı olması TL varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Teknik anlamda 6.10 direnç seviyesinin üzerinde fiyatlamalar görmekteyiz. Bu noktanın üzerinde kalıcılık sağlanmasıyla beraber 6.1400, 6.1750 ve 6.200 seviyeleri takip edilebilir. Kur tarafında satış yönlü işlemlerin hız kazanabilmesi için 6.00 ana destek seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Bu durum için nitekim risk unsurlarına yönelik pozitif gelişmelerde görmemiz gerekebilir. Bu durumun gerçekleşmesiyle beraber aşağı tarafta 5.9600 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında açıklanan verilerle beraber anlık tepki alımları görülmesine rağmen özellikle küresel tarafta Dolar varlıklarının güçlü duruşu haftanın son işlem gününde devam etti. Bu durum paritede satış yönlü işlemlere ivme kazandırdı. Teknik olarak 1.2840 destek seviyesini takip etmekteyiz ve bu noktanın geçilmesi halinde 1.2800, 1.2775 ve 1.2745 destek seviyelerinin gündeme gelmesini tetikleyebilir. Ancak paritede görülebilecek toparlanma hareketliliğin devamlılığı açısından 1.2900 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık görmemiz gerekmektedir. Bu durumda ise; 1.2925, 1.2965 ve 1.2990 seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Haftanın son 2 gününde aşağı yönlü hareketler gördüğümüz siyah altında 59 dolar seviyesinin önemli olduğunu belirtelim. Bu nokta üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü ataklar görülebileceği gibi 60 dolar ana direnç seviyesi bu noktada hareketliliğin devamlılığı açısından önemli olacaktır. 60 dolar direnci geçildiği takdirde 62 dolar seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak emtia tarafında satış yönlü işlemlerin gündeme gelmesiyle beraber 59.00 dolar ana destek seviyesi takip edeceğiz. Bu seviyesinin aşağı yönlü kırılmasıyla beraber ise, 58.50 ve 58.00 dolar seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir.
ONS ALTIN
Haftanın son işlem gününde de güvenli liman ürünlerinden ons altında yukarı yönlü eğilimin devam ettiğini söylemek mümkün. Şuanda 1530 direncine yaklaşan bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kapanışlar 1545 direncini ilk etapta hedef haline getirebilir. Tabi yukarı yönlü eğilimin devam edebilmesi için şuanki konjoktürün devam etmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Zira virüsün kontrol altına alınması durumunda emtia tarafında sert satışlar görebiliriz. Bu durumda 1600 noktasının oldukça önemli olduğunu ve altına sarkması durumunda satışların derinleşebileceğini belirtelim. Gün içerisinde yaşanacak kar satışlarında ise 1620, 1517, 1612 ve 1608 ara destek noktalarını takip edebiliriz.
S&P 500
ABD borsalarında yıl başından bu yana ivme kazanan yukarı yönlü hareketlilik son zamanlarda küresel risk unsurlarının etkisiyle zaman zaman baskı altına girmiş olsa da hala hareketliliğin devam ettiğini söylemek mümkün. 3300 seviyesi aşağı yönlü geçilmediği sürece satış yönlü işlemlerden söz etmek için erken olabilir. Anak 3300 seviyesi geçildiği takdirde satış yönlü işlemler hız kazanabileceği gibi 3285, 3240 ve 3200 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
DAX30
Hafta genelinde toparlanma eğiliminde olan endeks tarafında son işlem gününe negatif eğilimde başlangıç yaptık. Teknik olarak 13650 ana destek seviyesini takip etmekteyiz. Bu destek bölgesinin geçilmesi halinde satış yönlü işlemler derinlik kazanabilir ve 13600 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak endeks tarafında bu noktanın geçilememesi halinde yeni rekor seviyelerin test edilmesi gündeme gelebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.