Sanayi Üretimi analizi (İş Yatırım)

Sanayi üretimi gücünü koruyor

Ekim ayında sanayi verileri ekonomideki canlanmanın genele yayılarak devam ettiğini gösteriyor. Sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış seriye göre aylık bazda %1,1 (Eylül %1,7, Ağustos %3,4, Temmuz: %8,5), takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre yıllık bazda %10,2 (Eylül %8,1, Ağustos %10,6, Temmuz: %4,5) büyüyor. Ekonomide V şeklinde toparlanmanın devam ettiğini gösteren rakamlar Kasım başında açıklanan Ekim ayı imalat PMI endeksi verisiyle (53,9) uyumlu olduğu için sürpriz içermiyor.

Alt kalemlere bakıldığında, bir iki sektör dışında genele yaygın bir üretim artışı söz konusu. Eylül'ün tersine ara malı (%1,7, +0,7yp), ve dayanıksız tüketim malı (%2,0, +0,5yp), dayanıklı tüketim malları (%4,8, +0,2yp) kategorilerinde aylık büyüme hızlanıyor. Buna karşın enerji (%-1,5, -0,1yp), sermaye malı (%-1,3, -0,2yp) kategorileri yavaşlıyor.

Kötü haber, yüksek teknoloji üretiminde Eylül ayında başlayan büyümenin Ekim ayında sürdürülememesi (%-2,3, -0,1yp). Buna karşın orta-yüksek teknolojili üretimi (%2,6, +0,6yp) 2019 Ekim seviyesinin %17 üzerine çıkıyor. Düşük ve orta-düşük teknoloji ürünleri ise geçen sene Ekim seviyesinin %11 üzerinde seyrediyor.

Sektör bazında aylık olarak bakıldığında içecek imalatı (%14,8, +0,1yp), eczacılık (%11,3, +0,2yp), kara taşıtları (%8,9, +0,5yp), elektrikli teçhizat (%6,7, +0,3yp), mobilya (%4,5, +0,1yp), tekstil (%2,9, +0,3yp) ve kimyasallar (%1,9, +0,1yp) aylık manşet oranın üzerinde büyüme kaydediyor.

Buna karşın, kara taşıtları harici ulaşım araçları (%-25,4, -0,4yp), kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması (%-11,3, -0,1yp) makine eşyalarının kurulumu (%-10,1, -0,2yp), tütün (%-7,8, -0,0yp) ve deri (%-2,2, -0,0yp) aylık bazda daralıyor.

Öncü göstergeler Kasım ayı için daha karışık bir tabloya işaret ediyor. Bir taraftan daraltıcı politikalara ve sokağa çıkma yasaklarına rağmen imalat sanayi kapasite kullanım oranı yükselmeye devam ediyor, elektrik tüketimi 2019 seviyelerinin üzerinde tutunuyor. Öbür taraftan Kasım ayı PMI verisinde sınırlı gerileme (Eylül 52,8, Ekim 53,9, Kasım 51,4) ve ihracatta yıllık bazda daralma (Ekim %5,6, Kasım %-1,0) görüyoruz. Bu tablo Kasım ayında sanayi üretiminin hız keseceğine ancak yıllık bazda büyümesini sürdüreceğine işaret ediyor. Sokağa çıkma yasaklarının yoğunlaştığı ve kredi büyümesinin iyice gerilediği Aralık ayında ise belirgin bir gerileme görebiliriz.



İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ECB/PANETTA: BU PARA POLİTİKASI İÇİN GELECEKTEKİ FİNANSAL KOŞULLARDA DAHA FAZLA KESİNLİK SAĞLAMA ANLAMINA GELİYOR
ECB/PANETTA: TOPARLANMAYI DESTEKLEMEK İÇİN TAAHHÜTÜMÜZÜ GARANTİ EDEBİLİRİZ
ECB/PANETTA: ENFLASYON UZUN BİR SÜRE BOYUNCA BASTIRILMIŞ KALACAK
AB/BARNİER: MÜZAKERELERDE HER BAŞARI ŞANSINI TANIMAK BİZİM SORUMLULUĞUMUZ
VARANK: SANAYİ ÜRETİMİ EKİMDE PİYASA BEKLENTİLERİNİN ÜZERİNDE YILLIK %10,2 ARTTI, EKİM VERİSİ AÇIKLANAN ÜLKELER ARASINDA EN GÜÇLÜ GÖRÜNÜM ÜLKEMİZE AİT.
VARANK: ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE KREDİ ARTIŞ HIZINDAKİ DÜŞÜŞ VE SALGININ 2. DALGASI NEDENİYLE SANAYİ ÜRETİMİNDE BİR MİKTAR YAVAŞLAMA BEKLİYORUZ
Facebookta Paylaş