Sanayi Üretimi Analizi (Oyak Yatırım)

2022 yılında sanayi üretimi büyümesi %6,2 olarak gerçekleşti... Sanayi üretimi Aralık ayında yıllık bazda %0,2 daralarak %0,5 olan büyüme beklentimizin altında kalırken, aylık bazda üretim artışı Kasım ayındaki %1,0 daralmanın ardından %1,6 olarak gerçekleşti. Böylece, dördüncü çeyrek üretim artışı üçüncü çeyrekteki %3,3'lük artışa kıyasla %0,4 olarak gerçekleşerek, dördüncü çeyrekte GSYH büyümesinin %2-3 aralığında gerçekleşebileceğini göstermektedir. Diğer taraftan, sanayi üretim endeksi tüm yıl bazında %6,2 oranında büyümüş oldu. Küresel ekonomilerde son dönemde gözlenen dirençli görünüme rağmen, Euro Bölgesi'nde 4. çeyrekte gözlenen yavaşlamanın ihracatı olumsuz etkilemesi sanayi üretimi endeksi üzerinde baskı yarattı. Aralık ayında ihracat hacmi %3,7 oranında daralarak %3,3 olan ithalat artış hızının altında kalırken, Aralık ayı kapasite kullanım oranı %76,5 olarak açıklanarak 11A22 ortalaması olan %77,3'ün altında kalarak üretim faaliyetlerindeki yavaşlamanın bir göstergesi olmuştur. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü ile madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yıllık bazda sırasıyla %8,5 ve %1,1 azalırken, imalat sanayi endeksi Kasım ayındaki %0,2'lik hafif daralmanın ardından Aralık ayında sadece %0,5 oranında artış gösterdi. İç talepteki güçlü seyir ve dış talepteki toparlanma 2023'ün ilk aylarında daha iyi bir tabloya işaret ediyorken, bu hafta içinde meydana gelen yıkıcı depremin ekonomik görünüme ilişkin belirsizliği artırması muhtemel gözüküyor.
Alt endekslerde karışık tablo... Alt endekslerde aylık görünümdeki toparlanmaya karşın yıllık bazda karışık bir tablo görülüyor. İhracat portföyündeki en büyük bileşen olan ara malı ve enerji üretimi Kasım ayındaki zayıf performansın ardından yıllık bazda sırasıyla %6,2 ve %6,2 oranında geriledi. Diğer taraftan, sermaye malı üretimi çeşitli teşvikler ve aşırı gevşek para politikası sayesinde yıllık bazda %14,8 oranında artmıştır. Dayanıklı tüketim malları ve dayanıksız tüketim malları üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla %3,0 ve %2,6 oranında artmıştır. Yüksek teknoloji üretimindeki ivme kaybına rağmen yıllık büyüme oranı %5,5 olarak gerçekleşirken, yüksek-orta teknoloji üretim endeksi yıllık bazda %11,2 arttı. Öte yandan, Çin'in yeniden açılması ve Türk Lirası'ndaki dirençli seyrin yerli üreticilerin rekabet avantajını kaybetmesine yol açması nedeniyle düşük teknoloji ve düşük-orta teknoloji üretimi yıllık bazda %1,9 ve %3,9 oranında daraldı.
Alt sektörlerde sert daralmalar ön plana çıkıyor… Aralık ayında 11 sektör yıllık bazda daralırken, 14 sektör büyümeyi başardı. İhracat odaklı ana sektörler olan ana metal ve tekstil sektörleri sırasıyla %18,0 ve %16,2'lik yıllık daralmalarla listenin başında yer alırken, tekstil sektörü altı ay üst üste daralma gösterdi. Benzer şekilde, Çin'in sıfır vaka politikasını bırakması ve navlun maliyetlerinin düşmesiyle birlikte, Çinli üreticilerin yerli şirketlere göre rekabet avantajına sahip olması nedeniyle kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yıllık bazda %20,6 oranında daraldı. Daha iyi performans gösterenler arasında deri ve ilgili ürünler ile motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler üretimi sırasıyla %40,6 ve %19,4 oranında artmıştır. Motorlu kara taşıtları ve yarı römork üretimi hem yarı iletken tedarik zincirindeki sıkıntıların hafiflemesinden hem de otomotiv talebindeki artıştan olumlu etkilenmiştir. Diğer önemli ihracat odaklı sektörlerden mobilya sektörü Eylül ayından bu yana yıllık %13,6 büyüme ile iyi bir performans gösterirken, kimya sektörü yıllık %8,5 daralmıştır.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
PORTEKİZ'DE TÜFE OCAK'TA YILLIK %+8.4 (ÖNCEKİ:%+8.3)
PORTEKİZ'DE TÜFE OCAK'TA AYLIK %-0.8 (ÖNCEKİ:%-0.9)
Fitch: Rus petrol ürün yasağı AB rafineri marjlarını destekleyecek
Rusya Merkez Bankası: 2023 net özel sermaye çıkışı 68 milyar dolar (önceki beklenti 124 milyar dolar)
Rusya Merkez Bankası: Rus ekonomisinde üretimi genişletme kapasitesi büyük ölçüde işgücü piyasası durumuyla sınırlı
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABİULLİNA: TÜKETİM TALEBİ, İYİLEŞEN TÜKETİCİ GÜVENİ İLE TOPARLANMA İŞARETLERİ GÖSTERİYOR
Rusya Merkez Bankası: Rusya ile NATO arasındaki telefon görüşmeleri kanalları açık kalacak
Rusya Merkez Bankası: 2023 politika faizi tahmini %7.0-9.0% (Önceki:%6.5-8.5%
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABİULLİNA:POLİTİKA FAİZİNİN 2023 YILINDA %5.0 İLA %7.0 ARALIĞINDA OLMASI BEKLENİYOR
Rusya Merkez Bankası: Hanehalkının enflasyon beklentileri ve işletmelerin fiyat beklentileri bir miktar geriledi ancak yüksek kalmaya devam ediyor
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABİULLİNA: 2023 YILINDA CARİ İŞLEMLER FAZLASININ 66 MİLYAR DOLAR OLMASI BEKLENİYOR (ÖNCEKİ TAHMİN:124 MYR)
Facebookta Paylaş