Sanayi Üretimi (Oyak Yatırım)

Sanayi üretiminde güçlü büyüme
Yıla güçlü bir başlangıç, fakat... Sanayi üretimi Ocak ayında yıllık bazda %4,5 artarak %2,4 olan piyasa beklentisinin üzerinde kalırken, aylık bazda üretim artışı Aralık 2022'deki %1,7'lik artıştan %1,9'a yükseldi. Hatırlamak gerekirse, Ocak ayında ihracat %10,9 artarken, Ocak ayı kapasite kullanım oranı %75,3 olarak gerçekleşmişti. Son dönemde küresel ekonomilerde gözlenen dirençli görünüm ve iç piyasadaki güçlü talep imalat sektörünü desteklemişe benziyor. Nitekim, Ocak ayında kredi kartı satışları yıllık bazda %148 oranında artarken, tüketici kredilerinde 13 haftalık yıllık büyüme %64,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü ile madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yıla göre sırasıyla %5,7 ve %7,6 azalırken, imalat sanayi endeksinin %5,8 artması imalat sanayinin toplam üretimdeki büyümeyi tetiklediğini göstermektedir. İmalat sanayi endeksi Aralık 2022'de %0,5 oranında artmıştı. Yıkıcı depremin Şubat ayında üretim üzerinde baskı yaratması beklemekteyiz. Ocak ayında %2,5 daralan elektrik tüketimi deprem sonrası %5,4 oranında daralarak devam etmesi, sanayi üretimindeki ivme kaybına dair indikasyon olmaktadır.
Sermaye malı üretimindeki ivme güçlü seyrini korudu... Ocak ayında sermaye malı üretimi aylık bazda %0,5 gerilemesine rağmen, Hazine ve TCMB'nin Yatırım Teşvik Avans Kredisi (YTAK) fonlaması gibi çeşitli teşvikleri ve aşırı gevşek para politikası sayesinde yıllık büyüme %18,9'da kaldı. Yaklaşan seçimlere karşın fiziki yatırım iştahının yüksek kalmaya devam etmesi muhtemel görünüyor. Ara malı üretimindeki büyüme yıllık bazda %0,0 ile değişmezken, enerji üretimi Ocak ayında %5,8 oranında geriledi. Öte yandan, dayanıklı tüketim malları ve dayanıksız tüketim malları üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla %6,6 ve %6,6 oranında artış gösterdi. Yüksek teknoloji üretimindeki ivme kaybına rağmen, yıllık büyüme oranı %10,1 olarak gerçekleşirken, yüksek-orta teknoloji üretim endeksi yıllık bazda %12,1 arttı. Çin'in yeniden açılması ve Türk Lirası'ndaki dirençli seyrin yerli üreticilerin rekabet avantajını kaybetmesine yol açmasına rağmen düşük teknoloji ve düşük-orta teknoloji üretimi şaşırtıcı bir şekilde yıllık bazda %2,4 ve %4,9 oranında artış gösterdi.
Bazı sektörlerde tablo kötüleşiyor... Ocak ayında 9 sektör yıllık bazda daralırken, 16 sektör büyümeyi başardı. İhracat odaklı ana metal ve tekstil sektörleri yıllık bazda sırasıyla %8,1 ve %11,6'lık daralmalarla listenin başında yer alırken, ana metal sektörünün Şubat ayında 51,4 olarak gerçekleşen PMI değeri ile yakın zamanda toparlanacağına dair ışık tutuyor. Benzer şekilde, Çin'in dışa açılması ve navlun maliyetlerindeki düşüşle birlikte Çinli üreticilerin yerli şirketlere göre rekabet avantajına sahip olması nedeniyle kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yıllık bazda %12,4 oranında daraldı. Daha iyi performans gösterenler arasında deri ve ilgili ürünler ile motorlu kara taşıtları, treyler ve yarı treyler üretimi sırasıyla %38,5 ve %19,5 arttı. Hem yarı iletken tedarik zincirindeki sıkıntıların hafiflemesinden hem de bekleyen talebin otomotiv üretimini olumlu etkiliyor. İhracata yönelik diğer önemli sektörler arasında mobilya sektörü Ocak ayında yıllık %8,0 büyüme ile Eylül ayından bu yana iyi bir performans gösterirken, kimya sektörü yıllık %3,1 daraldı. Makine ve ekipman imalatı sektörü de güçlü sermaye yatırımları sayesinde %19,2 oranında büyüme performansı gösterdi.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'nin 2 hafta vadeli 800 milyon euro tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 415 milyon euro
TCMB'nin 1 ay vadeli 500 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 251 milyon dolar
TCMB'nin 2 hafta vadeli 1.3 milyar dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 1.35 milyar dolar
BofA: Global nakit fonlarına 8 Mart ile sona eren hafta 18.1 milyar dolar giriş oldu
BofA: Global tahvil fonlarına 8 Mart ile sona eren hafta 8.2 milyar dolar giriş oldu
BofA: Global hisse senedi fonlarından 8 Mart ile sona eren hafta 500 milyon dolar çıkış oldu
Facebookta Paylaş