Sabah Bülteni(Ahlatcı Yatırım)

GÖZLER MERKEZİN FAİZ KARARINDA
ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 28-29 Temmuz tarihli toplantısına ait tutanakları yayımladı. Tutanaklarda, üyelerin politika stratejisini gözden geçirdiği belirtilerek dezenflasyonun temel fiyat baskısı riski olarak görüldüğü vurgulandı. Fed üyelerine göre ekonominin kaderinin virüsün belirsiz olan gidişatına bağlı olduğu vurgulanırken bir noktada faiz patikasıyla ilgili daha çok rehberliğe gerek olduğu dile getirildi. Tutanaklarda, bazı üyelerin pandemi devam ederse finansal istikrar risklerinden endişeli olduğu, pandeminin ekonomik aktivite üzerindeki baskısının ağır olacağını düşündüğü belirtildi. Fed üyeleri yetersiz mali destek dahil olmak üzere riskler görüyor. Üyelere göre getiri sınırlamaları ve hedeflerin faydası ılımlı durumda. Üyeler yetersiz mali destek dahil olmak üzere riskler görüyor. Getiri eğrisi kontrolü aşırı bilanço büyümesini teşvik edebilir.

Avrupa Borsaları, ABD'de S&P 500 endeksindeki rekor artışın etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600, yüzde 0,65 yükselerek 369,58 puandan kapandı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,79 artarak 4.977,23 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 1,06 değer kazanarak 20.055,40 puana yükseldi. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,74 yükselişle 12.977,33 seviyesinden, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,58'lik artışla 6.111,98 seviyesinden kapattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma günü verecekleri müjde ile Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağını bildirdi. Başkent Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nın Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Cuma günü ülkemize büyük bir müjde vereceğiz. Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına inanıyorum. Açıklarsam bu işin heyecanı kaybolur.'' dedi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "müjde" açıklamasıyla yaklaşık yüzde 3 yükselerek analistlerin direnç olarak nitelendirdiği 1.125 seviyesini geçti. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 32,25 puan artarken, toplam işlem hacmi 22,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,20 ve holding endeksi yüzde 2,87 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri değer kazanırken, en çok artan yüzde 6,30 ile elektrik oldu.

Öte yandan Bloomberg News'un konu hakkında doğrudan bilgiye sahip iki kaynağa dayandırdığı haberine göre, Türkiye Karadeniz'de bir enerji kaynağı keşfetti ve bu kaynak muhtemelen doğal gaz. İki yetkili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Cuma günü kamuoyu ile yeni bir müjdeli haberi paylaşacaklarını" belirtmesinin ardından konuştu. Erdoğan aynı zamanda Doğu Akdeniz'de arama, tarama çalışmalarının devam edeceğini söylemişti. Cumhurbaşkanlığı, konuya ilişkin yorum yapmadı.

Suudi Arabistan petrol üretim hedeflerini artırmaları konusunda anlaşmaya dair görüşmelerin yapılacağı toplantıya saatler kala OPEC+ ülkeleri üzerindeki baskısını sürdürüyor. Suudi Haber Ajansı'nda Çarşamba günü yer alan haberde, Kral Salman Abdulaziz'in üretim kotasını ve daha önceki kısıntıları telafi etmelerinin önemini vurgulamak için Nijerya Başbakanı Muhammadu Buhari'yi aradığı bildirildi.

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin gevşemeye devam ettiği temmuz ayında yüzde 0,4'e yükseldi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin temmuz ayı enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi'nde haziranda yüzde 0,3 olan yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 0,4'e çıktı. AB'de ise haziranda yüzde 0,8 olan yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 0,9 olarak ölçüldü.

USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, TCMB yaptığı açıklamada bankaların borç alabilme limitlerini gecelik vadede yarıya indirdiğini bildirdi. ABD'de ise konut başlangıçları verisi takip edildi. Haftanın üçüncü işlem gününde yabancı kaynaklardan Karadeniz'de bir enerji kaynağının bulunduğuna dair haberler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Cuma günü ülkemize büyük bir müjde vereceğiz. Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına inanıyorum. Açıklarsam bu işin heyecanı kaybolur.'' açıklamalarının ardından yaşanan iyimserlik ile birlikte kurda aşağı yönlü hareketler takip edilirken, Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 28-29 Temmuz tarihli toplantısına ait tutanakları yayımladı. Tutanaklarda, üyelerin politika stratejisini gözden geçirdiği belirtilerek dezenflasyonun temel fiyat baskısı riski olarak görüldüğü vurgulanırken, yeni pandemi destek paketlerinin gündeme gelmesi sonucu faizlerde gözlenen yukarı yönlü hareket ile Dolar'ın birçok para birimi karşısında değer kazandığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,28 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,26, 7,23 ve 7,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,31, 7,34 ve 7,37 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, TCMB yaptığı açıklamada bankaların borç alabilme limitlerini gecelik vadede yarıya indirdiğini bildirdi. Pariteden gücünü alan Euro'nun güçlü duruşun sürmesi ile birlikte çaprazın yukarı yönlü hareketi izlendi. Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde açıklanan Temmuz ayı enflasyon verisinin beklentilerinde altında yüzde 0,4 düşüş kaydetti. Yurt içerisinde ise yabancı kaynaklardan Karadeniz'de bir enerji kaynağının bulunduğuna dair haberler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Cuma günü ülkemize büyük bir müjde vereceğiz. Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına inanıyorum. Açıklarsam bu işin heyecanı kaybolur.'' açıklamalarının ardından yaşanan iyimserlik ile birlikte Türk varlıklarının değer kazandığı takip edilirken, çaprazda aşağı yönlü hareketler izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,63 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,65 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,60, 8,57 ve 8,54 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 8,65 8,68 ve 8,72 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde ABD'de konut başlangıçları Temmuz ayında 1,320 milyonluk beklentiler karşısında 1,258 milyondan, 1,495 milyona yükselmesine rağmen, takip edilen virüs gelişmeleri, ABD ile Çin arasında süren gerginlik ve Dolar endeksindeki 92,50 seviyesi altında zayıf seyir ile birlikte paritenin 1,19 seviyesi üzerindeki hareketi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Euro Bölgesi'nde açıklanan Temmuz ayı enflasyon verisinin beklentilerinde altında yüzde 0,4 düşüş ile gerçekleşti. Dolar tarafında Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 28-29 Temmuz tarihli toplantısına ait tutanakları yayımladı. Tutanaklarda, üyelerin politika stratejisini gözden geçirdiği belirtilerek dezenflasyonun temel fiyat baskısı riski olarak görüldüğü vurgulandı. Yayımlanan tutanaklar sonrasında yeni pandemi destek paketlerinin gündeme gelmesi ile faizlerde gözlenen artış, Dolar'da yukarı yönlü hareketlere neden olurken paritede aşağı yönlü seyir takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1840 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1810 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1870, 1,1900 ve 1,1940 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1810, 1,1780 ve 1,1750 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ikinci işlem gününde ekonomik toparlanmanın hızına dair endişeler ve teşvik paketi konusundaki anlaşmazlığın sürmesi değerli metalin baskı altında kalmasına neden olurken, dikkatlerin ABD ve Çin arsındaki jeopolitik gerilim ve Fed'in son toplantısının tutanaklarına odaklanması ile 2000 Dolar seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketin devam ettiği izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde Altın'ın Fed tutanakları öncesi 2000 Dolar'ın altına gerilediği takip edilirken, yayımlanan tutanaklar sonrasında yeni pandemi destek paketlerinin gündeme gelmesi ve faizlerde gözlenen yukarı yönlü hareket ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketini derinleştirdiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1940 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1947, 1955 ve 1970 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1922, 1914 ve 1905 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ikinci işlem gününde İngiltere'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler yeniden başlayan Brexit görüşmeleri üzerindeydi. Dolar tarafında ise zayıf seyir sürerken, açıklanan ABD konut başlangıçları Temmuz ayında 1,320 milyonluk beklentiler karşısında 1,258 milyondan, 1,495 milyona yükseldi. Haftanın üçüncü işlem gününde İngiltere tüketici fiyat endeksi verisi Temmuz ayında beklentilerin üzerinde aylık yüzde 0,4 yıllık bazda ise yüzde 1,0 artış gösterdi. Dolar tarafında Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 28-29 Temmuz tarihli toplantısına ait tutanakları yayımladı. Tutanaklarda, üyelerin politika stratejisini gözden geçirdiği belirtilerek dezenflasyonun temel fiyat baskısı riski olarak görüldüğü vurgulandı. Yayımlanan tutanaklar sonrasında yeni pandemi destek paketlerinin gündeme gelmesi ile faizlerde gözlenen artış, Dolar'da yukarı yönlü hareketlere neden olurken GPBUSD paritesinde aşağı yönlü seyir takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3070 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3040 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3100, 1,3150 ve 1,3210 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3040, 1,3000 ve 1,2950 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde Japonya'da zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de konut başlangıçları Temmuz ayında 1,320 milyonluk beklentiler karşısında 1,258 milyondan, 1,495 milyona yükseldi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve Dolar'daki zayıf seyir ve devam eden jeopolitik gerilim, Japon Yeni'nin güvenli liman görünümüne destek olduğu takip edildi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Japonya'nın ihracatı Temmuz ayında aylık bazda yüzde 19.2 geriledi. Dolar tarafında Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 28-29 Temmuz tarihli toplantısına ait tutanakları yayımladı. Tutanaklarda, üyelerin politika stratejisini gözden geçirdiği belirtilerek dezenflasyonun temel fiyat baskısı riski olarak görüldüğü vurgulandı. Yayımlanan tutanaklar sonrasında yeni pandemi destek paketlerinin gündeme gelmesi ile faizlerde gözlenen artış, Dolar'da yukarı yönlü hareketlere neden olurken USDJPY paritesinde yukarı yönlü seyir takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 106,50 ve 106,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,80, 105,60 ve 105,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın ikinci işlem gününde arz ve talep endişeleri sonucu satış baskısı ile karşılaştığı takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde yayımlanan Fed tutanakları öncesi dikkatler OPEC + toplantısı üzerinde olmaya devam ederken, Suudi Petrol Bakanı petrol kesintilerinin 2022 Nisan sonrasına kadar uzatılabileceğini belirtti. Ardından yayımlanan Fed tutanakları ile birlikte Dolar'da yukarı yönlü hareketler gözlenmesiyle Brent Petrol'de ise aşağı yönlü hareketler takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 45 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 45,60, 46,20 ve 46,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,60, 44,20 ve 43,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın ikinci işlem gününde 7,35 - 7,39 seviyeleri arasında dalgalanan kurun gün sonunda yatay hareketini sürdürdüğü izlenirken, Ons Altın'daki yükselişten gücünü alan Gram Altın'ında yukarı yönlü hareketler takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ''Cuma günü ülkemize büyük bir müjde vereceğiz. Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına inanıyorum. Açıklarsam bu işin heyecanı kaybolur.'' açıklamalarının ardından artan iyimserlik kurda aşağı yönlü hareketlere neden olurken, yayımlanan Fed tutanakları ile birlikte Ons Altın'da takip edilen sert geri çekilme sonrası Gram Altın'da da paralel olarak aşağı yönlü hareketlerin sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 454 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 451 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 457, 460 ve 463 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 454, 451 ve 448 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş