Sanayi Üretimi Analizi (Oyak Yatırım)

Sanayi üretimi yatay kaldı
Aylık üretiminde yatay görünüm … Rusya-Ukrayna savaşının küresel talebe yaptığı baskı ve iç piyasada artan fiyatlar nedeniyle düşen reel ücretin etkilerine karşın sanayi üretimi Nisan ayında yıllık bazda %10,8 artış ile %8,3 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bir önceki ay %1,7 olan daralma Nisan ayında %0,0 ile yatay kalırken, Mart ayındaki yıllık büyüme %9,8 olarak gerçekleşmişti. Aylık bazda elektrik, gaz, buhar sektörü endeksi bir önceki aya göre %3,3 oranında daralırken, imalat sanayi sektörü endeksi %0,1 ve madencilik ve taşocağı sektörü endeksi %3,4 oranında arttı. Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %7,4, imalat sanayi sektörü endeksi %11,9 büyürken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,4 azaldı. Mart açıklanan zayıf data sonrası Nisan ayında beklentilerden güçlü gelen sanayi üretimi, ikinci çeyrek büyümesindeki zayıflığı sınırlayabilir.
Alt endekslerde karışık tablo… Mart ayında alt sektörlerde genele yayılan daralma Nisan ayında da büyük oranda devam ettiği gözlenirken, sermaye malı üretimi grubunda aylık bazda %7,6 ve yıllık bazda %13,2 oranındaki büyüme şirketlerin ultra gevşek para politikası ortamında yatırıma yöneldiğine işaret ediyor. Ara malı grubunda yıllık %8 büyümeye karşın aylık bazda %1,9 daralma gözlenirken, dayanıklı tüketim malında aylık bazda %1,3 daralma yaşandı. Dayanıklı tüketimin grubundaki zayıf seyrin maaşlardaki reel düşüşten kaynaklandığını düşünüyoruz. Kovid-19 sonrası uzun süre güçlü devam eden enerji grubunda yavaşlama görülürken, yıllık bazda büyüme oranının %6,2’den %2,4’e gerilediği gözlendi. Diğer taraftan yüksek teknoloji ürünlerinde aylık bazda %23,5 oranındaki büyüme dikkat çekerken, düşük orta ve düşük teknoloji üretim grupları negatif büyüme alanında kaldı.
Ana sektörlerde daralmalar mevcut… Mevsimsellikten arındırılmış aylık datalara göre 11 sektörde daralma gözlenirken, 17 sektörde büyüme vardı. Kimya, gıda ve ana metal sanayi sektörlerinde sırasıyla %6,4, %5,3 ve %5,0 oranında daralmalar mevcut. İhracat içerisinde önemli pay oluşturan sektörlere baktığımızda aylık bazda motorlu kara taşıtı ve giyim eşyası sektörlerinde sırasıyla %4,0 ve %4,4 oranında büyüme yaşandı. Diğer taraftan gıda ürünleri (aylık bazda %5,0 daralma) ve ana metal sanayi üretimlerindeki daralma dikkat çekiyor. Bugün açıklanan perakende satışı ile birlikte değerlendirdiğimizde sanayi üretimindeki güçlü seyir baz etkisi nedeniyle hızlı bir düşüş göstermesini beklediğimiz ikinci çeyrek büyümesindeki zayıflığı sınırlandırabilir. PMI rakamlarından da gözlemlerimizle kıyasladığımızda ikinci çeyrekte yavaşlaması beklediğimiz ihracat rakamları alt gruplardaki daralmayı açıklarken, reel faizlerdeki düşük seyir şirketlerin yatırım iştahını yukarıya çektiğini görülüyor. Bu durumun ikinci çeyrekte büyümesine bir miktar katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TL Reeskont Faizleri, 90 Gün Vadeye Kadar Politika Faizinin 300 Baz Puan, 91-180 Gün İçin 200 Baz Puan, 181-720 Gün İçin 100 Baz Puan Altında Olacak- Bloomberg HT
İhracatçılar Döviz Satışının Ardından 1 Ay Süreyle Döviz Almamayı Taahhüt Edecek- Bloomberg HT
TL Reeskont Kredisinin Azami Vadesi 360 Gün, Savunma Sanayi İçin 720 Gün Olacak- Bloomberg HT
Şirketler, Reeskont Kredisi Kullanmak İçin İhracat Gelirinin %40'Inı TCMB'ye %30'Unu Bankaya Satmak Zorunda Olacak- Bloomberg HT
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 17,2344 Satış: 17,2654 Euro Alış: 18,0353 Satış: 18,0678
ABD vadeli faiz işlemleri, Fed'in Temmuz'da 75 baz puan arttırması olasılığını % 83 olarak gösteriyor
ABD vadeli faiz işlemleri, Fed'in Haziran'da 75 baz puan arttırması olasılığını % 30 olarak gösteriyor
Facebookta Paylaş