Sanayi Üretimi analizi (Gedik Yatırım)

İç talepte kısmi yavaşlamaya karşın, sanayi üretimi ihracat desteğiyle halen güçlü
Sanayi üretimi Şubat'ta aylık %4,4 artış gösterdi. Takvim etkisi ve mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksi Ocak'ta %2,2'lik düşüşün ardından Şubat'ta %4,4 artış gösterdi. Ocak'taki düşüşte ay sonunda sanayiye sağlanan elektrikteki kesintiler etkili olmuştu. Şubat'ta ise bu etkinin telafi edildiği söylenebilir. Takvim etkisinden arındırılmış endeksteki yıllık büyüme de %13,3 seviyesinde gerçekleşerek %8,8'lik medyan beklentinin oldukça üzerinde bir performansa işaret etti.
Hizmet sektörlerinde de güçlü ciro artışları dikkati çekiyor. Perakende satış hacim endeksinde son iki aydaki toplam %3,5'lik geri çekilmenin ardından aylık %0,5'lik hafif bir toparlanma var. Dolayısıyla, TL'deki değer kaybı ve enflasyondaki hızlı yükselişle iç talebin zayıf seyretmeye devam ettiğini söyleyebiliriz. Buna karşın, endekste yıllık bazda %6,2'lik artış olduğu dikkati çekiyor. Sektörel ciro endekslerine bakıldığında, perakende ve toptan ticaret ciro endeksinde aylık bazda %4,4, yıllık bazda ise %25'lik reel artış var (her ikisi de TÜFE endeksi ile düzeltildiğinde). Hizmet (ticaret dışı) ciro endeksinde ise aylık bazda %1,2, yıllık bazda %42 reel artış olduğunu hesaplıyoruz. İnşaat ciro endeksinde yıllık %55'lik nominal büyüme reel olarak %18 civarı gerileme olduğu anlamına geliyor (inşaat maliyet endeksi ile düzeltildiğinde). 4-8 nolu grafiklere bakabilirsiniz.
İlk çeyrekte GSYH büyümesi %7,0 civarında gerçekleşebilir. Bu veriler dışında, önemli bir iç talep göstergesi olarak takip ettiğimiz kredi kartı harcamalarında yılın başlarındaki hızlı düşüşün ardından yeniden toparlanma eğilimi hakim olduğu görülüyor (3 nolu grafiğe bakınız). Buna göre, iç talepteki yavaşlamanın ilk beklentilere göre henüz oldukça sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Sanayi üretimi için önemli göstergelerden, elektrik tüketimi ve kapasite kullanımı son aylarda (%78 civarında) yatay seyrederken, imalat PMI da Mart'ta 50,4'ten 49,4'e geriledi. Buna göre, sanayi üretiminde özellikle ihracatın desteğiyle birkaç ay daha güçlü büyüme rakamları görmeye devam edebiliriz. Mevcut veriler, ilk çeyrekte GSYH büyümesinin de %7,0 civarında gerçekleşebileceğine işaret ediyor, ki sene başındaki değerlendirmelerimizde GSYH büyümesinin ilk çeyrekte %4,0 veya altına doğru gerileyebileceğini düşünmekteydik. Özetle, TL'deki değer kaybı ve yüksek enflasyonist ortama rağmen, GSYH büyüme performansında önemli bir bozulma olmadığını söyleyebiliriz


 
 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş