Sanayi Üretimi analizi (İş Yatırım)

Sanayi üretimi geçen seneki seviyeyi yakaladı

Ekonominin açılması ve genişletici politikaları arkasına alan sanayi üretimi Mayıs ayındaki %18’in ardından Haziran ayında da %18 aylık artarak güçlü ivmesini korudu. Daha çarpıcı olan, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık bazda geçen sene Haziran seviyesini yakalayarak, daralma bölgesinden çıktı.

Açıklanan rakamlar Temmuz başında açıklanan Türkiye PMI endeksi ve çevre ülkelerin verileriyle uyumlu olduğu için sürpriz değil. Ancak ekonomideki küçülmenin de toparlanmanın da 2009 küresel krizine göre çok daha sert olduğunu hatırlatalım. Uygulanan genişletici politikalar, enflasyon ve ödemeler dengesini bozmak pahasına da olsa, sanayinin küresel krize göre daha hızlı toparlanmasında etkili oldu.

Haziran ayı rakamları sanayide V şeklinde genele yaygın toparlanmayı teyit ediyor. Aylık bazda bakıldığında ara malından (%17, 7,6yp), dayanıklı tüketim malına (%33, 1,4yp), dayanıksız tüketim malından (%18, 4,5yp), sermaye malına (%21, 3,6yp) tüm sektörlere yayılan bir toparlanma görüyoruz.

Sektör bazında aylık olarak bakıldığında giyim (%50, 2,1yp), tekstil (%41, 3,1yp), motorlu kara taşıtı (%34, 1,3yp), diğer ulaşım araçları (%50, 0,7yp), mobilya (%35, 0,7yp) büyümeye en çok katkı yapan sektörler olarak öne çıkıyor. Salgın döneminden az etkilenen gıda (%8, 1,0yp) ve eczacılık (%3, 0,0yp) üretimi aylık bazda görece daha zayıf bir artış gösterdi.

Yıllık bazda sanayi üretimi geçen seneki seviyeyi yakalasa da sektör bazında büyük ayrışmalar gösteriyor. Ana gruplara baktığımızda yıllık bazda en sert küçülmeyi dayanıklı tüketim malları (yıllık %-13, -0,8yp) ve enerji (%-8, -0,8yp) sektörlerinde görüyoruz. Ara malı (%2, 0,6yp) ve dayanıksız tüketim malları (%2, 0,6yp) kategorilerinde daralma bölgesinden çıkılıyor.

İmalat sanayi alt gruplarına baktığımızda yıllık bazda en sert daralma motorlu kara taşıtları (%-20, -1,2yp), mobilya (%-16, -0,6yp), sektörlerinde görülüyor. Elektronik (%22, 0,3yp), metal dışı imalat (%14, 0,8yp), eczacılık ürünleri (%7, 0,1yp), kimya (%3, 0,1yp) büyüme bölgesine geçen sektörler.

Haziran ayında ivmesini artıran toparlanmanın Temmuz ayında güçlenerek devam etmesini bekliyoruz. Temmuz ayı PMI rakamlarında görülen sıçrama (Temmuz 56.9, Haziran 53,9) ve Haziran ayı kapasite kullanım oranlarındaki iyileşme (Temmuz 70,7, Haziran 65,8) sanayi üretiminde güçlü artışın devam edeceğine işaret ediyor.

Ağustos başında yaşanan kur şokuna ekonomi yönetiminin vereceği cevaba ve Avrupa ekonomisindeki canlanmaya bağlı olarak önümüzdeki aylarda sanayi üretimindeki toparlanmanın hızı belirlenecek. Ödemeler dengesindeki ve enflasyon cephesindeki bozulma nedeniyle genişletici ekonomi politikaların normalleşmesi durumunda üretimdeki sıçrama daha makul seviyelere gerileyecektir.

 İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
PUTİN : RUSYA, İRAN NÜKLEER ANLAŞMASINA BAĞLILIĞINI DEVAM ETTİRİYOR
FED/KAPLAN: ABD'DE GSYH'NİN 2020 YILINDA % 4.5 DARALMASINI, İŞSİZLİK ORANININ % 8 İLA % 9 ARASINA DÜŞMESİNİ BEKLİYORUM
BIST: 18 EYLÜL İTİBARİYLE DOLAR/ONS ALTIN VADELİLER AKŞAM SEANSINDA İŞLEM GÖREBİLECEK - BLOOMBERG HT
BIST: 18 EYLÜL İTİBARİYLE DOLAR/TL VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİNDE ESNEK SÖZLEŞME OLABİLECEK - BLOOMBERG HT
TCMB, kotasyon repo imkanı ile 3.10 milyar TL verdi
GOLDMAN SACHS 2020 BREZİLYA GSYH TAHMİNİNİ %-7.5'TEN %-5.0'E REVİZE ETTİ
ABD'DE TEMMUZ AYINDA PERAKENDE SATIŞLAR 536 MİLYAR DOLAR İLE REKOR KIRDI
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 7,3445 Satış: 7,3577 Euro Alış: 8,6710 Satış: 8,6866
Facebookta Paylaş