Sabah Bülteni(Ahlatcı Yatırım)

RESESYON ENDİŞELERİYLE PİYASALAR ÇALKANTIDA
Borsa Istanbul dün %1,81 düşüş ile 2.485,36 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 36,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.544,11 seviyesini görürken en düşük 2.469,21 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %2,42 , S&P 500 %3,25, Nasdaq %4,08 düşüşle kapattı. Avrupa Piyasalarında FTSE 100 %3,14, DAX %3,31 ve CAC 40 %2,39 düşüşle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık işlem gözleniyor.

Küresel gelişmelere baktığımızda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 1994'ten bu yana en güçlü faiz artırımına gitmesinin ardından artan resesyon korkularının etkisiyle endeksler gün boyu negatif bir seyir izledi. Küresel piyasalarda risk iştahı düşük. ABD Başkanı Joe Biden, ABD'de bir resesyonun kaçınılmaz olmadığı mesajını verdi. Biden, yeniden başkan seçilememesine neden olsa bile Rusya ile ilgili duruşunu da yumuşatmayacağını ekledi. Wall Street kurumları sıkılaşma sürecinin ekonomik aktiviteye olumsuz etkisi olacağı görüşünde.
Wells Fargo 2023 ortalarında ılımlı bir resesyon yaşanacağını öngördü. Banka enflasyonun tüketicilerin alım gücünü azaltacağını ve Fed'in enflasyonla mücadele etmek için adım atacağını, dolayısıyla bu durumun ekonomiyi resesyona sürükleyeceğini ifade etti.

Japonya Merkez Bankası, Fed'in sıkılaşma döngüsü ve yendeki baskıya rağmen para politikası duruşunu değiştirmedi. Banka, yende ve Japon tahvillerindeki baskıya rağmen politika faizini eksi yüzde 0,1 seviyesinde sabit bıraktı. BoJ karar metninde emtia, Kovid-19, Rusya-Ukrayna savaşı ve yurt dışındaki risklere atıf yapılarak finansal ve Döviz piyasalarındaki gelişmelere ve bu gelişmelerin Japonya ekonomisi üzerindeki etkilerine dikkat edilmesi gerektiği ifade etti.
Diğer yandan İngiltere Merkez Bankası faiz oranını 25 baz puan artırdı, yüzde 1,25 seviyesine çıkarttı. Beklentiler de faizde 25 baz puanlık artış yönündeydi.

Yurt içi gelişmelere baktığımızda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verileri üzerinden yapılan hesaplama tüketici kredilerinde 10 Haziran itibariyle büyüme hızının yüzde 60'ı aştığını gösterdi. Tüketici kredileri üzerindeki makro ihtiyati tedbirlere karşın bu kredi grubundaki büyüme ivmesi devam ediyor. Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 123,28 milyar lira artarak 6,25 trilyon liraya çıktı.

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1 milyar 599 milyon dolar düşüş gösterirken veri parite etkisinden arındırıldığında düşüş 849 milyon dolar olarak gerçekleşti. Parite etkisinden arındırılmış şekliyle bireysel hesaplar 1,3 milyar dolar azalırken ticari hesaplarda 472 milyon dolar arttı. KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar geçen hafta 931 milyar TL'de 962,9 milyar TL'ye ulaşarak 1 trilyon TL sınırına dayandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) brüt döviz rezervleri 10 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 228 milyon dolar düşüş gösterdi. Net rezervler ise 2,4 milyar dolar gerileyerek 8,2 milyar dolara indi.

Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmuyor. Yurt dışında Euro Bölgesi enflasyon, Powell’ın konuşması, ABD sanayi üretimi verileri takip edilecek.

USDTRY
Kurda 17,30TL civarında dar bant içinde hareket devam ediyor. Gün içi oynaklığında giderek azaldığını görüyoruz. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, ABD’de ise sanayi üretimi, kapasite kullanımı, CB öncü göstergeler endeksi ve Powell konuşmasını takip edeceğiz. Dolara endeksinde Fed faiz artış kararı sonrasında sınırlı olsa da geri çekilmeler yaşandığını söyleyebiliriz, aynı zamanda finansal piyasalarda risk algısında bozulma devam ediyor. Bu gelişmelere rağmen kurda bugünde 17,30TL üzerine yükselişlerin sınırlı kalmasını bekliyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,38 ve 17,45 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 17,17 ve 17,00 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda fiyatlama içerisinde son beş gündür Türk Lirası değer değişimi etkisinin sınırlı kalmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle paritede oynaklık çaprazda etkili olmaya devam ediyor. Dün paritede yaşanan yükseliş ile birlikte 18,33TL seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiğini gördük. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, Avrupa’da ise Mayıs ayı enflasyon verisi açıklanacak. Beklentilerin üzerinde açıklanması durumunda parite ile birlikte çaprazda yukarı fiyatlama görebiliriz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 18,31 ve 18,45 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 18,18 ve 18,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Paritede dün sert yukarı yönlü hareketin gerçekleştiğini görüyoruz. Yüksek ihtimal ile Fed toplantısı sonrasında geçen hafta ABD’de açıklanan enflasyon verisinin toplantıya yaptığı etki göz önünde bulundurularak bugün açıklanacak Avrupa enflasyon verisininde benzer bir etkiyi ECB üzerinde yapması düşünülerek Euro’ya talep olduğunu düşünüyoruz. Bugün ABD’de ise sanayi üretimi, kapasite kullanımı, CB öncü göstergeler endeksi ve Powell açıklamaları takip edilecek. 1,05 altına geri çekilmeler alış fırsatı olmaya devam ederken, 1,06 ve üzeri yükselişler kar al için düşünülebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0550 ve 1,0575 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0500 ve 1,0490 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altın dün dolar endeksinde yaşanan geri çekilmeye paralel ABD tahvillerinde Fed faiz artışı sonrası yaşanan aşağı yönlü geri çekilme eklenince üssel 50 GAO. olan 1857$ seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Bugün ABD’de açıklanacak veriler takip edilirken, Powell konuşması ön plana çıkabilir. Diğer taraftan günün en önemli verisi Avrupa enflasyonu, beklentilerin üzerinde açıklanması doları zayıflatmaya devam edebilir, bu gelişme altında yukarı hareketi destekleyebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.856 ve 1.865 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.832 ve 1.821 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Paritede dün İngiltere Merkez Bankası 25 baz puan faiz artırması ve son 5 toplantıda da bu artırımları seriye bağlaması sonrasında Sterlin’de yaşanan değer kazanımı ile 1,24 seviyesine kadar yükseliş yaşandığını görüyoruz. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise sanayi üretimi, kapasite kullanımı, CB öncü göstergeler endeksi ve Powell açıklamaları takip edilecek. 1,2240 seviyelerine doğru geri çekilmelerin bir süre daha güçlü kalacağını düşündüğümüz Sterlin ile birlikte alım fırsatı olabileceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelişmelerde paritede 1,2300 ve 1,2350 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,2200 ve 1.2150 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
Dünyada çok sayıda merkez bankası enflasyonla mücadele için sıkılaştırmaya giderken, Japonya Merkez Bankası (BOJ) bugün gerçekleştirdiği toplantıda para politikası araçlarını mevcut seviyelerde tutmaya ve gevşek para politikasını korumaya devam etti. Politika denge faizi -%0,1, 10 yıllık tahvil getiri hedefi de %0’da bırakıldı. Kararın açıklanmasının ardından dolar/yen bir ara %1,8 yükselişle 134,63’e kadar yükselse de 134 seviyelerine geri çekildi. 130 seviyesinin üzerinde yükselişin devamı gelecektir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 135 ve 136 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 134 ve 133 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları, başta Fed olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarından sıkılaşma adımlarının geldiği haftada 117 dolar seviyelerine kadar geri çekilmiş durumda. Bu hafta en yüksek 123 dolar seviyelerini test eden Brent petrolde 116 dolar seviyesinin altında satış baskısı hızlanabilir. 8 günlük üssel hareketli ortalaması 118 doların altına sarkan Brentte 115 dolar seviyesine kadar geri çekilme yaşanabilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 118 ve 118,70 dolar direnç; 116 ve 115 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram altında yükseliş dün 1033TL seviyesine kadar devam etti. Kur tarafında son 5-6 gündür gün içi oynaklığın sınırlı kaldığı ve gram altına etkisinin yatay olarak gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu durumda ons altın fiyatlaması gram altın üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Dün ABD dolarında yaşanan değer kaybı ile birlikte ons altında yükseliş yaşandığını gördük. Bugün Avrupa enflasyon verisi sonrasında benzer bir gelişme yaşanabilir. Bu nedenle 1020TL altına geri çekilmeler alış,1035TL seviyelerine yaklaştığı yerler ise kar al için takip edilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 1035 ve 1045 dolar direnç; 1018 ve 1000 dolar ise destek olarak takip edilebilir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.