Sanayi Üretimi analizi (İş Yatırım)

Sanayi üretimi pandemiyi geride bıraktı...

Ekonominin açılmasını ve genişletici politikaları arkasına alan sanayi üretimi Mayıs ve Haziran aylarındaki %18 büyümenin ardından bir parça hız kesse de Temmuz ayında da %8,4 artarak gücünü korudu. Daha çarpıcı olan ise takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin geçen sene Temmuz seviyesinin %4,4 üzerine çıkması. Diğer bir deyişle sanayi üretimi pandemiyi geride bıraktı.

Açıklanan rakamlar Ağustos başında açıklanan Temmuz ayı Türkiye PMI endeksi verisiyle uyumlu olduğu için sürpriz değil. Mart ve Nisan aylarındaki sert daralmanın ardından son üç aydır güçlü bir şekilde toparlanan sanayi üretimi pandemiyi geride bıraktı. Uygulanan genişletici politikalar, enflasyon ve ödemeler dengesini bozmak pahasına da olsa, sanayinin geçmiş daralma dönemlerine göre daha hızlı büyüme bölgesine geçmesinde etkili oldu.

Temmuz ayı rakamları sanayide V şeklinde genele yaygın güçlü toparlanmayı teyit ediyor. Aylık bazda bakıldığında ara malından (%7,2, 3,2yp), dayanıklı tüketim malına (%13,2, 0,6yp), dayanıksız tüketim malından (%7,1, 1,8yp), sermaye malına (%11,7, 2,1yp) tüm sektörlere yayılan güçlü bir canlanma görüyoruz.

Sektör bazında aylık olarak bakıldığında tekstil (%12,6, 1,3yp), giyim (%15,9, 0,9yp), motorlu kara taşıtı (%21,8, 1,0yp), metal ürünleri (%11,3, 0,8yp) büyümeye en çok katkı yapan sektörler olarak öne çıkıyor. Diğer ulaşım araçları (%-14,9, -0,3yp), içecek (%-3,1, -0,0yp) üretimdeki daralmayla dikkat çekiyor. Salgın döneminin favori sektörleri gıda (%0,8, 0,1yp) ve eczacılık (%0,4, 0,0yp) yükseliş döneminde geride kalıyor.

Yıllık bazda sanayi üretiminde genele yaygın bir toparlanma olsa da, sektör bazında önemli ayrışmalar görülüyor. Dayanıklı tüketim (%19,2, 0,8yp) ve ara malı (%6,0, 2,6yp) büyümeye en yüksek katkıyı yaparken, yüksek teknoloji (%-20,3, -1,0yp) ve enerji (%-1,3, -0,1yp) büyümeyi aşağı çekiyor. Dayanıksız tüketim malı (%3,1, 0,8yp) ve sermaye malı (%3,1, 0,8yp) istikrarlı ama sınırlı katkı yapıyor.

İmalat sanayi alt gruplarına baktığımızda yıllık bazda en sert daralma diğer ulaşım araçları (%-47,1, -1,3yp), motorlu kara taşıtları (%-5,3, -0,3yp), mobilya (%-16, -0,6yp), sektörlerinde görülüyor. Bilgisayar (%17,0, 0,3), elektrikli teçhizat (%10,1, 0,4yp), mineral ürünler (%20,5, 1,3yp), fabrikasyon metal ürünleri (%13,8, 1,0yp) güçlü büyüyen sektörler.

Temmuz ayında gücünü artıran toparlanmanın Ağustos ayında alınan tedbirlerin etkisiyle hız kesse de devam etmesini bekliyoruz. Ağustos ayı PMI rakamları önceki aya göre gerilese de (Ağustos: 54,3, Temmuz: 56,9, Haziran: 53,9) ve Ağustos ayı kapasite kullanım oranlarındaki iyileşme (Ağustos: 73,3, Temmuz: 70,7, Haziran: 65,8) sanayi üretiminin gücünü koruyacağına işaret ediyor.

Ağustos ayında yaşanan kur şoku sonrasında ekonomi yönetiminin attığı normalleşme adımlarına ve Avrupa ekonomisinde vaka sayısında artışa bağlı alınan önlemlere paralel önümüzdeki aylarda sanayi üretimindeki toparlanmanın ivmesini kaybederek de olsa devam etmesini bekliyoruz.




İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FRANSA MERKEZ BANKASI 2022 YILI GSYH BEKLENTİSİNİ %+3.0'E REVİZE ETTİ (ÖNCEKİ: %+3.9)
FRANSA MERKEZ BANKASI 2020 YILI GSYH BEKLENTİSİNİ %-8.7'YE REVİZE ETTİ (ÖNCEKİ: %-10.3)
FRANSA MERKEZ BANKASI 2021 YILI GSYH BEKLENTİSİNİ %+7.4'E REVİZE ETTİ (ÖNCEKİ: %+6.9)
JAPONYA/SUGA: GERÇEKLİKTEN UZAKLAŞMIŞ ALANLAR BULUNURKEN ANAYASAYI REVİZE ETMEK İÇİN KAMU FARKINDALIĞINI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ
JAPONYA/SUGA: YAPISAL REFOMLARI SONUÇLANDIRMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIM
BDDK/AKBEN: AYNI ZAMANDA LİKİDİTE GÖSTERGELERİ, YABANCI PARA POZİSYONU, KALDIRAÇ ORANI ULUSLARARASI STANDARTLARIN ÖNGÖRDÜĞÜ ASGARİ DÜZEYLERE GÖRE OLDUKÇA OLUMLU SEVİYELERDE BULUNMAKTADIR
BDDK/AKBEN: AYRICA SEKTÖR KARLILIK PERFORMANSINI SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRMEKTEDİR
JAPONYA/SUGA: LDP GENEL SEKRETERİ NİKAİ VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ASO'NUN KABİNEDE KALIP KALMAYACAKLARINA KARAR VERMEDİM
JAPONYA/SUGA: YENİ KABİNEYE ÖZEL SEKTÖRDEN ATAMA YAPIP YAPMAYACAĞIMA KARAR VERMEDİM
BDDK/AKBEN: SEKTÖRÜN HAZİRAN 2020 İTİBARIYLA SERMAYE YETERLİLİĞİ ORANI %19,5, ÇEKİRDEK SERMAYE YETERLİLİĞİ ORANI %15,2 OLARAK OLDUKÇA YÜKSEK BİR SEVİYEDE GERÇEKLEŞMİŞTİR
SUGA: MEVCUT ZOR ŞARTLAR ALTINDA BİRÇOK KİŞİ, BAŞ KABİNE SEKRETERİ OLARAK TECRÜBELERİM KAPSAMINDA GELECEK YENİ LİDER OLMAM KONUSUNDA BENİM EN İYİ ADAY OLDUĞUMU DÜŞÜNDÜ
JAPONYA/SUGA: KORONAVİRÜS SALGININI YENMEK İÇİN ABE YÖNETİMİNİN ALDIĞI TEDBİRLERİ ZORLAMAM GEREKTİĞİNE KARAR VERDİM
Facebookta Paylaş