Sanayi üretimi beklenenden dirençli (İş Yatırım)

Sanayi üretimi Ekim ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık %2,4 artarak (Eylül: %-1,6, Ağustos: %2,5, Temmuz: %-6,1) İş Yatırım tahmini (%-0,7) ve ekonomistler ortalamasının (%-0,4) işaret ettiği daralmanın aksine çok daha iyi performans gösterdi. Benzer şekilde, takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık büyümesi de %2,5 (Eylül: %0,5, Ağustos: %1,1, Temmuz: %2,5) ile beklentiden güçlü.

Açıklanan veri ekonominin dördüncü çeyrekte yavaşladığı görüşümüz ile tutarlı. Ancak sert bir yavaşlama söz konusu değil. Avrupa’nın durgunluğa girmesi, krediye erişimin zorlaşması gibi döngüsel nedenlere rağmen ekonomi direncini koruyor.

Ancak genele yaygın olmayan, sektörler arası ayrışmanın öne çıktığı bir performans söz konusu. İmalat sektörünün geniş kapsamlı gruplarında aylık rakamlara bakıldığında, sermaye malı (%9,9) ve dayanıklı tüketim malı (%4,6) büyümenin itici gücü olarak öne çıkıyor. Ara malı (%1,1), dayanıksız tüketim malı (%0,0) ve enerji (%-0,7) geride kalıyor. Yüksek teknoloji %11,0 aylık büyüme ile pozitif ayrışmaya devam ediyor.

Sektörler itibariyle aylık rakamlara bakıldığında da benzer bir ayrışma ortaya çıkıyor. Gemi, askeri araçları içeren diğer ulaşım araçları grubu (%53,2), elektronik ürünler (%27,5), elektrikli teçhizat (%6,8), mobilya (%5,1), petrol ürünleri (%3,3) güçlü seyrediyor. Buna karşın tekstil (%-3,2), petro-kimya (%-2,5), gıda (%-0,8), metalik olmayan mineraller (%-0,6), otomotiv (%-2,1) üretimi aşağı çekiyor.

Kasım PMI rakamı (45,7) sanayi üretiminde yavaşlamanın devam edeceğine işaret ediyor. Sektörel PMI verileri izlenen on sektörün sekizinde üretim daralması sinyali veriyor. Gıda-içecek, tekstil, mobilya, ana metal, fabrikasyon metal, elektrikli ve elektronik araçlar derin daralma bölgesinde. Sadece giyim-deri ve kara-deniz taşıtlarında büyüme bekleniyor.

Diğer öncü göstergeler de genelde daralmaya işaret ediyor. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi, elektrik tüketimi, kapasite kullanımı Kasım ayında kötüleşiyor. Buna karşın MÜSİAD’ın Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) bileşik seride 53,1, imalat tarafında 59,1 ile hala genişleme bölgesinde.

Beklentiden güçlü gelen sanayi verisi sonrası 2022 için %5,0 büyüme tahminimiz üzerinde yukarı yönlü risklerin bir miktar arttığını söyleyebiliriz. Ekim ayı verisinde reel perakende satışların endeksinin aylık %1,4, yıllık %9,5 artarak sanayi üretiminden ayrışması iç talebin gücünü koruduğunu, ekonomideki yavaşlamanın dış talep kaynaklı olduğunu teyit ediyor. Perakende satışlar içerisinde elektrikli eşyalar ve mobilya grubunun aylık %4,7, yıllık %11,4 artış ile pozitif ayrıştığını ekleyelim.

Seçim patikasında ilave genişleyici politikalar bekliyoruz. Ekonomi yönetimi kamu harcamaları, asgari ücret düzenlemesi, kredi garanti fonu genişletilmesi ve esnafa ilave kredi imkanları ile büyümeyi desteklemeye çalışacak.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2022/12/13/sanayi-uretimi-beklenenden-direncli/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
G. AFRİKA'DA ALTIN ÜRETİMİ EKİM'DE YILLIK: % (ÖNCEKİ:%-12.40)
20.05.2026 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 250.00 milyon TL satış yapıldı
20.05.2026 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 700.00 milyon TL rot satış yapıldı
20.05.2026 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 1.11 milyar TL
04.08.2032 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
04.08.2032 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 1.00 milyar TL rot satış yapıldı
04.08.2032 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 3.50 milyar TL
Almanya/VDMA: Çin piyasası kısa ve orta vadede ikame edilebilir değil, ihracat destek enstrümanları azaltılmamalı
Almanya/VDMA: Ankete katılan firmaların %48'i yeni yıla girerken iyimser ya da ihtiyatlı iyimser, 2023'te istihdamın artmasını istiyorlar
Alman VDMA: Yüksek enflasyon, Ukrayna savaşının yansımaları, malzeme kıtlığı ve tedarik zinciri sorunları üreticilere yük oluyor ancak sektör sağlam
Facebookta Paylaş