Sabah Bülteni(Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDA AŞI ETKİSİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın ilk Kovid-19 aşısını onayladığın duyurdu ve bu aşının ölümcül hastalığa karşı korunmada etkili olduğunu ve bu aşıyı kızlarından birinin kullandığını söyledi. Putin, Salı günü televizyonların naklen yayınladığı bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, "Bildiğim kadarıyla, bu sabah koronavirüse karşı dünyada ilk aşı onaylandı" dedi.
Bu duyuru, yaklaşık 750,000 kişinin hayatını kaybetmesine neden olup, 20 milyondan fazla kişiye bulaşan ve küresel ekonomiyi sarsan koronavirüs pandemisi için aşı geliştirme yarışının yoğunlaştığı bir ortamda, Kremlin'in bir propaganda hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Avrupa Borsaları günü Rusya Devlet Başkanı Putin'in koronavirüse yönelik aşıyı onayladığını açıklamasının etkisiyle yükselişle kapattı. Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 1,68 artışla 370,76 puana çıktı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,71 artarak 6.154,34, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,04 değer kazanarak 12.946,89, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,41'lik artışla 5.027,99, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,84'lük yükselişle 20.209,11 puana ulaştı. Öte yandan artan risk iştahı ile Ons Altın’da satışlar derinleşti. Dün Ons Altın’daki değer kaybı yüzde 5’in üzerine çıktı.

AB Doğu Akdeniz'de diyalog çağrısında bulundu. AB Komisyonu Sözcüsü Stano, "Doğu Akdeniz'deki sorunları çözmek için diyalog ve irtibat içinde iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuka uygun davranılması gerekiyor." dedi. Artan gerginliğin sorunların çözümüne katkı sağlamayacağını belirten Stano, "Doğu Akdeniz'deki sorunları çözmek için diyalog ve irtibat içinde iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuka uygun davranılması gerekiyor. AB Yüksek Temsilcisi Borrell, tekrar yapıcı diyaloğun inşa edilmesi için gereken her türlü çabayı sarf ediyor. Tüm muhataplarıyla irtibatı sürüyor." ifadesini kullandı. Yunanistan'ın gelişmeleri görüşmek için olağanüstü dışişleri bakanları toplantısı için çağrıda bulunduğunu teyit eden Stano, üye ülkelerin konuyu görüşeceklerini kaydetti.

ABD'de üretici fiyatları Temmuz ayında önceki aya göre yüzde 0.6 arttı. Ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre fiyatların yüzde 0.3 artması bekleniyordu. Fiyatlar böylece aylık bazda Ekim 2018'den beri en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Üretici fiyatlarındaki bu artış, enerji fiyatlarındaki yükselişten destek aldı. Üretici fiyatları söz konusu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4 düştü. Bu verinin yüzde 0.7 düşmesi bekleniyordu.

TCMB'nin likidite imkanlarını azaltıcı adımlar atmasıyla birlikte yönünü aşağı çeviren dolar/TL kuru 7.24'lü seviyelerden işlem görüyor. Geçen hafta boyunca dalgalı bir seyir izleyerek 7 seviyesinin üzerine tırmanan Dolar/TL kuru rekor tazelemişti. Bu haftaya 7'nin üzerinde başlayan kur TSİ 12:55'te yaklaşık yüzde 0.50 ekside 7.2440 seviyesinden işlem gördü. Kur, bir aylık suskunluk döneminin ardından Temmuz sonunda dar bandını kırdı ve Kurban Bayramı sonrasında hareketlenerek 7 seviyesini aşmıştı.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta itibariyle volatilitesi artmaya başlayan ve 7.00 seviyesi üzerine geçtikten sonra 7.30-7.40 bandıma doğru hızlanan spot kur hareketi BDDK ve TCMB nezdinde bazı normalleşme ve likidite kısma operasyonlarının yapılmasına neden oldu. Bilinen endişeler yanında jeopolitik gelişmelerin de etkilemesiyle TL’de dün yine aşağı yönlü baskının ağır bastığı gözlendi. Bu bağlamda kontratta da yukarı yönlü eğilimin etkili olmaya devam ettiği izlendi. Dün ise Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler fiyatlamalar açısından takip edilirken bugünde güncel haber akışını yakından izleyeceğiz. Öte yandan dün Rusya Devlet Başkanı Putin’in korona virüs aşısını bulduklarına dair yaptığı açıklama ile küresel bazda artan risk iştahı doları desteklemeyi sürdürebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,15, 7,12 ve 7,10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,25, 7,28 ve 7,32 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Geçtiğimiz hafta genelinde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya ve Euro Bölgesi’nde hizmet ve bileşik endeksleri takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı sürerken, pariteden gücünü alan Euro’nun etkisine ek olarak Türk varlıklarını baskı altında kalması ile güne 8,36 seviyesinde başlayan çaprazın gün sonunda 8,50 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Haftanın son işlem gününde kurdaki yükselişe müdahale etmek için Merkez Bankası, piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemlerinde likidite imkan limitleri yarıya düşürdüğünü açıkladı. TCMB’nin hamleleri sonrasında kurda geri çekilmeler olsa da haftanın ilk işlem gününde kurda yukarı yönlü trendin devam ettiği görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,45 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,50 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,40, 8,35 ve 8,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 8,50 8,55 ve 8,65 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Geçtiğimiz haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde hizmet PMI endeksi Temmuz ayında 48,3 seviyesinden 55,1'e yükselirken, ABD tarafında ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Temmuz ayında 167 bin ile 1,2 milyonluk beklentinin altında kalmıştı. Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken haftanın son işlem gününde ise ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasa beklentileri üzerinde geldiğini takip ettik. Hafta genelinde piyasa beklentilerini karşılayan ABD verileri ile toparlanmaya başlayan dolar endeksi 93,50 seviyesine yükselirken parite de ise 1,18 seviyesi altında fiyatlamalar sürüyor. Haftanın ilk işlem gününde Euro bölgesinde sakin veri akışı hakimken ABD’de açıklanan iş imkanları ve personel oranı Haziran’da 4.9 milyonluk beklentinin üzerinde 5.8 milyon artış gösterdi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1720 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,17 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1760, 1,1790 ve 1,1820 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1700, 1,1680 ve 1,1650 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ilk işlem günü Altın fiyatları, Dolar bir haftanın zirvesine yaklaşırken tüm zamanların en yüksek seviyesinden geriledi. Yatırımcılar ise salgın hastalıktan etkilenen ekonomiye yardımcı olmak için teşvik paketi üzerinde bir anlaşma bekleyişini sürdürüyor. Yatırımcılar ABD yardım paketi dışında 15 Ağustos'taki ABD-Çin toplantısına odaklanırken, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında gerilim de bir yandan devam ediyor. Dün Rusya Devlet Başkanı Putin’in korona virüs aşısını bulduklarına dair yaptığı açıklama sonrasında artan risk iştahı nedeniyle kontratta geri çekilmenin hızlandığını gördük. Bu bağlamda Ons Altın’da aşağı yönlü hareketlerin bugünde devam ettiği izlenebilir.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1880 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1900, 1915 ve 1930 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1870, 1860 ve 1845 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD
Geçtiğimiz haftanın dördüncü işlem gününde dikkatler İngiltere Merkez Bankası üzerinde olmaya devam ederken banka para politikasında değişikliğe gitmedi ve enflasyon görünümünden emin olmadıkça para politikasında sıkılaştırma planlamadığını belirtti. Dolar tarafında ise zayıf görünüm devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Haftanın son işlem gününde ise ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin doları yukarı desteklediği izlendi. Dün ise İngiltere tarafında açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları piyasa beklentisinin üzerinde gelirken ABD tarafında ise açıklanan üretici fiyat endeksi %0,3’lük beklentinin üzerinde %0,6 olarak açıklandı.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3050 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3020 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3080, 1,3120 ve 1,3160 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3020, 1,2980 ve 1,2950 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY
Geçtiğimiz Çarşamba günü dikkatler Japonya Merkez Bankası başkanı Kuroda’nın konuşması üzerinde olmaya devam ederken, açıklanan hizmet PMI endeksi Temmuz ayında 45,0 seviyesinden 45,2 seviyesine yükseldi. ABD tarafında ise ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Temmuz ayında 167 bin ile 1,2 milyonluk beklentinin altında kaldı. Açıklanan ABD ISM hizmet PMI endeksi ise Temmuz ayında 55,0’lık beklentileri aşarak 58,1 seviyesine yükseldi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Japonya’da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Haftanın son işlem gününde ise ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin doları yukarı desteklediği izlendi. Haftanın ilk işlem gününde ise Japonya’da piyasalar Dağ günü nedeniyle kapalıydı.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 106,50 ve 106,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,70, 105,40 ve 105,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Geçtiğimiz hafta genelinde dolar endeksindeki zayıf görünüm ve Beyrut’taki patlama sonrası bölgede istikrarsızlığın artabileceği endişeleri Petrol fiyatlarına yükseliş olarak yansıdığı takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Dolar’daki değer kaybı ve ABD ticari Ham Petrol stoklarının geçen hafta 3 milyon azalış beklentileri karşısında 7,4 milyon varil azalışla 518,6 milyon varile geriledi. Açıklanan stok verilerinin Petrol fiyatlamaları üzerindeki yukarı yönlü hareketleri takip edilirken, artan vaka sayılarının neden olduğu arz endişeleri yükselişi baskılayan unsur olarak karşımıza çıkıyor. OPEC+ anlaşması doğrultusunda Irak’ın günlük petrol üretiminde 400 bin varil daha kesintiye gidecek olması petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 44 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 45,20, 45,80 ve 46,30 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,40, 44,00 ve 43,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
Geçtiğimiz hafta hem Ons Altın hem de dolar/TL tarafındaki yükselişle tarihi zirvesini 488 TL’ye kadar çıkaran gram Altın haftanın ilk işlem gününde de güçlü duruşunu sürdürmüştü. Dün ise önce TCMB’nin kurdaki yükseliş önlemek adına ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini Temmuz ortasından bu yana artırmaya devam etmesi sonrasında ise Rusya Devlet Başkanı Putin’in korona virüs aşısını bulduklarına dair yaptığı açıklama ile küresel bazda artan risk iştahı ile Ons Altın’a gelen sert satışlar gram Altın’da da ciddi geri çekilmelere neden oldu. Azalan korona virüs endişeleri ile Ons tarafında geri çekilme devam edebilir. Kur tarafında da aşağı yönlü hareketin sürmesi halinde ise Gram Altın’da satış baskısı artabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 435 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 430 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 444, 462 ve 480 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 430, 420 ve 400 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.